Kelder vochtvrij maken

Een kelder vochtvrij maken is op meerdere manieren mogelijk. De manier waarop dit aangepakt moet worden, hangt af van het soort vochtprobleem dat zich voordoet. Er is altijd een passende oplossing te vinden. Bij vocht in de kelder is het altijd slim om een professionele vochtbestrijder in te schakelen. Vocht dat opstijgt uit de kelder kan door de gehele woning problemen veroorzaken. Daarom is direct verhelpen gewenst. Op deze plek zijn verschillende mogelijkheden om de kelder vochtvrij te maken te vinden.

kelder vochtvrij maken

Zorgen voor goede kelderdichting

Het is belangrijk om de kelder goed vochtvrij te maken. Het aanbrengen van goede kelderdichting kan hierin een belangrijke rol spelen. Er wordt dan een vochtwerende stof aangebracht in de vorm van een past. Deze stof gaat in de vloer en in de muren. Daarmee kan het opstijgende vocht worden tegengehouden. Soms is het belangrijk om de muren en vloeren te injecteren met een extra vochtwerende vloeistof. Die kan dan ook dieper in de muren en de vloer zorgen dat vocht wordt geweerd.

Door deze pasta en de vloeistof toe te passen is de kelder volledig vochtvrij te maken. Bovendien is dit een definitieve oplossing. Dit geldt bijvoorbeeld ook in het geval de kelder een keer volledig ondergelopen is. Kelderdichting kan dan helpen de kelder weer volledig vochtvrij te maken.

Vochtvrij maken van de kelder na grote problemen

Stel dat er in de afgelopen periode hevige vochtproblemen zijn geweest. Dan kan de kelder flink vochtig geworden zijn, waardoor de muren en de vloer te hevig zijn aangetast. Herstel is dan niet meer mogelijk. In dat geval is een andere oplossing gewenst. Wanneer met een dergelijke extreme situatie gehandeld mot worden, dan is het vaak zo dat de vloer opnieuw gegoten moet worden en de wanden opnieuw gemetseld. Door vochtwerende folie aan te brengen is alles dan op te lossen.

Het is wel van belang om te begrijpen wanneer deze optie toegepast moet worden. Het is lang niet altijd zo dat dit de geschikte werkwijze is. Het gaat erom dat er langdurige hinder van vochtproblemen is. Wanneer de muren en de vloer van de kelder flink zijn aangetast en poreus worden is dit het geval.

De kosten

Soort vochtprobleem Behandeling Gemiddelde kostprijs
Optrekkend vocht Buitenmuur behandeling 120 euro per m
Binnenmuur behandeling 150 euro per m
Schimmel Verwijderen 50 euro m2
Kelder vochtig Waterdicht maken (16m2)  2.000 euro

Om een duidelijker beeld te schetsen is het goed om de kosten van de behandelingen te noemen. Dit is echter slechts een indicatie. De daadwerkelijke prijs kan alleen ter plekke worden bepaald. Voor optrekkend vocht is de buitenmuurbehandeling €120,- per meter en de binnenmuurbehandeling €150,- per meter. Schimmel verwijderen kost €50,- per vierkante meter. De kelder waterdicht maken kost rond €2000,-.

Lees meer over de prijs voor het vochtvrij maken van je kelder..

De buitenmuren impregneren en injecteren

Het is soms nodig om de kelder tegen vocht van buitenaf te beschermen. Dit komt doordat de buitenmuur niet meer voldoende beschermt en daardoor vocht doorlaat. Denk aan regen- of grondwater. Dit leidt tot vocht in de kelder. Er moet dan niet voor kelderdichting worden gekozen. Het is beter om de buitenmuren te impregneren. Dit houdt in dat een vochtwerende laag op de buitenmuur wordt gespoten. Deze maakt de muur weer dicht. Wanneer er echter een probleem is met grondwater, dan is het ook belangrijk om de muur te injecteren. Er wordt dan een vochtwerende vloeistof ingespoten. Die vloeistof vormt een vochtwerende laag. Daardoor kan het grondwater niet door de muur de kelder in dringen.

Kiezen voor drainage

Wanneer er echt overmatig veel vocht in de kelder te vinden is. Dan is het belangrijk om drastische maatregelen te nemen. Het is dan nodig om het vocht voortdurend goed af te voeren. Dit kan worden gedaan door een drainagesysteem aan te leggen. Het aanleggen van een goot langs de wanden kan het water worden afgevoerd naar een centraal punt. Daar zal met een pomp het water door een leidingnet worden weggepompt.

vochtbestrijding badkamer