Zolder schimmel verwijderen

zolder schimmel

Schimmel op zolders is een van de meest voorkomende problemen om huizen in zowel Ottawa als Montreal te beïnvloeden. Zolderschimmel kan ernstig zijn, vaak verspreidt het zich naar en vervuilt het houten raamwerk en de zolderisolatie.

Wanneer er sprake is van isolatie, moeten huiseigenaren extra voorzorgsmaatregelen nemen om te voorkomen dat ze worden blootgesteld aan een nog dodelijker stof: asbest. Om te zorgen voor een veilige en effectieve verwijdering van schimmels op zolders is professionele hulp bij het verwijderen van zolder schimmels dan ook een must.

Over schimmel op zolder

Voor de meeste huiseigenaren staat de zolder onderaan hun prioriteitenlijst. De meeste mensen gebruiken hun zolder zelden (behalve misschien voor opslag), terwijl anderen er zelfs nooit komen. Dit is precies de reden waarom zoldervormproblemen zo uit de hand kunnen lopen, omdat niemand ze opmerkt. Ze kunnen uiteindelijk het hele huis, de kwaliteit van de binnenlucht en de gezondheid van iedereen binnenin in gevaar brengen.

schimmel op zolder

Als er schimmel begint te groeien op de zolder, kan het snel de structurele elementen (dakspanten, balken, balken, enz.) vernietigen, waardoor uw huis in tact en veilig blijft. Als het zich blijft verspreiden, zal de schimmel ook de luchtkwaliteit in uw huis in gevaar brengen. Kleine schimmelsporen kunnen uw HVAC-systeem binnendringen en uw hele huis besmetten, waardoor iedereen het gevaar loopt aan giftige schimmels te worden blootgesteld.

Wat zijn tekenen van zolder schimmel?

Als u een van de volgende verschijnselen opmerkt, heeft u waarschijnlijk een vochtprobleem op uw zolder, en mogelijk ook een schimmelprobleem.

 • verkleuring van balken, balken, multiplex en andere bouwmaterialen;
 • roestige spijkers;
 • verkleurde isolatie;
 • nattigheid of tekenen van waterschade (watervlekken, rot, enz.);
 • muffe, vochtige geuren;
 • toename van het aantal deeltjes in de lucht; en
 • abnormale infraroodwaarden.

Wat zijn de gemeenschappelijke oorzaken van zolder schimmelgroei?

Om te begrijpen wat de oorzaken zijn van zolderschimmel, laten we eens kijken naar de basisformule voor elk type schimmelgroei:

Voedingsbron + Warme temperatuur + Vochtigheid = MOLD

Als het gaat om een voedselbron, hebben zolders veel te bieden, waaronder hout, isolatie, gipsplaat en kartonnen dozen. En gezien het feit dat zolders meestal niet goed geventileerd zijn, kan de temperatuur snel oplopen tot een comfortabel niveau voor elk type schimmel. Tot slot kan vocht vrij gemakkelijk op zolders terechtkomen door beschadigde daken, schoorstenen, ramen en dakramen, scheuren en andere openingen. (Lees verder voor meer informatie over vochtbronnen op zolders).

ijsdammen op zolder

Dit is de reden waarom je vaak zoldervormen ziet ontstaan in het voorjaar, wanneer sneeuw- en ijsdammen die zich in de winter hebben opgehoopt, smelten en naar huizen lekken. Het voorjaar is ook wanneer de temperaturen beginnen te stijgen, waardoor de perfecte omstandigheden voor schimmelgroei ontstaan.

Een andere veel voorkomende reden voor schimmel en meeldauw op zolders is onjuiste ventilatie. Ongeventileerde zolders zorgen ervoor dat warmte en vocht zich opstapelen tot een niveau dat schimmelgroei bevordert. Ook zijn badkamer afzuigventilatoren die via de zolder ventileren in plaats van rechtstreeks naar buiten, ook bekend om te lekken, bij te dragen aan hoge vochtigheidsniveaus en zolder schimmel te veroorzaken.

Ten slotte kunnen vochtbarrières en/of ontbrekende isolatie zorgen voor condensatie op de muren, die uiteindelijk zal veranderen in schimmel als de zolder niet goed wordt geventileerd.

We raden huiseigenaren ten zeerste aan om hun zolders regelmatig te controleren om er zeker van te zijn dat ze droog blijven en om eventuele zolderkleurige problemen in een vroeg stadium op te vangen.

WIST U DAT? Zolders hebben meer kans op vochtproblemen in de winter, omdat de warmte van binnenuit het huis het vocht naar de zolder leidt.

Als onderdeel van onze zolder schimmelinspecties, zoeken onze gecertificeerde schimmelinspecteurs naar alle voorkomende tekenen van schimmel en gebruiken krachtige infraroodcamera's om het binnendringen van vocht, luchtlekkage, ongedierte of andere afwijkingen die een risico voor uw zolder kunnen vormen, op te sporen. Tot slot kunnen wij op uw verzoek een directe schimmeltest (schimmeldoekje) of luchtkwaliteitstest uitvoeren om u met zekerheid te vertellen of u al dan niet schimmel op uw zolder heeft.

Zolder schimmel foto's

schimmel op zolder schimmel op zolder zwarte schimmelvlekken witte schimmel op hout

Waar staat de schimmel op zolder?

Maak je je zorgen over schimmel op je zolder? Hier zijn enkele van de meest voorkomende locaties waar schimmel op zolders kan groeien. Controleer ze eerst en als je nog steeds niet zeker bent, neem dan contact op met Vochtbestrijding Snel voor een professionele schimmel inspectie.

 • Op het plafond/dak: Lekkende daken zijn een makkelijke manier om water en vocht in uw zolder te krijgen, hetzij door beschadigde dakspanen en schoorstenen of door spleten bij voegen, slechte isolatie en andere beschadigde dakbedekkingsmaterialen.
 • Rondom HVAC-systemen: Van HVAC-systemen is bekend dat ze slecht functioneren, lekken en/of niet goed afvoeren. Als dit vochtprobleem niet tijdig (binnen 24-48 uur) wordt verholpen, loopt uw zolder het risico op zwarte schimmelvorming.
 • Rondom de ontluchtingspijpen van de uitlaat: Het ventileren van badkamer- of keukenafzuigventilatoren via de zolder moet worden vermeden; anders kan het zijn dat u vocht en vocht naar uw zolder leidt.
 • Houten raamwerk: Blootgestelde bouwelementen zoals spanten, balken en balken kunnen gemakkelijk vocht absorberen en schimmelgroei bevorderen.

Soorten schimmel die op zolders groeien

Enkele van de meest voorkomende soorten schimmels die op zolders voorkomen zijn witte schimmels en zwarte schimmels. Hieronder staat een beschrijving van elk type.

Witte schimmel

Witte schimmel op zolders ziet er typisch uit als een pluizig wit poeder of een donzige witte substantie. Terwijl zwarte schimmel op sterk verzadigde materialen groeit, geeft witte schimmel de voorkeur aan vochtige omgevingen.

witte schimmel op zolder

Dit feit maakt witte schimmel een veel voorkomend probleem op zolders, omdat ze de neiging hebben om vochtig en slecht geventileerd te zijn. U kunt ook verwachten om te zien:

 • witte schimmel op framing en andere structurele elementen zoals vloerbalken en multiplex;
 • witte schimmel op omhulsels;
 • witte schimmel op houten meubels;
 • witte schimmel op kleding en schoenen (vooral leer);
 • witte schimmel op tapijten, gordijnen en ander textiel;

Zoals bij elke soort of elk geslacht van schimmels moet blootstelling aan witte schimmel worden vermeden, vooral gedurende lange perioden. Dus als u weet dat er witte schimmel op uw zolder groeit, moet u onmiddellijk stappen ondernemen om de oorzaak te achterhalen en de schimmel op de juiste manier te verwijderen.

Zwarte schimmel

Zwarte schimmel houdt van vocht, hoe meer water hoe beter voor dit type schimmel. Terwijl het meest voorkomt in kelders (door frequente overstromingen en waterschade), kan zwarte schimmel ook op zolders groeien.

zwarte schimmel op zolder

Naast de bovengenoemde redenen kan schimmel op zolders worden veroorzaakt door condensatie. In de loop van de winter stijgt de warme lucht van de rest van het huis op naar de zolder en vestigt zich op de koude houtoppervlakken.

Het resultaat is condensatie op multiplex en raamwerk. Zodra het voorjaar zijn debuut maakt, stijgen de temperaturen op de zolder en begint de zwarte schimmel te groeien.

Echter, niet alle zwarte verkleuring op de zolder is schimmel. Andere dingen kunnen materialen (vooral hout) een zwarte tint geven, zoals vuil, rot, andere soorten schimmel en zelfs alleen het natuurlijke nerfpatroon van het hout. Om deze reden is het een goed idee om professionele schimmeltests te laten uitvoeren als u vermoedt dat er een zwarte schimmel op uw zolder ligt.

Gevaren van schimmel op zolder

Zoals beschreven in de bovenstaande paragrafen is schimmel op zolder om verschillende redenen gevaarlijk, waaronder de effecten ervan op:

 • De structurele integriteit van uw huis
 • Uw binnenluchtkwaliteit
 • Uw gezondheid

Wat kan er gebeuren als de schimmel op zolder niet wordt verwijderd?

Als u niet onmiddellijk actie onderneemt om de schimmel op uw zolder schoon te maken, zal de schade toenemen, om nog maar te zwijgen van uw uitgaven. In principe, hoe langer u wacht, hoe moeilijker (en duurder!) het zal zijn om de schimmel te verwijderen.

Schimmel op zolder groeit snel

Naast de fysieke schade die uw eigendommen zullen oplopen, zult u en ieder ander die in het huis woont worden blootgesteld aan een slechte luchtkwaliteit binnenshuis die kan leiden tot ongemakkelijke symptomen en zelfs ernstige medische aandoeningen.

Gelukkig is het verwijderen van zoldervormen niet zo complex of duur als de meeste mensen denken. Als het door professionals wordt gedaan, kan een zolder schimmelverwijdering project worden afgerond in een dag of twee, en kunt u terug naar uw normale leven met weinig verstoring. Ook de kosten van zolder schimmelsanering is redelijk, gewoon omdat zolders zijn kleine ruimtes die gemakkelijk zijn voor professionals met de juiste apparatuur te reinigen.

Potentiële gezondheidsrisico's van zolder schimmel

De veronderstelling dat schimmel op zolder geen kwaad kan, kan niet verder van de waarheid zijn. Naast het in gevaar brengen van de structurele soliditeit van uw huis en het in gevaar brengen van uw veiligheid, kan zolder schimmel leiden tot symptomen die variëren van ongemakkelijk en vervelend tot chronisch en levensbedreigend.

Afhankelijk van de soort schimmel die uw zolder binnendringt, kunt u milde allergieën ervaren zoals een loopneus, jeukende ogen, hoesten en niezen of ernstige aandoeningen zoals verergerde astma, vermoeidheid, verwarring, geheugenverlies, problemen met uw zenuwstelsel en zelfs kanker.

Het komt erop neer dat schimmel in je huis nooit licht moet worden genomen, waar het ook groeit - je zolder, badkamer, kelder of slaapkamer. Als het in je huis is, moet het weg!

Hoe identificeer je schimmel op zolder?

Schimmel die op zolder groeit is niet altijd gemakkelijk te identificeren, om verschillende redenen. Ten eerste, sommige zolders zijn zo klein dat ze praktisch ontoegankelijk zijn. Meestal leidt dit tot het blootleggen van ernstige zolder schimmelproblemen die al lang niet meer zijn aangepakt en die een uitgebreide schimmelsanering vereisen.

kleine zolderruimte met schimmel

In andere gevallen gebruiken of bezoeken huiseigenaren hun zolders gewoonweg niet vaak genoeg om eventuele lekkages of vochtindringing op te merken die tijdens de winter of na een zware regenval hadden kunnen optreden. Zelfs als ze af en toe op hun zolders dwalen, is niet alle zolderkoek gemakkelijk te identificeren. Sommige soorten schimmels zijn wit en mengen zich met andere materialen op uw zolder. Andere soorten schimmels zijn eenvoudigweg verborgen onder of in structurele elementen, zodat ze gemakkelijk over het hoofd worden gezien.

In ieder geval moet u regelmatig inspecteren en testen van uw zolder voor schimmel als onderdeel van uw huis onderhoud routine. De snelste, veiligste en meest nauwkeurige manier om dit te doen is om een professionele schimmel inspectie te krijgen. Als u woont in Ottawa of Montreal, Vochtbestrijding Snel biedt dezelfde dag zolder schimmel inspectie en zolder schimmel testen diensten om u te helpen bij het diagnosticeren van problemen en het ontwikkelen van een effectief plan om ze te saneren.

Schimmel vewijderen op zolder

Hoe kunt u zich ontdoen van zolder schimmel?

Helaas heb je niet veel keuze als het gaat om het verwijderen van schimmel van zolders. Het is een intensieve fysieke arbeid die kennis vereist van de gevestigde normen en protocollen voor schimmelsanering (IICRC S520) om de veiligheid en doeltreffendheid te garanderen.

De procedure voor het reinigen van de schimmel is ook afhankelijk van een aantal factoren, zoals de grootte en de indeling van uw zolder en de mate van vervuiling. Als u een professioneel schimmelverwijderingsbedrijf inhuurt, zullen zij u een omvang van de werkzaamheden geven voordat zij met de sanering beginnen. Zonder dit gedetailleerde plan voor inperking, desinfectie en verwijdering van besmette materialen zal uw schimmelverwijderingsproject waarschijnlijk onveilig en ineffectief zijn, waardoor iedereen (ook uzelf) in gevaar komt.

Is doe-het-zelf schimmelverwijdering de juiste manier om het te doen?

Terwijl sommige mensen proberen schimmelproblemen te verdoezelen met verf, het te doden met anti-schimmelchemicaliën, of er overheen te isoleren, is de enige permanente oplossing om zolder schimmel te verwijderen... zo snel mogelijk.

Geen van de bovengenoemde methoden zijn een veilige of effectieve manier om met schimmel op zolder om te gaan, omdat het verdoezelen van een schimmelprobleem en doen alsof het er niet is, het niet doet verdwijnen.

grote zolderruimte bedekt met schimmel

Ook is het niet aan te raden om zelf de zolderkalk te verwijderen, omdat de gemiddelde huiseigenaar noch de ervaring, noch de apparatuur heeft om het werk veilig te doen. Veel mensen zullen bleekmiddel gebruiken om zolderverdieping te doden, maar bleekmiddel zal in de meeste gevallen niet werken (het kan zelfs het probleem verergeren!). Het zal de oppervlakte schimmel doden en het oppervlak er schoon uit laten zien. Maar omdat bleekmiddel water bevat, zal het de schimmelgroei diep in het materiaal dat u probeert schoon te maken, aanwakkeren.

Het verwijderen van zoldervormen is een van de moeilijkste problemen voor huiseigenaren om zelf te doen, dus waarom zou je het niet door professionals laten behandelen? Vochtbestrijding Snel kan het sneller, veiliger en effectiever doen met langdurige bescherming tegen toekomstige schimmelgroei.

Procedure van professionele zolder schimmel verwijderen

Professionele zolderverwijdering is een systematisch proces dat kan worden opgesplitst in verschillende stappen:

 1. Inspectie van het gebied om vochtbronnen te lokaliseren en de omvang van de vervuiling te evalueren.
 2. Het corrigeren van de bron van het vocht
 3. Ontwikkelen van een werkgebied
 4. Het opzetten van een goede inperking
 5. Veilig verwijderen en afvoeren van met schimmels verontreinigde materialen (inclusief isolatie)
 6. Verschillende rondes HEPA stofzuigen
 7. Ozonbehandeling (indien nodig)
 8. Reconstructie

Het is ook uiterst belangrijk om zware veiligheidsuitrusting en ademhalingsapparatuur te dragen, niet alleen om blootstelling aan schimmel te voorkomen, maar ook om te beschermen tegen asbest, dat nog steeds verrassend vaak voorkomt in zolderisolatie.

Checkout onze echte case werk op zolder door het vergelijken van de voor-en na-foto's (*zeker de schuifregelaar te verplaatsen). Onze zolderverwijdering is snel, effectief en gegarandeerd:

Hoe lang blijft het verwijderen van zolder schimmels?

Nadat de matrijssanering is voltooid, is het aan de huiseigenaar om de juiste omstandigheden op de zolder te handhaven om ervoor te zorgen dat de matrijs niet terug groeit. We vertellen onze klanten altijd dat ze de vochtigheidsgraad onder de 50% moeten houden in elk deel van hun huis en dat ze regelmatig hun zolders moeten controleren op lekken of andere bronnen van overtollig vocht. Ook dient u regelmatig uw dak te controleren op schade waardoor er water in uw zolder kan sijpelen.

Als aan al deze voorwaarden is voldaan, dan hoeft u zich geen zorgen te maken over schimmel op uw zolder voor een zeer lange tijd. Het zal gewoonweg niet de nodige voorwaarden hebben om te groeien!

Kosten voor het verwijderen van schimmel van zolder

Nogmaals, het is moeilijk om een nauwkeurige prijs te geven voor het verwijderen van zolderschimmels, simpelweg omdat elk project anders is. Zolders zijn er in verschillende vormen en maten, net als schimmelproblemen. Dit is de reden waarom we bij Vochtbestrijding Snel, vereisen we een beoordeling van de omvang van het werk voorafgaand aan het begin van een schimmel sanering om te evalueren hoeveel tijd en moeite nodig zal zijn om de schimmel te verwijderen van uw zolder. Uiteindelijk geeft dit u een nauwkeuriger kostenraming en een beter idee van wat u kunt verwachten en hoe lang het zal duren.

Preventie van schimmel op zolder

Het voorkomen van schimmelvorming op uw zolder is iets wat elke huiseigenaar moet doen, niet alleen om een gezonde leefomgeving te garanderen, maar ook om de veiligheid en waarde van zijn eigendom te behouden. Nu u weet wat de oorzaak is van schimmel op zolders, kunt u een stap vooruit blijven en maatregelen nemen om schimmel en vocht bij de bron te stoppen.

Aanbevolen stappen om schimmel op zolder te voorkomen

Om het gedoe en de kosten van het verwijderen van schimmels op uw zolder te vermijden, kunt u eenvoudige stappen ondernemen om te voorkomen dat er schimmels op uw zolder groeien. Deze stappen zijn vooral gericht op het beheersen van vocht op uw zolder.

 • Zorg voor een goede ventilatie op uw zolder.
 • Ontlucht geen afzuigventilatoren via de zolder.
 • Verbeter zolder- en dakventilatie.
 • Controleer uw zolder regelmatig (vooral in de winter en het voorjaar).