Vochtwerende verf: wanneer en hoe gebruiken?

Met vochtwerende verf kan je vochtige muren voorkomen, maar deze verf is niet altijd een oplossing voor een vochtprobleem. Vochtproblemen kunnen een woning flink teisteren. Je kunt dan ook last krijgen van verregaande problemen bij vocht in huis. Vooral als je er niets tegen doet zal het vochtprobleem en de daarbij behorende gevolgen alleen maar toenemen. Vochtvlekken en schimmels kunnen je muren dan ontsieren en schimmels kunnen ook nog eens grote schade aan het materiaal en de constructie aanbrengen. Daarnaast is schimmel ook nog eens uitermate slecht voor de gezondheid. Je moet je vochtprobleem dus oplossen om ook verlost te zijn van de gevolgen van je vochtprobleem. Een vorm van vochtbestrijding is het gebruik van vochtwerende verf door een Vochtbestrijding specialist.

Wanneer kun je vochtwerende verf gebruiken?

In principe kun je vochtwerende verf altijd gebruiken. Ook als je helemaal geen vochtprobleem hebt, dient vochtwerend verf als preventie tegen vocht. Het is vooral handig als je vochtwerende verf gebruikt in ruimte waar je veel met vocht te maken hebt, zoals de badkamer of de keuken. Deze ruimtes hebben dan een betere bescherming tegen vocht. De kans is dan ook beduidend minder dat in de loop der jaren het vocht het materiaal aantast. Niet alleen voor binnen is vochtwerende verf te gebruiken. Ook voor buitenwerk. Als je bijvoorbeeld last hebt van doorslaand vocht, dan kun de buitengevel met vochtwerend verf beschilderen. In dit geval is het aanbrengen van een vochtwerende verf dan niet uit preventie, maar helpt het om het vochtproblemen te bestrijden. In de meeste gevallen zal het aanbrengen van vochtwerende verf niet je vochtprobleem oplossen. Je zult dan de onderliggende oorzaak moeten aanpakken. Een vochtwerende verf kan dan helpen om verdere schade voorkomen of tegen eventuele vochtschade in de toekomst

Vochtwerende verf en een bestaand vochtprobleem

In de meeste gevallen heb je bij vochtproblemen last van vochtige muren. Hier kunnen verschillende oorzaken voor zijn. De meest voorkomende oorzaak is optrekkend vocht. Grondwater komt dan in aanraking met de onderkant van de muren en trekt omhoog. De muren behandelen met vochtwerende verf heeft dan geen nut. Je zult dan toch eerst het probleem met optrekkend vocht moeten oplossen. Dit kan met het onderkappen van je woning of het injecteren van een vochtwerende gel in de muren. Zijn je keldermuren aantast door optrekkend vocht? Dan kan een vochtwerende verf een tijdelijke oplossing zijn, maar daarmee los je het probleem met optrekkend vocht niet op. In dat geval is het beter om de kelder te bekuipen of een drainagesysteem aan te leggen. Je kunt na bekuiping wel de muren met een vochtwerende verf behandelen, zodat optrekkend vocht helemaal geen kans meer krijgt.

Vochtige muren

vochtwerende verf aanbrenge

Het probleem met doorslaand vocht is wel goed te behandelen met een vochtwerende verf. Belangrijk is dan wel om eerst de muur grondig te reinigen van vuil, mossen en algen. Ook moet je schade, zoals scheuren en barsten in de buitengevel eerst repareren. Vervolgens kun je de vochtwerende verf aanbrengen en je buitengevel is goed beschermd tegen doorslaand vocht. Tevens kun je kiezen voor een andere kleur zodat je ook je woning eens van een ander uiterlijk voorziet.

Schimmel in huis

schimmelvorming door vochtprobleem.jpg

Heb je veel muren met schimmel en wil je die behandelen met een vochtwerende verf, zorg dan eerste dat je de schimmel grondig verwijderd. Wanneer je dan een vochtwerende verf aanbrengt maakt schimmel minder kans, maar denk ook aan de oorzaak van schimmel in huis. Als dit door een bestaande soorten vochtproblemen komt pak dan eerst dit probleem aan.

Vochtwerende verf gebruiken is in de meeste gevallen dus geen garantie op het definitief oplossen van vochtproblemen, tenzij het wordt toegepast tegen doorslaand vocht. De stelregel is dat je bij een vochtprobleem altijd op zoek moet gaan naar de bron. Pak de bron aan en je kunt daarna je muren bewerken met vochtwerende verf. Doe je dit voordien al, dan heb je geen garantie op een optimale werking van de verf en je bent onnodig veel geld kwijt.

Geen vochtprobleem en toch vochtwerende verf gebruiken?

Vochtwerende verf gebruiken als je geen vochtproblemen hebt kan altijd. Het preventief aanbrengen hoeft er niet voor te zorgen dat je eventuele vochtproblemen in de toekomst kunt voorkomen. Bij een echt vochtprobleem is er een diepere oorzaak die niet enkel met verf is tegen te houden. Wil je op je wanden preventief vochtwerende verf gebruiken, houdt er dan wel rekening mee dat deze verf wel een stuk duurder is dan een standaard hoogglans- of zijdeglansverf.

Binnenmuren beschermen

Preventief gebruik van een vochtwerende verf is ook lang niet in alle ruimtes nodig. De keuken en badkamer zijn ideale ruimtes om preventief deze verf aan te brengen, maar voor de woonkamer heeft dit nauwelijks zin. Verf je woonkamer en slaapkamers daarom met een standaard verf, dit is veel goedkoper.

Waterafstotende verf buiten

De buitenmuren zijn heel goed preventief te behandelen, ook als je geen last hebt van doorslaand vocht. Muren en gevels staan voortdurend bloot aan de weersinvloeden. De kans is dus aanwezig dat na enkele jaren het metselwerk poreus gaat worden en er alsnog vocht doorheen kan. Met een laag vochtwerende verf kun je voorkomen dat regen door het metselwerk heen kan trekken en aan kan tasten. Door de vochtwerende werking van de verf blijft het vocht op metselwerk liggen.

verven vochtige binnenmuren

Prijs van vochtwerend verf

Er zijn verschillende kwaliteiten van vochtwerende verf in de handel verkrijgbaar. De ene is weer beter dan de andere en ook zijn er grote prijsverschillen. Wil je zeker zijn dat je een vochtwerende verf aanschaft van hoge kwaliteit, dan ben je toch al snel zo’n € 250,- per 10 liter verf kwijt. Goedkoper kan ook wel, maar dan loop je kans dat de kwaliteit veel minder goed is. Laat je je oppervlaktes schilderen door een professionele schilder dan komt er gemiddeld ook nog € 20,- tot € 40,- per m² aan kosten bij.

vochtwerende verf prijs

Hoe breng je een vochtwerende verf aan?

Welk oppervlak je ook gaat behandelen, belangrijk is dat het oppervlak goed schoon en stabiel is. Besteed daarom veel werk aan het grondig schoonmaken van het oppervlak en het verwijderen obstakels. Eventuele schade moet je laten repareren. Afhankelijk van het oppervlak kan het nodig zijn om eerst een voorstrijkmiddel te gebruiken, zodat de verf beter hecht. Soms kun je met één laag verf af, maar twee lagen is beter. Je moet alleen wel zorgen dat de eerste laag goed is uitgedroogd voordat je de tweede laag gaat aanbrengen.

kelder vochtvrij maken

Producten vochtwerende verf

Er zijn verschillende soorten producten die u kunt gebruiken. De vochtwerende coating voor de binnenmuur van Aquaplan is hier een voorbeeld van. Deze vochtwerende coating zorgt voor de bescherming van de binnenmuur. Lees hier alle specificaties van deze vochtwerende verf.

Aquaplan vochtwering binnenmuur droog 0,75 l

Aquaplan vochtwering binnenmuur droog 0,75 l

Aquaplan vochtwering binnenmuur droog 0,75 l

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.