Muren en Gevel impregneren of hydrofoberen

Gevel impregneren

Het impregneren van hout kennen we allemaal. Het impregneren / hydrofoberen van een gevel of buitenmuren is minder bekend. Een Gevel impregneren is een verstandig besluit. Vooral voor bestrijden van vocht als je erg veel last hebt van overmatig vocht in je gevel of buitenmuur. Maar ook ter bescherming dat doorslaand vocht geen kans meer maakt om je gevel te beschadigen. Een andere naam voor de methode van het impregneren van je muur, buitenmuur of gevel is hydrofoberen.

Snel naar: Wat is gevel impregnerenprijsstappenplan

Waarom je buitenmuren of gevel impregneren of hydrofoberen?

gevel hydrofoberen
 • Je vermijd de problemen van doorslaand vocht
 • Buitengevel blijft langer netjes
 • Vermijd dure herstellingskosten en gevelrenovatie als gevolg van vorstschade

Je buitenmuur of gevel waterdicht maken via hydrofuge, oftewel impregneren, heeft vele voordelen. Niet alleen voor het, maar ook ter bescherming van je buitenmuur of gevel.

 • Je muur of gevel is beter beschermd tegen de gevolgen van doorslaand vocht. Doorslaand vocht is vooral doorslaand regen of sneeuw dat tegen de gevel of muur aanslaat. Het vocht kan daardoor van de buitenmuur naar de binnenmuur trekken en schade veroorzaken, zoals schimmels en plekken door vocht. Je gevel beschermen tegen doorslaand weersinvloeden is dus uitermate belangrijk om vocht niet binnen te laten komen.
 • Een gevel of muur impregneren houdt ook in dat je gevel of muur er veel schoner uitziet. Vuil, vocht en mos maken door het gebruikt van een impregneermiddel geen kans meer. Een impregneermiddel is een speciale vloeistof die tijdens het impregneren gebruikt wordt en vuilafstotend is. Vocht zal na het impregneren niet meer kunnen intrekken.
 • Je muur of gevel is beter bestand tegen de weersinvloeden en vocht en zal minder snel poreus worden als deze met een impregneermiddel behandeld is. Vooral vriesweer is funest voor een onbehandelde muur of gevel. Vocht bevriest, vocht zet uit, waarna vocht schade veroorzaakt. Vocht is dus een absolute boosdoener. Hydrofoberen (impregneren) heeft een positieve invloed op de algemene staat van de gevel. Na een Gevel impregneren zal je woning er ook veel beter uitzien en is goed bestand tegen vocht.

De kostprijs gevel impregneren

Gevel impregneren kosten

voordat je de stap maakt om je gevel te laten impregneren is het verstandig om uit te zoeken wat de kosten hiervan zijn. Zelf je Gevel impregneren is meestal niet zo verstandig. Als je alle kosten bij elkaar optelt ben je niet goedkoper uit. Op internet zijn er genoeg gespecialiseerde bedrijven die prijsvoorstellen voor impregneren kunnen aanbieden. Ook kan je specialisten langs laten komen om prijzen op maat voor het impregneren te laten maken. Op deze manier kun je het beste de kosten inschatten en op basis van de prijzen van de verschillende aanbieders een juiste keuze maken. Laat je nooit verleiden door enkel lage kosten, zoals aanbieders die je extreem lage prijsvoorstellen of prijzen op maat aanbieden. Ga ook af op de kennis het vakmanschap van de specialist. Immers wanneer iemand je gevel of muur verpest dan lopen de kosten juist nog hoger op. Om eventueel kosten te besparen kun je bijvoorbeeld het voorwerk, zoals het reinigen van de buitenmuur wel zelf doen.

Kosten en prijzen per m² voor een Gevel impregneren

Prijzen per m²

Als je van te voren de kosten hebt berekend en prijzen hebt opgevraagd, dan zal het geen verrassing zijn, dat er geen eenduidige prijs is aan te geven voor het impregneren van een buitenmuur of gevel. De prijzen voor een Gevel impregneren kunnen namelijk van allerlei factoren afhankelijk zijn. Dit is ten eerste de oppervlakte van je gevel of buitenmuur, maar ook van de bereikbaarheid van je gevel. Omdat de oppervlakte van een gevel altijd kan verschillen, wordt de prijs voor een Gevel impregneren normaliter per m² berekend. Hoe groter het oppervlakte van de gevel, hoe lager de prijs per m².

Ga voor een Gevel impregneren uit van een gemiddelde prijs van € 8,- tot € 12,- per m². Dit is dan uitsluitend voor het impregneren van een gevel. Overige kosten zoals het laten reinigen en herstellen van de gevel komen daar nog bij. Kosten voor reiniging van de gevel kunnen oplopen van € 5,- tot € 20,- per m².

Werkzaamheden Gemiddelde kostprijs
Impregneren van de gevel Ongeveer 950 euro
Reinigen + impregneren van de gevel Ongeveer 1.950 euro
Voegen, reinigen & impregneren van de gevel Ongeveer 3.450 euro

Veelgestelde vragen

Hoe droog je een natte vloer?

Om natte grond af te voeren, moet eerst een put worden gegraven aan de voet van de muren rond het huis. Gebruik de waterpas om ervoor te zorgen dat u de helling van de put respecteert. Een helling van 2 cm per meter is meer dan voldoende.

Hoe weet je of de vloer vochtig is?

Om de oorsprong van het vocht te achterhalen:
Bevestig een doorzichtig plastic vel op de vloer; als er nevel op het plastic ontstaat, is dit te wijten aan condensatie; als er nevel onder het plastic ontstaat, is dit een teken van capillaire werking of onvoldoende droge grond.

Welke vloerbedekking in een vochtige kamer?

PVC vloerbedekkingen: de perfecte oplossing voor vochtige omgevingen. Dankzij hun samenstelling van pvc, ook bekend als vinyl, vinden deze bekledingen hun plaats in elke kamer van het huis. Zij zijn de ideale vloerbedekking voor de badkamer of de keuken.

Hoe bedek je een vochtige vloer?

Beton zelf is zeer goed bestand tegen de verspreiding van dit vocht. Begrijp echter dat de waterdamp die door de vloer opstijgt, deze kamers vochtig kan maken en zo de min of meer snelle groei van eventuele schimmels kan bevorderen.

Stappenplan voor het impregneren van gevel of muur

 1. Gevel schoon maken of reinigen.
 2. Afdekmateriaal leggen onder de te impregneren gevel
 3. Beschermende handschoenen en kleding voor het impregneermiddel.
 4. Drukspuit vullen
 5. Impregneer middel spuiten tegen de gevel.

De hele methode voor het impregneren van je gevel of muur kan onderverdeeld worden in enkele stappen.

Gevel of muur inspecteren

Deze stap is belangrijk, omdat je moet weten of je gevel of muur geschikt is om te impregneren. Er zijn namelijk soorten bakstenen die wat poreuzer zijn en niet tegen een impregneermiddel kunnen.

Keuze voor juiste impregneermiddel

Voor deze stap kun je het beste naar een specialist stappen. Leg hem voor wat voor soort gevel of muur je hebt en welke problemen met vocht. De specialist zal dan het beste impregneermiddel of ander vloeistof erbij kan zoeken.

Herstellen van eventuele schade

Een gevel of muur kan alleen geïmpregneerd worden als deze vrij is van schade. De buitenmuur mag dus geen barsten of scheuren bevatten. Heeft de buitenmuur van je gevel of muur dit wel dan moet je eerst deze schade herstellen.

Gevelreiniging: herstellen en reinigen van de muur

Gevelreiniging

Nu moet je de gevel zeer grondig gaan reinigen. Afhankelijk van de vuilgraad van je gevel bepaal je welke methode van reinigen het beste voor je gevel is. Eventueel kun je een bedrijf inhuren die in gevelreiniging gespecialiseerd is. Zij kunnen ook het beste beoordelen wat de beste methode is om de gevel te reinigen en met welke vloeistof. Vooral door doorslaand regen en wind kan een gevel ernstig vervuild zijn en een grondige behandeling nodig hebben. Het reinigen zorgt ervoor dat het impregneermiddel zo goed mogelijk zijn werk kan doen.

Het impregneren

impregneren

Het impregneren zelf kan nu gaan starten. Wanneer je dit door een specialist laat doen, dan zal hij hier speciale apparatuur voor gebruiken om het impregneermiddel of ander vloeistof aan de muur of gevel aan te brengen. Bij een Gevel impregneren is het belangrijk dat er voldoende impregneermiddel gebruikt wordt. De vloeistof zal dan volledig in de bakstenen trekken en er zal zich een laagje vormen dat afstotend werkt tegen vocht en vuil. De Gevel impregneren is nu voltooid en doorslaand regen, sneeuw en ander doorslaand vocht maakt voorlopig geen kans meer op je gevel.

impregneren buitengevel voordelen

impregneren buitenmuur

Impregnering maakt het mogelijk om de basis te beschermen tegen vocht en laat het niet doordringen in poreuze structuren. Bij de verwerking van het materiaal in een dergelijke samenstelling wordt er een film op gevormd, die voorkomt dat er schimmel en schimmel ontstaan.

 • behoud van het vermogen van een baksteen om lucht door te laten;
 • bescherming van het materiaal tegen delaminatie, waardoor het zijn uiterlijk niet verliest;
 • bescherming tegen scheuren;
 • verhoogde weerstand tegen corrosie;
 • milieuveiligheid;
 • behoud van kleur, textuur en structuur van de steen;
 • bescherming tegen vuil en stof op het oppervlak;
 • verbetering van het warmtegeleidingsvermogen van de muur, wat de vermindering van de stookkosten beïnvloedt.

Gevel impregneren nadelen

buitenmuur impregneren tegen vocht

De nadelen zijn onder meer dat dergelijke mengsels duur zijn en ook periodiek aan de oppervlakte moeten worden aangebracht, wat extra tijd en kosten met zich meebrengt.

Er zijn verschillende soorten waterdichting, waaronder de volgende:

 • acryl één-component;
 • tweecomponenten silicone;
 • lak;
 • waterafstotende middelen.

Biocide impregnatie voor metselwerk en verwerking van de gevel van woningen is van verschillende aard.

Waterkering muur

Wat is impregneren

Impregneren betekenis:
Gevel impregneren is de beste vochtregulerende methode om het binnendringen van vocht tegen te gaan. We brengen een transparante en waterdichte laag op de gevel aan, zodat regenwater niet meer kan binnendringen.

Offerte aanvragen