Vochtproblemen: prijs en oplossingen

vochtproblemen

Er staan veel huizen met vochtproblemen. Daar zijn verschillende oorzaken voor aan te wijzen. Ze komen deels door de lage ligging ten opzichte van de zeespiegel, omdat veel woningen met een kelder gebouwd worden kunnen daar ze ook ontstaan, daarnaast kunnen er ongevallen of lekkages in huis ontstaan die voor vochtplekken zorgen. Bij Vochtbestrijding Snel lossen we al deze problemen op tegen scherpe tarieven. Welke vochtproblemen komen veel voor en hoe kunnen we deze oplossen? Lees verder op deze pagina, of neem direct contact op met ons.

Vocht in muren

vochtige in muren meter

Vocht in muren komt er voornamelijk bij opstijgend vocht wanneer grondwater in de muren trekt. Vochtige muren kan je oplossen door de muur te onderkappen of te injecteren. Bij het injecteren wanneer de muren vochtig zijn wordt er gebruik gemaakt van een vochtwerende gel om vocht in muur te bestrijden. In de vochtige muur worden dan gaten geboord.

Vocht tast vooral de onderkant van de muren aan, min of meer aanhoudend. Het meest tot de verbeelding sprekende teken is echter de aanwezigheid van uitbloeiingen. Deze witachtige kristallijne afzettingen, die een duidelijk zichtbare rand vormen, bewijzen dat het water geladen is met zouten en dus uit de grond afkomstig is.

3 oplossingen om vocht uit de muren te verwijderen

Infiltratie van water door de grond, of capillaire opstijging, kan de muren van een huis ernstig beschadigen. Wij hebben de 3 oplossingen geselecteerd die het meest worden gebruikt in particuliere woningen om dit vochtprobleem te verhelpen.

Oplossing nr. 1: injectie tegen vochtige muren

In welk geval? Wanneer het metselwerk homogeen is (massieve muren). Deze techniek moet absoluut worden vermeden in de aanwezigheid van holle materialen (baksteen, sintelblokken, enz.), omdat dan een buitensporige hoeveelheid hars moet worden ingespoten om de holten te vullen.

Oplossing nr. 2: elektro-osmose-forese

In welk geval? Voor alle soorten muren, met inbegrip van heterogeen metselwerk (met spleten).

Oplossing nr. 3: Elektronische elektro-osmose

In welk geval? Voor alle soorten muren, ook heterogene.

Soorten vochtproblemen

Er zijn veel verschillende soorten vochtproblemen die zich voordoen. De meeste problemen bevinden zich binnen in uw huis maar worden veroorzaakt door externe factoren.

 • Schimmel op muur geeft aan dat er een probleem met vocht is.
 • Vocht problemen door salpetervorming komt er door opstijgend vocht in de muren.
 • Het soort vochtprobleem condensatie in de kelder komt er doordat deze slecht geventileerd is.
 • Verschillende soorten vochtproblemen door water in de kelder komt er vaak omdat er grondwater door de muren wil naar binnenkomen.
 • Soorten vocht door Vochtige binnenmuren of buitenmuren ontstaan er doordat er doorslaand vocht tegen de buitenmuren komt.
 • Bouwvocht komt er nadat water vermengd wordt met stucwerk en beton en dit een weg naar buiten met vinden
 • Vochtproblemen door na-isolatie komt er doordat het vocht naar buiten en opgenomen wordt door het isolatiemateriaal
 • Vocht in de kruipruimte komt er omdat het grondwater binnen komt door de vloer of wanden
 • Vochtproblemen door een vochtige vloer komt er doordat de kelder grondwater bevat dat naar boven stijgt.
 • Een soort vocht probleem in de vochtige badkamer ontstaat er wanneer de temperatuur van vochtige en warme lucht afkoelt en op deze manier de lucht verzadigd wordt met vocht.
 • Vocht in de slaapkamer ontstaat er doordat vochtige lucht nergens naartoe kan door een gebrek aan goede ventilatie.
soorten vochtproblemen en hoe deze op te lossen

Wil je geen last van vocht in huis, dan moet een specialist de juist diagnose stelt. Als dit niet gebeurt kan het zijn dat je veel onnodige kosten kan maken en het vochtprobleem niet opgelost geraakt. Hieronder vind je een aantal vochtproblemen in huis en hoe je dit kunt oplossen:

Optrekkend of opstijgend vocht problemen

opstijgend vocht

Deze vorm begint onderaan. Vaak verschijnen er vochtplekken onderaan de muur. Ook schimmelvorming komt voor bij opstijgend vocht. Ook behang laat los door deze problemen. Stucwerk en andere pleisterwerken brokkelen ook af. Dit is duidelijk herkenbaar als opstijgend vocht. De aanleiding die heeft geleid tot deze problemen kan heel divers zijn. Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat de muren onderaan rot zijn, of versleten. Hierdoor ontstaan er scheurtjes in de muur. Wanneer de muur in aanraking komt met optrekkend vocht, zoals grondwater of regeninval, zal de muur dit vocht absorberen en zo problemen veroorzaken. Dit kan worden verholpen. Er zijn verschillende manieren om deze aan te pakken. Zo is het mogelijk om de muur te injecteren met een speciale vochtwerende gel. Deze gel zorgt ervoor dat er geen water meer kan worden opgenomen door de muur. De gel vormt een chemische waterkering, die ervoor zorgt dat dhet niet meer zal voorkomen. Deze methode wordt over het algemeen gezien aangeraden om zelf te kunnen doen. Op bepaalde plekken in de muur worden kleine gaten geboord en de gel geïnjecteerd. Nadat de gel is uitgehard is de muur voortaan ontdaan van zijn problemen en zullen ze voortaan uitblijven.

Muren injecteren

De muren injecteren tegen vochtige muren is een effectieve en relatief goedkope manier om optrekkend vocht te bestrijden. Opstijgend vocht kan voor grote problemen zorgen in woningen.De prijzen voor het injecteren van vochtige muren beginnen vanaf 100 euro per lopende meter.

Muren onderkappen en nieuwe vochtkering plaatsen

Bij het onderkappen van muren worden horizontalen sleuven gemaakt door de gevel, dit is echter een zeer drastische maatregel. Er wordt vochtkering in deze sleuven geplaatst en deze zullen het vocht zo goed mogelijk tegenhouden. De prijs voor deze vochtbestrijdingsmethode ligt gemiddeld tussen de 100 en 150 euro per meter.

Vochtproblemen bij Doorslaand vocht

natte buitenmuur

De vochtproblemen die ontstaan bij doorslaand vocht zijn vochtplekken aan de binnenzijde van uw muren. Doorslaand vocht komt met name voor bij muren die in slechte staat verkeren. Hierdoor zuigen zij het vocht van buitenaf op in de muur, dat hierop weer doortrekt naar de binnenzijde van de muur. Hierdoor ontstaan grote vochtplekken op de binnenzijdes van uw muur. Oplossingen zijn er in meerdere varianten. De eerste optie is de muur waar dit zicht voordoet laten impregneren. Vaak is dit het geval aan de buitenzijde van de muur, omdat hier vaak het vocht wordt aangezogen door de muur. Er wordt bij het impregneren van de buitenmuur een protectieve laag aangebracht. Door deze laag kunnen ze zicht niet meer voordoen in de behandelde muur. Een bijkomend voordeel van deze protectieve laag is dat vuiligheid en aanslag op de muur wordt afgestoten. Zodoende heeft u naast een droge muur, ook een schonere muur. Een andere oplossing is de buitenmuren bedekken met een speciale verf die vochtbestendig en werend is. Bijkomend voordeel is dat u het huis weer eens een andere kleur kunt geven, waardoor het huis er weer als nieuw uitziet.

Muren impregneren

Een Gevel impregneren is een verstandig besluit. Vooral voor vochtbestrijding als je erg veel last hebt van overmatig vocht in je gevel of buitenmuur. Maar ook ter bescherming dat doorslaand vocht geen kans meer maakt om je gevel te beschadigen.

Vochtproblemen met condensatievocht

vochtige badkamer

Wanneer er niet voldoende luchtcirculatie in het huis is, kan condensatievocht niet ontsnappen. Hierdoor vermenigvuldigd het vocht zich met als gevolg dat er vochtproblemen in huis ontstaan. Er ontstaan vochtplekken op de muren en schimmel zal ook aan uw muren vreten. Condensatievocht is realtief makkelijk te voorkomen als er wordt gezorgd voor een goede ventilatie in het huis. Op deze manier krijt het vocht geen kans zich op te hopen en schade te veroorzaken aan uw muren. Plaatsen waar condesatievocht zich het meest voordoet zijn de badkamer maar ook de keuken. Tijdens het koken en wassen met heet water komt er condens vrij dat op de muren slaat. Dit zijn echter makkelijk op te lossen door de aanschaf van een badkamer ventilator. Voor de keuken geldt eenzelfde oplossing: een ventilator inbouwen die de condens afzuigt naar buiten voorkomt grote problemen. Daarnaast is deze oplossing goedkoop. Wanneer er niet genoeg ventilatie plaatsvind in deze ruimtes zal onherroepelijk schimmels in huis en vocht optreden. Veel schimmels zijn meestal niet eens waar te nemen. Desondanks zijn ook deze problemen met vocht bijzonder schadelijk voor uw gezondheid. U doet er dus verstandig aan om ten alle tijde een goede ventilatie te hebben, met name in ruimtes zoals de badkamer en de keuken waar condensvorming kan plaatsvinden.

Lekken in afvoerbuizen zorgen voor vochtproblemen in huis

Helaas sporen we dergelijk problemen vaak laat op, wanneer het vocht de vloer, plafonds of muren al schade heeft toegebracht met schimmelplekken of sporen. Naast vocht- of schimmelplekken kan ook een steeds hogere waterrekening wijzen op een lek in huis. Kies dan altijd voor lekdetectie door de specialist.

Vochtproblemen veroorzaakt door bouwvocht

Als een woning gebouwd wordt, wordt daarbij veel gebruik gemaakt van water. Water is een bestanddeel dat wordt vermengd in bijvoorbeeld cement. Wanneer dit uiteindelijk opdroogt, zal ook dit type vocht moeten kunnen opdrogen. In ongelukkige gevallen kan het zo zijn dat er zich vochtproblemen gaan voordoen. Het vocht kan zich ophopen waardoor zich schimmels kunnen gaan vormen. Ook zal er zich een de typische muffe geur gaan verspreiden die vocht en schimmels met zich meebrengen. Houten materialen en houten bouwconstructies kunnen in het ergste geval door gaan deze gaan kromtrekken of bol gaan staan. Dit kan een enorme schadepost opleveren, nog voordat het huis kan worden opgeleverd. Ook de isolatie van het huis kan bijzonder veel schade oplopen als gevolg hiervan. In het ergste geval moeten verschillende onderdelen van het huis worden gesloopt en opnieuw worden gebouwd. Het laten opdrogen van de vochtige muren is met meerdere methodes mogelijk. Het op een natuurlijke wijze laten drogen is een mogelijkheid, maar neemt veel tijd en discipline in beslag. Gedurende een jaar tot anderhalf jaar zullen ramen regelmatig moeten worden opengezet voor een goede ventilatie. Een snelle methode is het gebruik van professionele drogers. Zij vangen het vocht op en zetten het om in water dat wordt geleid in een waterbak.
Lees hier meer over bouwvocht.

Soorten problemen met vocht en locaties ?

Vocht kan zich op verschillende plaatsen voordoen. Hieronder vind je een overzicht vanwaar het vochtprobleem met vocht voorkomt

Binnenmuur vochtproblemen

Vochtige binnenmuren

Heeft u onlangs vochtige plekken ontdekt op de binnenmuren van uw woning? Binnenmuren die last hebben van vochtige plekken vormen helaas een veelvoorkomend vochtprobleem in huis, en vragen om een dringende aanpak. Doet u dit niet, dan zal de constructie van uw woning te lijden krijgen. Na verloop van tijd zal u ook te maken krijgen met schimmelvorming: een plaag die u absoluut wens te vermijden in uw woning!
Lees hier meer over problemen met vocht in de muren.

Buitenmuur vochtproblemen

natte buitenmuren impregneren

Last van lelijke vochtplekken op de buitenmuur? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een vochtprobleem. Door de gevel op de juiste manier te behandelen, reken je niet alleen af met de vochtplekken maar ook met de oorzaak ervan. Hoe je best te werk gaat hangt af van de oorzaak van het vocht, het soort vochtplekken en de ondergrond.

Vochtplekken In huis

Problemen met vocht in huis is komen erg vaak voor. Te veel vocht is schadelijk voor de gezondheid en voor de constructie van de woning. Daarom is het van belang dat problemen met vocht zo snel mogelijk worden opgelost. In dit artikel vind je een aantal oorzaken van vocht in huis en wat je eraan kunt doen.

Vochtproblemen in de kelder

vochtige kelder

Vocht in de kelder is een belangrijk, maar helaas onderschat probleem. Een vochtig binnenklimaat is namelijk slecht voor de gezondheid én de portemonnee. Ongeacht de bouwstijl komen vochtige kelders zowel in oude als in nieuwe gebouwen voor. Het vochtprobleem van een kelder kan zich manifesteren in alleen een muffe lucht en hier en daar een verkleuring van de wand, tot natte muren en plassen water op de grond.
Lees hier meer over het probleem in de kelder.

Vochtproblemen in muren

muren vocht plekken

Vocht in de muur kan meerdere oorzaken hebben. Gelukkig past bij elke oorzaak een specifieke oplossing. Belangrijk is wel dat je vochtproblemen zo snel mogelijk aanpakt. Hoe je deze herkent en behandelt,

Vochtproblemen na spouwmuurisolatie

vocht na het isoleren van de spouwmuren

Vocht en schimmel door spouwmuurisolatie: kan dat? Laten we dit misverstand meteen uit de wereld helpen: probleem binnenshuis kunnen niet liggen aan het na-isoleren van spouwmuren. Waar ligt de oorzaak dan wel?
Lees hier meer over problemen met vocht na spouwmuurisolatie.

Kruipruimte

Water in kruipruimte

Een (erg) vochtige kruipruimte is behoorlijk vervelend. Wanneer vocht zich hier opbouwt kan dat doortrekken naar de rest van de woning, waardoor de luchtvochtigheid in de hele woning te hoog is. De problemen die hierdoor kunnen ontstaan hebben effect op de materialen in uw woning zoals hout en beton wat begint te rotten. Hierbij kunnen ook verschillende schimmelsoorten ontstaan.
Lees hier meer over het probleem in de Kruipruimte.

Vloer

vochtige vloer

Vochtproblemen kunnen zich voordoen op alle mogelijke plekken. Bekend zijn uiteraard vochtproblemen met de binnen- en de buitenmuur. De vloer is echter vaak een plek waar je dergelijke problemen niet verwacht, toch komt het vaker voor dan je denkt en is ingrijpen niet alleen belangrijk, het is ook absoluut noodzakelijk.
Lees hier meer over water in de Kruipruimte.

Vochtige Badkamer

Vochtige badkamer: Oorzaken & oplossingen

Het spreekt voor zicht dat de meeste voorkomen in vochtige kamers zoals de badkamer of keuken. In dit artikel overlopen we de mogelijke oorzaken en oplossingen om schimmel, vochtplekken en muffe geuren voorgoed te weren uit de badkamer.
Lees hier meer over vochtige badkamer.

Condens op de ramen

Condens op ramen

Warme lucht die afkoelt gaat zich zetten op de koude plekken in huis. Dit zijn meestal ramen en spiegels. Dit fenomeen heet condensatie en is het gevolg van te veel vocht in huis. In dit artikel worden de oorzaken en de oplossingen van condens op ramen besproken.
Lees hier meer over condens op de ramen.

Schimmel door vochtplekken

Vochtplekken in huis

Heb je vochtplekken in je woning, bijvoorbeeld door een lek? Schakel dan direct Vochtbestrijding Snel in, de professionele vochtbestrijders voor schimmel, een lek of vochtplekken op je plafond, gevel of muren. We zorgen direct voor een oplossing voor lekken en werken een lek, plek of schimmel in de badkamer direct weg.

Water in de kelder

oorzaken van water in de kelder en de oplossingen

Last van water in de kelder ? Vele woningen in België en Nederland zijn voorzien van een kelder. Een kelder is altijd handig. Je kunt een kelder gebruiken voor opslag van goederen, gebruiken als provisieruimte en je kunt er producten koel houden, want een gemiddelde kelder is normaal koeler dan de woning zelf. Een veel voorkomend vochtprobleem met kelders is dat ze regelmatig doelwit zijn van water. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een lekkage of opstijgen. Bekijk ook de oplossingen voor vochtbestrijding in de kelder

Vochtige slaapkamer

vochtige slaapkamer

Je slaapkamer, dé plek waar je lekker ontspant en helemaal zen wordt. Tot je plots een vreemde muffe geur opmerkt, vochtige plekken op de muur ontdekt en tot grote angst ook nog eens condensatiedruppels op het raam naar beneden ziet druppelen. Dan heb je een groot vochtprobleem, namelijk een vochtige slaapkamer. Maar wat zijn de oorzaken en hoe los je dit zo snel mogelijk op? Dat ontdek je in dit artikel.

Lekkage

lekkage in huis

Bij aanschaf van een woning zit niemand te wachten op een lekkend huis. Maar ook als de woning in optimale staat verkeerd kan er na verloop van enkele jaren lekkage ontstaan. Dit is ook vanzelfsprekend, want materialen slijten nu eenmaal en helemaal als leidingen veel gebruikt worden of als een dak voortdurend aan de weersinvloeden bloot staat. Een huis kan dus bloot staan aan verschillende vormen van lekkages. Sommige lekkages zijn gemakkelijk op te sporen en ontstaan bij onvoldoende onderhoud of beschadiging, maar er zijn ook lekkages die je maar heel moeilijk kunt achterhalen. Meer informatie over lekkages.

Subsidies voor uw vochtproblemen

Ook de overheid heeft er belang bij dat je in een goed geïsoleerde en vochtvrije woning woont. Immers goede woningen zijn meer waard en dat betekent ook meer geld in het laatje van de overheid. Daarnaast heerst er een maatschappelijke discussie over het zo energiezuinig maken van woningen. Dit in verband met de klimaatverandering. Ook de Belgische overheid heeft zich verplicht aan de akkoorden van Parijs om binnen een bepaald aantal jaren het CO² verbruik flink teruggedrongen te hebben. Dit kan niet anders dan met behulp van de bevolking en het zou al heel veel schelen als zij zo weinig mogelijk energie verspillen.
Meer informatie over subsidies en premies