Dirt Devil Pureza AC350: grote luchtstroom voor een kleine prijs

Net als vele andere fabrikanten heeft Dirt Devil zich gebogen over de kwestie van de luchtzuivering binnenshuis. Het resultaat is Pureza, de eerste serie luchtzuiveraars van de fabrikant, met de AC350 aan de top.

Dirt Devil Pureza AC350

Bekijk de dagprijs

Presentatie

Traditiegetrouw in alle productcategorieën, werden de luchtreinigers van Dirt Devil tegen lage prijzen gelanceerd. Het topmodel Pureza AC350 kost € 200 en is een model met een hoog debiet dat de lucht in grote kamers kan zuiveren. Met een luchtstroom tot 340 m³/u belooft Dirt Devil dat dit toestel geschikt is voor kamers tot ongeveer 40 m². Hij heeft slechts 3 snelheden, die voldoende zijn voor dagelijks gebruik. Op dit laaggeprijsde toestel stellen we het op prijs een aantal opties aan te treffen, zoals een timer of een filtervervangingsindicator. Aan de andere kant kunnen andere elementen, die op deze zuiveraar ontbreken, ontbreken: dit is het geval met de automatische modus, die Dirt Devil niet aanbiedt. Er is ook geen nachtmodus en misschien wel het vervelendste is dat de Pureza AC350 geen voorfilter heeft.

Ergonomie

In vergelijking met de topklasse AC4072/11 van Philips, die een bijzonder goed ontwerp en afwerking heeft, is de AC350 een beetje anders. Inderdaad, zijn gemiddelde kwaliteit plastic behuizing, zijn unsexy witte blok look en zijn afwerking zetten de plaat recht vanaf het begin: het apparaat is niet duur, maar in ruil daarvoor, moet je een aantal concessies doen.

Zijn horizontale formaat is nogal lomp, hij is minder compact dan de Philips AC4072/11 of de Rowenta Intense Pure Air XL PU6020F0. U zult ruimte moeten vinden om hem neer te zetten, zo mogelijk in een onopvallende hoek, want zelfs als hij sober is, is de AC350 niet erg decoratief.

Er zij op gewezen dat het toestel ook plat kan worden geïnstalleerd; Dirt Devil heeft hiervoor voetjes voorzien aan de achterkant. In deze positie neemt hij wel veel vloerruimte in, maar dat kan hem wat minder zichtbaar maken.

Het bedieningspaneel bevindt zich aan de bovenrand van de zuiveraar. Dit gebeurt in de vorm van aanraakgevoelige pictogrammen, vergezeld van oranje LED's die oplichten om aan te geven dat een functie is geactiveerd. Wij betreuren het vaak dat er alleen iconen zijn, maar deze zijn betrekkelijk duidelijk.

Er is er inderdaad een voor het instellen van de vertraagde uitschakeling (een klok), een voor het instellen van de snelheid (van de ventilatorbladen) en een voor het starten/uitschakelen van het toestel. Tot nu toe is het vrij duidelijk. De betekenis van het linker icoon (een rooster) is minder duidelijk. De LED's voor het wisselen van filters worden opnieuw ingesteld als dit niet automatisch gebeurde bij het wisselen van een filter.

Wij stellen de aanwezigheid van deze filtervervangingsindicator op prijs. Het is verbonden met de "geurfilter" (voor de actieve koolstoffilter) en vervolgens met de HEPA-filter: er gaat een lampje branden vóór de een of de ander wanneer een filter moet worden vervangen.

Anderzijds is de keuze van oranje diodes op dit witte omhulsel niet de meest verstandige. Als ze al zichtbaar zijn bij weinig licht, is het moeilijk ze te onderscheiden in een helder verlichte kamer. Dat is jammer, vooral omdat de aanraakgevoelige toetsen snel reageren en daardoor prettig in het gebruik zijn.

Ook al is de keuze van de pictogrammen vrij oordeelkundig, de snelheidsaanduidingen zijn niet erg logisch. Met "L", "M" en "H" wordt respectievelijk het laagste, het middelste en het hoogste als stil omschreven vermogen aangeduid. Niet erg voor de hand liggend.

Wat de aanduidingen betreffende de timer betreft, "2", "4" en "8", kan men zich voorstellen dat zij verwijzen naar het aantal uren waarna het toestel stopt, maar een eenvoudige "h" na de getallen zou het op het eerste gezicht gemakkelijker te begrijpen hebben gemaakt.

We betreuren de afwezigheid van een automatische modus, vooral omdat de AC350 op zijn hoogste vermogen veel lawaai maakt en veel energie verbruikt; het zou mooi geweest zijn als het toestel automatisch zijn werkingssnelheid had kunnen verminderen zodra de lucht gezuiverd was (en dus zijn lawaai en verbruik).

Onderhoud, filtervervanging en prijzen

Om toegang te krijgen tot de filters, moet het voorpaneel worden verwijderd; dit kan worden gedaan door twee kleine knoppen rechts en links in te drukken. De bediening is vrij eenvoudig.

Anderzijds zijn er een paar piepjes te horen bij het verwijderen en de dunne plastic voorkant verraadt zijn ietwat "goedkope" kant. Om het weer op zijn plaats te zetten, moet u twee kleine pinnetjes vastklemmen in hun behuizing aan de onderkant van de zuiveraar, wat zonder veel moeite gaat.

Zodra het voorpaneel is verwijderd, hebt u toegang tot de filters. We betreuren het ten zeerste dat Dirt Devil, in tegenstelling tot de meeste van de door ons geteste modellen, geen voorfilter heeft meegeleverd. Deze eerste laag die het dikste stof, haar, dierenhaar... vasthoudt, is over het algemeen afwasbaar en beperkt de verstopping van de andere filters. En onze vrees wordt bevestigd, want het actieve koolstoffilter verzamelt snel veel stof.

Bovendien is hij dun en lijkt hij niet van goede kwaliteit te zijn. Het heeft niet eens een "frame" zoals het Rowenta model. In plaats daarvan is het gewoon een dun laagje dat op het HEPA-filter moet worden gekrast.

Een andere teleurstelling is dat deze filters niet goed in hun behuizing lijken te passen - op de andere modellen worden ze op hun plaats gehouden door het voorfilter, waarvan het frame aan de behuizing van de zuiveraar is vastgeklikt: zodra u het voorpaneel verwijdert, hebben ze de neiging naar voren te vallen, wat niet praktisch is.

Aangezien dit actieve koolstoffilter erg vuil wordt, is het niet verwonderlijk dat Dirt Devil de gebruiker waarschuwt dat dit filter niet mag worden omgedraaid, omdat dit het HEPA-filter zou kunnen vervuilen.

En vanwege deze verstopping, moet het zeer vaak worden vervangen. Dirt Devil adviseert om de 3 maanden, d.w.z. zeer vaak.

Het HEPA-filter moet ook regelmatig worden vervangen; de fabrikant beveelt aan dit om de 6 maanden te doen. Geen van beide filters kan worden gereinigd of gewassen.

Wij betreuren ook dat deze filters, die als kit (een HEPA-filter en twee actieve koolfilters) voor 80 euro worden verkocht, vrij moeilijk te vinden zijn. Inderdaad, op het moment van schrijven van dit artikel konden we het nergens anders vinden dan op de Dirt Devil website (Duits) of op de website van Amazon (veel zoeken!).

Naast de filters moet ook de rest van het toestel worden onderhouden. De luchtinlaat en -uitlaat moeten regelmatig met een stofzuiger worden schoongemaakt, terwijl een droge doek volstaat om de rest van het toestel af te stoffen.

Efficiëntie van de filtratie

Als er één ding is waar de Pureza AC350 een kampioen in is, dan is het wel filtratie. Terwijl de andere modellen in onze vergelijking er iets meer dan 30 minuten over doen om 90% van de deeltjes in onze testruimte (53m³) te verwijderen, doet de AC350 er op vol vermogen slechts 17 minuten over. Tijdens onze 58 minuten durende filtratietest vermindert het aantal deeltjes bovendien nog verder; uiteindelijk blijft er minder dan 1% over. Dit is een uitstekend resultaat en zou bij allergiepatiënten vertrouwen moeten wekken.

Deze curven vergelijken de filtratiesnelheid van de Philips AC4147/11, Dirt Devil Pureza AC350 en Rowenta Intense Pure Air XL modellen.

Wat de VOC's betreft, vermeldt Dirt Devil deze verbindingen helemaal niet en belooft hij op geen enkel moment dat zijn filter "anti-formaldehyde" is (in tegenstelling tot Philips of Rowenta). Men mag echter niet vergeten dat, ondanks de doeltreffendheid van deze filters voor bepaalde VOS, de eliminatie een zekere tijd vergt, meer tijd dan wanneer men een raam openzet; hun doeltreffendheid is dus betrekkelijk.

Verbruik

Dit apparaat heeft 3 werksnelheden; wij meten het verbruik van de zuiveraars bij de minimumsnelheid en vervolgens bij de maximumsnelheid. In dit geval is het stroomverbruik van de AC350 bijzonder hoog in deze twee configuraties. We hebben 68 W gemeten bij minimaal vermogen en 106 W bij maximaal vermogen! Ter vergelijking: de Philips AC4072/11 verbruikt slechts tussen 5 W en 40 W. Dit verschil doet u nadenken over de impact op uw elektriciteitsrekening.

Geluid

Door zijn hoge luchtstroom blaast deze Pureza "luid". Bij maximaal vermogen hebben we echter 51 dB gemeten, wat ongeveer gemiddeld is. Alleen de discrete Philips modellen zijn minder luidruchtig. Het is bij de minimumsnelheid dat onze meting iets teleurstellender is. De AC350 is zeker stiller, aangezien hij zijn geluidsniveau tot 40 dB kan verlagen, maar zijn geluidsemissie is hoger dan die van de meeste andere zuiveraars in onze vergelijking (tussen 33 en 34 dB).

Productspecificaties

  • Afmetingen (HxBxD) / Gewicht: 48 x 54 x 26 cm / 6,4 kg
  • Luchtdebiet: 340 m3/h
  • Overdekt oppervlak: 40 m2
  • Filtertechnologie: Houtskool, HEPA
  • Opties: NA
  • Automatische modus: Nee

Voordelen

  • Indicator voor filtervervanging.
  • Timer.
  • Snelle en zeer efficiënte filtratie.
  • Prettige aanraakgevoelige toetsen met een relatief duidelijk bedieningspaneel.

Nadelen

  • Geen voorfilter.
  • Filters moeten zeer vaak worden vervangen en zijn moeilijk te vinden.
  • Geen automatische modus.
  • Een beetje luidruchtiger dan gemiddeld.
  • Zeer hoog verbruik.

Pureza AC350

Conclusie

Deze luchtreiniger laat een gemengd gevoel achter. Enerzijds is de toegankelijke prijs ervan vrij aantrekkelijk en zijn de filtratieprestaties voorbeeldig, maar dit alles ten koste van een zeer hoog verbruik en een beetje lawaai. Tenslotte, als het ontbreken van bepaalde opties niet noodzakelijk schokkend is voor een toestel met een ingeperkte prijs, laat de kwaliteit van de kunststoffen en de afwerkingen meer sceptisch achter, met name in het geval van de filters, waarvan de kwaliteit echt een opwaartse bijstelling zou verdienen.