Vocht in de garage: oorzaken en oplossingen

vochtige garage

Condensatievocht ontstaat wanneer een grote hoeveelheid vocht in de lucht in contact komt met een koud oppervlak. Meestal zijn er druppels water of zelfs vorst zichtbaar. Hoewel condensatie in een garage een veel voorkomend probleem is, moet u deze situatie niet negeren om ernstigere problemen te voorkomen. Lees verder om enkele oorzaken van vocht in de garage te achterhalen, evenals oplossingen.

Waarom is er vocht in de garage?

Zoals gezegd wordt condensatie veroorzaakt door te veel vocht in de lucht. Wanneer warme lucht in contact komt met een heet oppervlak, kunnen zich waterdruppels of vorst vormen. Garagedeuren zijn niet luchtdicht en hebben een veel groter oppervlak dan een voordeur. Daarom moet u er zeker van zijn dat u de luchtvochtigheid in uw garage vermindert, omdat het andere problemen kan veroorzaken. In het bijzonder kan het de vorming van roest op uw voertuig, gereedschap en alle metalen oppervlakken versnellen. Ook kan het de fundering beschadigen en de groei van schimmels bevorderen.

Condensatie wordt vaak veroorzaakt door veranderingen in de buitentemperatuur. Na een lange koude winter kan de toenemende hitte van de lente voor vocht in de garage zorgen. Daarnaast kunnen regen en sneeuw tegen de muren van uw huis ook vocht veroorzaken in de garage.

vocht in de garage

Hoe kan ik de luchtvochtigheid in de garage verminderen?

Er zijn een paar trucjes om de luchtvochtigheid in de garage te verminderen. Wij raden u echter aan om voor complexe problemen een beroep te doen op garagedeurexperts.

  • Vervang de weerstrippen. Hoewel de garagedeuren niet luchtdicht zijn, moet u ervoor zorgen dat u goed weerstrippen. Het helpt de luchtvochtigheid te verminderen. Praat met een vochtspecialist om te weten te komen welke weersinvloeden voor uw deur geschikt zijn.
  • Verwarm je garage. Condensatie ontstaat wanneer de temperatuur van de vloer en de wanden onder het dauwpunt ligt. Een verwarmde garage is dus beschermd tegen condensatie. Gebruik echter elektrische radiatoren in plaats van propaanverwarmers, omdat die waterdamp creëren.
  • Droog uw voertuig af. Een natte auto, vooral een die bedekt is met sneeuw, verhoogt de luchtvochtigheid in de garage. Droog uw voertuig dus af als u in de garage bent.
  • Installeer een dampscherm. Het installeren van een dampscherm of isolatie met een ingebouwd dampscherm zal de luchtvochtigheid in de garage verminderen. Gebruik echter geen dampscherm aan het plafond omdat het vocht vasthoudt.
  • Breng de vloerbedekking aan. U kunt een coating aanbrengen op de betonnen vloer van de garage. Dit zal de luchtvochtigheid aanzienlijk verminderen.
  • Zorg voor goede ventilatie. Zorg voor een goede luchtcirculatie. Als u een ventilatiesysteem heeft, laat het dan regelmatig controleren.
  • Inspecteren en ontstoppen van de afvoerkanalen. Controleer regelmatig de afvoerkanalen binnen en buiten, vooral in het voorjaar. Verwijder het puin en zorg ervoor dat het niet geblokkeerd wordt.

Vocht in de garage komt veel voor, maar probeer het zo veel mogelijk te verminderen om mogelijke problemen te voorkomen. Het installeren van een hoogrendementsgaragedeur en een goede weersbestendigheid kan helpen om de condensatie te verminderen. Voor deskundig advies of om een afspraak te maken voor een inspectie.