De natte kelder droog krijgen met behulp van wanddrainage

Wie veel last heeft van vocht in de kelder kan met allerlei problemen te maken hebben. Vocht komt in veel kelders voor en bij bijna elke kelder is een andere oorzaak aan te wijze. Dit is jammer omdat de kelder in huis van grote waarde kan zijn. Daarom is het ook belangrijk om de oorsprong spoedig te vinden. Denk dan bijvoorbeeld aan een condensatieprobleem in huis. Het kan bijvoorbeeld slim zijn om gebruik te maken van de mogelijkheden van een systeem met wanddrainage.

De oorzaak van het vocht zoeken

Het is in de eerste plaats altijd goed om naar de oorzaak van de vochtproblemen te zoeken. Vaak liggen die buiten de kelder. Het kan dan bijvoorbeeld om sijpelwater gaan dat binnentreedt na een flinke regenbui. Ook grondwater zal de druk op de wanden van de kelder altijd hoog houden. Daarom is het belangrijk om goed te weten hoe deze problemen te herkennen zijn. De vochtige plekken op de muren van de kelder zeggen al veel. Soms is het vocht zelfs letterlijk te zien.

Zorgen voor een vochtvrije kelder dankzij het gebruik van wanddrainage

Er zijn een aantal oplossingen te bedenken om een einde te maken aan de vochtproblemen in de kelder. Een manier die in ieder geval altijd effectief is om de kelder weer droog te krijgen, is kelderdrainage. Daarbij is vooral de methode van wanddrainage een goede. Dit is een goede manier om de vocht doorlatende wanden te weer droog te krijgen. Het vocht komt bijvoorbeeld door kleine haarscheurtjes of door poreus beton of metselwerk binnen. De drainage in de wand zorgt dan dat het water direct weer afgevoerd wordt.

Neem vandaag nog contact met ons op voor een gratis offerte.

Lees hier meer over wat is drainage

De werking van goede wanddrainage

Het is natuurlijk wel goed om te weten hoe deze wanddrainage dan werkt. Dan is duidelijk wat er gebeurt als dit wordt geïnstalleerd. Er wordt dan een waterafstotend noppenmembraan in de kelder geplaatst. Dit membraan bevat allerlei kleine afvoerkanalen. Die zorgen ervoor dat het binnentredende vocht voortdurend wordt afgevoerd via de daarvoor bestemde kanalen. Het is dan wel belangrijk dat er meerdere waterafstotende lagen op de keldermuren worden aangebracht. Daarmee is het probleem op te lossen.

Niet alleen de wand maar ook de vloer

Het is slim om wanddrainage niet op zichzelf te laten staan. Het is beter om ook vloerdrainage te plaatsen. Zo wordt het water uit de kelderwanden effectief via de vloer afgevoerd. Dit maakt de juiste maatregelen op dit oppervlak wel van belang. Ook hier is een noppen membraan nodig, maar zijn bijvoorbeeld ook zaken zoals een nieuwe vloerplaat nodig. Dit geeft de nodige zekerheid.

Welke voordelen biedt wanddrainage?

Het is vaak zo dat wanddrainage net wat minder werk en verandering vergt dan bijvoorbeeld een kelderbekuiping. Wanneer voor kelderdichting wordt gekozen, dan is het immers juist zo dat de gehele kelder flink moet worden aangepakt om het water buiten te houden. Dit is weliswaar heel effectief, maar het is ook veel lastiger om dit te installeren. Dit zal veel meer tijd, werk en geld vergen. De investering is dus flink groter. Omdat met kelderdrainage dezelfde resultaten te boeken zijn is het slim om juist op deze wijze aan de slag te gaan.

De kelder vochtvrij maken

De kelder vochtvrij maken hoeft niet heel lastig te zijn. Juist ook omdat dit gemakkelijk in handen van een specialist te geven is. Die weet precies hoe kelderdrainage moet worden aangelegd. Of het nu om wanddrainage, vloerdrainage of een combinatie van beide gaat maakt daarbij niet uit. Dit is dus ook een goede reden om direct met de specialist te willen werken. De oplossing is dan altijd snel gevonden. Dit maakt de kelder weer een fijne en bruikbare ruimte.