Hoe ontwikkelen zich salpeter en muurzouten op de keldermuren en hoe kan ik ze vermijden?

salpeter op de keldermuren

Naast schimmel komt zoutuitbloeiing vaak voor op keldermuren. Hierdoor brokkelt het gips af. Onze expert legt uit wat de oorzaken zijn en hoe je efflorescentie kunt voorkomen.

Een gebruiker heeft ons benaderd met het volgende probleem: "Hoe kan "salpeter efflorescentie" optreden op keldermuren en kunnen deze worden vermeden?

Het antwoord van de woninggeluksdeskundigen:

Een algemeen probleem, dat de laatste jaren steeds vaker voorkomt, is de aanzienlijke verwarming van alle huizen van de kelder tot het dak. De redenen: effectieve verwarmingssystemen, verhoogde warmte-isolatie, strak sluitende ramen en intensiever gebruik. Deze opwarming heeft ook gevolgen voor de kelder. Deze ontwikkeling wordt geïntensiveerd bij het achteraf inbouwen van verwarmingssystemen. Ook zijn in de kelder, als er verwarmde nutsvoorzieningen, hobby's en woonkamers zijn geïnstalleerd, hoewel dit oorspronkelijk niet gepland was.

De "normale" kamertemperatuur in de kelder moet tussen de acht en tien graden Celsius liggen met enkele schommelingen. Het is echter gebleken dat deze waarde soms aanzienlijk wordt overschreden, vooral na de beschreven veranderingen. Dit verandert het ruimteklimaat in de kelder, omdat warme lucht meer vocht kan binden dan koude lucht. De warme lucht, verzadigd met vocht, condenseert op de koude, ongeïsoleerde buitenmuren als condensatie en leidt na verloop van tijd tot een langzame vochtindringing. Het resultaat: er ontstaan schimmelvormen of zoutuitbloeiingen, waardoor het gips afbladdert.

zouteffect op muur

Zo ziet het zouteffect op een keldermuur eruit...

Regelmatig verluchten van de kelder is een remedie

In veel gevallen is de remedie vrij eenvoudig: vooral tijdens het stookseizoen moet u er regelmatig voor zorgen dat de lucht grondig wordt ververst. Dit betekent dat de met vocht verrijkte binnenlucht moet worden vervangen door frisse, droge buitenlucht. De reden: warme lucht kan meer vocht binden dan koude lucht. Dit betekent dat zelfs bij regenachtig weer het vochtgehalte van de koude buitenlucht lager is dan dat van de warmere binnenlucht.

Helaas zijn er vaak maar een paar en te kleine ramen in de kelders. Open tijdens de verwarmingsperiode elke dag zoveel mogelijk ramen en deuren, zodat er een effectieve tocht is en de vochtige binnenlucht naar buiten wordt getransporteerd. Het beste effect bereikt u als u elke dag een aantal uren tocht toestaat. In de winter, als het vriest, moet u tien tot vijftien minuten per dag ventileren.

Als de buitentemperatuur in de zomer echter boven de 18 graden Celsius ligt, is de warme buitenlucht vochtiger dan de lucht in de kelder. Dan moet u alleen 's morgens vroeg ventileren of bij koel weer - dus alleen als de buitentemperatuur laag is. Als er geen ramen zijn, lees dan hier hoe u een kamer zonder ramen kunt ventileren.

Als u uw kelder intensief wilt gebruiken en verwarmen, moet u de binnenkant van de buitenmuren effectief isoleren.