Vocht in de babykamer: Oorzaken en oplossingen

Chronische rhinitis, huidirritatie, slijmvliesirritatie, hoestaanvallen, terugkerende bronchitis.... Dit zijn allemaal woorden die uw baby kan hebben in periodes dat de vochtigheidsgraad in zijn kamer niet de juiste is. Vochtigheid is in feite de waterdamp die zich in de ruimte bevindt. En voor het welzijn van uw baby moet zijn kamer een normale vochtigheidsgraad hebben. In dit artikel ontdekt u de oorzaken van vochtigheid in uw babykamer en enkele oplossingen om het te verhelpen.

vocht in babykamer

Wat verklaart de vochtigheid in de kamer van je baby?

Er zijn verschillende redenen voor de vochtigheid in de kamer van uw baby. Ademhaling is een natuurlijk vocht dat tijdens de nacht wordt aangemaakt. In een ruimte met slechte ventilatie bijvoorbeeld condenseert vocht bij contact met de koudste muren.

Omdat de deuren 's nachts gesloten blijven, is er niet genoeg ventilatie om deze lucht te laten circuleren. De vochtigheid (vochtgehalte) in de kamer stijgt. Deze opwelling van water (uit de vloer) in de muren verklaart de ontwikkeling van huisstofmijt, schimmels en bacteriën, die de negatieve gevolgen zijn van een onaangepaste vochtigheidsgraad in de kamer van uw baby.

Vochtigheid in de kamer van uw baby: wat is de normale vochtigheidsgraad die geschikt is voor het welzijn van uw baby?

Een te hoge luchtvochtigheid in de kamer van uw baby is de oorzaak van de ontwikkeling van vele bacteriën en virussen. Het zorgt ervoor dat de sporen, die de bron zijn van schimmels, gaan groeien.

Als het gehalte erg laag is, werkt het in op de gevoelige luchtwegen van uw baby en irriteert het hem zodanig dat de kwaliteit van zijn slaap erdoor wordt aangetast. Neusbloedingen, droge huid en keelpijn zijn andere kwalen die kunnen worden veroorzaakt door een te lage luchtvochtigheid in de kamer van uw baby. Het is dus belangrijk dat ouders in deze periode stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat uw baby een gezonde omgeving heeft. Houd er rekening mee dat de kamer van uw baby een vochtigheidsgraad van ongeveer 50% moet hebben (tussen te droog en te vochtig in). Ook moet u de moeite nemen om eventuele schommelingen te corrigeren.

Vochtigheid in de babykamer: welke oplossingen zijn er?

Om de ideale vochtigheidsgraad in de kamer van uw baby te handhaven, is het raadzaam een luchtontvochtiger te gebruiken, afhankelijk van de periode. Deze ontvochtigers zijn er in verschillende categorieën. Daarnaast kunt u ook natuurlijke methoden proberen die door verschillende ouders als effectief zijn bevestigd. Zoals het verhogen van de dagtemperatuur in de kamer van uw baby.

Veelgestelde vragen

Waarom een luchtbevochtiger in de babykamer?

Bevochtigen van de lucht in de babykamer beperkt bindvliesontsteking, neusinfecties, bronchitis... Ook hier wordt de baby blootgesteld aan een droge huid, vermoeidheid, ongemak, droge slijmvliezen... Bevochtigen van de lucht zorgt voor een echt ademhalingscomfort voor de baby.

Hoe kan ik de babykamer bevochtigen zonder luchtbevochtiger?

Hier is een eenvoudige tip om de lucht in de kamer van uw baby te bevochtigen. Vul een keramische kom met water en plaats deze in de buurt van een warmtebron hang een ondiepe bak in de buurt van een warmtebron.

Waar plaats je een luchtbevochtiger in de kamer van je baby?

Ongeacht het model, de luchtbevochtiger moet altijd buiten bereik van de baby blijven. Door hem minstens 1 meter boven de vloer te plaatsen, zal de koude stoom zich wijd verspreiden in de kamer. Ook al zijn de nieuwste modellen niet erg luidruchtig, toch moet u vermijden het toestel vlak naast de houder te plaatsen!

Welke luchtbevochtiger moet ik kiezen voor de kamer van mijn baby?

Kies een baby luchtbevochtiger met een hygrometer.

U vindt toestellen met een geïntegreerde hygrometer om de vochtigheidsgraad in de kamer, die idealiter tussen 50 en 60° moet liggen, nauwkeurig te controleren. Zo niet, koop dan een onafhankelijke hygrometer.

Gerelateerd:Top 10 van beste luchtreinigers voor baby's

Wanneer gebruik je een baby luchtbevochtiger?

Het zal perfect zijn in de zomer wanneer het te warm is om de lucht te bevochtigen en de kamer meer luchtdoorlatend te maken (vooral als u een airconditioner gebruikt!). Baby zal meer comfort hebben wanneer hij slaapt. In de winter kan het vaak droog zijn met de kou en de verwarming (vooral elektrisch).