Noodzakelijke stappen voor de renovatie van de kelder

Afhankelijk van de toestand van de kelder kan de kelderrenovatie een vrij complexe procedure zijn. U kunt hier lezen hoe u planmatig en efficiënt te werk kunt gaan om de kosten zo laag mogelijk te houden.

vochtige kelderwand

Achtergrondinformatie

Het eerste wat je moet doen in een vochtige of natte kelder is altijd de oorzaak van het vocht ophelderen. Dit kan schade zijn aan de leidingen die in de kelder zijn aangelegd, of aan het grondwater of aan het kwelwater dat van buitenaf wordt geperst. In sommige gevallen is er ook sprake van opstijgend bodemvocht.

Renovatiemaatregelen "in het blauw" hebben geen enkele zin. In moeilijke gevallen is het ook de moeite waard om een onafhankelijke deskundige te raadplegen om de oorzaak te vinden. Dit kan later dure fouten en onnodige kosten besparen.

Het maken van een goede afdichting

In sommige gevallen is de afdichting van de kelder van buitenaf defect of beschadigd. In dit geval moet u misschien rekening houden met aanzienlijke kosten, maar zonder deze maatregel blijven alle andere renovatiemaatregelen ondoeltreffend.

In andere gevallen is het voldoende om de basisvoegen af te dichten of een vloerafdichting uit te voeren; als de omvang van de schade klein is, zijn droogmaatregelen en een restauratiepleister voor de keldermuren ook voldoende.

Voorzichtig met zeer oude gebouwen

Zeer oude gebouwen hebben vaak nog kelders van natuursteenmetselwerk. In veel gevallen zit er nog een aanzienlijke hoeveelheid klei tussen de stenen, waardoor afdichting technisch onmogelijk is. Renovatiepleisters moeten ook zeer zorgvuldig worden gebruikt in oude huizen onder de bovenrand van het terrein - in veel gevallen is de schade hier vaak groter dan het voordeel, om nog maar te zwijgen van de geldverspilling.

Oude kelders waren vroeger ontworpen als voedselopslagruimte en zijn daarom bewust iets vochtiger dan moderne kelders, zodat het opgeslagen voedsel er zo lang mogelijk kan worden bewaard. Schimmel en muffe geuren kunnen meestal heel goed met kalk worden bestreden. Kalk is zeer effectief in het voorkomen van schimmel- en mosvorming en zorgt ervoor dat vocht uit de muur kan ontsnappen.

De beste manier om een natuurstenen muur voor te bereiden is deze te zandstralen met licht vochtig zand. Dan is hij schoon en kan hij gemakkelijk worden bedekt met meerdere lagen kalkverf of luchtkalkspleister. Als de hechting zeer slecht is, helpt een zeer lichte bespuiting de hechting te verbeteren. Indien mogelijk moet u afzien van het gebruik van andere bouwmaterialen voor natuurstenen muren vanwege hun fysieke eigenschappen.

Dit is hoe u te werk kunt gaan bij het renoveren van een kelder

1. zorgvuldige schadeanalyse

Bepaal eerst de omvang van de schade en of de oorzaak al kan worden vastgesteld. Is het plaatselijke waterschade, nattigheid of gewoon vocht? Is er al schimmel ontstaan of is er sprake van uitbloeiing op het gips als gevolg van neergeslagen zouten? Verwijder de beschadigde pleister voorzichtig met een kleine hamer om het onderliggende metselwerk te inspecteren.

2. afdichtingsmaatregelen

Als u van mening bent dat een waterdichting noodzakelijk is, is het noodzakelijk dat u de situatie eerst bespreekt met een onafhankelijke deskundige, die u ook de meest geschikte renovatiemaatregel kan aanbevelen.

Als het afdichten van de hele kelder van buitenaf onvermijdelijk is, kunt u de kosten mogelijk aanzienlijk verlagen door de nodige eigen bijdragen te leveren. Vergelijk het aanbod van de individuele aanbieders zeer zorgvuldig - de prijsverschillen zijn vaak aanzienlijk.

Bij kleine beschadigingen zonder grote lekken en een lage vochtbelasting in de kelder kunt u ook gewoon restauratiepleister aanbrengen en ervoor zorgen dat de muur droog is door middel van droogapparatuur en gereguleerde ventilatie.

3. volledige renovatie

Als de droogmaatregelen succesvol waren, kunt u de kelder vervolgens afdekken met een nieuwe vloerbedekking en eventueel een nieuwe muurbepleistering.

TIPS&TRICKS

Kalk is een bouwmateriaal dat zeer goed geschikt is om het droogproces van vochtige muren te ondersteunen. Vooral met oude gebouwen kun je er veel mee bereiken.