Witte schimmel: Is het gevaarlijk en hoe het te verwijderen?

witte schimmel

Witte schimmel is minder bekend, maar nog steeds een ongelooflijk gevaarlijke schimmelsoort om mee om te gaan. Als u niet zeker weet welk type u hebt, is het belangrijk om gecertificeerde professionals in te schakelen voor het onmiddellijk uitvoeren van matrijstesten. Met dat gezegd hebbende, hebben we veel geleerd over witte schimmel in onze vele jaren van schimmel inspectie en verwijdering. Dit is alles wat u moet weten - en meer!

Schimmel is een natuurlijk voorkomende schimmel, net als paddestoelen en gist. Honderden soorten schimmel zijn zowel binnen als buiten te vinden. Terwijl veel van deze soorten volkomen veilig zijn, kunnen andere gevaarlijk zijn voor uw gezondheid, vooral wanneer ze in uw huis groeien.

Terwijl de meeste mensen de neiging hebben om zich te richten op zwarte schimmel, ook bekend als Stachybotrys, zijn er maar een paar die zich zorgen maken over witte schimmel die in een gebouw of huis groeit. Witte schimmel kan echter ook zeer gevaarlijk zijn en moet zo snel mogelijk worden aangepakt.

In dit artikel beschrijven we de beste manieren om witte schimmel in uw huis te identificeren en veilig te verwijderen.

Wat is witte schimmel?

Wit lijkt op veel andere schimmels en gedijt in een natte of muffe omgeving. Veel huiseigenaren realiseren zich niet dat ze een witschimmelprobleem hebben vanwege de kleur, waardoor het moeilijk te detecteren is. Het kan groeien op planten, stof, voedsel en andere organische materialen zoals gipsplaten, hout en tapijt. Dit maakt het niet alleen een bedreiging voor uw gezondheid, maar ook voor de structurele veiligheid van uw huis.

Hoe ziet witte schimmel eruit?

Witte schimmels kunnen wit blijven of na verloop van tijd veranderen in groen, zwart, grijs of vrijwel elke andere kleur.

witte schimmel op deur

Wanneer ze zich voor het eerst ontwikkelen, zijn witte schimmels zeer moeilijk te detecteren, omdat de sporen zo klein zijn dat ze alleen onder een microscoop te zien zijn. Zodra er zich echter kolonies vormen, verschijnen er witte schimmels als vlekken op een oppervlak. Ze kunnen op het eerste gezicht schilferig, poedervormig, vezelig of filigraan zijn. Ze kunnen ook lijken op meeldauw, wat het vroege stadium van de schimmel is. Schimmel is echter relatief ongevaarlijk in vergelijking met witte schimmel, die niet alleen aan het oppervlak maar ook diep in het organisch materiaal kan groeien.

Hier zijn enkele van de meest voorkomende schimmels naast witte schimmel:

 1. Aspergillus is een geslacht dat bestaat uit 100 verschillende schimmelsoorten uit alle verschillende klimaten. Deze schimmels zijn over het algemeen zwart van kleur en giftig.
 2. De schimmels van Cladosporium zijn olijfgroen of zwartbruin van kleur. Ze zijn zowel binnen als buiten te vinden - meestal op levend of dood plantmateriaal.
 3. Penicillium schimmels zijn groenachtig-wit van kleur en komen meestal voor op brood en ander voedsel. Ze kunnen worden gebruikt bij de productie van kaas en staan bekend als het belangrijkste ingrediënt van antibiotica op basis van penicilline.

Foto's van witte schimmel

witte schimmel op bureau witte schimmel op meubel witte schimmel voorbeeld witte schimmel voorbeeld 2 witte schimmel voorbeeld 3 witte schimmel voorbeeld 4

Wat is het verschil tussen witte schimmel en zwarte schimmel?

Zwarte schimmel (Stachybotrys chartarum) is een van de meest bekende schimmelsoorten omdat het de meest schadelijke van alle schimmels is die in het binnenmilieu voorkomen. Het is typisch groen-zwart van kleur, waardoor het gemakkelijk te onderscheiden is, vooral wanneer het groeit in gebieden met een hoge vochtigheidsgraad. Zwarte schimmel wordt beschouwd als zeer giftige schimmel en vormt een groot gevaar voor de gezondheid.

zwarte schimmel en myceliumgroei

Aan de andere kant is witte schimmel een poederachtige, draderige, schilferige of filmachtige substantie die van kleur kan veranderen of wit kan blijven, waardoor het moeilijk te identificeren is. Over het algemeen vormen witte schimmels minder risico's voor de gezondheid dan zwarte schimmels.

Hoe kan men onderscheid maken tussen witte schimmel en bloei?

Witte schimmel en uitbloeiing lijken veel op elkaar. In feite lijken ze zo op elkaar dat mensen vaak het een met het ander verwarren. Beide zijn wit van kleur en komen voor op muren en andere bouwmaterialen. Door te begrijpen wat beide stoffen zijn en hoe ze zich vormen, kunt u bepalen welke stof in uw huis opduikt.

uitbloeiing en Efflorescence

Dus wat is bloei? Simpel gezegd is uitbloeiing een zoutafzetting die vaak voorkomt op beton en baksteen. Het ontwikkelt zich wanneer water verdampt uit beton of baksteen en laat een zoutresidu achter op het oppervlak van het materiaal. Uitbloeiing veroorzaakt echter alleen cosmetische schade en vormt geen bedreiging voor de structurele veiligheid van uw huis. Ook vormt het geen enkel risico voor uw gezondheid.

uitbloeiing of Efflorescence

Tips om onderscheid te maken tussen witte schimmel en uitbloeiing:

 • Efflorescentie lost op in watermassa's.
 • Efflorescentie is typisch te vinden op beton en baksteen, terwijl schimmel groeit op organische materialen zoals hout en gipskarton.
 • Witte schimmel is een levend organisme (schimmel), terwijl efflorescentie gewoon zoutafzetting is.
 • Efflorescentie is niet schadelijk. Het zal je niet ziek maken, maar witte schimmel wel.
 • Witte schimmel geeft een kenmerkende geur af, efflorescentie niet.

Wat veroorzaakt witte schimmel?

Net als andere schimmels, groeit witte schimmel door een hoog vochtgehalte in combinatie met de aanwezigheid van een voedselbron, en de juiste temperatuur. Veel voorkomende voedselbronnen voor witte schimmel zijn hout, gipskarton, tapijt, laminaat, isolatie en elk ander organisch, koolstofrijk materiaal.

De beste temperaturen waarin schimmel groeit, liggen tussen 2 en 40 graden Celsius.

witte schimmelgroei op draagbalk

Als de witte schimmel zich verspreidt, eet hij het materiaal waar hij op groeit op. Als het gaat om gipsplaten of houten balken, kan witte schimmel leiden tot zowel cosmetische als structurele schade aan uw huis.

Waar vindt u witte schimmel in uw huis?

Witte schimmel kan vrijwel overal in uw huis groeien, zolang aan de drie bovengenoemde voorwaarden (vocht, voedingsbron, temperatuur) wordt voldaan. Sommige delen van uw huis hebben echter meer kans om schimmelgroei te bevorderen dan andere.

Hier zijn de zeven meest voorkomende plaatsen waar witte schimmel in huis groeit:

 • witte schimmel in kelder
  Witte schimmel in kelders: Is het u ooit opgevallen dat uw kelder de neiging heeft om koeler te zijn dan elke andere kamer in uw huis? Hoewel dit kan zorgen voor het broodnodige comfort in de hete zomermaanden, kan het ook de groei van schimmels bevorderen. Hier is hoe. Wanneer warme buitenlucht in contact komt met de koude keldermuren, condenseert deze, waardoor vochtdruppels op de muren ontstaan. Als dit vocht niet tijdig wordt gedroogd, zal er al snel schimmel ontstaan op uw keldermuren. Vocht uit de grond buiten kan ook extra vocht in de kelder brengen, waardoor een natte en vochtige omgeving ontstaat die perfect geschikt is voor schimmelgroei. En omdat kelders vaak niet goed geventileerd zijn (en vatbaar voor overstromingen), vormen ze een goede voedingsbodem voor witte schimmel. Manieren om te zien of u een schimmel in uw kelder heeft zijn een aardse of muffe geur, condensatie op de muren, borrelende verf of behang, en verkleuring op muren, plafonds, tapijten of meubels. Als u iets opmerkt dat eruit ziet als uitbloeiing, bekijk het dan goed en denk aan de tips die we u hebben gegeven om onderscheid te maken tussen witte schimmel en uitbloeiing. Witte schimmel ziet er wit, katoenachtig, schilferig en draderig uit en groeit op organisch materiaal.
 • witte schimmel op zolder
  Witte schimmel op zolders: Zolders bevatten veel voedselbronnen voor schimmel, waaronder hout en isolatie. Zo kunnen daklekken door regenval of smeltende sneeuw, condensatie als gevolg van temperatuurschommelingen en/of lekkende leidingen de schimmel het vocht geven dat nodig is om op zolders te kunnen gedijen.
 • Witte schimmel in kruipruimtes: Kruipruimtes zijn meestal zeer krappe ruimtes die moeilijk te drogen zijn als het vocht zich eenmaal een weg naar binnen heeft gebaand. Verschillende redenen waarom schimmel de neiging heeft om te groeien in kruipruimtes zijn lekkende buizen en leidingen, hoge vochtigheid door slechte ventilatie, en funderingsscheuren die water en vocht laten binnendringen. Om al deze redenen vragen veel mensen zich af of kruipruimtes wel praktisch en noodzakelijk zijn.
 • witte schimmel op tapijt
  Witte schimmel op tapijt: Zoals de meesten van ons weten, zijn natte tapijten erg moeilijk te drogen, vooral als het niet gaat om een kleine lekkage, maar om een grote lekkage of een overstroming. Dit is het moment waarop bacteriën en schimmels de kans krijgen om te gedijen. Het is belangrijk om te voorkomen dat uw huis onder de grond of in kamers die gevoelig zijn voor morsen, hoge vochtigheid en overstromingen (bijv. kelders, keukens, badkamers en wasruimten). Gelukkig zijn beschimmelde tapijten vrij gemakkelijk te herkennen, omdat ze een sterke muffe geur afgeven en allergische reacties veroorzaken. Probeer natte tapijten snel te reinigen en te drogen om te voorkomen dat de schimmel zich uitbreidt naar de ondervloer. Als dit gebeurt, moet u waarschijnlijk uw hele vloerbedekkingssysteem verwijderen en vervangen.
 • witte schimmel op hout
  Witte schimmel op hout: Helaas houdt witte schimmel van hout, wat betekent dat uw hardhouten vloeren, meubels, kasten en structurele onderdelen van uw huis (balken, balken, enz.) gevaar lopen. Als u recentelijk vocht heeft binnengedrongen, let dan op het meest voorkomende teken van witte schimmel op hout: verkleuring in de vorm van witte vlekken of vlekken.
 • Witte schimmel op planten en plantengrond: Witte schimmel die op planten of vegetatie groeit wordt Sclerotinia genoemd. Omdat schimmelsporen gemakkelijk in de lucht terecht kunnen komen, is het belangrijk om het probleem meteen onder controle te krijgen. Er zijn verschillende tekenen van schimmelvorming op planten. Er zullen watervlekken verschijnen bij de wortel, ook al ziet het resterende deel van de plant er gezond uit. De plant kan verwelken en verkleuren bij de wortel. Of er kunnen bruine vlekken op de plant zitten en uit deze vlekken zal zich een dicht wit katoenachtig vlekje vormen. Ook kan er witte schimmel ontstaan op en zich verspreiden door de plantengrond Het overspoelen van een plant, slechte drainage en oude grond kan de schimmelgroei bevorderen. De beste schimmelpreventie voor planten is om ze niet te veel water te geven, om onkruid dat ziektes draagt te verwijderen, om verse grond te gebruiken, en indien mogelijk om alle gewasresten na de oogst te verwijderen. Schimmelsporen overleven de winterse omstandigheden, dus het is het beste om het probleem aan te pakken zodra je het ziet.
 • schimmel in auto
  Witte schimmel in uw auto: Ook al is uw auto technisch gezien niet uw huis, het is nog steeds een van de meest voorkomende plaatsen waar we witte schimmel hebben gevonden. De waarheid is dat vocht gemakkelijk in uw auto terecht kan komen, of het nu via de airconditioner, een slecht afgesloten raam, deur of schuifdak, een lekkage of gewoon een open raam is. Als de schimmel eenmaal in uw auto is gaan groeien, kan het zich snel verspreiden over de bekleding, het tapijt en de stoelen, waardoor uw auto onherstelbaar beschadigd raakt. En als er schimmel in de airconditioner van uw auto is gekomen, zal deze door de lucht circuleren en u blootstellen aan mogelijk giftige schimmelsporen. De beste indicatie dat uw auto schimmel heeft is een witte vlek of een aardse geur.

Is witte schimmel gevaarlijk?

Terwijl schimmel en soortgelijke soorten schimmel minder gevaarlijk en meer hinderlijk zijn, is witte schimmel een gevaar voor de gezondheid. Inademing van witte schimmelsporen, vooral over een lange periode, kan leiden tot schimmelgeïnduceerde astma, allergische schimmel sinusitis, allergische bronchopulmonale aspergillose (gevaar voor mensen met astma of taaislijmziekte), en overgevoeligheidspneumonitis.

Laten we het gezondheidseffect van schimmel in meer detail bekijken:

 1. Allergene schimmels veroorzaken zowel allergieën als astma. Wanneer u in contact komt met dit soort schimmels, gaat uw ademhalingsstelsel opflakkeren. Ongeveer 20-30 % van de mensen heeft een allergische reactie op schimmel die kan leiden tot rinitis, ook wel hooikoorts genoemd. Kleine reacties zijn verstopping, huiduitslag en jeukende ogen bij zeer hevige reacties van zwelling, moeite met overgeven, diarree, braken en mentale verwarring.
 2. Ziekteverwekkende schimmels zijn in staat om ernstigere ziekten te veroorzaken. Voor mensen die een zwak immuunsysteem hebben, kunnen dit soort schimmels ernstige gevolgen hebben voor de reeds aangetaste gezondheid van de persoon. Kleine reacties zijn huidirritatie, nagelontsteking en sportervoet, terwijl ernstige reacties levensbedreigende infecties van organen zijn.
 3. Toxigene schimmels geven stoffen vrij die mycotoxinen worden genoemd en die uiterst schadelijk zijn voor de mens. Blootstellingswegen aan deze schimmels zijn onder andere opname, inademing en direct contact (aanraking). Afhankelijk van het individu, de duur van de blootstelling en de blootstellingsroute kunnen de reacties op toxische schimmels variëren van irritatie tot levenslange ziekte. Sommige van deze dodelijke ziekten zijn hormoonaandoeningen, leverbeschadiging, aandoeningen van het zenuwstelsel en kanker.

De meeste witte schimmels hebben de neiging om allergeen of pathogeen te zijn. Echter, ongeacht het type schimmel dat u vindt groeien in uw huis, moet u altijd gekwalificeerde professionals te raadplegen over hoe de schimmel toxine te verwijderen uit uw huis veilig en effectief.

Hoe identificeert u witte schimmel?

Meestal kunt u witte schimmel identificeren door de kleur, textuur en geur te onderzoeken. Als het pluizig, wit, slijmerig is en een specifieke muffe geur met zich meebrengt, is het waarschijnlijk witte schimmel. Ondertussen zal zwarte of olijfgroene verkleuring waarschijnlijk zwarte schimmel zijn.

witte pluizige schimmel

Schimmel groeit echter niet altijd in het zicht, daarom is het belangrijk om uw huis te laten testen op schimmel zodra u een probleem vermoedt.

Hoe verwijdert u witte schimmel?

Terwijl sommige soorten schimmel en meeldauw gemakkelijk te verwijderen zijn met huishoudelijke producten zoals azijn, is witte schimmel veel moeilijker (en gevaarlijker) om zelf te verwijderen. Het kan diep onder het oppervlak van het besmette materiaal zijn doorgedrongen of het kan groeien op plaatsen waar u zich niet eens bewust van bent.

Bovendien loopt u bij doe-het-zelf schimmelverwijdering altijd het risico dat u de verontreiniging verspreidt en uzelf blootstelt aan giftige schimmel, wat kan leiden tot ernstige gevolgen voor de gezondheid. Bovendien beschikken de meeste mensen niet over de apparatuur of de kennis om giftige schimmels veilig en effectief te verwijderen.

Wat u ook doet, laat schimmel niet lang in uw huis groeien. Neem contact op met een gecertificeerde schimmelverwijderingsdeskundige om alle saneringsstrategieën te onderzoeken en u te helpen het beste voor u te kiezen.

Conclusie

Door het veranderende uiterlijk en de neiging om te groeien in gebieden met veel vocht (zoals zwarte schimmel), is witte schimmel niet het gemakkelijkst te herkennen, tenzij je een getrainde en ervaren schimmelprofessional bent. Bovendien is een goede identificatie van witte schimmel slechts een deel van het probleem. Het andere deel omvat het vinden van het vochtprobleem dat de schimmelgroei veroorzaakt en het effectief schoonmaken van de vervuiling. Hiervoor kunt u altijd beter een beroep doen op een gerenommeerd schimmelbestrijdingsbedrijf.