Vochtbestrijding: vochtproblemen en hun behandeling

Vochtbestrijding en vochtbestrijder

Wanneer je vochtproblemen in je huis hebt, dan is het belangrijk om een goede vochtbestrijding uit te laten voeren. Problemen kunnen namelijk van allerlei aard zijn en elke soort vereist weer een andere behandeling. Als je je probleem dus niet goed achterhaald, loop je het risico dat je een verkeerde vochtbestrijding laat uitvoeren. Dat het noodzakelijk is behoeft geen uitleg. Zonder diagnose zullen de problemen alleen maar erger gaan worden, waarbij het nog ingewikkelde wordt om het toe te passen en schade te repareren. En dan hebben we het nog helemaal niet over het feit dat het ook veel kostbaarder zal worden. We benoemen hier de informatie over meest voorkomende vochtprobleem in woningen. Vraag gratis offerte aan via www.vochtbestrijdingsnel.be bij onze specialisten.

Opstijgend vocht

Wat is het?

opstijgend vocht in huis behandelen

Opstijgend vocht als vochtproblemen behoort tot één van de meest voorkomende vochtproblemen in huis. Het komt vooral voor bij oudere woningen die niet zijn voorzien van een waterkering. Bij nieuwere woningen zit deze waterkering er wel, maar als dit slecht is aangebracht of is beschadigd is, kunnen ook nieuwere woningen last van opstijgend vocht krijgen. Het wordt veroorzaakt door grondwater dat onder grote druk door de onderkant van de muren heen sijpelt. Het trekt in de muren omhoog, waardoor behang en pleisterwerk kan loslaten. Er zullen vochtplekken als vochtproblemen op de muur ontstaan en er zal schimmel op de muur ontstaan. Schimmels kunnen weer in het materiaal trekken en zijn ook erg slecht voor de gezondheid.

Hoe opstijgend vocht laten oplossen door een erkende vochtbestrijder?

Muren injecteren
In de muren worden op grondniveau gaten geboord. In deze gaten wordt dan een vochtwerende gel of vloeistof geïnjecteerd. De vloeistof zal in het metselwerk trekken en uitzetten en uitharden. Dit vormt een goede bescherming tegen opstijgend vocht. De gemiddelde prijs voor het injecteren van muren is € 100,- per meter. Muren injecteren is een goede methode en vergt niet zoveel werk als bijvoorbeeld het onderkappen van de woning.

Muren onderkappen
Dit is een grondige, maar effectieve manier van vochtbestrijding. Op grondniveau wordt een laag stenen uit zowel de binnen- als de buitenmuren gehaald. Hier wordt vervolgens een dampwerende folie aangebracht. Optrekkend vocht wordt op deze manier goed tegengehouden, maar deze vorm vergt wel een grote renovatie van de woning. Het is dan ook het advies om het onderkappen te laten uitvoeren bij een algehele renovatie van de woning. Het onderkappen van de muren kost gemiddeld zo’n € 100,- per meter. Meer informatie vind je verder op onze website.

Carebrick
Carebrick of hydrofuge is een relatief nieuwe vorm van vochtbestrijding oplossing om optrekkend vocht te weren bij vochtproblemen. Bij carebrick worden keramische kokers in de muren geplaatst. In deze kokers zitten gaten. Hierdoor kunnen de muren goed ventileren en kan het vocht gemakkelijk verdampen. Deze methode is weliswaar niet zo drastisch als de overige methodes, maar het voorkomt wel dat opstijgend vocht schade kan veroorzaken. Gemiddeld betaal je voor het plaatsen van carebricks € 115,- per meter.

Doorslaand vocht

Wat is doorslaand vocht?

vochtbestrijding doorslaand vocht

Buitengevels staan voortdurend bloot aan de weersomstandigheden. Regen, sneeuw en wind treffen jarenlang de buitengevels. Hierdoor kan het zijn dat het metselwerk gaat slijten. De muren worden poreus en er kunnen scheuren ontstaan. Vooral als er vocht in de scheuren zit en het gaat vriezen, dan kunnen er nog meer barsten ontstaan en verliest de gevel zijn beschermende werking. Je kunt dan last krijgen van doorslaand vocht als vochtproblemen. Daarbij zal regen dat tegen de gevel slaat naar de binnenmuren gaan doorsijpelen wat vochtige binnenmuren tot gevolg kan hebben. Dit kan je natuurlijk oplossen door je gevel te laten impregneren als vochtbestrijding door een ervaren vochtbestrijder.

Hoe doorslaand vocht behandelen?

Gevel impregneren
De gevel impregneren tegen vochtproblemen is een veelgebruikte methode en oplossing. Nadat scheuren in de muur gerepareerd zijn en de muur grondig is schoongemaakt, wordt er een impregneermiddel aangebracht. Dit impregneermiddel zal in de poriën van het metselwerk gaan trekken en er vormt zich een waterafstotende laag. Niet alleen is het effectief tegen, het helpt ook te voorkomen dat vuil, algen en mos zich aan de natte gevel hechten. Gevelimpregnatie kan ook gebeuren als een preventieve vorm van vochtbestrijding, juist om in de toekomst het probleem te voorkomen. De buitengevel impregneren zal gemiddeld tussen de € 8,- en € 12,- per vierkante meter kosten.

Vochtwerende verf als vochtbestrijding
Je kunt je natte gevel ook behandelen met een vochtwerende verf. De verflaag zorgt ervoor dat je geen last meer krijgt van doorslaand vocht. Om de verf goed aan de muur te laten hechten is ook hier een grondige reiniging van de gevel noodzakelijk. Als je dit laat uitvoeren door een professionele schilder ben je gemiddeld tussen de € 20,- en de € 40,- per vierkante meter kwijt.

Nieuwe gevelbekleding
Vooral als je natte gevel erg beschadigd is, kun je overwegen om een nieuwe gevelbekleding aan te laten brengen. Er zijn veel verschillende mogelijkheden voor een nieuwe gevelbekleding en alle soorten gevelbekleding zullen vocht dat naar binnen doorslaat kunnen voorkomen. Hiermee knap je ook nog eens het uiterlijk van je hele woning op en je kunt overwegen om ook een isolatielaag aan te brengen. De gemiddelde kosten voor nieuwe gevelbekleding starten vanaf € 40,- per vierkante meter. De prijzen zijn vooral afhankelijk van welk soort gevelbekleding als vochtbestrijding en materialen je kiest.

Condensatievocht

Wat is condensatievocht?

condensatievocht op ramen

Ook vochtproblemen zoals condensatie komt veel voor in woningen. Dit komt vooral door woonvocht. Bekende voorbeelden zijn condensvorming tijdens het koken en het douchen. De voornaamste reden van condensatievocht is dat niet goed de woning kan verlaten. Hierdoor ontstaat een hoge luchtvochtigheid in de woningen en vooral op koude oppervlaktes, zoals de ramen gaat dit van zich afzetten.

Hoe condensatievocht bestrijden?

Ventilatie
Een slechte ventilatie is de belangrijkste oorzaak van condensatievocht als vochtprobleem. Dit is op te lossen door een ventilatiesysteem aan te leggen. Dit kan op natuurlijke wijze door middel van rooster in de ramen en deuren of een mechanisch ventilatiesysteem. Gemiddeld kosten een ventilatiesysteem vanaf € 3.000,-.

isolatie uitvoeren of repareren
Het kan ook zijn dat isolatie niet goed is aangebracht of is beschadigd. Hierdoor ontstaat een koudebrug. Op deze plekken kan dan condensvorming plaatsvinden. De isolatielaag repareren of juist isolatie aanbrengen is dan een vorm van vochtbestrijding.

Lekken

Je kunt ook problemen krijgen door een lekkage in een leiding. Het probleem is dat de meeste leidingen zijn weggewerkt in de muren. Als er dan een scheurtje in de leiding ontstaat, hoe klein ook, kan lekkage heel geleidelijk gaan, zodat je het in eerste instantie niet eens doorhebt. Het heeft geen zin om de muur op de plek waar deze vochtig is open te breken, want de lekkage kan ergens anders zijn ontstaan. Het is daarom van belang om de lekkage op te sporen zonder breekwerk. Dit kan door middel van lekdetectie. Meestal wordt er dan met een infraroodcamera naar de lekkage gezocht. Als het lek dan gevonden is, kan er bepaald worden welke vorm er plaats moet vinden. Gemiddeld ligt de prijs voor lekdetectie tussen de € 300,- en € 400,-. Meer info over vaak voorkomende lekken en de werkwijze bij een lekdetectie bij vochtbestrijding vind je verder op onze website.

vochtbestrijding muur injecteren

Kostprijs

Zoals je bovenstaand hebt kunnen lezen, zijn er verschillende oorzaken van vochtproblemen en vergt elk probleem weer een andere oplossing van vochtbestrijding zoals kelderdichting voor het waterdicht maken van je kelder. Bij opstijgend vocht is de aanpak weer geheel anders dan bij condensatie. De diagnose speelt bij de bestrijding van problemen dan ook een heel belangrijke rol. Met de juiste diagnose kun je het probleem adequaat gaan aanpakken. Als je zeker wilt zijn dat je problemen zijn oplost, schakel dan een expert in. Zij hebben verstand van zaken, kunnen een juiste diagnose stellen en het probleem voor je oplossen. De kosten kunnen per expert variëren en zijn afhankelijk van de hardnekkigheid van het probleem, de grootte van het te behandelen oppervlak en het uurloon. Vraag daarom voordien eerste diverse offertes op bij verschillende experts. Zo kun je op basis van prijs en de aangeboden diensten een juiste keuze maken. Juiste prijs weten, vraag dan een gratis offerte aan bij verschillende vochtbestrijders in uw regio.

Zelf toepassen

Acht je jezelf in staat om het probleem zelf aan te pakken, dan hoef je geen expert in te schakelen. Je bespaard daarmee ook op je manuren. Laat je in dit geval wel goed voorlichten over de vele verschillende producten die er bij het bestrijden van je probleem aan te pas komen. De prijs is uiteraard belangrijk, maar laat het niet leidend zijn. Meestal is het beter om een iets duurder, maar veel effectiever middel te kiezen dan een goedkoop middel waarbij je over een paar jaar weer aan de slag moet.

U kan offertes aanvragen voor vochtbestrijding aannvragen voor heel België zoals Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Vlaams brabant, Brussel en Wallonië