Hoe beïnvloeden gebouwen onze gezondheid?

invloed van gebouwen op onze gezondheid

Als het weer omslaat en de winter aanbreekt, is het al lang bekend dat dit een tol kan eisen van onze geest en ons lichaam. Lees ook: toevoegen van waarde aan je huis

Seizoensgebonden Affectieve Stoornis (SAD) is een soort depressie die in een seizoensgebonden patroon komt en gaat. SAD wordt ook wel "winterdepressie" genoemd omdat de symptomen meestal duidelijker en ernstiger zijn tijdens de wintermaanden als onze lichaamsklok verandert en we minder natuurlijk licht zien gedurende de dag. Echter, iets waar je je misschien niet bewust van bent, is dat de eigenlijke gebouwen waarin we wonen, werken, socialiseren, ook invloed kunnen hebben op onze gezondheid, en dit kan het hele jaar door.

Een gebouw kan onze gezondheid op vele manieren beïnvloeden, het kan een reisgevaar zijn, gebrek aan natuurlijk licht en zelfs een kamer die te warm of te koud is. In ons eigen huis kan het een fel licht aandoen, dat overmatig kan zijn als de rest van het huis zwak verlicht is, wat een migraine kan veroorzaken.

De volgende aspecten blijken allemaal van invloed te zijn op de gezondheid en het welzijn van de bewoners van een gebouw en zijn daarom belangrijk voor de bouw; het ontwerp, de bouw en de exploitatie:

  • Binnenluchtkwaliteit en ventilatie
  • Thermisch comfort, temperatuur en vochtigheid
  • Visueel comfort, daglicht en kunstlicht
  • Geluid en akoestiek
  • Veiligheid en beveiliging
  • Interieurinrichting, actief en inclusief design, en look en feel
  • Verbindingen met de natuur (biofilie)
  • Locatie en toegang tot voorzieningen en buitenruimtes

Al deze factoren kunnen schadelijke gevolgen hebben voor onze gezondheid; hoofdpijn, duizeligheid, stemming, stress, slaaptekort en zelfs ademhalingsproblemen. Kunstlicht op de werkplek is ontegenzeggelijk een onderwerp van controverse en staat al lang bekend als een twistpunt voor velen. Maar een slechte ventilatie kan ook een schadelijk effect hebben, zowel op de werkplek als thuis.

Voordat hij een volksgezondheidsonderzoeker op Harvard werd, onderzocht Joseph Allen honderden "zieke gebouwen" als adviseur voor eigenaars die klaagden over ziekte bij arbeiders of bewoners door schimmel, vocht en andere ongezonde omstandigheden. Vanaf 2015 zijn Allen en zijn collega's begonnen met een reeks dubbelblinde onderzoeken naar de gevolgen van ventilatie voor kantoormedewerkers.

Onderzoekers wierpen arbeiders in Syracuse, New York, aan om tijdelijk naar een gecontroleerd gebouw te verhuizen. Terwijl de rekruten hun normale dagelijkse werkzaamheden uitvoerden, vroeg Allen de beheerders van het gebouw om op subtiele wijze de ventilatieniveaus te veranderen, zonder die operatiemensen (of de gerekruteerde werknemers) te vertellen waar de tests voor bedoeld waren. Aan het einde van elke dag gaf Allen's team de arbeiders gestandaardiseerde testen voor cognitief gedrag.

De onderzoekers vonden dat de verdubbeling van de ventilatiecapaciteit ook de scores van de cognitieve functietests verdubbelde. Het uitbreiden van de waarde van die verhoogde productiviteit over een volledig jaar leidde tot een gemiddelde van $6.500 (£5000) voor elke arbeider, zo schatte het team. Dat cijfer is exclusief de waarde van minder ziektedagen, wat de besparing verhoogt.

Op dezelfde manier brengen we thuis ongeveer 76% van onze wekelijkse tijd door, dus een goed binnenmilieu is van het grootste belang voor onze gezondheid. Er is een reden waarom we graag de ramen openzetten en de frisse lucht naar binnen laten. Slechte ventilatie kan leiden tot condensatie, wat leidt tot vocht en schimmel, wat het uiterlijk ons vertelt - het is niet goed spul om elke dag, elke week, elke maand, enz. te inhaleren.

Astma, een complexe ziekte die wordt beïnvloed door zowel milieu- als genetische factoren, komt veel voor en de prevalentie neemt wereldwijd toe. Astma bij kinderen is de meest voorkomende chronische ziekte bij kinderen. De International Study of Asthma and Allergies in Childhood (ISAAC) schat de prevalentie van astma per land op 2% tot 40%. Binnenhuis omgevingsfactoren waarvan gedacht wordt dat ze de ernst van astma veranderen, zijn onder andere vervuilende stoffen zoals PM, stikstofoxiden, tweedehands rook en allergenen van ongedierte, huisdieren, huisstofmijten en schimmels.

Ventilatie speelt een enorme rol in het op afstand houden van binnenelementen en helpt zelfs om astma en allergieën te verminderen. Door verse, gefilterde en schone lucht van buiten aan te zuigen, verdunnen, verplaatsen en vervangen onze ventilatiesystemen vochtige lucht om de luchtvochtigheid te beheersen, zodat condensatie, schimmel en andere verontreinigingen binnenshuis aanzienlijk worden verminderd. Natuurlijk is elke woning anders en vereist het een andere ventilatiebehoefte. Daarom bieden wij een gratis huisonderzoek aan om de behoeften van uw woning in kaart te brengen en advies te geven over welke unit het beste bij uw woning past.

Tijdens een gratis huisonderzoek zal uw lokale expert eventuele condensatie-, vocht- en schimmelproblemen in uw woning beoordelen en de relatieve luchtvochtigheid in de gehele woning aflezen. Al onze ventilatiespecialisten zijn hoog opgeleid in het uitvoeren van gedetailleerde huisonderzoeken om eventuele onderliggende problemen te identificeren en aanbevelingen te doen om ervoor te zorgen dat de juiste oplossing wordt geboden, allemaal in overeenstemming met de huidige bouwvoorschriften.