Opstijgend vocht : oorzaken en bestrijding

 Opstijgend vocht

Opstijgend vocht is een van de meest voorkomende vochtproblemen en kan mits een correcte aanpak volledig opgelost worden. Er worden hier 3 methodes besproken om het vocht probleem op te lossen.

Opstijgend vocht: een groot probleem in veel huizen

Heeft u problemen met opstijgend vocht in uw woning? Dan bent u beslist niet de enige, want in heel België kampen mensen met dit soort vochtproblemen. Doordat ons land aan zee gelegen is, zit er relatief veel water in de grond en dus ook onder uw woning. Uiteindelijk moet dit vocht ergens naartoe en dus zal het zich vaak manifesteren. Dit type nattigheid zet zich met name vast in de muren, de kelder en het fundament van uw woning, waar het steeds verder omhoog kruipt. Hierdoor kunnen de binnen- en buitenmuren aangetast worden en ook kan schimmel welig tieren. Het opstijgend vocht in de keldermuur zorgt op deze manier dus ook voor schade aan de gezondheid. VochtbestrijdingSnel helpt u om van dit vocht af te komen en uiteraard kunt u zelf ook diverse dingen doen omdat tegen te gaan. Voorbeelden hiervan zijn onder meer onderkapping, injectie en impregneren.

Het herkennen van optrekkend vocht

Zowel op de buitenmuren als op de binnenmuren kan zich optrekkend vocht manifesteren. Je kan optrekkend vocht vaststellen door verschillende symptonen te bekijken. Een duidelijk indicatie van een vochtprobleem zijn vochtplekken op de muren.

Heb je schimmels of een muffe geur in huis, dan kan dit ook wijzen op vocht als probleem. Ook het loskomen van behang of pleisterwerk kan duiden op een vochtprobleem.

3 mogelijke methodes opstijgend vocht bestrijden

Optrekkend vocht kan je op verschillende methodes oplossen. De staat van de woning of de hardnekkigeheid van het probleem zal uitmaken welke methode het meest geschikt is voor uw woning.

Muur injecteren tegen opstijgend vocht

De muren injecteren met een vochtwerend product is de meest gebruikte methodes. Het principe is vrij simpel, maar een correcte uitvoering vraagt toch enige precisie en vakkennis:

Er worden gaten in de muren geboord om de 10 à 12 centimeter net boven het grondniveau. Deze gaten worden opgevuld met een vochtwerende gel of vloeistof. In het metselwerk zal de vloeistof uitzetten en voorkomen dat het vocht het huis kan binnendringen. Als alles opgevuld is, kunnen de muren opnieuw bekleed worden en uitdrogen.

Kostprijs:Als een professionele vochtbestrijder je je vochtige muren injecteren dan moet je rekeken op een prijs van 100 euro per lopende meter.

Lees hier meer over het injecteren van vochtige muren.

Muren onderkappen

Door de muren te onderkappen kan je ook opstijgend vocht aanpakken. Hierbij worden horizontale sleuven in het metselwerk gefreesd zodat het gebouw als het ware opgetild wordt. In de vrijgekomen ruimte wordt een kunststof vochtkering aangebracht zodat vocht voorgoed verleden tijd is.

Heel wat stof en schade komt het vrij bij muren onderkappen. Opnieuw afwerken van de muren hoort hier ook bij. Deze techniek wordt bijna enkel toegepast bij grote renovaties.

Kostprijs: Als je een professionele vochtbestrijder inschakelt voor het onderkappen van vochtige muren, reken dan op een gemiddelde prijs van 100 à 150 euro per lopende meter voor opstijgend vocht te laten oplosssen.

Klik hier voor meer informatie over het onderkappen van muren.

Carebrick vochtbestrijding

Een nieuwe innovatieve vochtbestrijdingsmethode zo kunnen we Carebrick het best omschrijven. In de vochtige muur worden elementen met een keramische koker geplaatst.

In de door opstijgend vocht aangetaste muur worden er twee openingen voorzien en in deze elementen ontstaat er een luchtstroom. Door de afkoeling van de lucht ontstaat er een koudebrug. Door deze koudebrug zal het vocht in de muur hier naartoe trekken en zo naar buiten afgevoerd worden.

Het vochtbestrijdingssysteem Carebrick kan zowel op spouwmuren als enkelsteen muren toegepast worden. Kostprijs: 115 euro per lopende meter.

Voor een uitgebreide uitleg over Carebrick vochtbestrijding en de voor- en nadelen ten opzichte van de andere methodes om opstijgend vocht te behandelen kan je terecht in dit artikel.

Vochtbestrijding in uw woning: zelf uitvoeren of laten doen

Om opstijgend vocht in uw huis te verhelpen kunt u kiezen voor een professionele oplossing of een doe-het-zelf methode. Belangrijk is in ieder geval om de juiste middelen in te zetten. Een middel als Rubson is ideaal om salpeteraanslag te verwijderen, een beschadigde muur te herstellen en vervolgens de vochtige wanden waterdicht te maken. Als professionele vochtbestrijders kunnen we uw wanden ook behandelen met een injectiegel. We maken dan een aantal kleine gaatjes in de wanden en brengen de vochtwerende gel middels nette injecties voor u aan. Naast injecteren kunt u ook kiezen voor het onderkappen van uw binnenmuur. Dit is echter wel een meer ingrijpende behandeling. In dit geval wordt er een rij stenen verwijderd uit de buitenmuur, waarna er een stevige noppenfolie op wordt aangebracht. Ook zijn veel natte kelders gebaat bij imprgeneren. Het impregneermiddel wordt over de wanden aangebracht en zal zichzelf hier geheel verspreiden om de binnenmuren van uw woning goed waterdicht te houden.

Deskundige hulp inroepen bij opstijgend grondwater

Merkt u ook dat het stucwerk op uw keldermuren vochtig is bij opstijgend vocht? Dan is opnieuw stucen niet voldoende! Roep onmiddellijk onze deskundige hulp in voor een oplossing die echt werkt. Ons team staat in heel Vlaanderen voor u klaar om optrekkend water te bestrijden. Hiervoor maken we altijd gebruik van de beste methodes die het vochtprobleem permanent oplossen. Allereerst zullen we de bron van het vocht onderzoeken en de omvang van het probleem vaststellen. Hierna kunnen we beginnen met de behandeling. Wilt u weten wat de kostprijs zal worden voor de muurinjectie, het impregneren of andere behandeling ? Contacteer ons dan gerust voor een offerte op maat. In veel gevallen kunt u overigens een deel van de kosten van de werken verhalen op uw brandverzekering. Om zeker te weten of dit ook voor uw situatie geldt, vraagt u het direct even aan één van onze medewerkers.

We kunnen rustig stellen dat België een bijzonder vochtig gebied is daarom kan het zijn dat u last heeft van opstijgend vocht . We leven nu eenmaal in een zeeklimaat, waardoor er – zeker in vergelijking met andere Europese landen – veel water in de bodem zit. Onder uw woning is dit niet veel anders. Of u nu een kelder heeft of alleen een kruipruimte: ook daar is het erg vochtig. Dit vocht kan schadelijk zijn voor de fundering en muren van uw woning. Wanneer het vocht eenmaal is doorgedrongen tot diep in de muren, kan er blijvende schade ontstaan. Ook krijgen schimmels plaats om te groeien, waardoor u het risico loopt op schade aan uw woning én uw gezondheid.Gelukkig kunt u zelf heel veel doen om opstijgend vocht te voorkomen.

Er is een oplossing voor je probleem met optrekkend vocht behandelen!

 oplossingen

De diversiteit in bebouwing in de regio is indrukwekkend. Door het uitdijen van de stad en randgemeenten worden er gebouwen geplaatst op een ondergrond die niet altijd even geschikt zijn voor woonhuizen of kantoorpanden. Daarom komt opstijgend vocht helaas vaak voor. Niet alleen bij oude panden maar ook vaak bij nieuwere bebouwing. Gelukkig is er voor vrijwel elk vochtprobleem de juiste oplossing. Het kan kosteneffectief en efficiënt worden bestreden zolang u tijdig de specialist inschakelt.

Hoe ontstaat opstijgend vocht en wat kan je er tegen doen?

 het ontstaan

De panden worden gebouwd op een fundering die weer geplaatst wordt op de ondergrond. Hoewel elke bodem in deze regio grondwater en optrekkend vocht bevat is dat niet altijd in dezelfde concentratie. Door neerslag kan de bodem nog natter worden. Wanneer dit opstijgend vocht niet dieper gaat, of niet opgenomen wordt door de omliggende begroeiing zal dit opstijgen in de bebouwing. Dit is een vochtprobleem dat kan worden voorkomen bij zowel monumentale panden als bij nieuwbouw. Sterker nog, omdat recente bebouwing steeds vaker op een minder geschikte ondergrond wordt gebouwd ontstaan hier vaak in een vroeger stadium vochtproblemen. wees gerust, in vrijwel alle gevallen is er een oplossing.

Bij te laat reageren kan je in de problemen komen

Uiteraard staat het professionele team dat u hulp biedt met vochtbestrijding en altijd voor u klaar, toch beseffen we dat u niet altijd met een vergrootglas en droog doekje op zoek gaat naar vochtplekken en schimmelvorming. Hoewel het altijd beter is snel te handelen bij opstijgend vocht kunnen we ook bij ernstige vochtproblemen oplossingen bieden. We komen graag bij u langs om een grondige analyse te maken en u vervolgens een oplossing op maat te bieden. Zolang uw huis niet is ondergedompeld in een modderpoel is het niet te laat voor vochtbestrijding. Wij staan voor u klaar!

Constateren bij je thuis om vochtproblemen te voorkomen

 constateren

Het kan lastig zijn om het te bepalen. Let bij uw woning, opslagruimte, kelder, garage, kantoor of winkel op vochtplekken tegen de muur. Meestal starten deze op de lagere etages bij opstijgend vocht. Wanneer optrekkend vocht juist boven in de woning te vinden is kan dit komen door daklekkage. Let op een muffe lucht in huis die met ventilatie niet op te lossen is. Dit kan een teken zijn van schimmelvorming. Neem bij een muffe geur, vochtplekken en loslatend behang direct contact op, dit kan ook leiden tot gezondheidsklachten.

Oplossingen door injecteren bij vochtige muren

Voor verschillende vormen van vochtoverlast zijn er ook verschillende oplossingen zoals carebrick. Voor een uitgebreide uitleg over Carebrick vochtbestrijding en de voor- en nadelen ten opzichte van de andere methodes om opstijgend vocht te behandelen.
Dit zijn enkele methodes om vochtontwikkeling tegen te gaan:

  • Een vochtwerende laag plaatsen om condensatie te stoppen.
  • Verwijderen van aangetast plamuur- of schilderwerk.
  • Vocht- en schimmelwerende verf aanbrengen.
  • Injectie met vochtwerende gel om verdere uitbreiding te voorkomen.

Aantasting van funderingen door opstijgend vocht

Bij ernstige vochtproblemen zoals opstijgend vocht waarbij de integriteit van de fundering wordt aangetast is er wellicht een meer ingrijpende oplossing noodzakelijk als vochtbestrijding. Om onnodige overlast te voorkomen zal er bij op locatie eerst een analyse gemaakt worden. Neem voor meer informatie contact op met uw specialist en omgeving.

Wij zijn actief in volgende werkgebieden binnen Antwerpen:

Wij zijn actief in volgende werkgebieden binnen Limburg:

Wij zijn actief in volgende werkgebieden binnen Vlaams-Brabant:

Wij zijn actief in volgende werkgebieden binnen Brussel:

Wij zijn actief in volgende werkgebieden binnen Oost-Vlaanderen:

Wij zijn actief in volgende werkgebieden binnen West-Vlaanderen: