Schimmel op muur in Wemmel: oorzaken en bestrijding

Ongeveer een op de tien woningen lijdt onder schimmelvorming. Schimmel op de muur in Wemmel is een doorn in het oog. Toch is het visuele effect het meest onschadelijke effect dat schimmel heeft.

Schimmel - gevaar voor de gezondheid!

Wist je dat schimmels allerlei gezondheidsrisico's met zich meebrengen? Niet alleen de zichtbare plekken op de muren zijn schadelijk. Ook via de lucht verspreiden de schimmelsporen zich; doordat de bewoners van een door schimmel betroffen huis deze sporen inademen, kunnen allergieën en luchtwegeninfecties ontstaan. Met name kleine kinderen en mensen met een slecht immuunsysteem zijn vatbaar voor de schadelijke gevolgen. Er zijn verschillende schadelijke schimmels, maar zwarte schimmel, of Stachybotrys Chartarum, is de grootste boosdoener. In de eerste fase waarbij de schimmelsporen ingeademd worden kamp je met milde klachten, zoals vermoeidheid en niezen. Na verloop van tijd kunnen ook ernstige problemen ontstaan zoals zware astma, bronchitis en en de chronische longziekte COPD.

De oorzaken van schimmel

Een gebrek aan ventilatie is een frequente veroorzaker van schimmelproblemen. Wanneer vochtige lucht niet afgevoerd wordt, krijgt schimmel een kans om te groeien. Een tweede zwaarwegende factor is een te lage temperatuur in huis. Bij lage temperaturen verdampt vocht niet, maar trekt in de oppervlakten door condensvorming. Andere oorzaken kunnen doorslaand vocht of lekkages in Wemmel zijn. Vaak zijn voornamelijk de ruimtes met een hoge vochtigheidsgraad betroffen van schimmel, zoals badkamers waar geen ventilatiesysteem aanwezig is, keukens of waskamers.

Andere risico's

Niet alleen gezondheid wordt bedreigd door de aanwezigheid van schimmels, ook spullen kunnen zwaar aangetast raken. Denk daarbij aan matrassen, hoofdkussens, bankstellen en kasten. In bijzonder vergevorderde stadia kan schimmel zelfs een gevaar vormen voor draagkracht van de muren en houten constructies van een gebouw. Schimmel is een symbiotisch organisme dat parasiteert op het materiaal waaraan het hecht. Het voedt zich met het materiaal, bijvoorbeeld de cellulose in hout, met als gevolg dat het zijn kracht verliest. Hierdoor kunnen door schimmel aangetaste balken, zeker in combinatie met houtrot, op den duur zwichten onder het gewicht van het gebouw, met instorting als mogelijk gevolg.

Schimmel vermijden

Door regelmatig te ventileren kan het vocht uit de woning ontsnappen. Men raadt aan minimaal een uur per dag het raam open te hebben. Ook het verwarmen van de woning helpt om vochtigheid te vermijden. Als je regelmatig stookt tot 21 graden, zal het vocht verdampen. Als je vermoedt dat jouw woning vochtig is, kun je een vochtinspectie laten verrichten. Met speciale vochtdetectie-apparatuur in Wemmel worden dan metingen verricht in de vertrekken van de woning. Hierdoor krijg je een indicatie van het risico dat jouw woning loopt op schimmelvorming. Zeker woningen die aan het water gebouwd zijn, zoals grachtenpanden hebben geregeld last van kelderlekkages, doorslaand of optrekkend vocht in de muren en vloeren.

Schimmel op de muur in Wemmel verwijderen

schimmel op muur in Wemmel verwijderen

Aangezien schimmel in huis in Wemmel schadelijk kan zijn voor de gezondheid, grijp je best zo snel mogelijk in. Aangetaste spullen kunnen het beste worden vervangen. Soms is het mogelijk van een bankstel of matras de hoezen te wassen, maar dit is meestal slechts een oppervlakkige maatregel omdat schimmel tot diep in het materiaal kan doordringen. Met een mengsel soda en water kun je zichtbare schimmel op de muur in Wemmel wegboenen. Het kan dat je dit proces een aantal moet herhalen voordat de plek helemaal weg is. In verder gevorderde stadia kun je naar chemische bestrijdingsmiddelen grijpen. Laat de chemische stof inwerken op de schimmel voordat je begint met boenen. Zorg ervoor dat je bij de inzet van chemische middelen altijd de ramen open houdt. Ook chemische middelen zijn vaak schadelijk voor de gezondheid. Het is mogelijk dat de muur in Wemmel, zelfs als de schimmel helemaal verwijderd is in Wemmel, verkleuring toont. In zo'n geval doe je er goed aan de muur in Wemmel opnieuw te schilderen.