Vochtbestrijding Genk

Opzoek naar vochtbestrijding Genk ? Uw woning in Genk kan bloot staan verschillende vochtproblemen. Dit kan grote gevolgen hebben voor uw woning. In het ergste geval kan het zijn dat vocht en schimmel de constructie van de woning aantast. Een vochtige woning in Genk heeft een zeer ongezond binnenklimaat, dus het is niet verstandig om in een dergelijke woning te leven. Schimmel dat ontstaat doordat muren en plafonds langdurig vochtig zijn kunnen ook de nodige gezondheidsklachten geven, zoals allergische klachten en problemen met de luchtwegen. Om uw huis in Genk te beschermen en uw gezondheid is vochtbestrijding noodzakelijk.

vochtbestrijding Genk

Een goede vochtdiagnose

Wanneer u de gevolgen ondervindt van vocht in uw woning in Genk en vochtbestrijding wilt toepassen, dan is het belangrijk om een vochtdiagnose te laten uitvoeren. Elk vochtprobleem heeft namelijk zijn eigen soort oplossing. Om de vochtbestrijding op de juiste wijze te laten uitvoeren moet u de juiste oorzaak weten. Anders loopt u het risico dat u een verkeerde vorm van vochtbestrijding kiest die uw vochtprobleem niet zal oplossen. Een expert kan u hierbij helpen door middel van vochtdetectie. Er kan gekozen worden voor een infraroodcamera of door middel van een vochtmeter om het probleem te detecteren. Wanneer de oorzaak is gedetecteerd kun u de juiste vorm van vochtbestrijding laten uitvoeren. De meest bekende vochtproblemen zijn opstijgend vocht, doorslaand vocht, condensatievocht en lekkage.

Opstijgend vocht

Net als in de rest van het land, zijn er in Genk veel woningen die te lijden hebben van opstijgend vocht. Opstijgend vocht is dan ook één van de meest voorkomende vochtproblemen in woningen. Het betreft vooral oudere woningen die nog niet zijn voorzien van een waterkering. Het aanbrengen was in het verleden niet gebruikelijk. Vanaf de jaren 80 is een waterkering aanbrengen in nieuwbouwwoningen standaard. Opstijgend vocht wordt veroorzaakt doordat grondvocht in contact komt met het metselwerk van de woningen. De muren zullen het grondvocht absorberen en vocht wat in de muren zit zal opstijgen naar de rest van de woning. U kunt dit herkennen doordat vooral de onderzijde van de muur vochtig is, er zijn vochtplekken en schimmelplekken ontstaan en uw woning in Genk ruikt muf.

 Opstijgend vocht Genk

Behandeling van opstijgend vocht

Om opstijgend vocht te behandelen zijn er diverse mogelijkheden. De ernst van het vochtprobleem bepaald voor welke methode er gekozen wordt. De meest gebruikte methode is het injecteren van de muren. Op het grondniveau worden gaten in de muur geboord en daarin wordt een vochtwerende vloeistof of gel gespoten. De vloeistof of gel zal in de poriën trekken en zich uitzetten en uitharden. Op deze manier ontstaat er een soort van waterkering die het grondvocht tegenhoudt. Een wat meer drastische manier is het onderkappen van de woning. Op grondniveau worden de bakstenen verwijderd en er wordt een waterkering van kunststof in geplaatst. Dit is een erg effectieve wijze van vochtbestrijding, maar wel een arbeidsintensieve klus. Ontstaat opstijgende vocht aanwijsbaar in de kelder, dan is het verstandig om over kelderdichting na te denken.
Lees hier meer over het behandelen van opstijgen vocht in Genk.

Doorslaand vocht

Heeft u een oudere woning in Genk, dan kan het zijn dat in de loop der jaren de buitengevel is aangetast. De buitenmuren zijn dan poreus of er zitten scheuren in. Dit heeft tot gevolg dat hemelwater door het metselwerk wordt opgenomen. In eerste instantie zal dit opvallen, doordat de buitengevel natte plekken vertoont. Maar na verloop van tijd trekt het vocht door naar de binnenmuren. U kunt dan ook in uw woning te maken krijgen met allerlei vochtproblemen. Zoals vochtige plekken op de muur, schimmelplekken en u verbruikt meer energie doordat u het niet meer warm krijgt door de vochtige binnenmuren. Maar ook bij doorslaand vocht is er een vorm van vochtbestrijding mogelijk, zodat uw woning in Genk ook weer van buiten beschermd is.

Behandeling door muren impregneren

muren impregneren Genk

Om uw woning in Genk te beschermen tegen doorslaand vocht is vochtbestrijding door middel van het impregneren van de buitenmuren de beste oplossing. Voordat kan worden overgegaan tot het impregneren dient de buitenmuur eerst grondig geïnspecteerd te worden op beschadigingen. Losse voegen en scheuren in bakstenen moeten eerst gerepareerd te worden. Ook zal de buitenmuur grondig gereinigd moeten worden. Er is anders kans dat het impregneermiddel in het vuil trekt en niet in de muur. Wanneer de buitenmuren gerepareerd en gereinigd zijn, wordt het impregneermiddel aangebracht. Dit middel trekt in de poriën van het metselwerk en zorgt ervoor dat vocht niet meer wordt opgenomen. Het laat tevens een filmlaagje achter op de gevel. Dit voorkomt dat vuil, mossen en algen zich niet meer zo gemakkelijk aan het oppervlak kunnen hechten. Het impregneren van de buitenmuren heeft daarom ook een preventieve werking. Gemiddeld werkt het impregneermiddel 15 jaar. Daarna zal de gevel opnieuw geïmpregneerd moeten worden. Bij ernstig beschadigde buitengevels is het ook mogelijk om te kiezen voor een nieuwe gevelbekleding. Het is een vorm van vochtbestrijding, maar u kunt er ook het uiterlijk van uw woning mee wijzigen.
Lees hier meer over muren impregneren in Genk.

Condensatievocht

Condensatievocht in Genk

Ook in uw woning in Gent ontkomt u niet aan woonvocht. Woonvocht is vocht dat meestal door waterdamp vrijkomt. Denkt u daarbij aan het koken in de keuken en de badkamer die na het douchen beslagen is. Normaliter wordt dit verholpen door een raampje open te zetten. Maar als de woning in het geheel niet goed geventileerd is, ontstaat er in de woning een te hoog vochtgehalte en krijgt u last van condensvorming. Druppels met vocht zet zich af als condens op koude oppervlaktes zoals de ramen. Maar ook op de muren kan condensvorming ontstaan.

Behandeling door woning te verluchten

woning verluchten

Als ramen en deuren openzetten niet meer voldoende is om condensatievocht in de woning te voorkomen zal er gekozen moeten worden voor een andere methode van vochtbestrijding. Het gemakkelijkste is dan om een ventilatiesysteem aan te leggen. Dit kan op natuurlijke wijze door het aanbrengen van ventilatieroosters in deuren en ramen. Het is ook mogelijk om de woning op mechanische wijze te ventileren door middel van ventilatoren. Er zijn zelfs moderne ventilatiesystemen waarbij u het vochtgehalte in de woning zeer nauwgezet kunt regelen.

Lekkages

Hoe een waterlek in huis opsporen?

Wanneer er een leiding breekt zal dit direct te merken zijn door de grote wateroverlast. Echter, de meeste leidingen zitten in de muren verwerkt en minutieus scheurtje zal niet direct merkbaar zijn. Ook in Genk kunt u dan te maken krijgen met een heel geleidelijke lekkage in uw woning. De muur zal langzaam verzadigd raken, er ontstaan vocht- en schimmelplekken op de muur en u heeft te maken met hoger waterverbruik dan normaal. Het grootste probleem is dat de lekkage niet zichtbaar is. Zomaar muren uitbreken is niet verstandig, want de eigenlijk lekkage kan op een heel andere plek zitten. Om toch op de juiste wijze en met zo min mogelijk overlast vochtbestrijding uit te laten voeren, schakelt u hier het beste een expert voor in.

Lekdetectie

lekdetectie genk

Een lekkage opsporen kan lastig zijn als de leidingen in de muur zijn verwerkt. Een expert kan u daarbij helpen door een lekdetectie uit voeren. Dit zal meestal gebeuren door middel van een infraroodcamera, een vochtmeter of met een druktest. Zo kan zonder dat er breekwerk bij komt kijken de lekkage opgespoord worden. Als lek is gevonden kunt u heel gericht vochtbestrijding toepassen door enkel op de plek van de lekkage de muur weg te breken. Als de lekkage gedicht is, is uw huis in Genk weer vrij van lekkages.

Bouwvocht

bouwvocht in genk

Bent u een woning in Genk aan het bouwen of aan het renoveren? Aannemers gebruiken bij hun klussen veel water. Denkt u daarbij aan metselwerken, beton storten en stucwerkzaamheden. Er wordt dan gewerkt met materialen die aangelengd moeten worden met water. Gemiddeld bevat een woning na de bouw of renovatie zo’n 4.000 liter aan vocht en soms nog wel meer. U wilt natuurlijk direct uw woning betrekken, maar het vocht zit nog in de woning en moet eerst goed uitdrogen. Het vocht kan dan via een natuurlijk wijze worden afgevoerd. Soms gaat dit niet snel genoeg en ontstaan er vochtproblemen door bouwvocht. Dit kan alsnog grote schade aan uw pas gebouwde of verbouwde woning veroorzaken. Het is daarom verstandig om direct na de bouw het vochtgehalte in uw woning op te meten. Zo weet u hoeveel vocht u in uw woning heeft en of het de moeite waard is een vorm van vochtbestrijding in te zetten.

Behandeling bouwvocht met een bouwdroger

bouwdroger

Een vorm van vochtbestrijding van bouwvocht is om uw woning in Genk op een natuurlijk wijze te beluchten. Dit kan door het constant openzetten van deuren en ramen. Maar u zult begrijpen dat dit niet in alle gevallen mogelijk is. Hoewel dit een gratis methode van vochtbestrijding is, duurt het ook nog zo’n 18 maanden voordat al het bouwvocht uw woning heeft verlaten. Veel sneller en effectiever werkt het wanneer u een bouwdroger inzet. Een bouwdroger neemt de vochtige lucht in uw woning in Genk op en zet het om naar water. Dit water stroomt in een opvangbak die u regelmatig moet ledigen. Afhankelijk van de capaciteit van de bouwdroger kunt u uw woning dan binnen enkele weken vrij van bouwvocht hebben. Het is niet noodzakelijk om een bouwdroger te kopen, ze zijn ook voor een bepaalde periode te huur. Wel moet u de juiste bouwdroger kiezen die voor uw woning in Genk geschikt is. Hierbij let u op de capaciteit van de bouwdroger die past bij de grootte van uw woning.

Vochtige kelder

De kelder bevindt zich onder het grondniveau en is daarom gevoelig voor vocht. Vooral als u in een gebied in Genk woont met een hoog grondwaterpeil kan dit wel eens voor problemen zorgen. Grondwater staat onder hoge druk en zoekt een uitweg. Als de muren van uw kelder poreus zijn of beschadigd, dan is het heel gemakkelijk voor grondwater om de keldermuren in te trekken. Dit veroorzaakt dan weer problemen, zoals opstijgend vocht en wordt niet alleen uw kelder, maar ook uw woning aangetast. Slecht geventileerde kelders zult u in Genk ook veel zien. Dit heeft dan weer condensatievocht tot gevolg dat zich in de kelder afzet. Met vochtbestrijding beschermd u zowel uw kelder als uw woning tegen allerlei vormen van vocht die in uw kelder aanwezig kunnen zijn.

Behandeling met Kelderdichting Genk

Vochtbestrijding tegen een vochtige kelder kan met verschillende methodes. De belangrijkste methode is kelderdichting, ook wel kelderbekuiping genoemd. Zoals de naam al aangeeft, wordt er een soort van waterdichte kuip gemaakt door dat de muren en de vloer worden bedekt met een nieuwe laag snelcement, fixeerlagen en hydraulische waterdichtingsmortels. Elke laag moet wel goed drogen voordat de volgende laag aangebracht kan worden dus het kan een grote klus zijn die enkele dagen duurt. Kelderbekuiping is wel de meest effectieve methode om de kelder waterdicht te maken.
Lees hier meer over kelderdichting in Genk.

Als kelderbekuiping niet mogelijk is door een te hoge waterdruk of een te onstabiele kelder, is er nog een andere mogelijkheid van vochtbestrijding. Dit kan door middel van kelderdrainage. Kelderdrainage zorgt er niet voor dat de kelder waterdicht gemaakt wordt, maar dat vocht dat in de kelder komt goed wordt afgevoerd. De kelderwanden en vloer worden bekleed met een noppenfolie met daarin kanaaltjes die het vocht afvoeren naar een verzamelput. Ondanks dat het vocht wel de kelder inkomt, zal het geen overlast veroorzaken.

Vochtbestrijding prijzen

Voor vochtbestrijding in Genk kunt u het beste een expert inschakelen. U weet dan zeker dat uw vochtprobleem goed en professioneel wordt aangepakt. Wel moet u rekening houden dat aan elke vorm van vochtbestrijding een ander prijskaartje hangt. De prijs voor vochtbestrijding in Genk is dan ook afhankelijk van het soort vochtprobleem en de gekozen methode. De gemiddelde prijzen voor de verschillende methodes zijn:

 • Injecteren van de muren: vanaf € 100,- per lopende meter.
 • Onderkappen van de woning: tussen de € 100,- en € 150,- per lopende meter.
 • Impregneren van de buitengevel: tussen de € 8,- en € 12,- per m².
 • Ventilatiesysteem aanleggen (natuurlijk of mechanisch): vanaf € 40,- tot € 1.500,-.
 • Kelderdichting: tussen de € 4.000,- en € 10.000,-.
 • Kelderdrainage: tussen de € 3.000,- en € 10.000,-.

Premies voor vochtbestrijding

Vochtbestrijding in Genk kan best een behoorlijke investering zijn. Gelukkig helpt de Vlaamse overheid mee door het verstrekken van een premie. Bij kelderdichting, kelderdrainage of het behandelen van de buitenmuren tegen optrekkend vocht kunt u recht hebben op de Vlaamse renovatiepremie. Daarnaast zijn er voor sommige vormen van vochtbestrijding ook premies beschikbaar tot € 750,- via de Vlaamse verbeteringspremie. Vergeet dus nooit om deze premies aan te vragen zodat u flink kunt besparen op de kostprijs van vochtbestrijding. Kijkt u op http://www.vlaanderen.be waar u kunt lezen voor welke premies u in aanmerking komt en wat de voorwaarden zijn.

Schimmel in huis bestrijden

Schimmel is een gevolg van vochtproblemen in uw woning in Genk. Het is dus niet, zoals soms gedacht wordt, dat schimmel de oorzaak is. Het bestrijden van schimmel houdt daarom ook meer in dan enkel schimmel van uw muren en plafonds laten verwijderen. Het achterliggende vochtprobleem zul u ook moeten oplossen. Als u dit niet doet, dan kunt u er zeker van zijn dat de schimmel in een mum van tijd weer terug zal keren. Pas als het vochtprobleem is opgelost, kunt u de schimmel gaan verwijderen. Schimmel kan ontstaan door alle oorzaken van vochtproblemen, dus het is belangrijk om de juiste methode van vochtbestrijding toe te passen. Wanneer het vochtprobleem is opgelost is het zinvol om de daadwerkelijke schimmel van de muren en plafonds te verwijderen. Hiervoor zijn speciale bestrijdingsmiddelen in de handel, maar u kunt dit ook door een gespecialiseerd bedrijf laten doen. Zij hebben de juiste middelen en materialen daarvoor en zij kunnen dit veilig doen. Aangezien u bij het verwijderen van schimmel in contact komt met schimmel kan dit altijd een gezondheidsrisico opleveren.

Vocht in uw huis in Genk voorkomen

Op sommige problemen met vocht heeft u geen invloed. Zij kunnen in de loop der jaren ontstaan of overkomen u, zoals bijvoorbeeld een lekkage. Toch is het altijd belangrijk om zoveel mogelijk vocht in uw woning te voorkomen. Dit is al op een eenvoudige manier te realiseren door uw woning in Genk goed te ventileren. Woonvocht moet naar buiten kunnen en verse lucht moet van buiten de woning ingevoerd kunnen worden. Hiervoor kunt u een uitgebreid ventilatiesysteem aanleggen, maar soms zijn enkele ventilatierooster voldoende. Op deze manier voorkomt u een slecht en ongezond woonklimaat en voorkomt u vochtproblemen door condensatie. Heeft u ondanks voldoende ventilatie toch last van vochtproblemen, dan zal er een andere vochtprobleem zijn. Een vochtanalyse uit laten voeren is dan aan te raden.

Schakel ervaren vochtbestrijders in

Laat u uw vochtbestrijding over aan ervaren vochtbestrijders. Enkel dan bent u verzekerd van een juiste aanpak van het probleem en verkrijgt u ook nog garantie op het geleverde werk. Ook in de omgeving van Genk zijn genoeg vochtbestrijders te vinden. Het is daarom aan te bevelen om van diverse lokale vochtbestrijders een gratis offerte op te vragen, zodat u een goede keuze kunt maken op kwaliteit of prijs.

Genk grenst onder meer aan Hasselt en Diepenbeek, waar wij als vochtbestrijder ook actief zijn om u van dienst te zijn met uw hang- en sluitwerk.

 • Genk zuid
 • Genk centrum / centraal
 • Genk noord
 • Regio Genk
 • Postcodes: 3600
 • in HEEL Genk