Wat is opstijgend vocht precies?

Ook in uw woning of bedrijf kunt u te maken hebben met opstijgend vocht, vaak zelfs zonder dat u dit doorheeft. Misschien weet u precies waar we het over hebben als we spreken over opstijgend vocht. Het kan ook zijn dat u niet exact weet wat dit inhoudt. We leggen het dan ook graag aan u uit. Opstijgend vocht is, zoals de naam al doet vermoeden, vocht dat van onder in uw woning of bedrijfspand via de muren steeds verder naar boven trekt. Dit leidt tot verschillende ongewenste situaties, zoals een vieze geur in huis en vochtplekken op het plafond en op de wanden. Wanneer u het opstijgend vocht onbehandeld laat, kan het tevens tot grotere problemen leiden. Denk hierbij aan afbladderende verf of behang dat loslaat, maar ook aan de vorming van schimmels en houtrot. Het is dus niet alleen ontsierend, maar ook nog eens zeer kwalijk voor uw gezondheid. Vochtbestrijding Snel komt in actie om u van dit opstijgend vocht af te helpen.
Lees meer over het ontstaan van opstijgend vocht.

Wat is opstijgend vocht precies?

Opstijgend vocht vanuit uw kelder

Veel van de gevallen van opstijgend vocht ontstaan in de kelder. Deze ruimte onder de grond is bijzonder ontvankelijk voor vocht en het water of vocht kan hier op meerdere manieren geraken. Zo kan het tijdens of na een flinke regenbui naar binnen sijpelen of zelfs stromen. Ook kan het gaan om condensatievocht, zeker wanneer uw kelder onvoldoende geventileerd wordt. Vanuit de kelder kan het vocht al snel opstijgen en schade toebrengen aan de bovenliggende verdiepingen. Wilt u dit soort problemen verhelpen of voorkomen? Schakel dan direct Vochtbestrijding Snel in!

Opstijgend vocht door de afwezigheid van spouwmuren

Zeker in oude woningen is opstijgend vocht een veelvoorkomend probleem. In het verleden werden woningen immers niet met spouwmuren, maar met massieve muren gebouwd. Door de afwezigheid van een spouwmuur is er tussen de binnenmuur en de buitenmuur geen ruimte voor isolatie en de wering van vocht dat van buiten naar binnen wil komen. Natuurlijk hebben we alles in huis om opstijgend vocht in uw oudere woning te behandelen of tegen te gaan.

Opstijgend vocht door de afwezigheid van een waterkering

Een waterkering is veelal gemaakt van kunststof of roofing en zorgt voor een vochtwerende laag op de muren in uw woning. Wanneer een dergelijke waterkering niet is aangebracht, kan het vocht gemakkelijk in de muur trekken. Langzaam maar zeker zal het metselwerk steeds meer water opnemen, wat het vervolgens niet kwijt kan. Dit begint bij de onderste lagen steen, maar trekt na verloop van tijd steeds verder door naar boven.

Opstijgend vocht als gevolg van muurzouten

Hygroscopische zouten worden ook wel muurzouten genoemd en zijn vaak aanwezig in muren. Door hun chemische samenstelling blijven deze zouten in uw muren alsmaar vocht naar zich toetrekken. Het kan hierbij gaan om allerlei soorten vocht, waaronder condens, regenwater, grondvocht en sijpelwater. Wanneer er eenmaal veel van dit vocht in uw muren zit, is de kans groot dat het verder opstijgt in uw woning of bedrijfspand.

Opstijgend vocht behandelen en voorkomen

Opstijgend vocht kan zich dus op verschillende manieren manifesteren in uw woning of bedrijfspand. Gelukkig kun de specialisten van Vochtbestrijding Snel hier altijd iets aan doen. Zo kunnen we onder meer uw muren behandelen met een vochtwerende coating of een waterkering in uw woning aanbrengen. Neem contact met ons op om een kosteloze vochtdiagnose op maat te laten uitvoeren. Aan de hand hiervan kunnen wij een passende behandeling voor het opstijgend vocht in uw pand opstellen. Uiteraard is ook bij problemen met vocht het devies: voorkomen is beter dan genezen. Daarom staan we ook altijd klaar voor het uitvoeren van preventieve maatregelen tegen opstijgend vocht in uw bedrijf of woning. Hierbij kunt u altijd rekenen op onze ruime expertise in vochtbestrijding en een kwalitatief hoogstaande aanpak.

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.