Vochtproblemen: oplossingen en prijs advies

vochtproblemen

Er staan veel huizen met vochtproblemen. Daar zijn verschillende oorzaken voor aan te wijzen. Vochtproblemen komen deels door de lage ligging ten opzichte van de zeespiegel, omdat veel woningen met een kelder gebouwd worden kunnen daar ze ook ontstaan, daarnaast kunnen er ongevallen of lekkages in huis ontstaan die voor vochtplekken zorgen. Bij Vochtbestrijding Snel lossen we al deze problemen op tegen scherpe tarieven. Welke vochtproblemen komen veel voor in de regio, en hoe kunnen we deze oplossen? Lees verder op deze pagina, of neem direct contact op met Vochtbestrijding Snel.

Soorten vochtproblemen

Wil je geen vocht in huis, dan is het belangrijk dat een specialist de juist diagnose stelt. Als dit niet gebeurt kan het zijn dat je veel onnodige kosten kan maken en het vochtprobleem niet opgelost geraakt. Hieronder vind je veel voorkomende vochtproblemen in huis en hoe je dit kunt oplossen:

Opstijgend vocht

vochtproblemen door opstijgend vocht

Deze vorm van vochtproblemen begint onderaan. Vaak verschijnen er vochtplekken onderaan de muur. Ook schimmelvorming komt voor bij opstijgend vocht. Ook behang laat los door deze problemen. Stucwerk en andere pleisterwerken brokkelen ook af. Dit is duidelijk herkenbaar als opstijgend vocht. De aanleiding die heeft geleid tot deze vochtproblemen kan heel divers zijn. Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat de muren onderaan rot zijn, of versleten. Hierdoor ontstaan er scheurtjes in de muur. Wanneer de muur in aanraking komt met opstijgend vocht, zoals grondwater of regeninval, zal de muur dit vocht absorberen en zo vochtproblemen veroorzaken. Dit kan worden verholpen. Er zijn verschillende manieren om deze vochtproblemen aan te pakken. Zo is het mogelijk om de muur te injecteren met een speciale vochtwerende gel. Deze gel zorgt ervoor dat er geen water meer kan worden opgenomen door de muur. De gel vormt een chemische waterkering, die ervoor zorgt dat dhet niet meer zal voorkomen. Deze methode wordt over het algemeen gezien aangeraden om zelf te kunnen doen. Op bepaalde plekken in de muur worden kleine gaten geboord en de gel geïnjecteerd. Nadat de gel is uitgehard is de muur voortaan ontdaan van zijn problemen en zullen ze voortaan uitblijven.

Muren injecteren
De muren injecteren tegen vochtige muren is een effectieve en relatief goedkope manier om opstijgend vocht te bestrijden. Opstijgend vocht kan voor grote problemen zorgen in woningen.De prijzen voor het injecteren van muren beginnen vanaf 100 euro per lopende meter.

Muren onderkappen en nieuwe vochtkering plaatsen
Bij het onderkappen van muren worden horizontalen sleuven gemaakt door de gevel, dit is echter een zeer drastische maatregel. Er wordt vochtkering in deze sleuven geplaatst en deze zullen het vocht zo goed mogelijk tegenhouden. De prijs voor deze vochtbestrijdingsmethode ligt gemiddeld tussen de 100 en 150 euro per meter.

Doorslaand vocht

natte buitenmuur

De vochtproblemen die ontstaan bij doorslaand vocht zijn vochtplekken aan de binnenzijde van uw muren. Doorslaand vocht komt met name voor bij muren die in slechte staat verkeren. Hierdoor zuigen zij het vocht van buitenaf op in de muur, dat hierop weer doortrekt naar de binnenzijde van de muur. Hierdoor ontstaan grote vochtplekken op de binnenzijdes van uw muur. Oplossingen zijn er in meerdere varianten. De eerste optie is de muur waar de vochtproblemen zich voordoen laten impregneren. Vaak is dit het geval aan de buitenzijde van de muur, omdat hier vaak het vocht wordt aangezogen door de muur. Er wordt bij het impregneren van de buitenmuur een protectieve laag aangebracht. Door deze laag kunnen ze zicht niet meer voordoen in de behandelde muur. Een bijkomend voordeel van deze protectieve laag is dat vuiligheid en aanslag op de muur wordt afgestoten. Zodoende heeft u naast een droge muur, ook een schonere muur. Een andere oplossing is de buitenmuren bedekken met een speciale verf die vochtbestendig en werend is. Bijkomend voordeel is dat u het huis weer eens een andere kleur kunt geven, waardoor het huis er weer als nieuw uitziet.

Muren impregneren
Een Gevel impregneren is een verstandig besluit. Vooral voor vochtbestrijding als je erg veel last hebt van overmatig vocht in je gevel of buitenmuur. Maar ook ter bescherming dat doorslaand vocht geen kans meer maakt om je gevel te beschadigen.

Nieuwe gevelbekleding
Verkeert je gevel in een slechte staat, dan kan het ook aan te raden zijn om een nieuwe gevelbekleding te plaatsen. Met het oog op een energiezuinige woning kan je deze werken combineren met het aanbrengen van isolatie.

Vochtproblemen door condensatievocht

vochtige badkamer

Wanneer er niet voldoende luchtcirculatie in het huis is, kan condensatievocht niet ontsnappen. Hierdoor vermenigvuldigd het vocht zich met als gevolg dat er vochtproblemen in huis ontstaan. Er ontstaan vochtplekken op de muren en schimmel zal ook aan uw muren vreten. Condensatievocht is realtief makkelijk te voorkomen als er wordt gezorgd voor een goede ventilatie in het huis. Op deze manier krijt het vocht geen kans zich op te hopen en schade te veroorzaken aan uw muren. Plaatsen waar condesatievocht zich het meest voordoet zijn de badkamer maar ook de keuken. Tijdens het koken en wassen met heet water komt er condens vrij dat op de muren slaat. Deze vochtproblemen zijn echter makkelijk op te lossen door de aanschaf van een badkamer ventilator. Voor de keuken geldt eenzelfde oplossing: een ventilator inbouwen die de condens afzuigt naar buiten voorkomt grote problemen. Daarnaast is deze oplossing goedkoop. Wanneer er niet genoeg ventilatie plaatsvind in deze ruimtes zal onherroepelijk schimmel en vocht optreden. Veel schimmels zijn meestal niet eens waar te nemen. Desondanks zijn ook deze schimmels bijzonder schadelijk voor uw gezondheid. U doet er dus verstandig aan om ten alle tijde een goede ventilatie te hebben, met name in ruimtes zoals de badkamer en de keuken waar condensvorming kan plaatsvinden.

Vocht in huis door lekken in leidingen en afvoerbuizen

Helaas sporen we dergelijk problemen vaak laat op, wanneer het vocht de vloer, plafonds of muren al schade heeft toegebracht met schimmelplekken of sporen. Naast vocht- of schimmelplekken kan ook een steeds hogere waterrekening wijzen op een lek in huis. Kies dan altijd voor lekdetectie door de specialist.

Bouwvocht

Als een woning gebouwd wordt, wordt daarbij veel gebruik gemaakt van water. Water is een bestanddeel dat wordt vermengd in bijvoorbeeld cement. Wanneer dit uiteindelijk opdroogt, zal ook dit type vocht moeten kunnen opdrogen. In ongelukkige gevallen kan het zo zijn dat er zich vochtproblemen gaan voordoen. Het vocht kan zich ophopen waardoor zich schimmels kunnen gaan vormen. Ook zal er zich een de typische muffe geur gaan verspreiden die vocht en schimmels met zich meebrengen. Houten materialen en houten bouwconstructies kunnen in het ergste geval door gaan deze gaan kromtrekken of bol gaan staan. Dit kan een enorme schadepost opleveren, nog voordat het huis kan worden opgeleverd. Ook de isolatie van het huis kan bijzonder veel schade oplopen als gevolg hiervan. In het ergste geval moeten verschillende onderdelen van het huis worden gesloopt en opnieuw worden gebouwd. Het laten opdrogen van de muren is met meerdere methodes mogelijk. Het op een natuurlijke wijze laten drogen is een mogelijkheid, maar neemt veel tijd en discipline in beslag. Gedurende een jaar tot anderhalf jaar zullen ramen regelmatig moeten worden opengezet voor een goede ventilatie. Een snelle methode is het gebruik van professionele drogers. Zij vangen het vocht op en zetten het om in water dat wordt geleid in een waterbak.

Belang van een correcte diagnose bij vochtproblemen

Zoals je al gelezen hebt, kan een vochtprobleem te wijten zijn aan diverse oorzaken. Om geen onnodige kosten te maken is het dan ook belangrijk dat eerst een correcte analyse gemaakt wordt. Wil je zeker zijn van je stuk, dan doe je er goed aan om diagnoses aan te vragen bij verschillende vochtbestrijders. Zo kan je niet alleen hun verschillende oplossingen met elkaar vergelijken, maar ook hun prijzen en kennis. Wil je je vochtproblemen oplossen en ben je benieuwd naar de prijs hiervoor? Neem dan contact op voor een gratis offerte.