Buitenmuur waterdicht maken: methodes en prijzen

Buitenmuur waterdicht maken: methodes en prijzen

Zowel het fundament van je woning als je eigen gezondheid kunnen lijden onder vocht in de buitenmuur. Het waterdicht maken van de vochtige buitenmuren is daarom een goed idee. Vocht in de buitenmuren kan zorgen voor schadelijke gevolgen en problemen. Vochtbestijding Snel heeft hier oplossingen en vochtbestrijding methode en waterdicht behandelen tegen vocht.

Een buitenmuur waterdicht maken kan op 3 manieren gebeuren. Een eerste methode is impregneren of ook wel bekend als hydrofoberen. Hier wordt er impregneermiddel op de gevel aangebracht. Een 2de manier is het waterdicht maken van de buitenmuur met vochtwerende coating of verf. Bij de derde manier wordt de gevel of muur voorzien van een nieuwe waterdichte bekleding.

Waarom de buitenmuur waterdicht maken?

De buitenmuur biedt, net als het dak, bescherming tegen agressie van buitenaf voor de bewoners en alle andere elementen in het huis. De buitenmuur is echter rechtstreeks blootgesteld aan het weer. De gecombineerde werking van vervuiling, regenval, wind en zonlicht kan de buitenmuur beschadigen. De weerstand van de buitenmuur hangt af van de materialen en de kwaliteit van de constructie.

Als de gevel niet goed wordt onderhouden of slecht is geconstrueerd, of als de materialen waarvan hij is gemaakt van slechte kwaliteit zijn, kan hij meer of minder snel achteruitgaan. Zo kunnen problemen met de waterdichtheid ontstaan, wat kan leiden tot verdere schade die de structuur van het huis en de elementen die het huis huisvest, kan aantasten.

Hoe herken je een waterdichtheidsprobleem in de buitenmuur?

Als een muur een waterdichtheidsprobleem heeft, kunnen de volgende tekenen worden waargenomen:

 • Het gips bladdert af.
 • Er komen scheuren in de muur en in de voegen.
 • Er zitten blaren op de verf.
 • Schimmel en zwammen groeien op de muur.
 • Er is waterinfiltratie in het huis.
 • Omdat de muur vochtig is, is het huis niet meer goed geïsoleerd, wat leidt tot een hoger verwarmingsverbruik.

Soms is het niet gemakkelijk om een probleem met de waterdichtheid van de buitenmuur op te sporen, vooral als deze met stenen bekleding of andere versieringen is bedekt. Om er zeker van te zijn dat alles in orde is en om de algemene toestand van de muur te kennen, doet men er goed aan een beroep te doen op een vakman om een geveldiagnose uit te voeren. Als er problemen worden vastgesteld, kan deze deskundige aanbevelen welke oplossing het beste kan worden toegepast.

Hoe het vochtprobleem van de buitenmuur op te lossen?

Er zijn verschillende technieken die u kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat uw buitenmuur waterdicht is. De vakman met wie u contact opneemt, zal u kunnen vertellen wat de beste methode is voor de toestand van uw muur.

Aanbrengen van een waterafstotend product om de waterdichtheid van uw buitenmuur te garanderen

Het aanbrengen van een waterafstotende coating versterkt de waterdichtheid van de buitenmuur. Dit transparante product laat een waterdichte laag achter en maakt uw gevel weerbestendig. Het kan op acryl- of solventbasis zijn. Als het oplosmiddel minder tijd nodig heeft om te drogen, is dat schadelijk voor de gezondheid. Acryl is gezonder, maar het droogt langzamer dan solvent.

De waterafstotende behandeling wordt in twee lagen op de muur gespoten. Het maakt de gevel waterdicht en laat hem toch ademen.

Waterdicht maken van de buitenmuur

Het is een coating bestaande uit kalk, cementmortels en additieven die een barrière vormen tegen water. Dankzij zijn poreusheid, laat het de muur ademen. Het kan worden aangebracht in de bouw of renovatie, na een gevelrenovatie, in een vrij dikke laag. De waterdichtheid van de coating hangt af van de ondergrond. Dus, als er bewegingen zijn die de steun doen barsten, zal de bepleistering ook barsten.

Afdichten van de buitenmuur met teer

Deze oplossing wordt vooral gebruikt op ingegraven muren. Het aanbrengen ervan laat een flexibele en rotvaste waterdichte film achter op de muur. Dit product kan op alle metselwerkdragers worden aangebracht. Voor meer efficiëntie kunt u het in een dikke laag aanbrengen. Maar het is ook mogelijk om het te combineren met andere oplossingen, zoals bitumen viltstroken bedekt met teer afdichtingsoplossing.

De prijs voor het waterdicht maken van een buitenmuur

Reken ongeveer 20 € tot 50 € per m² om de waterdichtheid van uw buitenmuur opnieuw te doen. Maar deze prijs kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals :

 • De gekozen behandeling,
 • Het oppervlak van de muur,
 • Het materiaal van de muur,
 • Andere werkzaamheden die bij de toepassing van de behandeling moeten worden verricht,
 • De gekozen professional.

Voor een betere schatting van uw budget voor het waterdicht maken van een buitenmuur, kunt u het beste meerdere offertes aanvragen en vergelijken.

Vochtige gevel of gevelbekleding geeft problemen

Vochtige gevel of gevelbekleding geeft problemen

Heb je vocht of vochtproblemen in je woning, zoals een vochtige gevel of vocht in de buitenmuur? Dan liggen er grotere problemen met vocht en waterdicht op de loer. Een vochtige gevel kan bij lage temperaturen heel snel zorgen voor een scheur in de buitenmuur of bakstenen muren. Ook kan vocht je woning snel binnenkomen. Vocht dat je woning inkomt kan leiden tot vochtproblemen op je binnenmuren. Zonder vocht en waterdicht behandeling zullen vochtplekken en schimmels rap groter worden en het vocht kan je muren verzwakken.

Ook je gezondheid lijdt onder vocht in muren.

Het teveel aan vocht en vochtproblemen kan zorgen voor ontstekingen aan je luchtwegen en kan reuma en astma verergeren. Voorkom kwalijke gevolgen van vocht en kies voor je buitenmuur behandelen tegen vocht. Laat hem waterdicht en waterafstotend maken door Vochtbestijding Snel.

Op welke vochtwerende wijze de bekleding van je buitenmuur waterdicht maken?

Een gevel of buitenmuur met vocht kun je met diverse vochtwerende methodes behandelen. Bij Vochtbestijding Snel ben je aan het juiste adres voor een drietal kwalitatief hoogstaande methodes tegen vocht, te weten:

 • Het impregneren of hydrofoberen van je gevel of buitenmuur
 • Het aanbrengen van vocht, waterafstotend en waterdichte gevelbekleding
 • Je buitenmuur waterdicht schilderen met behulp van vochtwerende verf
 • Waterdicht door je gevel impregneren of hydrofoberen van je buitenmuur

Je gevel impregneren of muren impregneren staat ook wel bekend als hydrofoberen. Deze methode brengt een speciaal middel tegen vocht aan op de buitenmuren of gevel van je huis. Het impregneermiddel is transparant en beschermt je gevel tegen vocht.

Lees ookGevel impregneren: Nuttige info en stappenplan

Prijs gevel waterdicht maken via hydrofoberen

De prijzen voor het waterdicht impregneren of hydrofoberen van je gevel ligt tussen de €10-15/vierkante meter. Laat ons direct de prijs bereken voor het waterdicht impregneren van jouw gevel!

Bekijk hier: prijs voor het waterdicht maken van de buitenmuur.

Aanbrengen vocht en waterdichte gevelbekleding

waterdichte gevelbekleding

Het behandelen van problemen met vocht en waterdicht maken van je gevel of buitenmuur kan ook middels een nieuwe gevelbekleding. Dit type gevelbekleding is er in allerlei mooie varianten. Denk bijvoorbeeld aan bekleding van crepi, kalei, natuursteen en steenstrips die we waterdicht op de gevel kunnen aanbrengen. Kies je voor gevelbekleding, dan kunnen we ook direct isolatie onder de bekleding plaatsen. Deze combinatie van isolatie en de nieuwe gevelbekleding is één van de fraaiste methodes voor het waterdicht maken van je gevel en buitenmuur.

Prijs waterdicht maken gevelbekleding

De prijzen van nieuwe gevelbekleding om je buitenmuur waterdicht te maken hangen af van het soort bekleding dat je voor je gevel of muren kiest. Een nieuwe gevelbekleding van waterdicht kalei kan al vanaf prijzen van €35/m². Deze prijs is inclusief het waterdicht maken van je muren. Kies je voor andere nieuwe gevelbekleding om je huidige gevelbekleding met vocht te vervangen? Dan kunnen de prijzen tot €100/m² oplopen. Vraag snel een prijs bepaling aan voor het waterdicht laten maken van je gevel middels nieuwe en vochtwerende gevelbekleding. Ga vocht in huis tegen en voorkom negatieve gevolgen voor je gezondheid.

Rubson vochtwerende coating buitenmuur

rubson vochtwerende coating buitenmuur 10 liter

Bekijk de dagprijs

Decoratieve, gebruiksklare, waterdichte witte muurcoating, met siliconen.

Toepassing:

Uitstekende hechting op geverfde en niet geverfde muren in steen, baksteen, cement, pleisterwerk, crepi, beton, ...
ook geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes binnenshuis zoals bv. Keuken, badkamer, ….

Eigenschappen:

 • Hoge waterafstotende capaciteit, afwasbaar en zelfreinigend.
 • hoge dampdoorlatendheid, laat de muren ademen.
 • oplosmiddelvrij.
 • goed bestand tegen uv-stralen.
 • lange levensduur.
 • overschilderbaar.
 • kan ingekleurd worden met een universeel kleurpigment (toevoeging: maximaal 5%).

Voorbereiding

Aanbrengen op een gezonde, schone en droge ondergrond. De ondergrond mag eventueel geverfd zijn. Het oppervlak steeds grondig reinigen en ontvetten. Vervuilde muren met oude, geschilferde of gebarsten verf grondig reinigen met een hoge drukreiniger en een schoonmaakmiddel loszittende schilfers verwijderen. Voegen en barsten dichten met rubson scheur of rubson acrylaat regenvast. Voegen herstellen met kleefmortel. Ontmossen met rubson anti-mos.

Verwerking

Product goed oproeren voor gebruik. Rubson silicon-cryl aanbrengen in twee gekruiste lagen met een tussentijd van minimum 12 uren. De eerste laag wordt verdund met 20% water. De tweede laag wordt onverdund aangebracht. Rubson silicon-cryl niet aanbrengen bij mist, kans op regen, bij hoge temperaturen of in volle zon. Niet verwerken bij een temperatuur lager dan +5°c.

Muren en gevel waterafstotend maken - Doe het zelf

Het waterdicht maken van je gevel was nog nooit zo eenvoudig als nu voor de doe-het-zelver. Zeker als we u de juiste instructies en het juiste product geven om dit te doen.

gevel waterafstotend maken

Stap-voor-stap gids voor het waterdicht maken van uw gevel / muren

Trek je handschoenen aan en zet de ladder op.

 • Vul de lagedrukspuit of emmer met Oppercon. Gebruik een trechter zodat u er niets van morst.
 • Kijk naar uw project en bedenk een systeem zodat u weet welk gebied is gedaan en welke nog gedaan moeten worden. Begin op een hoek en werk je weg.
 • OPMERKING: ga nooit naar de lunch als je nog niet klaar bent, maak de klus in één keer af en geniet dan van het resultaat na afloop met een lekker kopje thee.
 • Spuit van boven naar beneden.
 • Als de muur oud en poreus is, kunt u een tweede keer spuiten, maar doe dit voordat de eerste applicatie is opgedroogd.

Muur waterafstotend maken met oppercon

muur waterafstotend maken met oppercon

Bekijk de prijs

Oppercon maakt alle baksteen en beton waterdicht en waterafstotend. Het is UV-bestendig en verkleurt het oppervlak niet. Oppercon helpt algen, schimmel en mosgroei te voorkomen.

 • Zeer economisch in gebruik: Afhankelijk van de porositeit, is 1 liter is voldoende voor 8 m2.
 • 15 jaar garantie op gevels.
 • Verkrijgbaar in 1 / 2,5 / 5 / 10 / 25 Liter.
 • Lees ook meer over hydrofuge gevel, prijs en nadelen.

  Buitenmuur waterdicht schilderen met behulp van vochtwerende verf

  Je kunt muren en bekleding ook behandelen tegen vocht door het schilderen met vochtwerende soorten verf op de gevel van je woning. Met deze verf maak je in één keer de hele gevel of buitenmuur waterdicht en krijgt het een mooi nieuw kleurtje verf. De schilderwerken met vochtwerende verf op de gevel worden in twee lagen gedaan. Prijs schilderwerken waterdicht: De prijzen voor het behandelen van je buitenmuur of muren met vochtwerende verf zijn afhankelijk van het type verf dat we gebruiken. Reken op prijzen van €25-40/vierkante meter.

  Vergunning: Krijgt je gevel of bekleding bij onze waterdicht schilderwerken een andere kleur? Dan heb je mogelijk een vergunning nodig. Vraag dus eerst bij je gemeente of een vergunning vereist is en maak je buitenmuur waterdicht

  Waterdicht maken van bakstenen muren

  bakstenen muur waterdicht maken

  De sleutel tot het beschermen van uw huis tegen binnendringend vocht is niet het negeren van de hoofdoorzaak. Gebouwfouten, scheuren en defecte mortel moeten worden gerepareerd voordat u kunt beginnen met het waterdicht maken van bakstenen.

  Zodra de structurele integriteit van uw muren op orde is, kunt u een waterdichte gevelcrème gebruiken om een onzichtbare barrière te creëren tussen de elementen en het exterieur van uw huis. Dit beschermt uw huis tegen slagregen, mogelijke vorstschade en verontreinigende stoffen.

  Alles, van graniet tot baksteen tot kolf (een mix van klei, zand en stro), kan worden gebruikt om woningen te bouwen, maar veel van deze woningen kunnen op dezelfde manier worden beschermd.

  Neem contact op met een Technisch Adviseur als u niet zeker weet of het waterafstotende middel geschikt is voor uw soort steen of metselwerk. Sommige ondergronden zullen de werkzame stoffen niet volledig absorberen als ze zelf ondoordringbaar zijn voor water. Het is altijd raadzaam om een kleine hoeveelheid aan te brengen op een onopvallend gebied om de compatibiliteit te testen.

  Afhankelijk van de toestand van uw muren zijn er twee productassortimenten beschikbaar om uw bakstenen en stenen muren waterdicht te maken. Hieronder vindt u meer informatie over deze opties.

  vochtbestrijding doe-het-zelf

  Copyright © 2024. Alle Rechten Voorbehouden