Condensatie: oorzaken en behandelingen

De oorzaken van condensatievocht en de oplossingen

Vocht in een woning kan worden veroorzaakt door waterinfiltratie of menselijke activiteit. Maar wanneer kamers niet goed geventileerd zijn, wordt condensatie een echte zorg. En als het niet snel wordt behandeld, kan het leiden tot gezondheidsproblemen en zelfs materiële schade.

Dus als u wakker wordt en ziet dat de ramen beslaan of dat de muren vochtig aanvoelen, moet u snel een oplossing vinden. En ter informatie, condensatie is de enige oorzaak van vochtigheid die u met eenvoudige handelingen kunt behandelen. Maar wat veroorzaakt condensatie in een huis?

Wat is condensatie?

Condensatie, een zeer algemeen verschijnsel, is de omzetting van de dampfase in water. Dit verschijnsel doet zich voor wanneer water dat in damp is omgezet, in contact komt met een koud oppervlak, zoals ramen.

In de meeste gevallen is condensatie in een huis een teken van vochtproblemen. En omdat het de bron van waterdamp is, kan het zich in elke hoek van uw huis nestelen. Dit leidt tot de ontwikkeling van schimmels, schimmels die van een ideaal klimaat profiteren om zich te vermenigvuldigen. Daarbij komt nog het voorkomen van nare geurtjes en gezondheidsproblemen. Pijn op de borst, neusirritatie, ademhalingsproblemen en vele andere.

Als na verloop van tijd niets wordt gedaan om de condensatie te doen verdwijnen, zult u technische problemen krijgen. U zult merken dat de technische prestaties van de apparaten waarop de condens is neergeslagen, afnemen. Soms kan het leiden tot de volledige vervanging van de steun zelf. Om dit te vermijden, is het dus belangrijk de oorzaken van de condensatie te identificeren, zodat de juiste oplossing kan worden gevonden om het probleem op te lossen.

Oorzaken van condensatie

Net als vochtigheid zijn de oorzaken van condensatie talrijk. Om te beginnen kan condensatie worden veroorzaakt door een gebrek aan doeltreffende ventilatie. Huizen zonder ventilatiesysteem zijn vatbaarder voor condensatieproblemen. Een oppervlak dat nooit geventileerd wordt, begint met het vocht dat aanwezig is en niet kan ontsnappen, eerst de ramen te bedekken met nevel. Spoedig daarna zal het vocht ook andere oppervlakken, zoals plafonds, kunnen bereiken. In het algemeen hebben kamers zonder ramen, zoals de keuken, te kampen met condensatieproblemen.

Een andere oorzaak van condensatie is de aanwezigheid van koudebruggen. Dit zijn defecten in de isolatie. Ze ontstaan wanneer isolatiepanelen niet goed worden geïnstalleerd of wanneer de voegen niet goed worden gemaakt. Maar waar kunnen zich in uw huis condensatieproblemen voordoen?

Simpel gezegd, condensatie kan overal in uw huis voorkomen. Maar er zijn oppervlakken die gevoeliger zijn voor condensatie. Dit is met name het geval bij muren. Muren zijn de koudste oppervlakken in een huis. De enige reden is dat ze in contact staan met de buitenlucht. Dus als de binnenkant gevuld is met vocht, zal het water veranderen in kleine druppeltjes en condens vormen. Ook moet worden opgemerkt dat menselijke activiteiten vocht, ademhaling en zelfs transpiratie van de mensen in huis veroorzaken.

Daarom wordt aanbevolen de kamers goed te ventileren, zelfs in de winter. Ten slotte kan condensatie ook worden veroorzaakt door een probleem met de isolatie of een te lage of te hoge binnentemperatuur.

Behandelingen tegen condensatie

Om het condensatieprobleem op te lossen, hoeft u niet al te veel moeite te doen om de ideale oplossing te vinden. Omdat er veel behandelingen beschikbaar zijn. Maar gezien de delicate aard van de operatie, is het van essentieel belang een beroep te doen op een professional op dit gebied. Hij of zij zal in staat zijn een volledige diagnose te stellen alvorens te beslissen over de meest geschikte behandeling.

Ventileren

Om weer een gezonde toestand te krijgen in de ruimte waar de condensatievochtigheid aanwezig is, moet de ruimte worden geventileerd. Je gaat je afvragen wat voor verschil dat maakt? Immers, wanneer de lucht in uw huis circuleert, daalt de vochtigheidsgraad. Daardoor zullen de muren niet langer vochtig zijn. Ze zullen beetje bij beetje uitdrogen. Op die manier zal schimmel niet langer kunnen groeien.

Er zijn verschillende ventilatiesystemen, ofwel kiest u voor het mechanische ventilatiesysteem ofwel voor natuurlijke ventilatie. Als u echter een beperkt budget hebt om mechanische ventilatie te installeren, kunt u een vochtabsorber installeren. Dit toestel is ontworpen om de omgevingslucht te ontvochtigen door de vochtigheidsgraad te regelen. Net als bij het ventilatiesysteem zijn er verschillende soorten absorbers. We hebben chemische absorptiemiddelen en andere mechanische vochtabsorptiemiddelen.

Ventilatiesysteem

Verwarming

Naast het ventilatiesysteem kunt u de ruimte ook verwarmen om condensatievocht te verwijderen. Om dit te doen, moet een constante temperatuur (20°C) worden aangehouden.

Isoleer

Soms zijn isolatiewerkzaamheden nodig om het isolatieprobleem op te lossen. U kunt bijvoorbeeld buitenluiken en dubbele beglazing installeren. Indien mogelijk, moet u ervoor zorgen dat de slaapkamer of badkamer goed geventileerd is. Omdat dit riskante kamers zijn. Er zij echter op gewezen dat deze acties soms niet volstaan. In dat geval moet u een beroep doen op de diensten van een professional.

Vraag om gratis diagnoses door professionals

Wat u ook wilt doen (een huis bouwen, condensatie uit uw huis verwijderen...), het aanvragen van offertes voor werkzaamheden blijft een essentiële stap. Zodra u de beslissing neemt om een beroep te doen op een vakman, is de aanvraag van een offerte van cruciaal belang. Maar over het algemeen is het aanvragen van een offerte online gratis. En zo is het mogelijk om tot 5 offertes te ontvangen om uw vochtproblemen aan te pakken. U hoeft dus alleen maar het juiste bedrijf te vinden en het formulier in te vullen om een vrijblijvende offerte te krijgen.

Veelgestelde vragen

Wat veroorzaakt condensatie?

Vochtigheid, de bron van condensatie in condominiums

Condensatie is inderdaad de omzetting van overtollige vochtigheid in water, totdat de lucht verzadigd is. Externe schommelingen in vochtigheid en temperatuur kunnen hier de oorzaak van zijn.

Hoe voorkom ik condensatie op de muren?

  1. Isoleren.
  2. forceer ventilatie om vocht af te voeren
  3. de luchttemperatuur verhogen om het dauwpunt te veranderen.
  4. alle onnodige oorzaken van vochtigheid weg te nemen (drogen van kleren enz.)

Hoe voorkom ik condensatie op een dakraam?

De temperatuur van de kamer moet in verhouding staan tot de relatieve vochtigheid (hoe vochtiger de kamer, hoe warmer hij moet zijn). Door een warmtebron onder het raam te installeren, gaat warme lucht circuleren in het raamgebied, waardoor de condensatie op de beglazing wordt verminderd.

Hoe kan ik condensatie op ramen verminderen?

Goed ventileren: Regelmatig ventileren van uw huis is de belangrijkste tip om condensatie te bestrijden, omdat zo het vocht van binnen naar buiten wordt afgevoerd. Zet uw ramen minstens twee keer per dag 5-10 minuten goed open en zorg zo mogelijk voor tocht.

Hoe condensatie in CMV-kanalen vermijden

Om condensatie in de CMV-kanalen te voorkomen, kunt u ze afdekken met een isolerende afdekking. Deze apparatuur, die tussen 50 en 100€ kost, is zeer doeltreffend en relatief eenvoudig te installeren (als u toegang hebt tot de leidingen).

Hoe voorkom ik condensvorming in de koplamp van een auto?

Om de condens in uw koplamp te verwijderen, raden wij u aan de koplamp te demonteren en de lamphouder te verwijderen. Daarna kunt u het vocht afvegen met een doek en het een paar uur in de open lucht laten drogen. Als de mist na een paar dagen weer optreedt, is uw koplamp niet meer waterdicht.

Waarom heeft mijn koelkast condens?

In het algemeen is condensatie het gevolg van een groot temperatuurverschil. Het kan ontstaan wanneer warm voedsel in de koelkast wordt bewaard of wanneer de koelkastdeur niet goed gesloten is. Het kan ook worden veroorzaakt door een storing in de koelkastthermostaat.

Waarom heb ik last van condensatie in mijn kamer?

Condensatie ontstaat wanneer er niet genoeg frisse lucht in huis is om de vochtige lucht af te voeren. In dat geval bestaat de oplossing erin de betrokken ruimte goed te ventileren of te luchten. Ventilatie kan eenvoudig worden bereikt door de ramen open te zetten (wat in de winter niet altijd mogelijk is).

Hoe kan ik condensatie onder een plaatstalen dak vermijden?

Als de isolatie zich tussen de gordingen bevindt, moet de bedekking (het dak) warm zijn met een ongeventileerde luchtspleet of zonder luchtspleet (de isolatie ligt tegen het dak). Het dampscherm zit onder de isolatie. Dit systeem wordt alleen gebruikt in ruimten met een lage luchtvochtigheid.

Hoe voorkom ik condensatie op aluminium ramen?

Open de ramen volledig om te ventileren. Een vochtigheidsgraad tussen 40 en 60% is ideaal. Onder dit niveau zal de lucht te droog zijn, wat kan leiden tot ademhalingsproblemen, tintelende ogen, droge hoest, enz.

Hoe kan condensatie op ramen met enkel glas worden vermeden?

  • De isolatie van uw kamer is essentieel. Om uw beglazing minder koud te maken, biedt MCP Menuiseries u sterk isolerende beglazing aan.
  • Verminder de vochtigheid in je kamer door hem te luchten...
  • Verwarm meer.

Meer over condensatie

bouwdroger