De ideale of goede luchtvochtigheid in huis

luchtvochtigheid

Hoge luchtvochtigheid in je woning kan al snel voor problemen zorgen. Daarom is het belangrijk om deze zo snel mogelijk aan te pakken. Er zijn een aantal manieren waarop dit kan, zoals goede ventilatie en het controleren van de temperatuur. Wil je weten hoe je het in je huis in balans brengt? Hier lees je enkele tips. Problemen met de vochtigheid in je huis ? Neem even contact op met de experten van Vochtbestrijding Snel.

Wat is relatieve luchtvochtigheid?

In principe is relatieve luchtvochtigheid de hoeveelheid waterdamp die is opgelost in de lucht. Het wordt meestal aangegeven in vochtpercentages. Hoe hoger dit getal, des te meer waterdamp er in de lucht te vinden is. De temperatuur en de luchtdruk worden ook meegenomen wanneer dit getal wordt bepaald. Relatieve luchtvochtigheid is dus de verhouding tussen waterdamp en lucht bij een specifieke luchtdruk en temperatuur.

De luchtvochtigheid meten in huis: hoe doe je dat?

Het meten is in principe niet zo moeilijk. Je hebt er alleen wel het juiste instrument voor nodig: een hygrometer of vochtmeter voor in huis. Je kunt een losse hygrometer al voor 15 euro op de kop tikken. Dit apparaatje geeft vervolgens heel nauwkeurig aan wat de luchtvochtigheid in je woning is. Een kwalitatieve hygrometer kan daarnaast ook de luchtdruk en temperatuur meten, zodat je een compleet beeld krijgt in je woning. Heb je een weerstation in huis? Dan beschik je al over een hygrometer. Deze handige meetinstrumenten meten namelijk niet alleen de temperatuur en luchtdruk, maar ook de relatieve luchtvochtigheid.

Wat is een goede of beste luchtvochtigheid in huis

De relatieve luchtvochtigheid die wordt uitgedrukt in procenten en ligt in een ideale situatie tussen de 40 en 60 procent. Natuurlijk heb je het liefste de ideale luchtvochtigheid in huis.

Goede luchtvochtigheid zorgt ervoor dat we ons prettig voelen. Voor een aangename leef- of werkomgeving kan je het beste een relatieve luchtvochtigheid van 40 en 60 procent aanhouden. Dit is niet het enige waar je rekening mee moet houden. De lucht moet namelijk ook een aangename temperatuur hebben en schoon zijn. Daarom is goede ventilatie zo belangrijk, zelfs wanneer het in orde is. Dankzij ventilatie wordt de lucht in je woning constant afgevoerd en verschoond, waardoor jij je weer prettiger voelt. Door goed te ventileren kunnen we de luchtkwaliteit op peil houden en blijft de luchtvochtigheid binnen de grenzen.

Toestandsdiagram voor luchtvochtigheid

Het gedrag van vochtige lucht kan duidelijk gemaakt worden in een toestandsdiagram. In het diagram kunnen afgelezen worden:

 • drogeboltemperatuur (de temperatuur, gemeten met een normale thermometer)
 • natteboltemperatuur
 • relatieve vochtigheid RV
 • dauwpunt DP
 • absolute vochtigheid AV (het aantal grammen water per m3 droge lucht)
 • waterdampspanning (de druk van de waterdamp in het gasmengsel lucht)

De gevolgen van een te hoge luchtvochtigheid

Hoge luchtvochtigheid merk je niet altijd, maar het heeft wel degelijk gevolgen. Pas na een tijdje komen de meeste problemen om de hoek kijken. Deze vochtproblemen kunnen zich op allerlei verschillende manieren uiten. Zo kan het ervoor zorgen dat je vochtige plekken in je muren krijgt. Hierdoor kan ook het pleisterwerk of behang los gaan laten. Andere veel voorkomende vochtproblemen zijn schimmelvorming en rottend hout. Daarnaast kunnen ongedierte problemen gaan vormen wanneer de hoeveelheid vocht in je woning te hoog is. Het is dus duidelijk dat een goede of ideale luchtvochtigheid in huis ontzettend belangrijk is, aangezien een grote hoeveelheid vocht de bewoonbaarheid van je woning kan aantasten.

 • Afbladderende verf
 • Ongedierte (pissebedden, zilvervisjes, huismijt en andere soorten mijten)
 • Vochtplekken op de muur
 • Loskomend pleisterwerk of behang
 • Schimmelvorming
 • Houtrot
 • Allerlei negatieve gezondheidseffecten

Gerelateerd: condens binnenkant ramen

schimmel

Is het slecht voor je gezondheid

Naast verschillende problemen met je woning en interieur, kan hoge relatieve luchtvochtigheid er ook voor zorgen dat je problemen met je gezondheid krijgt. Deze klachten ontstaan vooral wanneer de ventilatie van je huis niet in orde is, aangezien dit vochtproblemen verergert. Je gezondheid kan op verschillende manieren worden aangetast door luchtvochtigheid. vooral hoofdpijn, vermoeidheid en problemen met je luchtwegen kunnen veroorzaakt worden . Mensen met bestaande problemen zoals astma of allergieën kunnen bovendien merken dat de vochtproblemen voor een verergering van de klachten zorgen. Dat heeft te maken met verschillende zaken. Aan de ene kant zal huisstofmijt nog beter kunnen overleven wanneer je het in huis hebt. Daarnaast tasten schimmels je luchtwegen aan. Een goed ventilatiesysteem is dus eigenlijk onmisbaar in huis, aangezien je deze overmatige luchtvochtigheid ontzettend makkelijk kunt voorkomen.

Tips om een gezonde vochtigheid in huis te bereiken

Merk jij dat de luchtvochtigheid in huis uit de hand begint te lopen? Dan is er gelukkig een makkelijke oplossing waarmee jij voor een gezonde en relatief droge lucht kunt zorgen. Het is namelijk van belang dat je een ventilatiesysteem laat installeren in je woning. Goede ventilatie zorgt ervoor dat de hoge luchtvochtigheid in huis vermindert, waar je gezondheid en meubilair alleen maar van profiteren. Voor de ventilatie van je woning heb je drie verschillende mogelijkheden:

 • Verse lucht wordt toegevoerd
 • Vervuilde lucht wordt afgevoerd
 • Balansventilatie
ventilatie

Een ventilatiesysteem dat verse lucht toevoert, zorgt ervoor dat het met weinig vocht in je woning wordt geblazen. Dit is een relatief goedkope manier om je huis te ventileren, maar zorgt er ook voor dat de temperatuur in je woning snel daalt. Deze ventilatie techniek is dus niet de beste keuze in de winter.

Bij een ander ventilatiesysteem wordt de vervuilde lucht juist afgevoerd. Dit is een efficiënte manier om de luchtvochtigheid te verminderen. De afgevoerde lucht is namelijk gevuld met waterdamp, waardoor de ideale luchtvochtigheid vrijwel meteen afneemt. Bovendien kan je zelf bepalen hoeveel je er door de ventilatie wordt afgevoerd. Met deze manier van ventileren heb je dus ontzettend veel controle over de luchtvochtigheid in je huis. Je hebt dan ook alleen maar baat bij een gezond binnenklimaat.

Als laatste is er het ventilatiesysteem waarbij lucht zowel wordt toegevoerd als afgevoerd. De inkomende en afgevoerde wordt allemaal op een exacte manier gebalanceerd. Deze manier van ventileren is voor veel mensen ideaal, omdat er minder warmte wordt afgevoerd. Deze ventilatie behoudt dus de temperatuur in je woning.

Lage luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid in je huis kan niet alleen te hoog zijn. Er bestaat namelijk ook zoiets als lage luchtvochtigheid. Bij lage is er erg veel droge lucht in je woning. Net als bij hoge zorgt dit voor problemen. Te weinig vocht in je omgeving zorgt voor geïrriteerde ogen, een droge huid en ademhalingsproblemen. Lage luchtvochtigheid komt vooral voor in de winter, aangezien de verwarming de luchtvochtigheid aantast.

Warme lucht

Luchtvochtigheid gaat vaak samen met warme lucht. Koude lucht bevat namelijk minder vocht, doordat de koude lucht minder waterdamp vast kan houden. Om de het in balans te houden, is het daarom belangrijk dat er zo min mogelijk koude lucht wordt afgevoerd tijdens het ventileren. De luchtvochtigheid wordt op dat moment alleen maar beter.

luchtvochtigheid in huis 80 procent

Insecten gedijen in vochtige omstandigheden. Stofmijten houden vooral van warme temperaturen (23-27 graden Celcius) en een hoge luchtvochtigheid van 70-80%. Een studie heeft uitgewezen dat mijtenpopulaties stoppen met groeien en uitsterven wanneer de relatieve luchtvochtigheid onder de 60% daalt. Het is bewezen dat airconditioning de stofmijtallergenen in huizen verlaagt door de omgevingstemperatuur en de relatieve luchtvochtigheid te verlagen. Schimmel houdt ook van vochtige omstandigheden. Wanneer de relatieve luchtvochtigheid hoger is dan 80%, zal schimmel zich waarschijnlijk meer dan 50% van de tijd ontwikkelen. Van hun sporen is bekend dat ze bijdragen aan de ontwikkeling van astma bij kinderen en allergieën veroorzaken.