Bruine schimmel - Wat is het en wat veroorzaakt bruine schimmel?

bruine schimmel

Wat is bruine schimmel - nou ja, anders dan bruin? Zijn er gezondheidsrisico's verbonden aan het hebben van het in uw huis of bedrijf? Ons team heeft zich vele malen met deze soort beziggehouden gedurende jaren van het aanbieden van schimmeltestdiensten; laten we u helpen met het invullen van alle belangrijke details.

Als u bruine schimmel in uw huis tegenkomt, vraagt u zich waarschijnlijk af wat de kleur en het uiterlijk ervan u kan vertellen.

Waarin verschilt bruine schimmel van andere schimmels? Is het veiliger of gevaarlijker dan andere mallen? Kan ik het zelf verwijderen of heb ik een expert nodig om het te verwijderen?

Wat is bruine schimmel?

Alle schimmels vallen in het koninkrijk van de schimmels. Dit betekent onder andere dat het levende organismen zijn die afhankelijk zijn van organisch materiaal, water en zuurstof om te overleven.

Van de duizenden en duizenden soorten schimmel die op aarde bestaan, krijgen velen een bruine kleur - hoewel een bruine schimmel, afhankelijk van de lichtomstandigheden en het oppervlak waarop ze zich bevinden, met het blote oog zwart kan lijken.

Hoe ziet bruine schimmel eruit?

Er zijn veel soorten schimmels die er bruin uitzien. Hier zijn enkele kenmerken van bruine schimmel om naar te zoeken:

 • In een vroeg stadium kan bruine schimmel op vlekken of verkleuring lijken. Afhankelijk van de kleur van het oppervlak waarop de schimmel groeit, kan hij bruin of bijna zwart lijken.
 • Als het niet gecontroleerd wordt, kan de bruine schimmel dikker worden en een vaag of zelfs harig uiterlijk krijgen. Sommige soorten bruine schimmel kunnen zelfs uitgroeien tot dikkere, paddestoelachtige bloemblaadjes.
 • Bruine schimmel wordt vaak gezien op harde oppervlakken zoals hout, muren, plafonds, vloerdelen of badkamertegels.

Soorten schimmels die bruin zijn

Laboratoriumonderzoek door een deskundige is nodig om een bepaalde schimmelsoort definitief te identificeren. Maar als je bruine schimmel in huis hebt, zijn hier enkele van de meest voorkomende verdachten:

 • Ulocladium: Een schimmelsoort die nog meer vocht nodig heeft om te gedijen dan andere soorten schimmels, die vaak verschijnen als gevolg van waterschade. Het kan leiden tot allergische reacties en ziekte, en er zijn zelfs gerapporteerde gevallen van sterfgevallen in verband met Ulocladium schimmel.
 • Cladosporium: Een geslacht dat donker gepigmenteerde sporen produceert. Het is bekend dat het allergieën, astma en, in ernstige gevallen, zelfs fatale infecties veroorzaakt.
 • Taeoniella: Kan bruin of zwart lijken. Het groeit vaak op hout en kan houtrot veroorzaken.
 • Pithomyces chartarum: Een veel voorkomende en snelgroeiende schimmel die in verschillende klimaten en temperaturen kan gedijen. Het produceert mycotoxinen die ziekte kunnen veroorzaken bij dieren en mensen.
 • Aureobasidium pullulans: Een soort die een verscheidenheid aan kleuren aanneemt, van crèmekleurig of roze tot zwart. Hij kan zich zeer goed aanpassen, groeit op een groot aantal oppervlakken en in een breed scala aan temperaturen en vochtigheidsniveaus. A. pullalans staat bekend als een allergeen en kan een aantal ziekten veroorzaken.
 • Stemonitis: Ook wel bekend als harige bruine slijmschimmel, chocoladeslijmschimmel, boomhaar of pipecleaner slijm. Het ontleent deze namen aan de manier waarop het haar of veerachtige draden vormt. Het groeit snel in vochtige omstandigheden zoals bij rottend hout of in badkamers.

Om de zaken nog verwarrender te maken, bevatten schimmelplagen vaak meerdere soorten schimmel. Patches met bruine schimmel in huis kunnen vaak ook stammen van Aspergillus en/of Penicillium bevatten, die beide mycotoxinen kunnen produceren die bijzonder gevaarlijk zijn voor uw gezondheid.

Voor meer informatie over schimmelidentificatie, zie onze pagina over Soorten schimmels, of zoek specifieke schimmels op in onze schimmelbibliotheek.

Foto's van bruine schimmel

verborgen bruine schimmel bruine schimmel badkamer bruine schimmel op hout schadelijke bruine schimmel

Wat veroorzaakt bruine schimmel?

Schimmel is een natuurlijk onderdeel van het buitenmilieu - dat is geen slechte zaak. Het wordt een probleem wanneer schimmelsporen ons huis binnenkomen en zich in hoge concentraties in onze binnenlucht ophopen. Hoe gebeurt dit?

oorzaken bruine schimmel

Schimmelsporen verplaatsen zich via de lucht; wanneer ze zich vestigen op oppervlakken in ons huis die het juiste mengsel van vocht, organische stof en zuurstof bieden, wortelen ze, vermenigvuldigen ze zich en veroorzaken ze uiteindelijk een ernstiger schimmelprobleem.

Veel soorten bruine schimmel geven de voorkeur aan hout of andere harde organische oppervlakken voor hun voedsel, en velen geven ook de voorkeur aan nog meer vocht dan andere soorten schimmel. Bruine schimmel heeft ook de neiging om te gedijen in donkere omgevingen.

Voor meer informatie over dit onderwerp, zie ons artikel over de oorzaken van schimmel.

Waar vindt u bruine schimmel in uw huis?

Omdat bruine schimmel meestal de voorkeur geeft aan extreem vochtige omstandigheden en houten oppervlakken, is het gebruikelijk om het te vinden in badkamers, zolders, kelders, of op plafonds en muren (vooral waar lekken of slechte ventilatie deze oppervlakken vochtig houden).

Voor meer informatie over het opsporen van schimmel rond het huis, zie onze sectie Waar te zoeken naar schimmel.

Bruine schimmel in de badkamer

Badkamers zijn van nature vochtig en zijn als zodanig een magneet voor dorstige schimmelsporen.

Dit geldt met name voor de vochtminnende bruine schimmelsoorten zoals de harige bruine slijmschimmel of Ulocladium. Het risico op schimmel in de badkamer neemt toe als er een lek of onvoldoende ventilatie is.

Voor hulp bij het omgaan met schimmel in de badkamer, zie Badkamer Schimmelverwijdering.

Bruine schimmel op plafonds en muren

De vele soorten bruine schimmel die hout en andere harde oppervlakken begunstigen, kunnen op of binnen uw plafonds of muren verschijnen.

bruine schimmel op muren

Dit geldt met name voor vochtige ruimtes zoals kelders, zolders, badkamers en wasruimtes.

Als u bruine schimmel ziet in een ruimte die anders droog is, kan de boosdoener een lek dak of een pijp zijn en/of condensatie op leidingen en ventilatieopeningen boven een plafond of binnen een muur.

Wat zijn de gezondheidsrisico's van bruine schimmel?

Net als bij andere schimmels kunnen bepaalde soorten bruine schimmels u ziek maken. Leden van uw familie kunnen allergieën of andere ziekten krijgen, waarvan sommige potentieel dodelijk kunnen zijn. U zou zelfs vergiftiging kunnen ervaren door mycotoxinen die door sommige soorten schimmel worden geproduceerd.

Voor meer informatie over de gezondheidsrisico's van schimmel, zie ons artikel over de gezondheidseffecten van schimmel.

Is bruine schimmel gevaarlijk?

Hoe gevaarlijk bruine schimmel is, hangt af van de soort. Jammer genoeg, moet u haalbare laboratoriumtests krijgen om de soort definitief te identificeren. Echter, als je bruine schimmel, hier zijn enkele gezondheidsoverwegingen:

 • Alle schimmels verspreiden zich door sporen in de lucht los te laten. Het inademen van deze sporen kan allergische reacties en andere ademhalingsproblemen veroorzaken...
 • Kinderen, ouderen en mensen met een gecompromitteerd immuunsysteem lopen vooral risico's bij blootstelling aan schimmel.

Zoals hierboven vermeld, worden bepaalde soorten bruine schimmels in verband gebracht met ernstigere ziekten:

 • Vooral Cladosporium kan verschillende ziekten van de longen en andere inwendige organen veroorzaken. In extreme gevallen kan deze soort fatale gevolgen hebben.
 • Penicillium en Aspergillius zijn beide soorten giftige schimmels, die mycotoxinen kunnen produceren en verschillende ziekten en risico's op overlijden kunnen veroorzaken.

Zijn er nog andere gevaren verbonden aan bruine schimmel?

Hoewel u gelijk heeft om uw gezondheid als eerste aan te pakken wanneer u met bruine schimmel te maken krijgt, zijn er andere gevaren waar u zich bewust van moet zijn, om zowel uw huis als uw gezondheid te beschermen.

Bruine schimmel en houtrot

Bruine schimmel groeit graag op vochtig hout. Het gebruikt het hout als voedselbron en eet daardoor letterlijk het hout in huis op. Bij het herstel van een bruine schimmelaantasting moet de schade aan de houtconstructies in uw huis worden beoordeeld en gerepareerd.

bruine schimmel houtrot

Waterschade

Bruine schimmels zijn meestal gunstig voor bijzonder vochtige omstandigheden, die vaak ontstaan na een overstroming. Als u bruine schimmel in uw huis ziet, moet u onmiddellijk een lek of andere waterschade vermoeden. Probeer niet alleen de schimmel te verwijderen, maar ook het probleem op te lossen dat de oorzaak is van de ontwikkeling van de schimmel.

Onvoldoende ventilatie

Zelfs als u geen lekken, overstromingen of andere waterschade hebt, kunnen sommige gebieden gevoelig zijn voor bruine schimmelgroei als gevolg van slechte luchtverversing en onvoldoende ventilatie. De aanwezigheid van bruine schimmel kan een indicatie zijn dat u extra ventilatie moet installeren voor een betere luchtstroom en/of een luchtontvochtiger om de relatieve luchtvochtigheid laag te houden (onder 50%).

Hoe kan bruine schimmel worden geïdentificeerd?

Dit kan een lastige taak zijn, omdat bruine schimmel achter muren kan groeien lang voordat deze met het blote oog zichtbaar is. Echter, alle schimmel geeft een duidelijke muffe geur af. Die geur is je eerste aanwijzing dat je misschien een bruin schimmelprobleem hebt.

Vergeet niet dat bruine schimmel van water houdt en zich vaak vormt op plaatsen waar zich waterschade voordoet. Als u weet dat u een probleem hebt met water of een hoge luchtvochtigheid in uw huis, probeer het dan zo snel mogelijk op te lossen, maar houd in de tussentijd een oogje in het zeil voor schimmelvorming.

Bruine schimmel heeft de neiging om de voorkeur te geven aan donkere gebieden. Houd een oogje en een neus buiten voor tekenen van bruine schimmel in de kelder, kruipruimte en andere zwak verlichte hoeken van het huis.

Kan ik de soort bruine schimmel zelf identificeren om te bepalen of deze giftig of gevaarlijk is?

Het is onmogelijk om een schimmelsoort te identificeren door er alleen maar naar te kijken: professionele laboratoriumtests zijn vereist. Bovendien brengt het verzamelen van schimmelmonsters een onnodig risico op blootstelling aan gevaarlijke en mogelijk dodelijke stoffen met zich mee.

We raden u daarom ten zeerste aan om niet te proberen het type bruine schimmel te identificeren dat u heeft of te raden of het een giftige stam is. Behandel alle schimmels als potentieel giftig en vraag deskundige hulp bij het testen en saneren van schimmels.

Hoe kan ik mij ontdoen van bruine schimmel?

Als u weet dat u bruine schimmel in uw huis hebt, kunt u het testen overslaan en direct naar onze sectie over schimmelverwijdering gaan voor hulp bij het elimineren van de plaag.

Terwijl u misschien in de verleiding komt om een schimmelplaag op eigen houtje aan te pakken, houd dan rekening met het feit dat u een schimmelplaag moet verwijderen:

 • De schimmel kan aanwezig zijn tot ver buiten het zichtbare (binnenmuren, onder tapijten, in luchtkanalen en andere ontoegankelijke ruimten, enz.)
 • Het wegwerken van de onmiddellijke aanwezigheid van schimmel pakt de oorzaak van de schimmelvorming niet in de eerste plaats aan (waterlekkage, chronische vochtigheid of vocht, enz.).
 • Het verwijderen van de schimmel kan u blootstellen aan schadelijke allergenen en giftige mycotoxinen door het inademen van schimmelsporen of blootstelling via uw huid.
 • Het aanraken van de schimmel en het verwijderen van beschimmelde materialen kan daadwerkelijk bijdragen aan kruisbesmetting, het verspreiden van schimmelsporen door de rest van uw huis.

Checkout ons echte geval werk van bruine schimmel te verwijderen door het vergelijken van de voor-en na-foto's (*zeker de schuifregelaar te verplaatsen). Onze bruine schimmelverwijdering is snel, effectief en gegarandeerd:

Hoe kan ik voorkomen dat er bruine schimmel ontstaat in mijn huis?

Het droog houden van uw huis is de sleutel tot het voorkomen van bruine schimmelaantasting. Zorg ervoor dat lekken zo snel mogelijk worden voorkomen. Zorg voor een goede ventilatie, vooral in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid zoals badkamers (laat die ventilatieventilator na elke douche draaien!), de wasruimte en de kelder. Bruine schimmel houdt ook van een donkere omgeving, dus als het mogelijk is om meer natuurlijk licht binnen te laten, kan dat ook helpen om bruine schimmel te voorkomen.

Het tapijt in vochtige ruimtes, zoals onafgewerkte kelders of badkamers, zorgt voor een hoog risico op schimmelvorming. Leg geen tapijt in deze gebieden, en als uw huis al tapijt heeft in deze gebieden, overweeg dan om het te vervangen door een andere vloerbedekking.

Mold Busters is er trots op hoe u schimmel kunt voorkomen: De Ultimate Guide biedt deskundig advies in vijf hoofdstukken over hoe u schimmelinfecties in uw huis kunt voorkomen.

Conclusie

Bruine schimmel heeft de neiging zich te ontwikkelen waar er een overmaat aan vocht is, en de aanwezigheid ervan kan wijzen op een lek, waterschade of onvoldoende ventilatie. Als u bruine schimmel in huis heeft, pak dan niet alleen het schimmelprobleem aan: zorg ervoor dat u de bron van het overtollige vocht ook repareert.

Hoewel veel soorten schimmel minder gevaarlijk zijn dan de ergste overtreders zoals giftige zwarte schimmel, is alle schimmel mogelijk schadelijk voor uw gezondheid en sommige stammen van bruine schimmel zijn inderdaad giftig en de blootstelling kan in zeldzame gevallen zelfs dodelijk zijn. Als u bruine schimmel in uw huis verdenkt, kunt u zich wenden tot deskundigen voor het testen van schimmels en als u een bevestigd probleem hebt, krijgt u professionele hulp bij het verwijderen van de schimmel.