Lekdetectie: Waterlekken opsporen, vinden en dichten

Wij sporen lekkages op met geavanceerde apparatuur, hak- en breekwerk is niet nodig. Uw verzekeraar vergoedt in bijna alle gevallen de kosten van lekdetectie!

Een bekend vochtprobleem in huis is een vocht, waterlek of meerdere lekken. Helaas sporen we dergelijk problemen vaak laat op, wanneer het vocht de vloeren, plafonds of muren al schade heeft toegebracht met schimmelplekken of sporen. Naast geurhinder , vocht- of schimmelplekken kan ook een steeds hogere waterrekening wijzen op een lek in huis. Kies dan altijd voor om het werk, lek detecteren, door de specialist te laten uitvoeren. Zo kun je een waterlek, lekken in de leiding, vochtschade en waterschade opsporen en behandelen tegen schappelijke kosten. Over deze lekdetectie vertellen we bij Vochtbestrijding Snel je graag wat meer.

Ga snel naar: Wat kan wijzen op een lek?Soorten waterlekkenMethodes lekdetectiePrijsLek dichten en vochtschade opmetenVerzekering bij lekdetectie

Hoe kun je een lekkage opsporen via Lekdetectie?

lekdetectie muren

Schade van een waterlek in de leiding, lekken of andere lekkage is soms lastig op te sporen. In veel gevallen sluimeren kleine lekkages of lekken maanden tot zelfs jaren door, totdat de gevolgen van de schade uiteindelijk enorm worden. Pas wanneer deze sporen van waterlekken zichtbaar worden, beginnen mensen aan een mogelijk waterlek of lekken te denken. Er zijn diverse manieren van lekdetectie waarop je een waterlek en bijbehorende schade kunt opsporen:

1. Detecteren waterschade en vochtplekken

Waterschade is een logisch gevolg van een waterlek. Leidingen en afvoeren, waar een lek zich kan voordoen, zitten echter meestal achter de muur weggewerkt. Het mag duidelijk zijn dat sporen van vocht of een waterlek flinke waterschade en zelfs schimmelplekken, geurhinder of sporen tot gevolg heeft. Een lekkage in de afvoer, leiding of leidingen is vrijwel altijd weggewerkt in de wand, waardoor je het waterlek niet snel zal opsporen en hij ook de wanden kan aantasten. Zo kunnen vocht- of schimmelplekken of sporen gemakkelijk ontstaan in de muren, maar ook op de plafonds en vloer. Na een tijdje wordt de schade uiteindelijk toch zichtbaar. Zie je deze schade bij jou thuis gebeuren? Kom dan direct in actie en laat middels een lekdetectie door de specialist het lek detecteren ! We sporen precies op waar de schade, het vocht of waterlek of de lekken zitten. Het is namelijk lang niet altijd zo dat de bron van waterschade daar zit waar je vocht- of schimmelplekken of sporen ziet.

2. Slecht werkende isolatie

Je waterlek kan ook de isolatie van je woning schade toebrengen. Zo zijn diverse soorten isolatiemateriaal, waaronder glaswol en rotswol, niet tegen water bestand. Hierdoor zullen ze al snel hun isolerende werking verliezen. Als gevolg hiervan lopen je energiekosten doorgaans flink omhoog. Is dat bij jou het geval? Dan is de kans groot dat je lekkage van vocht in huis hebt! Laat onze specialist het waterlek detecteren middels lekdetectie, zodat je isolatie niet verder kan beschadigen en je energiekosten binnen de perken blijven.

3. Hoge waterrekening

Waar een waterlek aanwezig is, zal je ineens veel meer water verbruiken en betalen dan je werkelijk nodig hebt. Controleer je waterfactuur daarom iedere maand goed, zodat je het direct doorhebt wanneer je waterverbruik ineens flink stijgt. Denk je dat je een waterlek hebt? Hou dan ook de watermeterstand in de gaten. Eventueel kun je de waterstand dagelijks noteren, bij voorkeur voor het slapengaan wanneer je geen water meer nodig hebt. Controleer de waterstand de volgende ochtend opnieuw. Is er onverwachts toch water gebruikt? Dan heb je vrijwel zeker te maken met schade door een waterlek of lekken. Een vakkundige lekdetectie door de specialist maakt de lekkage direct zichtbaar. Lekkages lijken vaak klein, maar kunnen grote consequenties met veel schade hebben. Tijdig het lek detecteren en herstellen is dan ook ons devies. Alleen op deze manier voorkom je grotere problemen met vocht in huis en de bijkomende kosten. Vraag vandaag nog offertes aan voor je lekdetectie.

Wanneer de lekkage goed verborgen is, is het lastig om hem zelf op te sporen. De specialist in vocht, waterschade en waterlekken kan voor jou het waterlek of de schade opsporen. Prijzen: de prijs van onze lekdetectie is afhankelijk van diverse factoren. Vraag daarom zeker een offerte voor lekdetectie op maat aan !

Soorten waterlekken

We kunnen diverse soorten waterlekken en kleine lekkages onderscheiden die zich op meerdere plekken in huis kunnen manifesteren:

1. Lekkage bij het verwarmingssysteem

Lekkages bij verwarmingssystemen komen veelvuldig voor. Meestal gaat het om kleine lekkages in de aanvoer- en afvoerleidingen van het systeem. Een waterlek of meerdere lekken aan het verwarmingssysteem komen veel voor. Hierbij gaat het dikwijls om kleinere lekkages in de aanvoer- of afvoer leiding. Gezien het feit dat deze vaak in de muur of vloer aanwezig zijn, duurt het lang voordat een dergelijke lekkage opgemerkt wordt. De oorzaak van dit type lekkages is vaak een gat in de leiding (veroorzaakt door boren) of een lekkende leiding koppeling. Vraag daarom zeker een offertes voor lekdetectie op maat aan !

2. Lekkage aan waterleidingen

Na een centraal punt van binnenkomst gaan de waterleidingen al snel vertakken naar diverse plekken in huis. Op die vertakkingspunten kunnen lekkages ontstaan. Druppel voor druppel vloeit het vocht dan weg en zo zorgt het uiteindelijk voor behoorlijk wat lekkage, schade en sporen van schimmel of geurhinder . Via lekdetectie kunnen we dit opsporen

3. Lekkage aan afvoerbuizen

Ook lekkage aan de afvoerbuizen komt veel voor. Deze schade en lekkages worden in de meeste gevallen veroorzaakt door een onhandigheid tijdens het klussen. Een verkeerd geboord gaatje in de leiding, muur of vloer kan bij de afvoer dan al snel voor flink schade zorgen. Vaak duurt het een aantal dagen voor de lekkage bij dit type waterlek zichtbaar wordt. Er doemen dan druppeltjes vocht of water op, waarvan men vaak niet denkt dat het om lekkage of waterlekken gaat.

Methodes voor lekdetectie door de specialist

Heb je vochtschade, waterschade of andere lekken in huis? Laat dan het dan oplossen door de vakman. Met speciale apparatuur als een camera kan hij werkelijk alle lekken vinden via lekdetectie. Als u waterlek detecteren kostprijs wil weten ? Vraag dan een gratis offerte aan.

  • lek detecteren met een infraroodcamera: de infraroodcamera stelt de specialist in staat tot lekken in de waterleiding of leidingen opsporen. Deze camera neemt warmteverschillen in muren en de vloer waar en kan zo het warme water opsporen en tot aan het waterlek volgen. De infraroodcamera kijkt als het ware door de muren heen, waardoor er geen breekwerken nodig zijn bij de lekdetectie.
  • Lek opsporen met ultrasone detectie: met behulp van geluidsgolven sporen we de lekkage exact op.
  • detecteren waterlek via vochtmeting / hygrometrie: hierbij meten we het water in diverse materialen op en sporen we op waar het meeste vocht zit. Zo kunnen we het waterlek nauwkeurig opsporen.
  • Lek opsporen met een druktest: we voeren de druk in de waterleiding op en brengen hem daarna terug naar de normale stand. Blijft de druk in de waterleiding of leidingen niet constant? Dan zit er een waterlek in de leiding.
  • Lek detecteren met elektro-akoestiek: met deze methode sporen we ingebouwde of ondergrondse leidingen op die lekken of vochtschade kunnen veroorzaken.
  • Lek opsporen middels camera endoscopie: hierbij brengen we een lekdetectie camera in de waterleiding, afvoer of holle ruimtes. Deze camera kan waterlekken, vochtschade en schade als schimmelplekken in de leiding of leidingen opsporen.

Lekdetectie prijs

Prijs

Een waterlek of lekken opsporen zal vaak minstens een paar uur kosten via lekdetectie. We controleren namelijk alle toevoer leidingen en afvoer leidingen volledig. De gemiddelde prijs ligt op €300 à €400. Bij deze prijs zit een rapport en advies voor vochtbestrijding inbegrepen. De kosten vallen lager uit wanneer er slechts een deel van de leiding of leidingen gecontroleerd hoeft te worden. Let je graag op de kosten? Dan is het slim om onze prijs te vergelijken met die van andere specialisten in schade door vocht, water, sporen van schimmel of een waterlek . Zo kun je altijd kiezen voor beste aanbieder met de beste prijs voor lekdetectie.

Vochtschade opmeten en een lek dichten

Lekken in de leiding opsporen is natuurlijk niet voldoende. Ook moet je vochtbestrijding toepassen, zodat je problemen met isolatie, waterlek op de vloer, lekken in de afvoer of leiding direct kunt verhelpen. De benodigde oplossing en de prijs hangen af van het type waterlek of lekken en de gekozen vorm van detectie. Breekwerken voeren we het liefst niet uit, maar soms zijn ze wel nodig. De vochtschade opmeten middels lekdetectie is altijd aan te raden bij een waterlek. Ook kan het nodig zijn om bouwmaterialen die aangetast zijn weg te halen en te vervangen, zodat schade en sporen van schimmel en vocht niet verder kunnen trekken.

Kan je met een waterlek terecht bij de verzekering?

lekken opsporen via lekdetectie

Een waterlek kan flinke sporen achterlaten en de lekdetectie leidt tot behoorlijke kosten. Toch is het altijd nodig als je een lek hebt. Soms kun je de verzekering aanspreken bij een waterlek opsporen. In de meeste gevallen betaalt de verzekering alleen uit als het waterlek verstopt is. Is het waterlek goed te zien, dan kun je doorgaans niet bij de verzekering terecht.

Lees ook: Lek opsporen in de waterleiding

Copyright © 2024. Alle Rechten Voorbehouden