Wat is gele schimmel? | Hoe identificeer & verwijder je gele schimmel?

gele schimmel

Wist u dat er duizenden soorten schimmel zijn? Tenzij u een gecertificeerde expert bent die diensten op het gebied van schimmelverwijdering en -testen aanbiedt, kan het moeilijk zijn om u met alles vertrouwd te maken. Gelukkig bent u op de juiste plaats! Als het gaat om gele schimmel, hebben we veel kritische informatie te delen.

Schimmels zijn er in vele kleuren en duizenden soorten. Als je gele schimmel bent tegengekomen, kun je je afvragen: Wat zegt de kleur me? Wat maakt het anders dan andere schimmels? Is het veilig voor mij om me te ontdoen van de schimmel of moet ik een expert inschakelen?

Wat is gele schimmel?

Zoals alle schimmels is gele schimmel een soort schimmel. Als levend organisme voedt het zich met een combinatie van vocht, zuurstof en organisch materiaal, die allemaal in uw huis te vinden zijn.

Van de duizenden soorten schimmel kunnen er veel een geel uiterlijk krijgen, dus houd een oogje in het zeil en weet dat u schimmel kunt vermoeden als u een geelachtige laag op huishoudelijke oppervlakken ziet, vooral daar waar het vochtig is.

gele en groene schimmel

Wat is geen gele schimmel?

Stuifmeel is waarschijnlijk de meest voorkomende stof die met schimmel wordt verward. Terwijl vlekken van geel op huishoudelijke oppervlakken goed schimmel kunnen zijn, is het in sommige gevallen gewoon stuifmeel.

Stuifmeel is een poeder dat door planten wordt geproduceerd terwijl ze ontkiemen. Het wordt in de lucht gedragen, vaak van buitenaf, en kan zich verzamelen in de buurt van ramen, of misschien rond bloemen in uw huis die het stuifmeel hebben afgeworpen.

Hoe ziet gele schimmel eruit?

Verschillende soorten schimmel kunnen een gele kleur krijgen. De exacte tint en het uiterlijk kan sterk variëren, afhankelijk van het soort schimmel, van intens geel tot een meer gedempt uiterlijk.

Sommige gele schimmels kunnen verschijnen als vlekken van stoffig of donzig geel, terwijl een veel voorkomende schimmelsoort met een gele kleur bekend staat als "slijm schimmel" die een gelatineachtige textuur heeft.

Wat is gele slijmvorm?

gele slijmvorm schimmel

Er zijn meer dan 900 soorten die "slijmvorm" kunnen worden genoemd. Het kunnen verschillende kleuren zijn, maar geel is een van de meest voorkomende kleuren voor slijmvormen. In tegenstelling tot andere soorten schimmels zijn slijmvormen eencellige organismen die technisch gezien geen schimmels zijn. Omdat de weefselstructuur van meercellige schimmels ontbreekt, hebben slijmvormen een zachte, vloeibare textuur.

Slijmvormen voeden zich met ontbindend plantaardig materiaal en komen vaak voor in de bodem en op de bosbodem. Rondom het huis, kunt u slijm schimmel vinden in de mulch op uw gazon, tussen de bladeren die zich verzamelen in uw dakgoot, of binnen in een airconditioner unit - met name als de afvoer ervan verstopt is en het water opvangt.

Welke andere soorten schimmels zijn geel?

Naast de slijmlaag zijn er nog vele andere soorten gele schimmels te vinden in de omgeving van het huis:

 • Aspergillus is een veel voorkomend geslacht van schimmels, met verschillende stammen die een geel uiterlijk kunnen krijgen. Verschillende van deze soorten kunnen allergieën, luchtwegaandoeningen of giftige mycotoxinen veroorzaken.
 • Slijm is een snelgroeiende schimmel die tijdens de rijping een gele fase doorloopt en uiteindelijk grijs wordt. Het is bijzonder gevaarlijk omdat het interne organen zoals de sinussen, de longen of zelfs de hersenen kan besmetten, wat een ziekte veroorzaakt die bekend staat als mucormycose.
 • Serpula lacrymans is een schimmelsoort die snel kan groeien op hout en droogrot kan veroorzaken. Daarom wordt het ook wel "huisvredebreuk" genoemd.
 • Epicoccum nigrum kan geel, oranje of bruin zijn. Het heeft het vermogen om te groeien op een grote verscheidenheid aan huishoudelijke oppervlakken, van hout tot gipsplaten, in tapijten en matrassen, en zelfs op geverfde oppervlakken.
 • Cladosporium is een ander veelvoorkomend geslacht van schimmels dat geel kan lijken tijdens een groeifase, hoewel het meestal presenteert als witte schimmel. Gelukkig kan het in de gele fase nog steeds op het oppervlak liggen en makkelijker te reinigen zijn.
 • Geomyces pannorum is een schimmel die veel voorkomt op het noordelijk halfrond en die het ongewone kenmerk heeft dat hij de voorkeur geeft aan koudere klimaten, waar de meeste andere schimmels de voorkeur geven aan warmere temperaturen. Het kan worden gevonden op verschillende huishoudelijke oppervlakken, waaronder hout, muren, vloeren en zelfs papier.

Wat veroorzaakt gele schimmel?

Net als andere soorten schimmel verspreidt gele schimmel zich door sporen in de lucht los te laten. Deze sporen kunnen dan nieuwe schimmelkolonies starten waar ze deze belangrijke ingrediënten ook maar vinden:

 • Vochtigheid
 • Organisch materiaal om zich mee te voeden
 • De juiste temperatuur

Afhankelijk van de specifieke soort schimmel, kunnen warmere of koelere delen van uw huis de ideale omgeving bieden voor een gele schimmelaantasting om wortel te schieten. Voor meer informatie over dit onderwerp, zie ons artikel over de oorzaken van schimmel.

Foto's van gele schimmel

gele schimmel op kleren gele schimmel plafond gele schimmel in de douche gele schimmel in de tuin

Waar vind je gele schimmel in huis?

In tegenstelling tot planten is schimmel niet afhankelijk van zonlicht om te leven. Het gedijt vaak in donkere en vochtige ruimtes, inclusief donkere, vochtige plekken in huis: uw kelder, uw badkamer, uw keuken, zelfs in muren en zolders, vooral als er een lek of waterschade is.

Zoals hierboven uitgelegd, kunnen veel soorten gele schimmel gedijen op verschillende huishoudelijke oppervlakken: sommige hebben een voorkeur voor hout, terwijl andere kunnen leven in gipsplaten, tapijten, matrassen, stof, in airconditioners of bijna overal in het huis waar vocht kan worden gevonden. Zie hieronder voor enkele voorbeelden, en bekijk ook ons artikel Waar te zoeken naar schimmel.

Gele schimmel op voedsel (brood)

gele schimmel op voedsel

Gele schimmel, in het bijzonder stammen van Aspergillus, zijn te vinden op voedsel, vooral brood. Het vocht en de voedingsstoffen in brood vormen een ideale voedingsbodem voor schimmel.

Het bewaren van brood bij kamertemperatuur biedt een ideaal klimaat voor de ontwikkeling van schimmel. Lees meer over gele schimmel op voedsel in ons artikel What Happens If You Eat Mold?

Gele schimmel buitenshuis

gele schimmel op buitenmuren

Verschillende soorten schimmels begunstigen rottend plantaardig materiaal om zich mee te voeden. Ze geven vaak de voorkeur aan koelere, meer schaduwrijke plaatsen. Zo kunnen deze soorten gele schimmels worden aangetroffen in de mulch of de bovengrond van uw gazon of tuin, aan de onderkant van de planten of tussen de wortels, of in het voeden van de bladeren die zich in uw dakgoot hebben verzameld.

Gele schimmel op hout

gele schimmel op hout

Hout is een andere veel voorkomende bron van voedingsstoffen voor sommige soorten gele schimmels, van de treffend genoemde - en walgelijke - hondenslijm schimmel, tot de "thuis etende" gele schimmel die droogrot veroorzaakt.

Het maakt niet uit welke soort, u wilt niet dat deze schimmels zich voeden met het hout van uw huis. Zoals met elke schimmel, als u die in uw huis vindt, wilt u de plaag onmiddellijk uitroeien.

Gele schimmel in de badkamer

gele schimmel op de badkamer

Badkamers worden voortdurend blootgesteld aan verschillende vormen van vocht (stoom, water, enz.) en zijn als zodanig op de beste momenten vochtig. Als er een lek is, bestaat er extra gevaar voor schimmelvorming.

Onder de schimmelsoorten is de Aspergillus vooral bekend voor het wortelen op plaatsen waar sprake is van waterschade. Als u geconfronteerd wordt met een schimmelprobleem in de badkamer, zie onze pagina over het verwijderen van schimmels in de badkamer.

Gele schimmel in de kelder

gele schimmel in de kelder

Donkere, vochtige kelders bieden een ideale omgeving om schimmel te laten wortelen. Blootgestelde balken of balken van een onafgewerkte kelder kunnen een basis vormen voor "huisvredebreuk", waardoor droogrot kan ontstaan dat de hele structuur van uw huis kan bedreigen.

Ook andere vormen van gele schimmel kunnen zich vormen in het tapijt, de gipsplaten en de stof van meubels die in een afgewerkte kelder worden bewaard.

Gele schimmel in een kruipruimte

gele schimmel kruipruimte

Terwijl kruipruimtes normaal gesproken droog moeten zijn, als er vochtige lucht of een lek aanwezig is, kan vocht in een kruipruimte in combinatie met de temperatuur en de schaduw de ideale omstandigheden vormen voor een schimmelaantasting.

Vaak zorgt hout of gewoon stof dat zich in kruipruimtes ophoopt voor voldoende voedingsstoffen om gele schimmel te laten gedijen.

Gezondheidsrisico's van gele schimmel

Zoals bij alle schimmels kunnen verschillende soorten gele schimmels gevaarlijk zijn voor de gezondheid. U of uw familie kan last hebben van allergische reacties, ziekte of zelfs vergiftigd worden door giftige stoffen die door bepaalde soorten schimmel zijn ontstaan.

Voor algemene informatie over de gezondheidsrisico's van schimmels, zie ons artikel over de gezondheidseffecten van schimmels. Maar voor enkele specifieke voorbeelden van bezorgdheid in verband met gele schimmel in het bijzonder, lees verder...

Is gele schimmel gevaarlijk en giftig?

gele schimmel gevaarlijk

Sommige soorten gele schimmel produceren giftige stoffen die mycotoxinen worden genoemd. Deze gifstoffen kunnen het lichaam binnenkomen door sporen van gele schimmel in huis in te ademen, via de huid door gele schimmel aan te raken, of op een andere manier het gif in te nemen. Er zijn vele soorten mycotoxine, en ziekten als gevolg van mycotoxinevergiftiging kunnen variëren van acuut tot chronisch, mild tot ernstig.

U bent misschien bekend met "giftige zwarte schimmel" die berucht is voor het produceren van deze schadelijke mycotoxinen, maar sommige gele schimmels kunnen het ook produceren. Daarom, als u gele schimmel in uw huishouden vindt, is het belangrijk om het meteen uit te roeien.

Kan gele schimmel u ziek maken?

Naast de algemene gezondheidsrisico's van alle schimmels zijn er enkele specifieke risico's verbonden aan specifieke soorten gele schimmel:

 • Zoals hierboven vermeld, veroorzaakt mucor mucormycosis, een infectie die meestal de mondholte of de hersenen infecteert, maar ook uw darmen, huid of andere interne organen kan aantasten. Infecties leiden tot weefselschade en weefseldood, waardoor symptomen ontstaan die variëren afhankelijk van waar de infectie wortel heeft geschoten: eenzijdige hoofdpijn, koorts, oogzwelling, hoesten en ademhalingsmoeilijkheden, buikpijn, misselijkheid, braken. In extreme gevallen kan mucormycose zelfs tot de dood leiden.
 • Verschillende stammen van Aspergillus, een geslacht van schimmels dat soms geel kan lijken, zijn de meest voorkomende bron van ernstige longallergieën en kunnen leiden tot astma, andere ademhalingsproblemen en schade aan de longen.
 • Serpula lacrymans of "huisvredebreuk" kan, naast het schaden van de houtstructuren die uw huis ophouden, schadelijk zijn voor uw gezondheid door het veroorzaken van ademhalingsproblemen zoals hoesten, niezen, keelpijn, enz.

Hoe identificeert u gele schimmel?

Het kan zijn dat u gele schimmel in huis heeft en deze niet kan zien. Dit kan komen doordat de schimmel in een ontoegankelijk gebied groeit of zich nog niet zo ver heeft ontwikkeld dat hij zichtbaar is. Vroege tekenen van schimmel zijn onder andere een muffe geur en allergische reacties.

Als u gele vlekken in uw huis kunt zien, kan het gele schimmel zijn. Afhankelijk van de soort kan het uiterlijk variëren van felgeel tot gedempt, van poederachtig tot slijmerig. Visuele aanwijzingen kunnen ook indirect zijn: barstende of borrelende verf of behang kan een teken zijn dat er schimmel onder groeit.

Of je nu hebt gezien wat schimmel lijkt te zijn, of je vermoedt schimmel vanwege geur, allergieën of andere tekenen, de beste manier om er zeker van te zijn dat je te maken hebt met schimmel is om een expert in te schakelen.

Is het gele schimmel of stuifmeel?

Zoals hierboven vermeld, kan gele schimmel worden verward met stuifmeel of omgekeerd. Als u een gele stof tegenkomt in uw huis en niet zeker weet of het stuifmeel of schimmel is, overweeg dan:

 • Schimmel gedijt op vocht en organisch materiaal; stuifmeel kan overal terecht komen waar de wind het neemt.
 • Stuifmeel heeft vaak een zoete geur; schimmel heeft een karakteristieke muffe geur.
 • De meeste soorten schimmel geven de voorkeur aan schaduwrijke plekken.

Als u niet zeker weet of een gele stof in uw huis schimmel of stuifmeel is, kan het nooit kwaad om een inspecteur in te schakelen om veilig vast te stellen of u een schimmelaantasting heeft of niet.

Hoe kom je van gele schimmel af?

Als u gele schimmel in huis heeft, vraagt u zich misschien af: kan ik hier zelf van af komen? Dit is zelden een goed idee. Voordat u overweegt om een schimmelprobleem zelf aan te pakken, moet u overwegen:

 • De schimmel kan aanwezig zijn tot ver buiten het zichtbare (binnenmuren, onder tapijten, in luchtkanalen en andere ontoegankelijke ruimtes, etc.).
 • Het wegwerken van de onmiddellijke aanwezigheid van schimmel pakt de oorzaak van de schimmelvorming niet in de eerste plaats aan (waterlekkage, chronische vochtigheid of vocht, enz.).
 • Het verwijderen van de schimmel kan u blootstellen aan schadelijke allergenen en giftige mycotoxinen door het inademen van schimmelsporen of blootstelling via uw huid.
 • Het aanraken van de schimmel kan daadwerkelijk bijdragen aan het verspreiden van schimmelsporen door het hele huis, waardoor schimmelaantasting elders wordt veroorzaakt.

Om deze redenen raden wij u aan om als eerste verdedigingslinie schimmelsaneringsdeskundigen in te schakelen. Zie onze sectie over schimmelverwijdering voor hulp.

Hoe voorkom je gele schimmel in huis?

Terwijl het verwijderen van gele schimmel is het beste overgelaten aan de deskundigen, zijn er vele stappen die u kunt nemen om te voorkomen dat het te nemen in uw huis in de eerste plaats. Aangezien schimmel afhankelijk is van vocht om te gedijen, is veel van het werk in het voorkomen van schimmel is in het beheersen van water en vochtigheid in uw huis, met name in de badkamer, keuken, kelder en elders dat vocht aanwezig kan zijn.

Conclusie

Wat de kleur ook is, geen enkele schimmel is een goede schimmel. Bepaalde soorten gele schimmel brengen bijzondere risico's met zich mee, maar het belangrijkste om te onthouden over schimmel is: het hoort nooit thuis in uw huis. Als u tekenen van schimmel in uw huis ervaart, hetzij door het zicht, de geur of tekenen van allergieën of ziekte, hoeft u zich geen zorgen te maken over het identificeren van de schimmel. U hoeft niet te weten of het huis-etende Serpula lacrymans is, allergie veroorzakende en mogelijk giftige Aspergillus, of besmettelijk en mogelijk dodelijk slijm. Doe het gewoon weg.

Wees geen held: als je een schimmelprobleem in huis hebt - of zelfs maar vermoedt - Neem dan deskundigen in de arm om de schimmel veilig en effectief te identificeren en uit te roeien. Neem in de tussentijd stappen om uw huis en huishoudelijke artikelen droog en schimmelvrij te houden, zodat u zich nooit hoeft af te vragen of een bepaalde kleur schimmel gevaarlijk of giftig is.