Vochtbestrijding kelder

Vochtbestrijding in de kelder wordt meestal toegepast als je hier een vochtprobleem hebt. Problemen zoals opstijgend vocht, water in de kelder of een natte kelder vloer komen steeds vaker voor. Voor elk probleem is er natuurlijk een andere oplossen. Zo kan er bij een kelder waterdicht maken gekozen worden voor een kelderdichting of een waterdichte folie. Eén ding is zeker vocht uit kelder verwijderen moet zo snel mogelijk gebeuren voor dit ergere problemen met zich meebrengt. Lees in dit artikel meer over de mogelijkheden.
Bekijk in dit artikel alle soorten methodes van vochtbestrijding.

Zelf vochtbestrijding in de kelder doen

vochtbestrijding kelder

In de eerste plaats is het mogelijk om zelf aan vochtbestrijding in de kelder te doen. Wanneer er zichtbare vochtplekken in de kelder ontstaan, dan heeft dit een tweeledige oorzaak. Enerzijds is er een hoge luchtvochtigheid. Anderzijds wordt er onvoldoende geventileerd. Het is daarom dus ook goed te begrijpen dat betere ventilatie of het gebruik van vochtvangers de oplossingen zijn. Het is echter wel zo dat de beperkte vochtweerbaarheid van muren en vloer ook een probleem vormt. Daarom is het in de armnemen van een specialist vaak de betere oplossing. Die kan dan verschillende werkzaamheden doen zoals draineren, de muren injecteren of bekuiping aanbrengen.

Tijdig handelen is belangrijk

Vochtproblemen moeten zo spoedig als mogelijk worden opgelost. Vochtbestrijding in de kelder moet daarom direct worden toegepast. Op die manier is te voorkomen dat de problemen alleen maar groter worden. Het kan namelijk beginnen bij vochtplekken, maar dit verandert al snel in andere problemen. Denk aan poreuze muren, schimmels, ongedierte en verzwakt beton en een verzwakte constructie van de woning.

De specialist erbij halen

Vochtbestrijding in de kelder is zoals gezegd echt een klus voor de specialist. Het is dus slim om die er direct bij te halen. Die kan dan bekijken wat de juiste aanpak is en deze direct toepassen. Snel handelen bespaart veel problemen en veel geld. De woning blijft bijvoorbeeld in de juiste staat. Bedenkt wel dat na de behandeling de kelder enkele weken zal moeten drogen voor het probleem verdwenen is.

De hoogte van het grondwater

Er is een reden waarom water in de kelder zo vaak voorkomt. Het is immers zo dat het grondwater hoog staat. Daardoor zijn de kelders vaak onder het grondwaterniveau te vinden. Dit zorgt voor een voortdurend probleem. Uiteindelijk zijn problemen natuurlijk onvermijdelijk op dit gebied. De kelder kan het water niet langer weren en voor zover deze waterdicht was is dat nu voorbij. Dit betekent dat direct actie nodig is. Op die manier is de kelder en de rest van de woning nog tijdig te reden.

De verschillende soorten problemen

Als het gaat om water in de kelder, dan zijn er meerdere soorten problemen die dit kunnen veroorzaken. Het is belangrijk om het probleem goed vast te stellen. Dit is de enige manier waarop het vochtprobleem ook goed aangepakt kan worden. Er zijn vijf oorzaken die eruit springen als het om vocht in de kelder gaat.

Sijpelwater

Sijpelwater betreft water dat door een in de muur ontstaan gaatje of scheurtje langzaam naar binnen sijpelt. Het is gemakkelijk te herkennen. Het water komt namelijk zeer plaatselijk binnen en de plekken zijn te herkennen aan de aanslag.

Naden

Wie naden tussen de muren, het plafond en de vloer heeft, kan mogelijk merken dat deze meer geopend raken door de jaren heen. Dit komt bijvoorbeeld door temperatuurverschillen. Dit brengt ook met zich mee dat water gemakkelijk via deze wegen naar binnen kan. De naden inspecteren is dus van belang.

Optrekkend vocht

Vocht dat door de muren wordt opgezogen en langs die weg omhoogtrekt wordt ook wel optrekkend vocht genoemd. Het is te vergelijken met een sponseffect. Ook is het zo dat de muren er steeds natter van worden en het water steeds verder omhoogtrekt tot zelfs op de begane grond. Gebrekkige ventilatie draagt hieraan bij.

Lekken

Ook lekken kunnen een probleem vormen. Dit is vooral het geval wanneer het de vloer van de kelder betreft. Deze lekken in de vloer laten de mogelijkheid voor het water om de kelder in te trekken. Dit is vaak het gevolg van veroudering van het pand. Plassen op de grond zijn een goede indicatie.

Condensatie

Ook condensatie kan natuurlijk altijd een rol spelen. Er is grondwater in de muren en de vloer getrokken en daardoor zal de luchtvochtigheid flink hoog zijn. Dit heeft ook te maken met de lagere temperatuur waardoor lucht moeilijker water vasthoudt.

Manieren van behandelen

Er zijn verschillende manieren van behandelen. Elk vochtprobleem heeft zo zijn eigen behandelmethodes. Het is daarbij ook zo dat de behandelmethode voor het ene probleem niet hoeft te werken voor het andere probleem. Het kan zelfs averechts werken. Daarom is het belangrijk om de expert in te schakelen voor vochtbestrijding in de kelder. Die weet precies wat werkt.

Bekuiping

Bekuiping is de benaming voor het waterdicht maken van de kelder. Dat betekent dat de muren en de vloer, maar mogelijk ook het plafond wordt behandeld. Dit wordt tijdens nieuwbouw aan de buitenzijde al aangebracht. Bij bestaande bouw is dit echter lastiger. In dat geval is het beter om de binnenzijde te behandelen. Waterafstotend cement werkt goed en zorgt voor bescherming tegen het vocht. Dit kost gemiddeld zo’n €15,- per vierkante meter. Daarmee is wel het gehele probleem verholpen.

De naden goed dichten

Wanneer de naden het probleem vormen, dan ligt de oplossing natuurlijk voor de hand. Aangezien de ruimte tussen de naden niet is te verkleinen, is het noodzakelijk om deze te laten dichten. Dit is te doen voor zo’n €10,- per meter.

De muren injecteren

Wanneer het er problemen met optrekkend vocht zijn, dan is een hele andere behandeling nodig. Vochtbestrijding in de kelder gebeurt dan door middel van een waterafstotende gel. Deze kan in de gaten in de muren worden ingespoten. Vervolgens zal de gel gaan werken. Zo krijgt het vocht verder geen kans in de muren. Dit moet wel later nogmaals worden gedaan. Het kost zo’n €125,- per strekkende meter.

Draineren

Een optie als het gaat om grote problemen met vocht, is zorgen voor drainage. Dit is vaak de beste methode. Met leidingen wordt het water uit de vloer, de muren, de naden en alle andere plekken afgevoerd. Dit kan bijvoorbeeld rechtstreeks naar het riool, maar het kan ook worden hergebruikt, bijvoorbeeld om het toilet door te trekken. De prijs voor het aanleggen van drainage hangt sterk af van de situatie, maar reken op enkele duizenden euro’s.

Lees meer over: kostprijs kelder injecteren

Goede ventilatie

Ook de mate van ventilatie speelt een rol. Dit is vaak een belangrijke oorzaak waardoor vochtproblemen in eerste instantie ontstaan. Vocht in de muren dat niet weg kan maakt het probleem erger en erger. Ongeacht de behandeling die wordt toegepast is het dus ook aan te raden om de ventilatie verder te verbeteren. Dit zal het klimaat in de woning verbeteren. Het is goed om dit met de expert op het gebied van vochtbestrijding door te spreken. Vervolgens kan het ventilatiesysteem dan worden geplaatst om voor betere luchtcirculatie te zorgen.

Direct een offerte ontvangen

Om snel te handelen is het slim om direct een aantal offertes aan te vragen. Op die manier is de beste keuze te maken. Dit kan bijvoorbeeld flink helpen besparen op de kosten. Door goed te vergelijken is dit mogelijk. Vul dan wel het formulier in om het probleem duidelijk te maken.

vochtbestrijding muren

Waterdichte kelderramen: tips om te kopen

waterdichte kelderramen

Kelderramen, die waterdicht zijn, behoren tot de speciale ramen voor bepaalde toepassingen. Waar ze gebruikt worden, waar ze zinvol zijn en wat u nog meer moet weten over waterdichte kelderramen vindt u hier.

Effectief voorkomen van vocht in de kelder

voorkomen van vocht

Vochtigheid in de kelder is geen klein probleem - naast de constante muffe geur kan ook massale schade aan het bouwweefsel in het hele huis op lange termijn een bedreiging vormen. U kunt hier lezen waar u op moet letten bij het renoveren van een vochtige kelder.

Kelderrenovatie van binnenuit

kelderrenovatie langs binnen

Sommige gespecialiseerde bedrijven bieden ook een complete kelderverdieping van binnenuit aan als afdichting en isolatie van buitenaf niet mogelijk is of om bouwkundige of kostentechnische redenen te duur is. Hier is echter een exacte planning en navenante professionele uitvoering noodzakelijk. U kunt hier nagaan wat er nog meer kan helpen om de kelder van binnenuit te renoveren.

Kelderrenovatie in oude gebouwen: wat u moet overwegen

kelderrenovatie oude gebouwen

In tegenstelling tot nieuwe gebouwen is de keldervernieuwing in oude gebouwen vaak ingewikkeld en in hoge mate afhankelijk van de gebruikte bouwmaterialen en bouwtechnieken. Vooral bij zeer oude gebouwen is kelderrenovatie vaak slechts beperkt mogelijk en is vocht vaak moeilijk te verwijderen. Waar u op moet letten, vooral in oude gebouwen, kunt u in dit artikel lezen.

Renovatie van de gewelfde kelder stap voor stap

gewelfde kelder saneren

Veel oude gebouwen hebben nog steeds een gewelfde kelder - dit kan een zeer aantrekkelijke ruimte zijn, maar het kan ook zeer problematisch zijn vanuit een structureel oogpunt, vooral vanwege het opstijgend vocht, wat op de lange termijn leidt tot een muffe geur en vochtige leefruimtes. Lees hier hoe u een oude gewelfde kelder kunt renoveren.

Kelderrenovatie kosten

Kelderrenovatie kosten

Als een kelder een woonkamer of een feestzaal moet worden, moet deze vaak eerst worden gerenoveerd. Ook de vochtige kelders moeten zo vroeg mogelijk worden gerenoveerd. Op welke kosten men moet rekenen voor een keldereorganisatie, legt de kostencheck-expert in het interview uit.

Instructies voor de uitwendige isolatie van de kelder

kelder isoleren langs buiten

In kelders, waar de buitenste wandafdichting beschadigd of onvoldoende is, is vocht een permanent probleem. In ieder geval is de eerste belangrijke maatregel de volledige afdichting van de kelder van buitenaf, anders blijven alle andere renovatiemaatregelen ineffectief. Wat u hiervoor nodig heeft, en hoe u verder moet gaan, kunt u hier in detail lezen.