Is Groene Schimmel gevaarlijk? Hoe kan ik groene schimmel verwijderen?

groene schimmel

Bent u groene schimmel tegengekomen in uw huis of bedrijf? Terwijl het oproepen van de experts voor professionele schimmelverwijdering een belangrijke stap is om te nemen, is het ook een goed idee om vertrouwd te raken met de soort. Laten we meer in detail onderzoeken wat groene schimmel is en wat de gezondheidseffecten ervan zijn, want het kan een beetje ingewikkeld worden.

Binnenlucht is een van de belangrijkste factoren voor onze algehele gezondheid en welzijn. Het is echter ook een van de meest over het hoofd geziene factoren, omdat de meeste vervuilende stoffen in de binnenlucht onzichtbaar zijn voor het blote oog.

Zelfs wanneer er een teken van een probleem is (zoals een geur), brengen we zoveel tijd binnenshuis door dat we er misschien aan wennen of het zelfs nooit zullen merken. Daarom is het belangrijk om ons bewust te zijn van de risico's van binnenluchtvervuilende stoffen zoals groene schimmel, om deze vroegtijdig op te sporen en er snel van af te komen.

Wat is groene schimmel?

De term "groene schimmel" verwijst naar een van de honderden soorten schimmel die soms groene sporen maken. De meeste van deze soorten vallen onder de geslachten Cladosporium, Aspergillus en Penicillium. Hoewel deze soorten niet altijd groene sporen hebben (ze kunnen blauw, zwart of zelfs roze zijn), vind je groene kleursporen het vaakst in huishoudens.

Cladosporium

Cladosporium is een van de meest voorkomende schimmelsoorten ter wereld. Het kan zowel op levend als op dood plantmateriaal voorkomen. Meerdere soorten Cladosporium zijn het hele jaar door aanwezig in de buitenlucht, met concentraties die in de zomer pieken en in de winter dramatisch dalen. Veel soorten zijn parasitair en zullen levend plantmateriaal besmetten, waarbij ze soms zoveel voedingsstoffen uit de plant zuigen dat deze afsterft. De binnenconcentraties van Cladosporium zijn afhankelijk van de buitenconcentraties en van de aanwezigheid van voedselbronnen, zoals potplanten.

Aspergillus

Aspergillus is de schimmel die u dagelijks zult herkennen of tegenkomen. Het voedt zich met suiker en groeit het best op zoet, zetmeelrijk voedsel zoals brood of fruit. Aspergillus wordt gebruikt om alcohol te fermenteren, zoals sake, en om citroenzuur te produceren, een veel voorkomend additief in voedsel, schoonmaakproducten en cosmetica. Ondanks deze positieve toepassingen zijn sommige soorten Aspergillus schadelijk.

Penicillium

Penicillium is zeer veelzijdig en gedijt in verschillende omstandigheden omdat het minder vocht nodig heeft dan de meeste soorten schimmels. Om deze en andere redenen is Penicillium het meest voorkomende type binnenshuis schimmel en heeft het een verscheidenheid aan praktische toepassingen. Extracten van bepaalde soorten Penicillium worden gebruikt voor de productie van (u raadt het al!) penicilline en verschillende soorten kaas. Sommige soorten Penicillium zijn echter schadelijk voor de menselijke gezondheid.

Waar moet je zoeken naar groene schimmel in huis?

Wanneer u vocht, organisch materiaal (bijv. hout, papier, voedsel) en warmte combineert, zal schimmel goed gedijen. Daarom, als u wilt controleren op groene schimmel, kunt u zich het beste richten op gebieden waar veel vocht is.

groene schimmel op hout

Dit kunnen vensterbanken zijn, die vooral in de winter gevoelig zijn voor schimmel als gevolg van lekkages en condensatie en sneeuwophoping langs het raam. Andere gebieden die gevoelig zijn voor schimmel zijn kelders, zolders en badkamers.

groene schimmel in de badkamer

Groene schimmel foto's

groene schimmel op muur groene schimmel in de kelder groene schimmel in huis

Is groene schimmel gevaarlijk?

De gezondheidseffecten van groene schimmel zijn grotendeels afhankelijk van twee factoren:

groene schimmel gevaarlijk
  • De soort schimmel, en
  • De gezondheid van de persoon (personen) die eraan wordt (worden) blootgesteld.

Sommige schimmelsoorten zijn goedaardig en kunnen zelfs positief worden gebruikt (sommige hierboven genoemd), terwijl andere zeer giftig kunnen zijn.

De mogelijke schadelijke effecten van blootstelling aan schimmels verschillen per soort.

  • Bepaalde soorten Cladosporium kunnen de huid en zelfs de hersenen infecteren.
  • Sommige stammen van Aspergillus zijn giftig, allergeen en zelfs kankerverwekkend. Deze schadelijke soorten besmetten vaak voedsel en kunnen alles veroorzaken, van longontsteking tot neonatale infecties.
  • Blootstelling aan ziekteverwekkende schimmels leidt niet altijd tot ziekte. Mensen met een aangetast immuunsysteem, allergieën of ademhalingsproblemen zijn kwetsbaarder voor schimmelgerelateerde ziekten.

Als u een gecompromitteerd immuunsysteem heeft of samenwoont met iemand die een gecompromitteerd immuunsysteem heeft, dan is dit een goede reden om u meer zorgen te maken over schimmel. Kinderen, ouderen, kankerpatiënten en iedereen die tegen andere ziekten of infecties vecht, lopen een verhoogd risico op schadelijke gevolgen voor de gezondheid door blootstelling aan schimmel.

Hoe weet u of de schimmel in uw huis schadelijk is?

Als u een schimmelplaag in uw huis ontdekt en de gezondheidsrisico's wilt begrijpen, moet u eerst uitzoeken met welke schimmelsoort u te maken heeft. Hiervoor is een gespecialiseerde schimmeltest nodig.

En hoewel u kunt gissen naar de soort op basis van omgevingsfactoren zoals de voedselbron (bijv. bepaalde soorten Penicillium zullen waarschijnlijk sinaasappels besmetten, terwijl bepaalde soorten Aspergillus eerder op tomaten groeien), is de enige manier om de soort schimmel die op uw muren, vloeren of plafonds groeit te bepalen, het laten testen van een exemplaar in een microbiologisch laboratorium.

Hoe kunt u groene schimmelgroei voorkomen?

Een van de meest effectieve manieren om de groei van groene schimmel te voorkomen is het elimineren van vochtophoping en het voorkomen van lekken.

Hier zijn enkele eenvoudige manieren om dit te bereiken:

  • Ruim regelmatig condens op op ramen, leidingen, badkamertegels of andere plaatsen waar het zich ophoopt.
  • Gebruik een luchtontvochtiger in kelders of andere ruimtes die gevoelig zijn voor vochtophoping of hoge luchtvochtigheid.
  • Gebruik een dampkap tijdens het koken en laat de ventilator van de badkamer minstens een half uur na het douchen aanstaan.
  • Door het verminderen van vocht op oppervlakken die rijk zijn aan organisch materiaal, vermindert u de kans op schimmelvorming drastisch.

U kunt ook schimmelgroei voorkomen door de voedselbronnen te elimineren. Als u kamerplanten heeft, maak ze dan regelmatig schoon om eventuele schimmelsporen die op de bladeren zijn geland te verwijderen. Vermijd de verleiding om fruit in onbedekte kommen op te slaan; bewaar in plaats daarvan vers fruit, brood of andere suikerhoudende, zetmeelrijke voedingsmiddelen in droge kasten, waar ze minder snel aan schimmelsporen worden blootgesteld.

Deze voorzorgsmaatregelen kunnen het risico op schimmelvorming helpen verminderen, maar ze zijn mogelijk niet effectief als ze de oorzaak van het probleem niet aanpakken. Vochtophoping kan het gevolg zijn van problemen met uw isolatie of ventilatie. Deze problemen zijn moeilijk te diagnosticeren en vereisen een vochtigheidsinspectie door een gekwalificeerde professional.

Hoe kunt u groene schimmel verwijderen?

Kleine groene schimmelplagen zijn niet moeilijk op te ruimen. Het wassen van de aangetaste zone met een azijn en wateroplossing of een gespecialiseerd schimmelreinigings- of anti-schimmelmiddel is een effectieve methode om de schimmel van kleine ruimtes op te ruimen.

groene schimmel verwijderen

Het is echter niet aan te raden om grote schimmelplagen (die meer dan 10 vierkante meter beslaan) alleen aan te pakken. Proberen om een gebied van deze grootte op te ruimen zonder de juiste training of uitrusting zal waarschijnlijk meer kwaad dan goed doen, hetzij door het verspreiden van de plaag naar andere gebieden of door uzelf of uw familie bloot te stellen aan schadelijke schimmelsporen.

Als u een grote schimmelaantasting ontdekt, kunt u het beste een deskundige voor het verwijderen van schimmels raadplegen.

Conclusie

Schimmelgroei is een complex probleem en de effecten ervan op uw gezondheid kunnen aanzienlijk variëren, afhankelijk van de soort schimmel en eventuele onderliggende gezondheidsproblemen die u hebt. Overleg met gekwalificeerde schimmelinspecteurs om de risico's van schimmelgroei in uw huis te bepalen of om een werkwijze te ontwikkelen voor het elimineren van schimmel in uw huis.