14 Manieren om de condensatie in uw woning te verminderen

condensatie in uw woning te verminderen

Condensatie treedt op wanneer warme lucht in botsing komt met koude oppervlakken, of wanneer er te veel vocht in uw huis is en er water ontstaat, water dat zich als druppeltjes op een koud oppervlak verzamelt wanneer er vochtige lucht mee in contact komt. Dit komt vooral voor in de winter, wanneer de centrale verwarming in de koelere uren van de ochtend en de avond aangaat. Wanneer warme, vochtige lucht in contact komt met een oppervlak of lucht die kouder is dan de lucht, kan de warme lucht niet dezelfde hoeveelheid vocht vasthouden als de warme lucht en komt het water vrij in de koude lucht of op het koudere oppervlak, waardoor er condensatie ontstaat, snel gevolgd door schimmel.

Condensatie op ramen ontstaat doordat waterdamp in de lucht zich afzet op oppervlakken met een lagere temperatuur. Wanneer vochtige lucht in contact komt met het koude ondoordringbare oppervlak van uw ramen, geeft het een deel van dit vocht als waterdruppels af aan het glas. Dit is condensatie. In de meeste gevallen ontstaan interne condensatieproblemen door een te hoge luchtvochtigheid in de ruimte of weinig tot geen luchtcirculatie. Bij lage binnentemperaturen kunnen er ook koude oppervlakken ontstaan (vooral bij ramen) waardoor de warme lucht gemakkelijk op de ramen kan condenseren.

Condensatie treedt op wanneer warme lucht tegen koude oppervlakken botst, of wanneer er te veel vocht in uw huis is. Condensatie wordt veroorzaakt door vocht in de lucht, miljoenen minuscule waterdeeltjes die in de lucht zweven. Wanneer het in contact komt met een kouder oppervlak zoals glas, een koud plafond of een muur, bereikt het het dauwpunt en verandert het weer in waterdruppels. Wanneer het in contact komt met het koude glas van de slaapkamerramen, wordt de lucht niet meer in staat om zoveel vocht vast te houden, waardoor het condenseert. Condensatie is het resultaat van warme en vochtige lucht die in contact komt met een koud oppervlak. Wanneer deze warme, vochtige lucht dit te koude oppervlak ontmoet, condenseert het vocht erin. Op middellange tot lange termijn kan condensatie leiden tot schimmelvorming en het afbladderen van de verf aan de randen van uw ramen. De uithardingen voor condensatie zijn verwarming (om oppervlakken boven dauwpunttemperatuur te houden) en ventilatie (om de warme, vochtige lucht naar buiten af te voeren).

Wat vocht wordt veroorzaakt door condensatie. Dit kan leiden tot een schimmelgroei die verschijnt als een wolk van kleine zwarte puntjes. Condensatie ontstaat wanneer vochtige lucht in contact komt met een kouder oppervlak zoals een muur, raam, spiegel enz. De lucht kan het vocht niet vasthouden en er verschijnen kleine waterdruppeltjes. Terwijl condensatie zelden een probleem is in de zomer, is de hoeveelheid water in de lucht (ook wel de luchtvochtigheid genoemd) in onze huizen hoger tijdens de koudere maanden. Condensatie op ramen ontstaat doordat waterdamp in de lucht zich afzet op oppervlakken met een lagere temperatuur. Wanneer vochtige lucht in contact komt met het koude ondoordringbare oppervlak van uw ramen, geeft het een deel van dit vocht af op het glas in de vorm van waterdruppels.

In feite heeft u net zo veel kans op condensatie op nieuwe ramen als op oude ramen, en nieuwe ramen kunnen zelfs de condensatie doen toenemen, omdat ze de tocht in huis zouden moeten verminderen. Dat gezegd hebbende, condensatie aan de binnenkant van ramen is iets wat we moeten proberen te verminderen, omdat het kozijnen kan beschadigen. Er zijn drie fundamentele manieren om het probleem van condensatie te beheersen, door te kijken naar de relatieve vochtigheid, de ventilatie en de isolatie:

Lees ook: Traceer- en toegangskosten

 • De luchtvochtigheid onder controle houden. Controleer de relatieve vochtigheid in uw huis door het gebruik van afzuigventilatoren in keukens en badkamers.
 • Zorg voor ventilatie. Of zorg voor voldoende ventilatie.
 • Voeg isolatie toe.

Eenvoudige handelingen zoals het inschakelen van de afzuigkap - Dit zal helpen om de stoom die zich vormt tijdens het koken te verminderen. De keukendeur gesloten houden - Bij het koken of koken van de ketel de keukendeur sluiten zodat de stoom niet kan ontsnappen naar andere ruimtes. Afdekken van potten en pannen - Dit zal het vocht dat vrijkomt in de koelere lucht verminderen. Er is echter meer aan de hand dan alleen dit, het sluiten van de keukendeur zal niet helpen om een ernstig vochtprobleem te verminderen, aangezien het probleem verder is verergerd.

Vocht kan schimmel op muren en meubels veroorzaken en houten kozijnen doen rotten. Het is ook ongezond. Wat vocht wordt veroorzaakt door condensatie. Condensatie ontstaat wanneer vochtige lucht in contact komt met een kouder oppervlak zoals een muur, raam, spiegel enz. De lucht kan het vocht niet vasthouden en er verschijnen kleine waterdruppeltjes. Vocht in de lucht vormt condensatie (druppeltjes vloeibaar water) wanneer het in contact komt met een koud oppervlak zoals een raam. Ventileer zodat de vochtige lucht het huis verlaat - gebruik altijd de afzuigkap als u kookt, doucht of baadt, laat de ventilatieopeningen van het raam open en blokkeer geen andere ventilatieopeningen.

Controleer de ventilatieopeningen of de luchtstenen om er zeker van te zijn dat ze helder zijn. Droog kleding buiten als dat mogelijk is. Maak gebruik van afzuigventilatoren in de keuken en de badkamer. Probeer een ruimte van minstens 100 mm te laten tussen het meubilair en het muuroppervlak om circulatie mogelijk te maken.

Dit vocht kan zich ophopen en schimmelvlekken vormen. Het kan helpen om af en toe muren en kozijnen met een schimmelwerend middel af te vegen. Als u schimmel veroorzaakt door condensatie verwijdert, raadt de NHS u aan om deze weg te vegen met een doekje dat in zeepwater is gedompeld. Als u klaar bent, gebruik dan een droge doek om eventueel vocht te verwijderen en gooi beide doeken weg.

De meeste vochtige muren in moderne behuizingen worden veroorzaakt door condensatie. U kunt dit meestal zien aan het patroon van het vocht en de schade, maar laat u niet misleiden door de hoeveelheid water die ermee gemoeid is. Sommige mensen denken dat ze een lek moeten hebben omdat hun muren zo nat zijn, maar door condensatie kan er een enorme hoeveelheid water vrijkomen, dus dat is geen goede maatstaf voor de vraag of het probleem condensatie of het binnendringen van water is. Vocht maakt geen onderscheid. Het kan in elk huis voorkomen, van een studioflat tot een uitgestrekt herenhuis. Vaak veroorzaakt door het niet bijhouden van het onderhoud van een huis, kan het een echte hoofdpijn blijken te zijn. Kleding en meubilair kunnen beschadigd raken en het kan ook leiden tot gezondheidsproblemen zoals astma. Daarom, als je tekenen van vocht ziet, kun je het probleem het beste zo snel mogelijk tot op de bodem uitzoeken.

Condensatie binnenin dubbele beglazing

Overmatige vochtigheid is de oorzaak van de meeste raamcondensatie. Naarmate de buitentemperatuur daalt, daalt ook de temperatuur van het vensterglas. Wanneer vochtige lucht in contact komt met de koude ruit, condenseert het vocht en vormt het waterdruppels.

 • Bij dubbele beglazing zie je vaak condensatie omdat de oppervlaktetemperatuur van het raam koeler is dan de lucht in de kamer. Als de afdichting rond de dubbele beglazing is mislukt, is de warme lucht gevoelig voor het binnendringen van de kier tussen de ruiten. Een belangrijke veroorzaker van condensvorming zijn ramen. Condensvorming rond ramen kan moeilijk te voorkomen zijn, vooral als het regent, omdat er dan onvermijdelijk watersporen op de ramen achterblijven. De beste manier om condensatie rond ramen te voorkomen is door uit te kijken naar eventuele schade aan de afdichtingskit rond de ramen, omdat er dan water in kan komen. Probeer de vensterbanken af te vegen om ervoor te zorgen dat er geen overtollig vocht in de lucht van uw woning komt en open de ramen zo vaak mogelijk om de lucht te laten circuleren.
 • Kamers zoals keukens en badkamers zijn optimale omgevingen voor condensatie, omdat badkamers meestal nat, vochtig en vochtig zijn. Douchen en baden veroorzaken onvermijdelijk waterdruppels op muren en ramen en als ze niet goed geventileerd en snel gedroogd worden, blijven ze hangen en ontstaat er overtollig vocht. De warmte van de stoom houdt ook de condensatie vast, die je meestal op de ramen van de badkamer kunt zien. Het is erg moeilijk om de condensatie in de badkamer op peil te houden, want de grootste preventie is ventilatie, iets wat in badkamers en keukens moeilijk te creëren en te onderhouden kan zijn.

Condensatie op slaapkamerramen is misschien het laatst opgemerkt, vooral als het een kamer is die niet vaak wordt gebruikt. Borden om op te letten op condensatie rond slaapkamerramen zijn; water op de vensterbank, schade aan kozijnen en het is ook belangrijk dat u geen zwarte schimmel negeert op zachte meubels zoals gordijnen of kussens.

Condensatie van binnenramen wordt veroorzaakt door overmatig vocht in het huis, en het komt vaak voor in de winter wanneer de warme lucht in het huis condenseert op de koude ramen. Condensatie tussen de ruiten treedt op wanneer de afdichting tussen de ruiten wordt verbroken of wanneer het droogmiddel in de ramen verzadigd is. Condensatie tussen ramen is gewoon dauw en treedt op wanneer het raam kouder is dan het dauwpunt. Kan er echter condensatie ontstaan op ramen met dubbele beglazing?

Terwijl condensatie op ramen met enkel glas erger kan zijn (omdat het binnenoppervlak van het raam veel kouder is dan het binnenoppervlak van een dubbel glas), is het vervangen van ramen met enkel glas door dubbele beglazing niet voldoende om het probleem uit te sluiten. De reden hiervoor is dat, hoewel de binnenkant van uw nieuwe ramen warmer zal zijn, ze tegelijkertijd tocht zullen elimineren. Dit vermindert de ventilatie en draagt bij aan de opbouw van vocht.

Hoewel dit niet vaak gebeurt, kan er condensatie ontstaan op de buitenste ruit van een dubbel glas. Dit komt meestal doordat het apparaat goed en zeer thermisch efficiënt werkt. Het is geen indicatie dat er iets mis is. De reden dat het gebeurt is omdat de buitenlucht warmer is dan de temperatuur van het oppervlak van de beglazing - en het dauwpunt van de lucht hoger is. Het is waarschijnlijker dat het 's nachts of 's morgens vroeg gebeurt als de temperatuur laag is, vooral als er een heldere hemel is en er bijna geen wind is.

Hoewel het een pijn kan zijn om een beperkt zicht te hebben tot de condensatie op de buitenruit verdwijnt, is het een goed teken dat uw ramen extreem energiezuinig zijn en gebouwd zijn met laag-emissief glas. Als u het probleem wilt uitbannen, zijn er een paar eenvoudige stappen die u kunt nemen.

De eerste is om meer lucht en wind langs uw ramen te laten stromen, omdat dit de kans op condensvorming verkleint. Om te voorkomen dat het raamoppervlak afkoelt tot het punt waar condensatie ontstaat, kunt u overwegen om meer schaduwplekken te creëren, omdat dit kan helpen om de warmte vast te houden. Het plaatsen van hoge bomen, struiken, planten of een andere vorm van beschutting kan u hierbij helpen.

Kan de dubbele beglazing defect zijn?

Condensatie binnen dubbele beglazing suggereert meestal dat er een probleem is met de verzegelde eenheid van de ramen. Dit betekent dat een punt in de randafdichting van het raam is bezweken en dat er vocht in de vorm van condensatie binnendringt. Deze vorm van vocht/condensatie in dubbele beglazing is vaak het teken dat de afdichting tussen het glas en het kozijn moet worden vernieuwd. Uw nieuwe ramen vertonen waarschijnlijk meer condens dan uw oude, omdat ze meer luchtdicht zijn - er komt minder lucht van buitenaf in uw huis. Warme lucht stijgt, en omdat de luchtvochtigheid wordt aangetrokken door koelere lucht, zal er vaak condensatie te zien zijn aan de onderkant van het glas.

Bij oudere of slechtere apparaten kan de afdichtingskit (rond de ramen) van lage kwaliteit zijn of na verloop van tijd loskomen. Als de afdichting en de kraal die het glas in het kozijn moet houden verslechtert, kan er vocht en water in het kozijn terechtkomen. Door grote hoeveelheden water in het kozijn te laten bezinken, zal de 'luchtspleet'-afdichting rond de twee ruiten op den duur worden aangetast.

Soms zullen de uPVC-kaders zelf barsten en water laten verzamelen. Een andere reden waarom u condensatie ziet in dubbele beglazing is een defect aan de 'spacer' bar. De meeste ramen met dubbele beglazing zijn nu voorzien van een 'spacer' tussen de twee ruiten en deze zit vol met droogmiddel, een zeer absorberend materiaal dat vocht opzuigt in de 'luchtspleet'. In feite is de kans op condensatie op nieuwe ramen net zo groot als op oude ramen, en nieuwe ramen kunnen zelfs de condensatie doen toenemen, omdat ze de tocht in huis zouden moeten verminderen. Dat gezegd hebbende, condensatie aan de binnenkant van ramen is iets wat we moeten proberen te verminderen, omdat het kozijnen kan beschadigen.

Als er ook maar de geringste onvolkomenheid in de afdichting zit, kan dit droogmiddel snel verzadigd raken door de vochtige lucht of het water dat binnenkomt. Als het niet meer kan worden vastgehouden, begint het vocht als condenswater te verschijnen.

In werkelijkheid had het probleem al geruime tijd kunnen bestaan, maar het is alleen maar duidelijk geworden omdat het droogmiddel zijn werk niet meer doet. Als er sprake is van condensatie in dubbele beglazing dan is dat een teken dat de afdichtingskit is mislukt en dat betekent meestal dat deze moet worden vervangen of verzegeld. Als de ramen gedateerd zijn, is het aan te raden het hele apparaat te vervangen, zodat hetzelfde probleem zich niet opnieuw voordoet.

Heeft u gehoord van interstitiële condensatie?

Interstitiële condensatie creëert structurele demping die optreedt wanneer vochtige lucht binnendringt in de verborgen ruimte binnen een gesloten wand, dak of vloerspouwconstructie. Wanneer die vochtige lucht een laag binnen de tussenliggende structuur bereikt die op dauwpunttemperatuur is, zal deze condenseren tot vloeibaar water.

De met vocht beladen lucht kan van buitenaf in de verborgen tussenwandspouw doordringen bij warme buitentemperaturen en binnenin het gebouw bij koude buitentemperaturen. De resulterende structurele schade, samen met schimmel- en bacteriegroei, kan zich voordoen zonder dat er aanwijzingen zijn voor een zichtbaar oppervlak, totdat er aanzienlijke schade of een uitgebreide schimmel- en bacteriegroei is opgetreden.

Schimmelverwijdering

Als u schimmel veroorzaakt door condensatie verwijdert, raadt de NHS u aan deze weg te vegen met een doekje dat in zeepwater is gedompeld. Als u klaar bent, gebruikt u een droge doek om eventueel vocht te verwijderen en gooit u beide doeken weg.

Als u een kolonie giftige schimmel aantreft, is het zeer belangrijk dat u deze niet stoort. Het aanraken of verplaatsen van de schimmel kan ervoor zorgen dat er een enorme hoeveelheid schadelijke sporen vrijkomen in de lucht, ten nadele van u en de mensen met wie u uw huis deelt.

Voor andere, meer gangbare schimmelsoorten is er een grote verscheidenheid aan schimmelbehandelingen beschikbaar die de schimmel reinigen, die gemakkelijk zelf te gebruiken zijn.

Een eenvoudige oplossing voor het verwijderen van niet-giftige schimmels uit uw huis is het reinigen ervan met een niet-giftige, schimmelvrije reinigingsoplossing. Wanneer de schimmel is uitgeroeid, is het belangrijk om het oppervlak goed te drogen, om te voorkomen dat de schimmel terugkomt.

Een andere eenvoudige maar korte termijn oplossing is het doden van de schimmel en vervelende vlekken op uw muren met bleekmiddel. Als u deze tactiek wilt uitproberen, vergeet dan niet om dikke kleren te dragen (u vindt het niet erg om verpest te worden), rubberen handschoenen en een gezichtsbescherming, want zowel de schimmel als de bleekdampen kunnen gevaarlijk zijn om te inhaleren. Om de schimmel van uw muren te verwijderen, volgt u deze stappen -

 • Meng gewoon één deel bleekmiddel met vier delen water.
 • Gebruik een vochtige doek om zachtjes te schrobben tot de mal weg is.
 • Eenmaal klaar, droogt u het gebied goed af met een zachte doek.

Vergeet echter niet dat dit geen oplossing op lange termijn is en dat je de oorzaak van de schimmel echt moet aanpakken om ervoor te zorgen dat deze niet terugkomt.

De verdichting van de schimmel

De reden dat er condensatie optreedt in uw woning is een gebrek aan voldoende ventilatie waardoor de luchtvochtigheid stijgt. Naarmate we meer tijd binnenshuis doorbrengen en onze woning energiezuiniger maken, neemt de opbouw van vocht en de luchtvochtigheid toe.

Er zijn drie fundamentele manieren om het probleem van condensatie te beheersen, door te kijken naar de relatieve vochtigheid, de ventilatie en de isolatie:

 • De luchtvochtigheid onder controle houden. Controleer de relatieve luchtvochtigheid in uw huis door het gebruik van afzuigventilatoren in keukens en badkamers.
 • Zorg voor ventilatie - zorg voor voldoende ventilatie in het hele huis.
 • Voeg isolatie toe.

In feite zouden vier mensen die in een woning met 3 slaapkamers wonen 112 pinten vocht per week creëren door alleen maar te ademen, te koken, te douchen en de ketel te koken.

Dus hoe kunt u de condensatie in uw woning verminderen?

Dus als de lucht erg warm is, zoals na een warme douche, zal er veel condensatie ontstaan op de koude spoelen. Natuurlijk is de hoeveelheid condens die zich vormt ook evenredig met de luchtvochtigheid, dus een vochtige badkamer creëert de 'ideale' omgeving voor een koelmiddel-ontvochtiger om vocht te onttrekken, maar doet een ontvochtiger echt genoeg?

De gebruikelijke top go-to suggestie voor het verminderen van condensatie is om een luchtontvochtiger te kopen, ze zijn gemakkelijk op te pakken en goedkoop. Echter, velen zijn zich niet bewust van de verschillende nadelen die ook geassocieerd worden met luchtontvochtigers. Zo blazen ontvochtigers bijvoorbeeld warme lucht uit de rug, wat in de zomermaanden een overmatige en overmatige warmte kan veroorzaken. Ontvochtigers verhogen ook uw energiekosten, wat betekent dat ze weliswaar goedkoop in aanschaf zijn, maar uiteindelijk een kostbare investering kunnen zijn.

Als u constant condensatie van uw ramen moet afvegen en een luchtontvochtiger langdurig moet laten draaien (wat u geld kost), dan kunt u overwegen om een ventilatiesysteem voor het hele huis te laten installeren als een permanente oplossing voor condensatie en om de luchtkwaliteit binnenshuis voor uw huurders of familie te verbeteren.

Er zijn ook verschillende eenvoudige stappen die u kunt nemen om het vochtgehalte in de woning te verminderen en het risico op condensatie te minimaliseren.

18 Tips om condensatie en vocht te verminderen

1. Zorg ervoor dat de wasmachine correct is ontlucht.

Als u een wasmachine of wasdroger in uw woning heeft, zorg er dan voor dat deze op de juiste manier wordt ontlucht. Van slechts één waslading wordt twee liter water in de lucht uitgestoten, dit effect wordt alleen maar versterkt als de machine in een keuken staat, omdat het koken alleen maar bijdraagt aan de condensvorming.

2. Droge kleding buitenshuis

Probeer waar mogelijk uw kleding buiten te drogen om te voorkomen dat overtollig vocht zich ophoopt in uw woning. Als u uw kleren niet buiten kunt drogen, bewaar ze dan in een badkamer met de deur dicht en de ramen open totdat de kleren volledig droog zijn.

3. Sluit de deuren van de keuken en de badkamer

Badkamers en keukens zijn de ergste boosdoeners voor condensatie. Wanneer u voedsel kookt, de ketel kookt of een douche neemt, zorg er dan voor dat uw keuken- of badkamerdeur gesloten blijft om te voorkomen dat het vocht in de lucht in koudere ruimtes terechtkomt, waardoor er condensatie ontstaat als het een koud oppervlak raakt.

4. Gebruik pannenlappen bij het koken

Zorg er bij het koken voor dat u uw pannen afdekt met een deksel om te voorkomen dat er vocht ontstaat door het koken van het water. Zorg er ook voor dat u een afzuigkap gebruikt als u er een boven het fornuis hebt of een afzuigkap als u er een hebt geïnstalleerd, deze zijn ontworpen om te helpen bij het verminderen van het vocht dat ontstaat tijdens het koken.

Vergeet niet dat u uw afzuigkap niet moet uitschakelen zodra u klaar bent met koken, omdat het vocht nog steeds in de lucht kan zitten, zelfs als u klaar bent, maar laat het daarna 10-15 minuten aanstaan om de vochtige lucht te helpen klaren. Een andere optie is de aankoop van een afzuigkap met intelligente vochtigheidssensoren die versnellen als u water begint te koken en vertragen als de luchtvochtigheid weer normaal is.

5. Zet de afzuigkap aan wanneer u een douche neemt.

Net als bij het koken in de keuken, wanneer u een douche neemt of in bad gaat, zorgt u ervoor dat u de afzuigkap aanzet om de stoom en het vocht te verwijderen dat ontstaat bij het stromend warm water in een koude omgeving. Dit zal helpen om de hoeveelheid condenswater te verminderen dat op de ramen en muren van uw badkamer verschijnt.

6. Stop met het gebruik van draagbare gas- en paraffinekachels.

Draagbare gasflessen en paraffinekachels produceren veel vocht, samen met veel giftige dampen. Niet alleen veroorzaakt deze vorm van warmte overmatige condensatie in uw woning, het is ook een gezondheids- en veiligheidsrisico dat in de meeste huurovereenkomsten wordt vermeld als niet toegestaan in huurwoningen.

7. Bedekken van vistanks & aquaria

Veel gezinnen hebben huisdieren en planten die veel vocht produceren. Zorg ervoor dat u uw aquarium of vistanks afdekt om overtollig vocht te voorkomen. Als er vochtige plekken op uw muren ontstaan of als u meer oppervlaktecondensatie op uw ramen en muren in de buurt van uw huisplanten opmerkt, kijk dan of u ze naar buiten kunt verplaatsen.

8. Koude oppervlakken afvegen

Als u geen afzuigkap in uw badkamer of keuken heeft, zorg er dan voor dat u alle koude oppervlakken schoonveegt als u heeft gekookt of gedoucht om vocht te verwijderen dat zich eventueel op het oppervlak heeft genesteld. Dit overtollige vocht in de lucht zit op het oppervlak en zal snel gaan schimmelen als het onbehandeld blijft.

9. Garderobes en kasten niet overmatig vullen

Vul uw kasten of keukenkastjes niet te vol. Een gebrek aan ventilatie en luchtvochtigheid in warme overvolle kasten kan een voedingsbodem voor schimmel worden, omdat de lucht niet vrij kan circuleren in de kast. U zou een muffe geur kunnen opmerken of kleren kunnen een vochtig gevoel hebben, wat een zeker teken is dat de kast overvol is.

10. Verplaats het meubilair weg van de buitenmuren

Om dezelfde reden als hierboven, moet u ervoor zorgen dat uw meubilair ten minste 50 mm verwijderd is van de omringende muren, zodat de lucht kan circuleren rond het pand. Probeer ervoor te zorgen dat uw kasten tegen de binnenmuren van uw slaapkamer worden geplaatst, die minder koud zijn dan de buitenmuren en minder kans hebben op vocht- en schimmelproblemen.

11. Zorg ervoor dat uw woning voldoende verwarming heeft

Door te zorgen voor voldoende verwarming in uw woning zal de binnentemperatuur van de oppervlakken in het huis verbeteren en de kans op condensatie verminderen. Zorg er ook voor dat uw huis energiezuinig is door ervoor te zorgen dat u geïsoleerde muren en dubbele beglazing hebt geïnstalleerd zodat de warmte niet uit het pand ontsnapt.

12. Open ramen als het weer buiten warmer is

Als u regelmatig gebruik maakt van een kamer, zoals een woonkamer en het weer is niet koud buiten, open dan een venster om de ventilatie in de kamer te verbeteren. Ademhaling is een belangrijke oorzaak van condensatie, dus dit zal helpen om de ventilatie in uw woning te verbeteren.

13. Installeer dubbele beglazing, zolder- en wandisolatie

Dubbele beglazing, isolatie van de zolder en tochtdichtheid zullen helpen om de hoeveelheid warmte die verloren gaat van een woning te verminderen. Het installeren van isolatie zal helpen om de temperatuur van de oppervlakken in uw woning op een hoger niveau te houden.

14. Installeer een afzuigkap

Adequate ventilatie is essentieel om het vocht uit een woning te laten ontsnappen voordat het in condenswater verandert. Het installeren van een energie-efficiënte afzuigkap in de keuken en de badkamer kan de luchtvochtigheid verbeteren en condensatie voorkomen.

Een alternatieve aanpak zou zijn om een ventilatiesysteem voor het hele huis in uw huis te installeren, ATMOS® kan een condensatievrije omgeving bieden en kan helpen om het vochtgehalte in uw hele huis te verminderen.

Hier zijn enkele extra tips die u kunnen helpen bij het verhelpen van uw condensatieproblemen:

15. Controleer de ramen

Na verloop van tijd kan de kit rond uw ramen beschadigd raken en kan het gaan regenen in uw huis. Het water dat de woning binnenkomt zal een overmaat aan vocht veroorzaken met als gevolg condensatie. Dit type van condensatie staat bekend als buitencondensatie, omdat het vocht van buitenaf naar binnen kan komen.

16. Bewaak het vocht

Condensatie is het gevolg van overtollig vocht en kan ons besluipen, door te investeren in een vochtmeter kunt u deze niveaus bijhouden voordat het te laat is.

17. Controleer de buitenkant op eventuele schade

Laat het exterieur van uw woning goed inspecteren, zoek naar scheuren en eventuele schade die water binnen kan laten. Na verloop van tijd gaan delen van uw woning achteruit, dus het is het beste om te kijken naar het vervangen van ruiten of het hele raam of om het dak opnieuw te laten maken.

18. Gebruik badmatten

Zorg ervoor dat u een behoorlijke maat badmat heeft voor uw badkamer om te voorkomen dat de bad- of douchevloer verzadigd raakt. De badmat moet helpen een deel van het vocht op te nemen en zo de condensatie in de kamer te verminderen.

Uiteindelijk...

De remedie voor condensatie ligt in het voorkomen van condensatie in de eerste plaats. Als u last heeft van condensatieproblemen, kunnen wij u misschien helpen. Wij hebben meer dan 30 jaar ervaring in de industrie en werken in het hele Verenigd Koninkrijk om condensatie- en schimmelproblemen op te lossen. We hebben lokale ventilatiespecialisten beschikbaar, die een gedetailleerd onderzoek kunnen uitvoeren en een rapport kunnen opstellen dat u precies vertelt wat de oorzaak is van het probleem en hoe u het kunt verhelpen.

Als u niet zeker weet of het probleem condensatie is of dat het opstijgend vocht is of dat het te wijten is aan een lek van het dak of de dakgoot, neem dan contact op om een gratis thuisonderzoek te regelen en een lokale ventilatiespecialist zal contact met u opnemen om een geschikt moment te regelen om na te gaan of het probleem in uw huis te wijten is aan condensatie.