Luchtontvochtigers in de badkamer: dit zijn de beste apparaten

luchtontvochtiger badkamer

Als het raam in de badkamer ontbreekt, is de luchtvochtigheid vaak te hoog. Het risico op schimmelgroei neemt toe vanaf 60 procent. Hier voorkomt een luchtontvochtiger dit. Hier vindt u de beste apparaten voor verschillende ruimtes en tips voor het voorkomen van schimmel.

Ontvochtigers in de badkamer: de belangrijkste feiten in één oogopslag

  • De badkamer is meestal de kamer met de hoogste luchtvochtigheid, daarom zijn hier vaak ontvochtigers te vinden. Dit komt omdat de luchtvochtigheid boven de 50 of 60 procent de vorming van schimmels bevordert.
  • Als je goed ventileert, creëer je een gezond ruimteklimaat en ga je schimmelvorming tegen. In een badkamer zonder ramen is het echter, ondanks de ventilatie, vaak nodig om een aparte luchtontvochtiger in de badkamer te hebben om voldoende luchtvochtigheid te garanderen.
  • Er zijn apparaten met verschillende vermogensniveaus die met of zonder elektriciteit werken.

Schimmel en slechte lucht? Wanneer is een luchtontvochtiger in de badkamer nuttig?

De ideale luchtvochtigheid in de woonkamer ligt tussen de 40 en 60 procent, waarbij de temperatuur het maximale verzadigingsniveau instelt. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer water zich in de lucht kan ophopen.

Voorbeeld: Een kubieke meter lucht absorbeert maximaal 7 gram water (stoom) bij 5 graden Celsius en 30 gram per kubieke meter bij 30 graden.

De dagelijkse douche, een uitgebreid bubbelbad of zelfs het drogen van de was - in geen enkele andere ruimte is de luchtvochtigheid zo hoog als in de badkamer. Tot 70 procent luchtvochtigheid direct na het douchen is heel normaal in de badkamer. Het probleem: te veel vocht in de lucht bevordert de groei van schimmels.

In de regel kan de luchtvochtigheid worden geregeld door de ruimte regelmatig te luchten: Open de ramen breed en zorg voor een volledige luchtverversing. In oude gebouwen of woonwijken met meerdere wooneenheden is het echter goed mogelijk dat de badkamer zich binnenin bevindt. Zonder ramen is schokventilatie niet mogelijk. Hoewel er dan meestal een ontluchting of een aansluiting op de ventilatieschacht is, is er niet voldoende luchtcirculatie.

Daarnaast zijn er binnenbadkamers waar de installatie van een luchtafvoersysteem technisch niet mogelijk is of het financiële kader overschrijdt. In dergelijke gevallen kan een luchtontvochtiger in de badkamer helpen en het ruimteklimaat in de badkamer regelen.

Koop een ontvochtiger: Wat u moet weten

Er zijn talrijke productvarianten in het segment van de ontvochtigers. De keuze van het juiste apparaat voor uw badkamer hangt vooral af van de kameromstandigheden. Voor een kleine badkamer is het soms zelfs voldoende om een ontvochtiger zonder elektriciteit te gebruiken. Een apparaat zonder elektriciteit gebruikt zoutkristallijne tabbladen om het vocht te absorberen. Hierdoor lossen de kristallen geleidelijk aan geurloos en zonder schadelijke stoffen op en moeten ze worden bijgevuld.

Grote badkamers vereisen elektrische ontvochtigers

Elektrische ontvochtigers voor de badkamer zijn geschikt voor grotere ruimtes. Een dergelijk apparaat werkt meestal volgens het principe van condensatie. De lucht wordt aangezogen door een ventilator. Er treedt dan condensatie op op de zogenaamde verdamper in het apparaat. Na een tijdje dump je gewoon het water dat zich op deze manier in een tank heeft opgehoopt. Duurdere apparaten regelen zelfs de werking volledig onafhankelijk via een geïntegreerde vochtigheidssensor.

Houd rekening met het temperatuurbereik van het apparaat

Een conventionele elektrische compressie-ontvochtiger is ideaal voor het ontvochtigen van badkamers, waar de luchtvochtigheid tot 70 procent stijgt bij normaal gebruik. Ze verminderen de luchtvochtigheid tot een gezond niveau tussen 40 en 60 procent. Compressiedrogers werken bij +6 tot +33 graden Celsius.

Andere apparaatvarianten, zoals de absorptiedroger, bereiken vochtigheidswaarden van bijna 0 procent. Deze modellen worden ook gebruikt bij extreme min-temperaturen tot -30 graden Celsius en zijn over het algemeen technisch overgedimensioneerd en niet noodzakelijk voor alledaagse doeleinden.

Belangrijk: Als de badkamer zich in de kelder bevindt, moet de luchtontvochtiger een voldoende groot reservoir hebben om condensatiewater op te vangen en moet hij ook bij lage temperaturen goed presteren.

De beste ontvochtigers voor de badkamer

Bent u op zoek naar de beste ontvochtigers voor uw badkamer? U moet de volgende apparaten nader bekijken:

TROTEC Luchtontvochtiger TTK 66 E

TROTEC Luchtontvochtiger TTK 66 E

Optiek: Stijlvol, elegant design. Geschikt voor kamers tot 50 vierkante meter. Instelbare doelvochtigheid tussen 35 en 85 procent.
Volume: 48 decibel
Beoordeling: 4,5/5 sterren
Prijs: ca. 150 Euro

Bekijk de dagprijs

gedragstips: Voorkomen van vocht en schimmel in de badkamer

Door correct te handelen kunt u overmatige vochtigheid in de badkamer tegengaan en daarmee het risico van schimmelvorming. Alleen al door voldoende ventilatie kan een evenwichtig ruimteklimaat worden bereikt.

  • Zorg ervoor dat de ruimte nooit volledig afkoelt, maar dat de kamertemperatuur op een constant niveau blijft.
  • Het is het beste om de kamer direct na het douchen of baden te luchten door het raam volledig te openen. Dit is beter dan het raam de hele dag op zijn kant te laten staan, omdat de raamwangen dan afkoelen en gevoelig worden voor schimmel.
  • De situatie is anders met het gekantelde raam tijdens het douchen of baden, omdat op deze manier een groot deel van de luchtvochtigheid al in deze tijd ontsnapt.
  • De tegels mogen niet permanent nat zijn, anders kan er gemakkelijk schimmel ontstaan in de voegen.
  • Droog je was niet in de badkamer, maar ergens anders.