Hoe kun je problemen aan de betonvloer oplossen?

Op meerdere plekken in huis kan een betonvloer geplaatst worden. Voorheen werd een betonnen vloer veelal geplaatst in de kelder of in een kruipruimte. Tegenwoordig zijn betonnen vloeren tevens binnenshuis te vinden, waarbij vooral het plaatsen van gepolijste betonvloeren als een echte trend te omschrijven valt. Dit komt door het uiterlijk dat beton een vloer geeft, waardoor het uitstekend past binnen moderne interieurs. Hierdoor is het tevens een vaak gekozen alternatief bij renovatiewerken. Daarnaast worden betonvloeren veel gekozen door consumenten vanwege de kwaliteiten die iedereen associeert met beton: het is uiterst sterk en tevens weerbaar.

Hoe robuust een betonvloer ook is, er kunnen problemen aan ontstaan. Meestal ontstaan deze problemen dankzij slijtage, vocht of ouderdom, omdat beton immers enorm stevig is en daardoor relatief moeilijk te beschadigen is. De meest voorkomende problemen aan een betonvloer zijn barsten, scheuren, grindnesten of betonrot in de vloer. Het is aan te raden om, wanneer je één van deze problemen waarneemt, snel stappen te ondernemen om de vloer te laten maken. Immers kunnen deze problemen nare consequenties tot gevolg hebben. Niet alleen hebben deze problemen een nadelig effect op de algehele constructie van de woning, maar daarnaast leiden oneffenheden in de vloer al snel tot vochtproblemen en tot vochtige vloeren. Dit kan vervolgens weer leiden tot schimmel en aantasting van de omliggende muren.

Waarom wordt beton voor vloeren gebruikt?

Laten we een stap terugnemen en uitleggen wat beton precies is en waarom het geschikt is voor vloeren. Beton is een mix van verschillende elementen, waarbij cement als het fundament dient dat de rest van de mix bij elkaar houdt. Cement is daarvoor uiterst geschikt omdat het hard kan worden wanneer water wordt toegevoegd. De mix voor beton bestaat verder uit water, grind en zand. Een andere benaming voor deze mix is mortel.

Echter is beton maken niet zo eenvoudig, want je dient wel precies de juiste verhoudingen aan te houden tussen alle onderdelen van de mix. Voeg je bijvoorbeeld te veel water toe, dan ontstaat er een mix die kruimelig en breekbaar is. En dat is niet wat je wilt hebben wanneer je beton maakt. Echter is een mix waarbij te weinig water is toegevoegd tevens slecht, want hierdoor kan het geheel niet goed hechten. Wanneer de verhouding echter exact juist is, is beton één van de hardste en weerbaarste materialen op de markt.

Wat kan er gebeuren als het fout gaat met de betonvloer?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, kan het qua verhoudingen wel eens fout gaan binnen de mix die samengevoegd wordt om beton te creëren. Te veel of te weinig water leidt tot een consistentie die onbetrouwbaar is. Te veel water maakt beton breekbaar, te weinig water zorgt er voor dat de boel niet voldoende kan hechten. En dat zal al snel leiden tot problemen. Daarnaast kan het zo zijn dat het uitdrogingsproces op een te hoog tempo wordt uitgevoerd, waardoor het beton niet krachtig kan worden en juist stoffig blijft. Hierdoor heeft het beton meer ruimte om uit te zetten en te krimpen, wat zal leiden tot barsten en scheuren. Een fout bij het plaatsen van de betonvloer ligt dus vaak ten grondslag aan de problemen. Maar wat kun je doen om deze problemen te verhelpen?

Oplossingen voor problemen aan de betonvloer

Wanneer er problemen aan de betonvloer ontstaan, is dit niet iets wat de gemiddelde doe-het-zelver zo maar eventjes zelf kan oplossen. Daarvoor heb je toch echt een professional nodig. Daarnaast is niet elk probleem op dezelfde manier op te lossen. Een scheur is niet hetzelfde als grindnesten of betonrot. Gelukkig zijn er oplossingen voor problemen aan de betonvloer aanwezig die voor meerdere soorten problemen ingezet kunnen worden.

De eerste methode waarvoor je kunt kiezen bij problemen aan de betonvloer is het injecteren van de betonvloer met een middel. Hierbij kun je kiezen uit meerdere soorten middelen om de vloer mee te injecteren, zodat het mogelijk is om meerder problemen aan de hand van deze methode op te lossen. Door vele professionals wordt het injecteren van de betonvloer dan ook gezien als de effectiefste oplossing die voor de meeste situaties gebruikt dient te worden. Wanneer de schade een te groot oppervlak aantast, kun je nog altijd kiezen voor oplossing nummer twee: het storten van een (gedeelte van een) nieuwe vloer.

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.