kelderdichting: prijs en werkwijze kelder waterdicht maken

kelderdichting bekuiping

Opzoek naar kelderdichting ?

De kelder waterdicht maken is onmisbaar voor uw huis. U heeft zo extra ruimte die u voor veel verschillende dingen kan gebruiken. Je kunt het laten dichten van keldermuren is daarom iets wat hoog op uw "to do"-lijstje moet staan. Van een vochtige kelder kan op verschillende manieren tegen doorslaand vocht in beschermd worden. Het beste is om het langs binnen en buiten af te dichten van keldermuren en aan te pakken als vochtbestrijding. Kelder dichten van buiten is echter slechts een oppervlaktebehandeling en vaak praktisch niet haalbaar, dus vooral van binnen afdichten is aan te raden. U kan hier bij ons eenvoudig een offerte aanvragen bij vochtbestrijders voor kelderdichting of bel op het nummer 02 504 00 82.

Voor van binnenuit, zijn verschillende mogelijkheden die gebruikt kunnen worden voor kelderdichting. U kunt zelf actie ondernemen om optrekkend vocht te voorkomen, maar voor een permanente oplossing moet er een specialist aan te pas komen. Een kelder volledig waterdicht maken is met onze methode zo gedaan. Bovendien garanderen wij blijvend resultaat. Is de vloer niet waterdichte (keldervloer), dan zal er eerst een nieuwe vloerplaat gegoten moeten worden.

Gerelateerd: vochtbestrijding kelder

Wat is kelderdichting?

Je kelder heeft altijd een gezond binnenklimaat gehad, maar sinds een paar maanden wordt hij steeds vochtiger? Dit is een duidelijk teken dat de waterdichtheid van je kelder niet meer intact is. Om de stabiliteit van je huis te garanderen en nog grotere renovatiewerken te voorkomen, moet je zo snel mogelijk handelen en de structuur opnieuw afdichten. Elke kelderafdichting is echter anders, omdat de omstandigheden meestal sterk variëren. Daarom is het belangrijk om een bouwdeskundige te raadplegen voordat je de renovatiewerkzaamheden plant en begint, om precies te weten te komen wat er in je kelder moet worden gerenoveerd - moet alleen de fundering waterdicht worden gemaakt of ook de vloerplaat. Het is helemaal aan jou om te beslissen of je je kelder door een vakman waterdicht wilt laten maken of dat je het werk zelf wilt doen. We willen je echter aanraden om het werk alleen zelf te doen als je al veel ervaring hebt opgedaan met woningverbetering en vakmanschap.

Redenen voor het waterdicht maken van kelders: nuttig tegen drukkend water en meer

Oorzaken van vochtige kelders waar kelderafdichting wonderen doet

In de meeste gevallen hebben vochtige keldermuren en slechte lucht in de bijbehorende kamers te maken met onvoldoende of helemaal ontbrekende kelderafdichting. De volgende varianten veroorzaken een slecht binnenklimaat en vereisen een grondige kelderafdichting:

Verouderd metselwerk

Als het metselwerk al verslechterd is, zullen er scheuren en beschadigde plekken ontstaan, waardoor vocht gemakkelijk het metselwerk kan binnendringen.

Bodemvocht

Bodemvocht wordt voornamelijk veroorzaakt door neerslag en komt meestal voor op niet-cohesieve en goed gedraineerde grond - bijvoorbeeld op zand, steenslag en grind.

Drukkend water

Drukkend water oefent een bepaalde druk uit op metselwerk en structurele elementen. De oorzaak is meestal een verhoogd grondwaterpeil, overstromingswater, afgedamd achterwater of taludwater.

Capillair vocht

Capillair vocht is voornamelijk grondwater dat zich met behulp van capillaire krachten van onderaf een weg baant door de poriën en vertakkingen van de vloerplaat naar het metselwerk.

Redenen waarom waterdicht maken van vochtige kelders niet helpt

Vochtige muren door condensatie

Keldermuren zijn vaak koud omdat de ruimtes in de grond meestal weinig of alleen voor opslag worden gebruikt. Verwarming in de winter wordt daarom vaak verwaarloosd. Lucht met een hoge luchtvochtigheid verzamelt zich dan vaak in de kelder. Dit vocht zet zich af op de muren, veroorzaakt schade aan het metselwerk en bevordert de vorming van schimmel, zodat schimmelsanering onontbeerlijk kan worden. Je kunt dit verhelpen door het metselwerk regelmatig te luchten en te drogen.

Waterschade door gesprongen leidingen

Zelfs het afdichten van de kelder kan niet helpen tegen een gesprongen leiding binnen je muren. Nu hoef je alleen nog maar zo snel mogelijk het breukpunt op te sporen, het aangetaste metselwerk goed te drogen en opnieuw goed te pleisteren. Het wordt bijzonder ingewikkeld als een pijp slechts een klein haarscheurtje heeft en al jaren langzaam maar gestaag grote hoeveelheden water in de muren lekt. In dit geval ontkom je niet aan uitgebreide renovatiewerkzaamheden.

Niet-Drukkend water

Als de grond rond uw gebouwen zeer waterdoorlatend en vochtig is, spreekt men van niet-drukkend water. Kelderafdichting op zich helpt maar in beperkte mate. Het creëren van extra drainage is essentieel en kan dit alleen maar helpen verlichten.

Soorten kelderdichting en hun werking

Huizen die gebouwd zijn in gebieden met een hoog grondwaterniveau en met een vochtprobleem vergen vaak een intensievere aanpak. Verder moet men ook rekening houden met de functie van de ruimte, ondergrond en het beschikbare budget voor hun kelders. Het volledig uitwerken en bekleden van water in de kelder zorgt voor een verzorgde indruk, maar neemt uiteraard meer tijd in beslag. Dit kan ook met volgende vproducten: Kelder-Epoxy en Kelder-Bezetting. Beide producten maken je muren waterdicht bij kelderdichting .

Gerelateerd: kelder waterdicht maken grondwater

1. Muren injecteren

Als het alleen voor opslag wordt gebruikt is een veelgebruikte afdichtingsmethode het injecteren van de muren of het aanbrengen van injectie product tegen scheuren. Daarbij worden er gaten in de muur geboord waarin vervolgens een waterdichte gelmengsel wordt gespoten. Doordat de gel uitzet wordt voorkomen dat het grondwater naar boven dringt. De muur wordt als het ware waterafstotend gemaakt.

2. Kelder Bekuiping

Traditionele kelderdichtingen wordt in vakjargon ook kelder bekuiping genoemd. Dit is het waterdichte cementeren van de keldermuren zodat deze droog zijn van stilstaand water. Men vertrekt hier vanuit een waterdichte kelderruimte met een zuivere ondergrond en vochtige muren. In verschillende fases worden fixeerlagen, snelcement en hydraulische waterdichtingsmortels aangebracht in kelders. Ook een drainage kan een oplossing bieden.

Methode kelderdichting van kelders
Gemiddelde prijs kelderdichting
Bekuiping langs binnen
€15 à €17 per m²
Bekuiping langs buiten
€60 per m²
Drainage
€3.000 à €10.000
Keldermuren injecteren
€100 à €150 per m²

Gerelateerd: producten om kelder waterdicht te maken

3. Kelderdrainage

In sommige gevallen is de ondergrondse waterdruk te groot en valt het probleem niet volledig op te lossen en ontstaat er een lek. Via kelderdrainage kun je het teveel aan water op een efficiënte manier afvoeren. Het draineren wordt langs binnen gedaan zowel bij de muren als de vloeren. Door deze techniek toe te passen zal er geen stilstaand water meer op de grond blijft staan. Een drainage systeem kan redelijk snel geplaatst worden en is ook nog eens een goedkope oplossing.

Horizontale afsluiting

Kelderafdichting kan echter niet alleen worden onderscheiden door het feit of het binnen of buiten gebeurt. Ook de richting van het binnendringende vocht maakt twee verschillende methoden mogelijk: Horizontale zowel als verticale afdichting. Afdichting door middel van een horizontale barrière wordt noodzakelijk zodra het water van onderaf het metselwerk en de vloerplaat binnendringt. Het verplaatst zich via haarvaten en poriën naar boven en daarom wordt deze vochtigheid capillair vocht genoemd. Als er geen stabiele horizontale barrière is geïnstalleerd toen het huis werd gebouwd, kan deze later van binnenuit op de vloer en de muren worden aangebracht. Het afdichten van de kelder met een horizontale barrière kan op verschillende manieren. De populairste zijn de muurzaagmethode, de heipaalmethode, de muurvervangingsmethode, de boorkernmethode, de elektrofysische methode en de injectiemethode.

Verticale afdichting

De meeste vochtige kelders hebben last van water dat vanaf de zijkant binnendringt. Dit kan worden veroorzaakt door grondwater of kwelwater. Hierbij geldt: hoe dieper de kelder in de grond ligt, hoe groter de resulterende druk. Een betrouwbare verticale barrière kan helpen tegen deze belasting. Deze wordt het best geïnstalleerd op de buitenmuur van de kelder en bestaat idealiter uit een oppervlakte-injectie of het aanbrengen van een minerale afdichtingsspecie. Maar de verticale barrière biedt ook verschillende mogelijkheden. Hij kan ook worden gemaakt door middel van een witte bak, een bruine bak en een K-bak, of door een bitumenvrije of bitumenhoudende methode.

Afdichting van binnenuit

Is afdichting van buitenaf niet mogelijk omdat er bijvoorbeeld een ander gebouw direct aan grenst, de ruimte tussen de gevel en de erfgrens te klein is of het gewoon niet rendabel zou zijn voor een eerder laag belastingsgeval? In dit geval kunt u ook kiezen voor een muurbehandeling van binnenuit. Eerst moet de oude pleisterlaag worden verwijderd, daarna kun je beginnen met afdichten. Hier wordt eerst de afdichtingsspecie aangebracht - naar voorkeur na een voorafgaande grondlaag. Na het drogen kunnen oneffenheden worden gecorrigeerd met plamuur, waarna renovatiepleister en een diffusie-open verf worden gebruikt.

Afdichting van buitenaf

Waterdichting van buitenaf is de meest kostenintensieve methode, maar ook de meest effectieve. Maar wat is de procedure voor het waterdicht maken van kelders aan de buitenkant?

Kelder waterdicht maken van binnen of van buiten: wat zijn de voordelen?

Ook al is een externe kelderafdichting meestal te verkiezen boven een interne, er zijn ook eigenschappen die in het voordeel spreken van een interne waterdichting. Bij elk project is het de moeite waard om vooraf een afweging te maken: Wat is geschikt, kelderwaterdichting van binnenuit of van buitenaf? Blader door de informatieve vergelijking van de twee varianten en vind de variant die het beste bij je project past!

. . .
EigenschappenBinnenBuiten
KostenLagerHoger
Gebrachte tijdLagerHoger
WerkinspanningHoogHoger (vanwege de grondwerkzaamheden)
Waarde van thermische isolatieAfnameToename
AardwerkzaamhedenGeenUitgebreid
GeluidsoverlastGering geluidAardwerkzaamheden zijn relatief luidruchtig
Gebruik van de kelder tijdens het waterdicht makenNiet mogelijkMogelijk
SuccesMuren droog, metselwerk nog vochtigMuren en metselwerk droog

Zoals je kunt zien, is het zinvol om een kelder zowel van binnen als van buiten waterdicht te maken. Maar aan de buitenkant is het zeker succesvoller en nuttiger. Ook al zijn de kosten en de hoeveelheid werk lager bij de methode op de binnenmuren, het afdichtende effect is slechts oppervlakkig. De kelder is daarna zeker droger en heeft in de toekomst een beter en gezonder klimaat. Het metselwerk achter de behandelde muur blijft echter vochtig omdat er niets is gedaan om het binnendringen van water te voorkomen. Dit vermindert niet alleen de thermische isolatie-eigenschappen, maar kan na verloop van tijd ook leiden tot schade aan de bouwstructuur. In dit geval raden we altijd aan om een kelder van buitenaf waterdicht te maken, als dat financieel en ruimtelijk mogelijk is.

Prijs kelderdichting van een vochtige kelder

De prijs varieert naargelang de gekozen methode, de ernst van de problemen, de bereikbaarheid en de oppervlakte. Een drainage is doorgaans goedkoper dan een bekuiping. Voor het waterdicht maken van een kelder kan je je verwachten aan startprijzen van mogelijk 3.000 à 4.000 euro, maar de prijzen kunnen al snel oplopen tot 10.000 euro of meer wat het uiteraard niet goedkoop maakt.

MaatKosten
Aantasting door bouwkundigeVanaf 200 euro
Horizontale barrière door injectiemethodeVanaf 80 euro per vierkante meter
Horizontale barrière door middel van muurzagenVanaf 100 euro per vierkante meter
Horizontale barrière door muurvervangingVanaf 200 euro per vierkante meter
Horizontale barrière met paalmatmethodeVanaf 70 euro per vierkante meter
Horizontale kering met boorkernmethodeVanaf 350 euro per vierkante meter
Horizontale barrière met elektrofysische methodeVanaf 350 euro per vierkante meter
Kelderuitwendig waterdicht maken met dikke bitumencoatingCa. 450 euro per strekkende meter
Kelderafdichting en isolatie van binnenuitVanaf 80 euro per strekkende meter

Voordelen

bekuiping

Hoe dieper er gebouwd wordt onder het maaiveld hoe groter de kans is van vocht in de woning. Kelders zijn vaak vochtig, muf en nagenoeg onbruikbaar. Als opslagruimte is de het te vochtig, voor extra woonruimte is het onverantwoord door schimmelvorming en een ongezonde lucht. U kan optrekkend vocht in de kelder een halt toeroepen, en weer controle nemen. De onderste laag van uw woning of zakelijk pand biedt kostbare vierkante meters. Dit zijn de voornaamste voordelen. Ook de prijs alsook de premies voor kelderdichting zijn interessant.

Wat is het ?

bekuiping beton

Er staan er veel oudere en nieuwe panden waarbij het te vochtig is voor gebruik. Dat is jammer, want het is juist ideaal voor veel toepassingen. Omdat het niet altijd goed afgesloten zijn kan er grondwater in sijpelen, ook kan het zich afzetten tegen de muren omdat er onvoldoende ventilatie aanwezig is. Het komt de specialist bij u langs om een oplossing op maat te bieden. Er wordt gekeken naar de hoeveelheid aanwezig vocht, de oppervlakte en de juiste behandelmethode. Vooraf wordt er een duidelijke offertes en gratis diagnose opgesteld zodat u precies weet wat de kosten zijn. Neem nu nog contact op met ons.

Gerelateerd: wat te verwachten van beton waterdicht maken

Waarom ervoor kiezen ?

Door uw kelder te beschermen tegen opstijgend vocht en een vochtprobleem kunt u deze ruimte optimaal gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan deze toepassingen na waterdichting :

  • Extra opslagruimte: U heeft spullen die elders in de weg staan. U wilt deze graag opbergen maar die is te vochtig, Kartonnen dozen worden slap, boeken vervormen en ijzer gaat roesten. U kunt met kelderdichting eindelijk die extra vierkante meters gebruiken om spullen op te slaan.
  • Speelruimte: U wilt uw kinderen ruimte te geven om te spelen, altijd de kinderen in de huiskamer kan vermoeiend worden. Geef uw kinderen de ruimte om te spelen op hun eigen plekje. Een droge kelder is zeer belangrijk. Schimmels kunnen zich in de lucht verspreiden wat tot gezondheidsklachten kan leiden. Dit kan voorkomen worden.
  • Relaxruimte: De recreatiemogelijkheden zijn niet beperkt tot kinderen. Maak er een fitnessruimte, installeer een kleine sauna, plaats een biljart of zet hier uw drumstel neer. Door de ligging onder de woning is er direct minder geluidsoverlast voor de omgeving.
  • Wijnkelder: Bij wijn of andere producten is de juiste temperatuur en luchtvochtigheid van groot belang. Door het op de juiste wijze te implementeren kunt u hem prachtig inrichten. Of andere soorten eten en drinken uiteraard. Geniet van het Bourgondische leven waar we in deze regio om bekend staan.
waterdicht maken kelder

Hoe werkt het ?

Als eerste wordt er een analyse gemaakt of en goede kelderdichting nodig is. Waar komt het vandaan, hoe groot is het probleem en waar zal het voor gebruikt worden? Soms kan een behandeling met de juiste verf al voldoende zijn, in andere gevallen denken we graag mee over isolatie, klimaatcontrole en ventilatie. Gebruik die kostbare vierkante meters. Naast extra woongenot zal het ook de verkoopwaarde van uw woning gunstig beïnvloeden. Een extra woonruimte is veel meer waard dan een vochtige kelder. Zo kunt u de investering weer terugverdienen.

Bekuiping van de kelder

Het bekuipen v wordt vooral toegepast in geval van sijpelwater, waarbij grondvocht via de muren binnendringt. Bekuiping wordt dus toegepast om doorslaand vocht aan te pakken ipv kelderdichting.

Bij een bekuiping worden de keldermuren waterdicht gecementeerd. Eerst worden de muren van de vochtige kelder zoveel mogelijk afgekapt om zo vast te kunnen stellen waar het grondwater door de muren sijpelt. Deze lekken worden dan met een speciaal vulmiddel waterdicht afgedicht. Na een droogtijd van 24 tot 48 uur worden er nog verschillende fixeerlagen en cementeringslagen aangebracht om de keldermuren waterdicht te krijgen. Uiteindelijk kan het totale bekuipingsproces 3 tot 4 dagen in beslag nemen.

Voor een succesvolle vochtbestrijding is het noodzakelijk dat ook de vloer 100% waterdicht is. Is dat niet het geval, dan moet er een nieuwe gewapende vloerplaat worden gelegd. Verder is het noodzakelijk dat de gehele kelderconstructie voldoende stabiel is. Zo niet kunnen er scheuren in de waterdichte lagen ontstaan waardoor alsnog vochtinfiltratie kan optreden.

Kelder bekuiping kan zowel aan de binnen- als buitenkant van de muren worden toegepast. In geval van een bestaande kelder zal dat laatste niet mogelijk zijn. Het bekuipen langs binnen heeft natuurlijk als voordeel dat er nadien nog aanpassingen mogelijk zijn.

Kelder drainage

Als er een grote hoeveelheid grondvocht aanwezig is en deze onder hoge druk werkt op de muren, bestaat het risico dat bekuiping of kelderdichting niet voldoende is. In dat geval opteert men er vaak voor om een drainagesysteem te voorzien. Dat voert het teveel aan water op een efficiënte manier af. Het overtollige water wordt via een pomp afgezogen en via drainagebuizen naar de riolering of een waterput geleid. Hoewel de kelder nog vochtig kan aanvoelen, zal er dankzij een drainagesysteem geen stilstaand water meer op de grond blijven staan.

Afhankelijk van de ernst van het vochtprobleem (zoals condensatie) kunnen zowel de muren als de vloer worden gedraineerd. De kosten zijn vanzelfsprekend hoger als beiden een drainagesysteem krijgen.

Kelder dichten: Keldermuren injecteren

Het waterdicht maken kan ook via het injecteren van de keldermuren of kelderdichting. Deze methode wordt toegepast wanneer u te maken krijgt met opstijgend vocht in de kelder, waarbij grondvocht via het metselwerk omhoog dringt.

Bij het injecteren van muren boort men gaten in de muren, net boven het grondniveau. In deze gaten wordt een waterdicht gelmengsel gespoten dat uitzet en voorkomt dat grondwater naar boven dringt.

kelderdrainage