Hoe omgaan met water in kelder na regen ?

Als het regent, giet het. Vooral als je thuis water- of vochtproblemen hebt. Leren omgaan met vervelend, stinkend gelekt water in uw kelder is een van de beste manieren om uw huis te beschermen en kostbare schade in de toekomst te voorkomen.

Lees meer over water in de kelder

Hoe omgaan met water in kelder na regen ?

Wat veroorzaakt het

Kelderwaterlekken zijn een alarmerend probleem. De Amerikaanse Society of Home Inspectors schat zelfs dat 60% van de huiseigenaren in het land problemen heeft met kelderwater. Zelfs nieuw gebouwde huizen zijn nog steeds vatbaar voor lekken en de kans is groot dat je er uiteindelijk mee te maken krijgt.

Je zou je echter kunnen afvragen - wat de oorzaak is van de waterproblemen in de kelder?

Overstroming. Natuurlijk zijn kelders gevoelig voor overstromingen omdat ze het laagste deel van een huis zijn. Als u in een overstromingsgevoelig gebied woont, is een van de beste dingen die u kunt doen om uw eigendom te beschermen, het toepassen van enkele overstromingsbeheersingsmethoden, zoals het verhogen van uw huis op stelten, het installeren van funderingsroosters of een carterpomp, het aanbrengen van coatings en afdichtingsmiddelen op uw keldermuren, en het installeren van terugslagkleppen op uw leidingen.

Wateroverlast. Water kan doorsijpelen door scheuren in uw muren en andere poreuze materialen. Er zijn twee soorten scheuren in de muren: horizontaal en verticaal. Het eerste type is ernstiger omdat het wordt veroorzaakt door druk tegen de muren. Als u vlekken ziet op uw keldermuren of vloeren als het regent, is dat een indicatie voor het doorsijpelen van water.

Raamput. Ramen laten licht en lucht toe in uw kelder. Bij hevige regenval kan het water zich echter in de raamputten ophopen.

Waterlekkage in de kelder na zware regenval

Zie je altijd water in de kelder komen na een zware regenbui? Je bent niet alleen. Veel huiseigenaren ervaren hetzelfde.

Regen is zeker een belangrijke oorzaak van het lekken van water in de kelders. Zelfs als het niet regent, is er altijd water op de grond. Maar als het zwaar regent of sneeuwt, wordt er meer water in de grond geabsorbeerd. Als de grond eenmaal verzadigd is en geen water meer kan vasthouden, zorgt het waterpeil (niveau onder de grond dat verzadigd is met water) voor een hydrostatische druk onder de fundering van uw huis. Het overtollige water gaat naar uw kelder.

Ondertussen zorgt het water dat door de grond rondom uw fundering wordt opgenomen voor zijdelingse druk. Zowel de hydrostatische druk als de zijdelingse druk duwen vocht en water naar de keldermuren en -vloeren.

Water in de kelder na hevige regenval is een ernstig probleem. Als het niet vroegtijdig wordt aangepakt, kan het leiden tot ernstige schade die u duizenden euro's kan kosten.

Funderingsschade

Leren hoe je de fundering van het huis kunt controleren op waterschade is essentieel. Natuurlijk is de eerste stap om te controleren op tekenen van lekkage, zoals waterschade in uw kelder, samen met vochtproblemen in andere delen van uw huis.

Water lekkage in de kelder na regen

Hoe weet je dan of problemen met water in de fundering veroorzaakt worden door regen en niet door iets anders? Kijk eens naar de volgende borden:

  • Als er plassen in de buurt van uw huis staan als het hard regent...
  • Als deuren en ramen gezwollen raken door vocht
  • Als uw keldermuren knikken of leunen.
  • Als uw kelder water lekt als het hard regent.

Waterschade aan de kelder

Waterschade is een probleem dat elke huiseigenaar vreest. Vooral waterschade aan kelders ondermijnt niet alleen de waarde van huizen, maar brengt ook de gezondheid en veiligheid van de gezinnen die er wonen in gevaar.

Hieronder staan de manieren waarop waterschade in de kelder uw huis en uw gezin schade toebrengt:

  • Schimmelgroei. Hoewel schimmel een belangrijke rol speelt in de natuur (het afbreken van dode dingen), is het het laatste wat je in huis wilt hebben. Het duurt slechts 24 tot 48 uur voordat schimmel uw kelder binnendringt en verschillende oppervlakken zoals muren, vloeren en meubels beschadigt. Schimmel veroorzaakt niet alleen het rotten van oppervlakken, vooral hout, maar het brengt ook een groter risico op gezondheidsproblemen met zich mee, zoals allergieën en astma.
  • Beschadigde bedrading en apparaten. Water dat door scheuren in de muren sijpelt, kan elektrische apparaten in uw kelders beschadigen, zoals uw wasmachine, droger, boiler en oven. Elektrische problemen kunnen ook levensbedreigende ongelukken veroorzaken bij iedereen in uw gezin.

Schade aan de funderingen

Waterschade aan de fundering van een huis ontstaat op verschillende manieren en kan zowel structureel als niet-structureel zijn. Structurele schade ontstaat wanneer de aanwezigheid van water groot en langdurig is, terwijl niet-structurele schade optreedt wanneer het water door kleine scheurtjes in de fundering sijpelt. Waterlekkage in keldermuren is hier een voorbeeld van.

Naast regen zijn de bronnen van waterlekkage onder andere dakoverlast, oppervlakteafvloeiing, onjuiste buitenafvoer van de fundering en verstopte goten en regenpijpen. Een gediplomeerde aannemer zal u helpen om te weten te komen of de fundering slecht is en gerepareerd moet worden.

Hoe u lekken van water naar uw kelder kan stoppen

Veel huiseigenaren weten niet hoe ze water in kelders moeten tegenhouden. Maar het is makkelijker dan het lijkt. Sommige stappen omvatten het toevoegen van dakgootuitbreidingen, het installeren van stopspleten rond loodgieterijbuizen, het repareren van voetafvoeren en het afdichten van scheuren in muren en vloeren.

Hoe kom je van vocht in de kelder af?

Er zijn een aantal dingen die u zelf kunt doen om de noodzaak van waterschade in de kelder te voorkomen. Deze omvatten het gebruik van luchtdrogers, het installeren van ventilatoren, het isoleren van leidingen en muren, en het weghouden van water uit de buurt van de fundering. Het doen van deze dingen zal u bevrijden van hoge kelder water schade herstelkosten. Als u niet weet hoe u water uit uw kelder te krijgen, is het altijd het beste om de restauratie professionals te bellen, vooral als er al een aantal ernstige schade.

Een nattapijt in de kleder na regen

Hoe ziet waterschade eruit? Het is gemakkelijk om de borden te herkennen. Je zou water in keldermuren moeten zien. U kunt ook vlekken en vocht in uw tapijt zien. In het geval van een overstroming, zorg ervoor dat u het tapijt verwijdert en volledig droogt. Houd er echter rekening mee dat het reinigen van ondergelopen tapijt niet eenvoudig is. Het is altijd het beste om de professionals te bellen.