Beste hygrometers in 2022

Te droge of te vochtige lucht in een huis kan gezondheidsproblemen zoals allergieën veroorzaken, zowel bij kinderen als bij volwassenen. Gelukkig kan een hygrometer worden gebruikt om de relatieve vochtigheid te controleren. Digitaal of analoog, het is niet gemakkelijk om te kiezen. Bespaar tijd door onze gids te lezen over de beste hygrometers van 2022.

hygrometer

Brennenstuhl 1298680

De beste hygrometer in 2022 met thermometer

De Brennenstuhl 1298680 kan zowel in een huis of appartement als door professionals worden gebruikt. Hij optimaliseert de kwaliteit van de binnenlucht en behoudt de levensduur van meubilair en apparatuur.

brennenstuhl 1298680

Bekijk de dagprijs

De robuustheid van de Brennenstuhl 1298680 is een van zijn sterke punten. Het moet echter gezegd dat betrouwbaarheid voor een hygrometer belangrijker is dan deze eigenschap. En in dit opzicht heeft dit model niets te benijden van zijn concurrenten. Alle informatie over het gebruik wordt duidelijk weergegeven op het LCD-scherm.

De Brennenstuhl 1298680 is eenvoudig in gebruik en heeft een basisontwerp. De knoppen voor de instellingen en het opstarten zijn gemakkelijk te bereiken om het toestel praktischer te maken. Voor de nauwkeurigheid moet een foutmarge van 2% in acht worden genomen. Niettemin is het nog steeds goed voor het testen van het vochtgehalte van materialen en onderdelen.

Doqaus HM1

De beste instapmodel hygrometer digitaal

De Doqaus HM1 is een zeer nauwkeurige mini-hygrometer met twee functies: hij meet zowel de vochtigheid als de temperatuur. Hij wordt verkocht voor minder dan 10 euro en kan worden geïnstalleerd in woningen, kantoren en fabrieken.

Doqaus HM1

Bekijk de dagprijs

De Doqaus HM1 heeft een beugel aan de achterkant voor eenvoudige installatie. Deze mini hydrometer met digitale display kan op elk meubel worden geplaatst en draagt bij tot de vormgeving van de ruimte. Bovendien biedt het toestel een nauwkeurigheid van plus of min 3%. Een vochtigheidsindicator is in het systeem geïntegreerd. Het geeft 3 verschillende niveaus weer, afhankelijk van het gedetecteerde vochtigheidsniveau: droog voor een vochtigheidsniveau onder 40%, comfortabel voor een niveau tussen 40% en 60% en vochtig voor een niveau boven 60%.

De reactietijd van de Doqaus HM1 mini vochtigheidssensor is ongeveer 5 seconden, wat zeer snel is vergeleken met andere instapmodellen. En ondanks zijn compacte formaat, toont het display de informatie voor een gemakkelijke analyse.

ThermoPro TP 63

De beste high-end hygrometer

De ThermoPro TP 63 is een uitstekende oplossing om de vochtigheidsgraad in de babykamer te controleren. Een temperatuurmeetsysteem is toegevoegd aan de draadloze hygrometer voor handig gebruik.

ThermoPro TP 63

Bekijk de dagprijs

De ThermoPro TP 63 digitale draadloze hygrometer heeft een bereik van 60m voor zowel temperatuur als vochtigheid. Zijn gemakkelijk af te lezen digitale display is gemakkelijk te interpreteren. Hij heeft achtergrondverlichting en is geschikt voor alle gebruiksomstandigheden. Bovendien is het een 3-inch aanraakscherm, waardoor het gemakkelijk te bedienen is.

De monitor die bij de ThermoPro TP 63 wordt geleverd is geschikt voor gebruik buitenshuis en is verrassend goed bestand tegen lage temperaturen tot -35°C. Het kan dus een goede bondgenoot in de kelder zijn. Deze hygrometer heeft een magnetische standaard, maar kan ook overal worden geplaatst. Het werkt met batterijen, maar ook met een oplaadbare batterij.

TFA-Dostmann hygrometer

De beste analoge hygrometer

Dit is een mechanische hygrometer die geen batterijen nodig heeft. Hij past zich aan alle omgevingen aan en heeft een onberispelijke nauwkeurigheid. Het wordt gewaardeerd voor zijn rol als vochtigheidsdetector.

TFA-Dostmann hygrometer

Bekijk de dagprijs

TFA-Dostmann biedt een mechanische hygrometer voor gebruik binnenshuis. De nauwkeurigheid is indrukwekkend, ondanks de wijzerplaatdisplay, die niet digitaal is. Dit maakt hem geschikt voor zowel professioneel als privégebruik. Een vochtigheidsindicator bevindt zich op de wijzerplaat. Het toont 3 niveaus, namelijk droog, ideaal en nat. Het weergegeven vochtigheidsbereik loopt van 0 tot 100%.

Deze analoge hygrometer is een clip-on apparaat voor snelle detectie en eenvoudige aflezing van de vochtigheidsgraad. U zult dan gemakkelijker kunnen bepalen wanneer u de lucht in de kamer moet bevochtigen of juist moet ventileren. Dit meetinstrument is bijzonder nuttig voor het voorkomen van allergieën bij mens en dier en van vochtgerelateerde schimmelvorming op meubelen.

Hoe kiest u een hygrometer?

hygrometer kiezen

Het is niet altijd gemakkelijk om de juiste hygrometer te vinden tussen de vele modellen die op de markt verkrijgbaar zijn. U kunt uw keuze echter vereenvoudigen door de onderstaande criteria te hanteren.

Criterium 1: De mate van nauwkeurigheid

De mate van nauwkeurigheid is zeker een van de belangrijkste selectiecriteria wanneer u een hygrometer gaat kopen. Afhankelijk van het gebruik dat u van het meetinstrument maakt, kunt u een hogere of lagere nauwkeurigheid hebben. Als u een schatting wilt hebben van de hygrometrie in uw huis, kunt u kiezen voor een model met een nauwkeurigheid tussen 5 en 10%. Als u de vochtigheidsgraad in de kamer van uw baby voortdurend moet controleren en kennen, moet u een hygrometer kiezen met een nauwkeurigheid tussen 1 en 5%. Ten slotte zijn er nog andere, meer specifieke toepassingen, zoals het meten van de vochtigheid in een sigarenkistje of de kist van een muziekinstrument, bijvoorbeeld. In deze gevallen wordt een zeer nauwkeurige hygrometer aanbevolen met een foutmarge van in het algemeen niet meer dan 1%. Dit zijn hoogwaardige, en dus dure, apparaten.

Criterium 2: Het meetbereik

Uitgedrukt in procenten geeft het meetbereik het relatieve vochtigheidsniveau aan dat de hygrometer kan meten. Terwijl sommige instrumenten kunnen werken binnen een meetbereik van 20% tot 80%, bieden andere een nauwkeurigheid van 0 tot 100%. Dit criterium is vooral belangrijk als u de hygrometer in extreme omstandigheden gebruikt.

Criterium 3: Gebruiksgemak

De keuze van het type hygrometer bepaalt over het algemeen het gebruiksgemak. Digitale modellen, ook bekend als elektrische hygrometers, hoeven niet vooraf te worden afgesteld alvorens te worden gebruikt. Bovendien geven ze duidelijke, gedetailleerde en gemakkelijk af te lezen informatie op hun digitale of LCD-display. Daarom verkiezen veel gebruikers ze boven mechanische modellen. Ondanks de bij het product geleverde kalibratiegids is dit niet altijd gemakkelijk voor de gemiddelde persoon. Er bestaan echter mechanische hygrometers die niet gekalibreerd hoeven te worden.

Draadloze sensoren
Als u ook de vochtigheid buitenshuis wilt meten, zijn er digitale hygrometers met extra sensoren. U kunt ze bijvoorbeeld op het terras installeren. Deze sensoren dragen bij tot de nauwkeurigheid en de rijkdom van de verstrekte metingen. Dit zijn, uiteraard, draadloze apparaten.

Criterium 4: Ontwerp

Hygrometers zijn zowel functionele als decoratieve objecten die de binnenruimte moeten verfraaien. Ze zijn er in vele soorten en maten. Ook het ontwerp varieert naar gelang van het type instrument. Digitale hygrometers zijn vaak plat, vierkant of rechthoekig van vorm en hebben een standaard waarmee ze op een vlakke ondergrond kunnen worden geplaatst. Mechanische modellen hebben een ronde vorm met een grotere of kleinere dikte, afhankelijk van de prijs en het merk. Ze kunnen een voet hebben waarmee u ze op een bureau of ander meubel kunt plaatsen. De fabricatiematerialen variëren, maar de wijzerplaat en het omhulsel zijn heel vaak van metaal (roestvrij staal, verchroomd staal, verguld staal...).

Criterium 5: De beschikbare opties

Als u geïnteresseerd bent in digitale hygrometers, moet u weten dat deze interessante opties kunnen bieden, afhankelijk van uw behoeften. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een model met voldoende geheugen en dataloggingmogelijkheden. Zij kunnen u de laatste 24 uur van metingen bezorgen. Andere kunnen variaties in de metingen analyseren en een trend voor de komende uren aangeven. Weer andere onderscheiden zich door hun ergonomisch ontwerp, waaronder modellen met achtergrondverlichting en touchscreen-functionaliteit.

Waarom en hoe gebruik je een hygrometer?

De aankoop van een hygrometer is een aanvulling op die van een luchtbevochtiger, een mechanisch ventilatiesysteem of een luchtontvochtiger. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat de vochtigheidsgraad in de kamer binnen de normen blijft, d.w.z. tussen 45 en 65% in een woning.

Om de relatieve vochtigheid in de woning te controleren en de gezondheid van de bewoners te waarborgen

Een te droge of te vochtige atmosfeer kan gevolgen hebben voor de gezondheid. Als de lucht te vochtig is, lopen de meest gevoelige mensen het risico op allergieën, astma en andere ademhalingsproblemen. Een te hoge luchtvochtigheid bevordert ook de groei van bacteriën en huisstofmijt.

Anderzijds kunnen de bewoners van een huis, als de luchtvochtigheid te laag is, last krijgen van geïrriteerde ogen of jeuk. Om er zeker van te zijn dat de luchtvochtigheid in de kamer binnen de norm ligt, is het daarom noodzakelijk een hygrometer te gebruiken.

Om materialen te bewaren

Maar dit instrument wordt ook gebruikt voor het conserveren van de woning en van bepaalde voorwerpen die tegen vocht moeten worden beschermd. Een te hoge luchtvochtigheid leidt tot het ontstaan van schimmel, aantasting van muurverf en aantasting van bepaalde materialen zoals hout.

Vochtige lucht is ook de vijand van delicate voorwerpen zoals muziekinstrumenten of sigaren. Om al deze redenen kan het gebruik van een hygrometer onontbeerlijk zijn.

Locatie
Installeer de hygrometer zodat u altijd betrouwbare metingen hebt. U kunt het in uw slaapkamer zetten, in de slaapkamer van uw baby of in de woonkamer. In ieder geval, vermijd bepaalde locaties. Plaats het instrument niet in de buurt van een raam, een luchtbevochtiger of een verwarming, want dit kan de metingen verstoren. Plaats het toestel niet achter een gordijn, want dan kan het geen betrouwbare metingen verrichten als er geen luchtstroom is.

Verschillende soorten hygrometers

Afgezien van speciale instrumenten zoals dauwpunt- of gravimetrische hygrometers, kunnen drie hoofdtypen hygrometers worden onderscheiden.

Mechanische hygrometers

Mechanische hygrometer

Mechanische hygrometers, ook wel analoge hygrometers genoemd, meten de vochtigheid door middel van een materiaal dat uitzet of krimpt naar gelang van de vochtigheidsgraad. Dit materiaal activeert dan een wijzer die de waarde op een genummerde wijzerplaat aangeeft. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen mechanische haarhygrometers en hygrometers die zijn uitgerust met een metalen veer.

Analoge hygrometers zijn gewild bij verzamelaars of liefhebbers van decoratieve voorwerpen en moeten vooraf worden gekalibreerd. Gelukkig wordt dit vergemakkelijkt door een bijgeleverde gids. Er zij ook op gewezen dat de functies van dit type hygrometer beperkt zijn, aangezien op de 2-in-1 modellen alleen het vochtigheidspercentage, de temperatuur en soms het comfortniveau worden aangegeven.

Digitale hygrometers

Digitale hygrometer

Digitale hygrometers, ook wel elektrische hygrometers genoemd, meten de vochtigheidsgraad met behulp van elektronische sensoren die zijn uitgerust met een elektrische weerstand. Dit betekent dat ze op elektrische batterijen werken. Het eerste voordeel is dat zij gemakkelijk in het gebruik zijn: afstelling of ijking is niet nodig. Bovendien kan een schat aan informatie worden opgevraagd, zoals trends en de laatst verrichte metingen.

Er kan worden voorzien in extra functies, zoals een vormalarm, klok, temperatuur of meting op afstand met behulp van sensoren op een andere locatie. Esthetisch gezien zijn digitale hygrometers minder aantrekkelijk dan hun mechanische tegenhangers. Sommige modellen van de grote merken hebben echter een keurig ontwerp, met een mengeling van gladde oppervlakken en een extra platte vorm.

Capacitieve hygrometers

Capacitieve hygrometer

Zoals de naam al zegt, zijn deze hygrometers uitgerust met een capacitieve vochtigheidssensor. Het principe bestaat erin de vochtigheid te meten door middel van een metaaloxide- of polymeerfilm die de vochtigheid absorbeert en meet. De waarde wordt dan weergegeven op een digitaal scherm zoals een digitale hygrometer.

Capacitieve hygrometers, die vooral worden gebruikt door vakmensen die op een bouwterrein werken of voor het onderhoud van gebouwen, zijn zeer nauwkeurig, maar duur. Door hun grote nauwkeurigheid hebben ze slechts één functie. Zij moeten echter regelmatig worden onderhouden, met inbegrip van de periodieke vervanging van de sensoren. Zij moeten ook voor elk gebruik worden gekalibreerd.

Mechanische of digitale hygrometer?

Mechanische hygrometer

Als u op zoek bent naar een instrument dat even functioneel als mooi is, en als u het niet erg vindt dat het moet worden gekalibreerd, kunt u een mechanische hygrometer overwegen. Naast een zeer goede nauwkeurigheid onderscheidt hij zich door zijn esthetische aantrekkingskracht, die vaak degelijkheid uitstraalt, aangezien hij vaak van metaal is gemaakt.

Als u ook een zwak hebt voor ouderwetse stijlen en in het bijzonder voor de naaldweergave, zal de analoge hygrometer u volledig tevreden stellen. U zou echter moeten overwegen een topmodel van metaal te kiezen, dat ook uw interieur zal verfraaien.

Digitale hygrometer

Hebt u een instrument nodig dat gemakkelijk te gebruiken en snel functioneel is? Dan kunt u kiezen voor een digitale hygrometer die ook zeer nauwkeurig kan zijn. Eenmaal ingeschakeld, levert het u de vochtigheidsmetingen en alle andere gegevens die u nodig hebt, snel en zonder voorafgaande instelling.

Een ander belangrijk voordeel is dat dit toestel geen regelmatig onderhoud vereist. En om u te helpen het perfecte model te vinden, is het er in verschillende uitvoeringen.

Conclusie

Afgezien van hun verschillende ontwerpen hebben analoge en digitale hygrometers gemeen dat zij betrouwbare metingen van de relatieve vochtigheid kunnen geven. Zij zijn ontworpen om in een verscheidenheid van behoeften te voorzien. Analoge modellen zijn echter visueel aantrekkelijker, terwijl digitale modellen gemakkelijker in het gebruik zijn.

Tips

Kalibreer voordat u uw mechanische hygrometer gebruikt.

Hoewel de meeste analoge hygrometers in de fabriek gekalibreerd zijn, is het het beste om uw instrument te kalibreren voordat u het gebruikt. Volg de instructies in de gebruikershandleiding of maak gebruik van handleidingen die gemakkelijk op het internet te vinden zijn.

Kies de juiste hygrometer voor uw behoeften.

De keuze van uw hygrometer moet gedeeltelijk gebaseerd zijn op uw behoeften. Als u een idee wilt hebben van de luchtvochtigheid in de ruimte, is een basismodel voldoende. Maar als u op de geringste afwijking moet reageren, kiest u voor een krachtiger model, dat over het algemeen duurder zal zijn.

Open uw ramen om de vochtigheid te verminderen of te verhogen.

Als uit uw metingen blijkt dat de luchtvochtigheid te laag of te hoog is, zet dan eerst uw ramen open. De luchtcirculatie in uw huis helpt om de vochtigheidsgraad in evenwicht te houden.

Verhoog de vochtigheidsgraad met een vochtige doek.

Als de luchtvochtigheid laag is en u nog geen luchtbevochtiger hebt, kunt u de luchtvochtigheid verhogen door bijvoorbeeld een vochtige doek op de verwarming te leggen. De condensatie zal helpen om de lucht in de kamer te bevochtigen.

Zet bladplanten in je huis.

Een andere manier om de lage luchtvochtigheid in huis aan te pakken, is om bladplanten in huis te zetten. Dit komt doordat planten "zweten" door water via hun bladeren te laten verdampen. Deze verdamping verhoogt de vochtigheidsgraad.

FAQ

Wat is de beste hygrometer?

De beste hygrometer hangt af van uw behoeften en uw budget. Lees onze koopgids om uit te vinden welke producten op dit moment de beste zijn.

Hoeveel kost een hygrometer?

Een analoge hygrometer kost tussen 10 en 30 euro. Digitale modellen kunnen tot 50 euro kosten, afhankelijk van hun opties. Professionele hygrometers kunnen tot €100 of meer kosten.

Heb ik een nauwkeurigere hygrometer nodig voor de kamer van mijn baby?

Omdat baby's nog kwetsbaar zijn, zijn ze gevoeliger voor te grote schommelingen in de luchtvochtigheid. Daarom moet u de vochtigheidsgraad in de kamer van uw baby beter in de gaten houden. Kies een model met bovengemiddelde nauwkeurigheid.

Heeft een hygrometer onderhoud nodig?

Uw hygrometer heeft geen specifiek onderhoud nodig. Het enige wat u hoeft te doen is de batterijen te controleren in het geval van een digitaal model en het regelmatig te kalibreren als u een mechanisch model hebt.

Zijn er hygrometers met één functie?

De meeste hygrometers voor thuisgebruik hebben twee functies, een hygrometer en een thermometer. Digitale hygrometers kunnen ook een klokfunctie hebben, terwijl sommige mechanische modellen ook als barometer fungeren.

Waar ken je een hygrometer kopen ?

Hygrometers kan je op de volgende plaatsen kopen:

  • Bol.com
  • Action
  • Brico
  • Gamma
  • Mediamarkt
  • Hema
  • Kruidvat
  • Blokker