Is het een gevaar om condens aan de buitenzijde van de ramen te hebben ?

Condens komt vaak voor in allerlei woningen. Dat kan door allerlei redenen aan de orde zijn. Het is vaak zo dat de condens aan de binnenzijde van ramen te vinden is. Bijvoorbeeld in de natte ruimtes van het huis. Dit zijn de badkamer en de keuken. Dit komt dan door het gebruik van water. Denk bijvoorbeeld aan de gevolgen van een flinke douche. Vaak is dan direct condens op de ramen en spiegels te zien. Dit heeft vaak een duidelijke oorzaak. Er is dan namelijk onvoldoende ventilatie in de woning aangebracht.

Lees hier meer over condens op ramen.

Condens aan de buitenzijde

Toch komt het ook weleens voor dat er condens aan de buitenzijde van de ramen zichtbaar wordt. De vraag is dan natuurlijk wat daarvan de oorzaak is. Ook is het belangrijk om te weten wat hieraan te doen is. Is het bijvoorbeeld gevaarlijk om condens aan de buitenzijde te hebben? Het is belangrijk om de volgende informatie goed door te nemen. Aan de hand daarvan is veel duidelijk te krijgen over dit probleem.

Neem vandaag nog contact op met ons voor een offerte.

condens  buitenzijde ramen

Het ontstaan van condens

Het is goed om te weten waar de condens aan de buitenzijde vandaan komt. In de eerste plaats is condens binnen hetzelfde als condens buiten, het betreft waterdamp. Waterdamp is de oorzaak van een hoge relatieve luchtvochtigheid. Wanneer er onvoldoende ventilatie is, kan deze waterdamp niet weg uit de ruimte en condenseren op bijvoorbeeld de ramen. Al kan dit ook pp de muren en plafonds aan de orde zijn. Dit is te danken aan het temperatuurverschil. De ramen, muren en plafonds zijn kouder dan de luchttemperatuur. Om die reden wordt de damp weer vloeibaar vocht.

Condens aan de binnenzijde

In de meeste gevallen komt condens aan de binnenzijde van de ramen voor. Dit komt vooral in de winter voor, juist omdat de ramen dan nog kouder zijn. Dit kan zelfs al tot condens leiden op het moment dat er water gekookt wordt in de keuken. De ramen beslaan dan flink. Dit hoeft geen probleem te zijn. Let wel op of die niet vaker gebeurt dan voorheen en of de condens wel snel en voldoende wegtrekt. Is er vaak en veel condens, kijk dan ook eens hoe de muren ervoor staan.

Condens aan de buitenzijde

Condens aan de buitenzijde van de ramen treedt vaak op na een koude nacht. Juist dan is het zo dat de ramen aan de binnenzijde warmer zijn dan de buitentemperatuur. Hetgeen dus het vloeibare vocht op de ramen verklaart. Wanneer de temperatuur buiten begint te stijgen zal de ochtendlucht eerst condenseren. Het is belangrijk om goed te weten wat dit betekent.

Wat betekent condens aan de buitenzijde?

Het is goed om te weten dat er niets ernstigs aan de hand is. Condens aan de buitenzijde is een gevolg van de natuur. Er kan eigenlijk niet veel schade door ontstaan. Bovendien zegt het iets over de goede mate van isolatie in huis. Het is wel belangrijk om goed in de gaten te houden hoe vaak het vochtig is. Is er veel vocht in de omgeving, dan kan dit ook de gevel aantasten op termijn. In dat geval is condens een teken dat er beter op gelet moet worden.

Wat te doen tegen condensatie?

Het is belangrijk om een goed idee tegen condens te vormen. In het geval van condens aan de buitenzijde is er eigenlijk geen reden tot actie. Condens aan de binnenzijde vraagt echter wel om handelen. Het is verstandig om dan de expert erbij te betrekken. Die kan bekijken wat er gaande is en hier een plan voor vormen. Er kan dan op een professionele wijze iets aan gedaan worden om de problemen op te lossen.