Zijn Koude Muren de schuld van mijn Vochtprobleem?

koude muren vochtprobleem

Rekeningen. Ze blijven maar oplopen, jaar na jaar, of het nu gaat om noodzakelijke verwarmings-, elektriciteits- en voedselrekeningen of uw amusementskosten voor TV, internet en mobiele telefoons. Wat er ook gebeurt, u kunt er altijd op vertrouwen dat uw rekeningen zullen stijgen.

Vochtproblemen in de kelder: wat is de oplossing?

problemen met vocht in de kelder

Wanneer je problemen hebt met vocht in de kelder, is de aanname al snel dat dit komt omdat het vocht opgestegen is vanuit de grond. De implicatie hierbij is dat de vloer onvoldoende bescherming biedt tegen het opstijgende vocht.

Een hogere verwarmingsfactuur door vochtoverlast

vochtbestrijding vocht

Op bouwforums en in blogs zijn regelmatig verhalen te lezen dat vochtoverlast kan leiden tot een hogere energierekening. Voor een leek lijkt dat onwaarschijnlijk en wordt het misschien beschouwd als een verkooppraatje. Maar hoe zit het nu werkelijk? Deskundigen bevestigen dat er inderdaad een verband is tussen de vochthuishouding in je woning en de hoogte van de energierekening. Maar hoeveel betaal je dan meer? En waardoor stijgt de energierekening? In dit artikel proberen we die vragen te beantwoorden.

Wateroverlast vraagt om een gedegen aanpak

overstroming

In de afgelopen jaren is de overlast van water door heftige stortbuien en rivieren die buiten hun oevers traden flink toegenomen. Talloze woningen hebben grote schade opgelopen, die slechts voor een deel verhaald kon worden op de verzekering.

Problemen met vocht zie je het eerst in de badkamer

vochtproblemen badkamer schimmel

De badkamer is dé plek om uit te zoeken of het binnenklimaat in jouw woning gezond is. Als er in de badkamer erg veel condensatievocht is, of als er vochtplekken en schimmels ontstaan, is de kans groot dat ook elders in de woning vochtproblemen zijn. Dat de ramen in de badkamer nat worden na het douchen is normaal. Want door het douchen stijgt de luchtvochtigheid, maar die natte ramen moeten na een half uurtje weer droog zijn. Als dat niet zo is wil dat zeggen dat de luchtvochtigheid in je hele woning erg hoog is. Dat kan duiden op een probleem.

Voorkom bij het kopen van een woning discussies over verborgen gebreken

vochtbestrijding vocht

Wie op zoek is naar een koopwoning heeft hoge verwachtingen van het nieuwe huis. Tijdens het zoeken wordt er gekeken naar allerlei aspecten, zoals de ligging, grootte, oriëntatie op de zon, wel of geen tuin, etc. Als je eenmaal jouw droomhuis hebt gevonden ga je langs voor een bezichtiging. Dat is een kritisch moment. Want dan besluit je of je een bod gaat uitbrengen op die woning. Een plicht die je als potentiële koper hebt is de woning te inspecteren op gebreken. Als je gebreken ontdekt kan daar rekening mee worden gehouden bij de prijs van de woning.

Wat kan ik aan en muffe geur in huis doen ?

muffe geur in huis

U kunt een opgeruimd huis hebben en elke week schoonmaken, maar als uw huis toch muf blijft ruiken dan is er iets goed mis. Het is belangrijk om een huis goed door te luchten, zodat het huis lekker ruikt, maar vooral zodat de lucht in uw huis van goede kwaliteit blijft. Die kwaliteit ruik je. Schone lucht is belangrijk voor zowel u als uw huis. Indien u niet vaak genoeg uw huis lucht dan wordt de kwaliteit slechter, omdat er geen frisse lucht bij kan komen. Lucht u wel elke dag uw huis door, maar blijft het toch muf ruiken? Dan heeft uw wellicht een probleem in huis, maar geen nood. In veel gevallen is dit simpel op te lossen.

Gerenoveerde woningen en vocht

Gerenoveerde woningen en vocht

Helaas kan het gebeuren dat je net jouw woning gerenoveerd hebt en deze alsnog getroffen wordt door vocht. Dit lijkt misschien onwaarschijnlijk, want tijdens een renovatie los je alle problemen zou je denken. Echter kan het zijn dat er tijdens de renovatie materialen gebruikt worden die vermengd moeten worden met water.

Vochtproblemen: hoe verkrijg je de juiste diagnose?

Vochtproblemen: hoe verkrijg je de juiste diagnose?

Alhoewel het nog maar sporadisch voorkomt, zijn er nog altijd een aantal charlatans in de wereld die claimen dat ze jouw vochtproblemen binnen je woning voor altijd kunnen oplossen. Echter blijkt dat zij vooral snel geld willen verdienen, de oplossing afraffelen en jij uiteindelijk met de gebakken peren zit.

Gevaar van schimmelvorming bij vochtproblemen

Gevaar van schimmelvorming bij vochtproblemen

Schimmel in huis ziet er niet mooi uit, daar is iedereen het wel over eens. Maar is schimmel ook gevaarlijk voor de bewoners? Wat moet je doen om schimmel te vermijden, en hoe kun je handelen als er schimmel in de woning aanwezig is?

Checklist vocht

Checklist vocht

Bij vochtproblemen in de woning moet je een aantal zaken controleren. Bekijk deze lijst zodat je zeker weet dat je niets zult vergeten.

Constructiefouten

constructiefouten

Stel dat een woning wordt verbouwd. Of wanneer er renovatiewerkzaamheden worden uitgevoerd. Dan is het logisch dat de gedachte is dat alles op de juiste wijze wordt aangepakt en de woning in betere staat wordt gebracht. Dit is natuurlijk ook de reden waarom er altijd specialisten bij worden betrokken. Die maken de prijs waar. In dat opzicht is het dan ook jammer dat het in werkelijkheid vaak anders verloopt. Ook de specialist maakt weleens een fout. Dit hoeft lang niet altijd bewust te zijn. Zo kan er bijvoorbeeld iets misgaan in de constructie van de woning.

De rol van ouderdom van de woning bij vochtproblemen in huis

De rol van ouderdom van de woning bij vochtproblemen in huis

Er zijn allerlei soorten huizen op de wereld te vinden. Denk bijvoorbeeld aan gloednieuwe rijtjeshuizen. Denk echter ook aan klassieke herenhuizen die al meer dan honderd jaar oud zijn. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur voor een bepaald type huis. Daarbij zijn vooral de oude woningen ook populair. Het opknappen van een woning is een goede optie omdat de aankoopprijs dan een flink stuk lager is dan bij nieuwbouw. Dit speelt natuurlijk een belangrijke rol.

Saneerpleister

Saneerpleister

Vochtproblemen in de woning zijn er in veel verschillende vormen. Daarom zijn er ook allerlei verschillende soorten behandelingen mogelijk voor dit probleem. Het kan bijvoorbeeld een idee zijn om saneerpleister aan te brengen. Daarmee is een aantal problemen op te lossen. Het gaat dan om een speciale pleisterlaag die vochtige muren kan beschermen. Het is dan ook in allerlei soorten situaties toe te passen. Dit kan zowel binnen als buiten. Denk dus aan de buitengevel, maar denk vooral ook aan gebruik in bijvoorbeeld de kelder. Dit is allemaal op een goede manier mogelijk.

betonlekken

betonlekken

Betonlekken kan in verschillende woningen voorkomen. Dat komt doordat er nu eenmaal een levensduur aan de bouwmaterialen van een woning kleeft. Dat heeft als gevolg dat ze na enige tijd minder sterk worden en daardoor zwakke plekken gaan vertonen. Het is dan vaak ook zo dat er daardoor vochtproblemen optreden. Denk bijvoorbeeld aan de gevolgen voor hout. Dit kan weker worden en gaan rotten. Als het gaat om metsel- of pleister werk dan kan dit gaan barsten en brokkelen. Beton kan ook barsten. Wat weer als gevolg heeft dat vocht vrij spel heeft om de woning binnen te dringen.

natte kelder

natte kelder

Vocht in de kelder is een groot probleem dat in een flink aantal woningen voorkomt. Het is in de eerste plaats belangrijk om te beseffen dat vocht in de kelder door meerdere oorzaken kan komen. Het gaat vaak om opstijgend vocht via de keldervloer. Dit is grondwater dat de kans krijgt binnen te drinken. Dit is bijvoorbeeld het geval in periodes met veel neerslag. De druk van het grondwater wordt dan groter waardoor de kelder niet voldoende te beschermen is.

Hoe omgaan met waterinfiltratie in het voorjaar

waterinfiltratie

Hoewel het niet per definitie aan een jaargetijde is toe te schrijven, is waterinfiltratie een probleem dat vooral in het voorjaar veel voorkomt. Dit komt onder andere doordat er dan veel hinder van regen is. Juist dan is het dus ook goed om te weten wat er op die momenten aan te doen is. Water dat de woning in sijpelt, onder andere via de kelder, kan een flink probleem vormen. Daarom is het goed om meer kennis over waterinfiltratie op te doen. Aan de hand daarvan zijn maatregelen te nemen.

Hoe problemen met vocht oplossen

vochtige muur

Om de vochtbestrijding in woningen met succes aan te kunnen pakken wordt een gestructureerde aanpak gevolgd. De drie stappen zijn: een diagnose stellen, de oorzaak zoeken en problemen verhelpen. De diagnose is nodig om de problemen doelgericht aan te kunnen pakken. Het vinden van de oorzaak is essentieel om de vochtproblemen te kunnen verhelpen. De laatste stap is het wegnemen van de oorzaak en het repareren van de ontstane schade. Het oplossen van vochtproblemen is beslist niet eenvoudig en wordt door gespecialiseerde bedrijven uitgevoerd. Er zijn veel soorten vochtoverlast, dus er bestaan ook talloze manieren om vochtproblemen op te lossen.

drie topvragen over vocht ontrafeld

calciumcarbidetest

Dat vocht schade kan veroorzaken aan woningen weten de meeste woningeigenaren wel. Maar veel verder gaat de kennis van vochtproblemen bij de meeste mensen niet. Ze merken wel dat het minder prettig wonen is als het binnen erg vochtig wordt. Maar wanneer moet je ingrijpen? Welke opties zijn er om vochtproblemen op te lossen? Hoe kan ik achterhalen waardoor de vochtproblemen door worden veroorzaakt? Hoe kom ik er achter of het vochtgehalte in de muren van mijn woning zo hoog is dat ik in actie moet komen? Op een aantal van die vragen wordt in dit artikel ingegaan.

renovatieplannen mis deze budgettips niet

vocht slaapkamer

Het klinkt aantrekkelijk: je koopt een woning en gaat die renoveren. Op die manier krijgt het huis meerwaarde en wordt het de woning van jouw dromen. Je komt dan in een bezit van een aantrekkelijk huis, waar je een heel schappelijke prijs voor hebt betaald. Het kopen van een huis dat eerst moet worden opgeknapt is echter wel een risico. Want je moet voorkomen dat je de controle over de kosten verliest. Dat kan alleen als je voorafgaand aan de aankoop van de woning een goede inschatting hebt gemaakt van de renovatiekosten. Maar hoe doe je dat? Hier volgen enkele tips.

Op zoek naar vochtproblemen tijdens huizenjacht

condensatie ramen

Uit onderzoek blijkt dat bijna driekwart van de bouwschade aan woningen een gevolg is van problemen met vocht. Dat is goed om te weten als je op zoek bent naar een nieuwe woning. Let er dan op of je vochtproblemen kunt ontdekken. Het beste seizoen om op huizenjacht te gaan is de winterperiode. Want dat is het seizoen waarin de meeste vochtproblemen zich openbaren. In de zomerperiode is het veel moeilijker om vochtproblemen op te sporen. Maar waar moet je precies op letten als je op zoek bent naar vochtproblemen? In dit artikel krijg je een aantal voorbeelden van dingen waarop je moet letten.

grootste fouten en oorzaken van problemen met vocht

vochtige muur vochtig plafond vocht

Vochtoverlast manifesteert zich in de meeste woningen in de natte seizoenen, zoals het najaar en de winter. problemen met vocht doen zich in elk soort woning voor, of het nu een nieuwbouwwoning is of een woning van bijna 100 jaar oud. De oorzaak van problemen met vocht is in de meeste gevallen niet gemakkelijk te achterhalen. Dat komt doordat het vocht zich soms op een andere plek openbaart als waar het probleem zit. Toch is het belangrijk om de oorzaak van problemen met vocht te vinden. Want anders doe je aan symptoombestrijding. Dan verdwijnt de natte plek, maar is er nog steeds lekkage op een andere plek.

Kimnaad lekkage: waarom een kimnaad injectie de beste oplossing is

kimnaad

Een vloer en een opgaande muur komen samen in een aansluiting, welke de kimnaad genoemd wordt. Ook in de kelder is er een kimnaad tussen de vloer en de muur. Zoals je misschien wel weet, is de kelder een locatie binnen je woning waar er een grotere kans dan gemiddeld is dat er vochtproblemen in kunnen ontstaan. Soms komt dit door inadequate bescherming tegen het opstijgende bodemvocht, bijvoorbeeld wanneer er geen waterkeringen aanwezig zijn of als de kelder nooit gedicht is.

Ongedierte bij vocht in huis

Ongedierte bij vocht in huis

Een droge woning is een prettige woning om te leven, tenzij je ongedierte bent. Dan is een vochtige omgeving juist ideaal omdat hier volop voedsel aanwezig is zoals schimmels en mossen. Ongedierte houdt van warmte om zich voort te planten, dus keukens en badkamers kunnen sterk vervuild raken. Ratten en muizen gaan voor extremen en zoeken de zolder en de kelder op. Wat zijn de meeste voorkomende soorten ongedierte in huis door vochtproblemen?

3 Meest voorkomende vochtproblemen in huis

3 Meest voorkomende vochtproblemen in huis

Om snel en doeltreffend een oplossing te vinden voor vocht in huis is het van belang om het probleem zo snel mogelijk te constateren, en vervolgens de oorzaak te bepalen. We hebben de drie meest voorkomende vochtproblemen in huis op een rijtje gezet:

Los uw vochtproblemen op met een vochtspecialist

Los uw vochtproblemen op met een vochtspecialist

Helaas komen vochtproblemen in België veel voor. Belgische woningen zijn om een aantal redenen kwetsbaar voor optrekkend en ook voor doorslaand vocht. Omdat ons land dicht bij de zee ligt en daardoor een zeeklimaat kent, is er sprake van veelvuldige neerslag. Dat dit de kans op vochtproblematiek in woningen vergroot, behoeft natuurlijk geen uitleg. Veel regen vormt een risico op doorslaand vocht op de gevels en de muren van uw huis. Verder speelt een rol bij vochtoverlast dat veel Belgische huizen behoorlijk oud zijn - met name in de grotere steden - en slecht geïsoleerde kelders hebben.

Vochtproblemen in de kruipruimte

Vochtproblemen in de kruipruimte

Net zoals een kelder is ook de kruipruimte gevoelig voor vocht en kan het de nodige vochtproblemen opleveren. De reden hiervoor is grondwater wat in contact komt met de kruipruimte. Vooral in periodes waarin veel regen valt en je ook nog eens in een gebied woont met een hoog grondwaterpeil, kan de druk op het grondwater enorm toenemen. Als je kruipruimte niet goed genoeg waterdicht is of het metselwerk is in de loop der jaren beschadigd, dan kan het zo zijn dat het grondwater de kruipruimte binnensijpelt. Soms kan het zelfs zo zijn dat de kruipruimte vol staat met water of dat de muren en vloer van de kruipruimte vochtig zijn door al het grondwater wat erin zit. Veelal heeft een kruipruimte ook een slechte ventilatie, wat het vochtprobleem in stand houdt.

Vocht na verbouwing

Vocht na verbouwing
.

Een verbouwing is een drukke stressvolle tijd. Afhankelijk van hoe groot de verbouwing is, heb je weken of misschien zelfs maanden lang vaklui over de vloer en is het misschien niet eens mogelijk om in je eigen huis te blijven wonen. Als dan eindelijk de verbouwing achter de rug is, zul je blij zijn als je alles weer netjes kunt afwerken en kunt overgaan naar het normale ritme van de dag in een nieuw verbouwd huis. Je geeft de muren een nieuwe behangetje, een nieuwe vloerbedekking en je bent dolblij het je huisje. Tot ineens bemerk je vochtplekken op de pas behangen wand, of nog erg, schimmel. Dit zal een schok zijn, want dit verwacht je niet in een pas verbouwde woning. Toch komt het regelmatig voor dat je na een verbouwing problemen met vocht krijgt.

Vocht in huis op de vloer?

Vocht in huis op de vloer?

Een onaangename verrassing is het zeker: u loopt door uw huis en constateert alweer dat er vocht op de vloer ligt. Aanvankelijk leek het om een incident te gaan, wellicht heeft een van uw kinderen gemorst, maar de volgende dag is de vocht opnieuw aanwezig. U kampt dan met een vochtprobleem dat gauw verholpen moet worden, om te voorkomen dat de vloer schade oploopt of uzelf last krijgt van uw gezondheid.

Vochtproblemen kelder

Vochtproblemen kelder

Een vochtige kelder is heeft grote invloed op de rest van de woning, want vocht kan via de muren doortrekken naar boven. De gevolgen kunnen dan ook groot zijn. Muren waar pleisterwerk en behang van af vallen en vochtplekken of schimmel op de muur.

Huurwoning met vochtproblemen

Huurwoning met vochtproblemen

Steeds meer mensen gaan voor een huurwoning in plaats van een koopwoning - en dat heeft verschillende redenen, waarvan de kostprijs ongetwijfeld een van de belangrijkste is. Natuurlijk wil dat niet zeggen dat er zich bij een huurwoning geen problemen voor kunnen doen. Een van de meest voorkomende problemen bij huurwoningen zijn vochtproblemen, en vaak leiden die tot misverstanden en discussie's tussen de huurder en verhuurder.

Wat te doen bij vochtproblemen na aankoop huis

Wat te doen bij vochtproblemen na aankoop huis

Vochtproblemen zijn ongetwijfeld een van de vervelendste dingen waar je mee te maken kan krijgen in de woning. Zeker als je net een nieuw huis hebt gekocht en verwacht dat alles tip top in orde is, kunnen problemen met vocht een obstakel zijn. Veel mensen krijgen er echter mee te maken, en gaan dan ook op zoek naar de beste oplossing voor dergelijke situaties.

Vochtproblemen in oude huizen

Vochtproblemen in oude huizen

Veel huizen kampen met bepaalde vochtproblemen. Dit gaat vooral om oudere woningen van voor de jaren 80 van de vorige eeuw. De eisen met betrekking tot isolatie en ter voorkoming van vochtproblemen waren in die tijd nog niet zo streng als tegenwoordig. Vandaag de dag draait alles om het zo duurzaam mogelijk hebben van je huis en vochtproblemen helpen daar niet bij.

Vochtproblemen en gezondheid

Vochtproblemen en gezondheid

Gezondheidsproblemen kunnen bij iedereen voorkomen en kan in allerlei vormen voorkomen bij jong en oud. De één heeft last van kleine kwaaltjes terwijl de ander last heeft van ernstige klachten. Iedereen loopt risico om vroeg of laat gezondheidsproblemen te krijgen. Wanneer jij nu gezond bent dan is het goed om er eens bij stil te staan wat voor een voorrecht dat is. Toch kunnen gezondheidsproblemen ineens ontstaat uit het niets, maar soms kan er een oorzaak voor zijn. Heb jij ineens uit het niets bepaalde gezondheidsklachten, dan is het handig om te weten wat de oorzaak is. Heb jij bijvoorbeeld al enige tijd last van vochtproblemen in je huis, dan zou het heel goed kunnen dat je gezondheidsproblemen samenhangen met de vochtproblemen.

Hygroscopiciteit

Hygroscopiciteit

Als je last hebt van vochtproblemen, zoals opstijgend vocht of doorslaand vocht, dan tast dit bepaalde materialen aan. Naast het feit dat je binnen in je woning last kunt krijgen van schimmels en vochtplekken, zijn bepaalde bouwmaterialen gevoelig voor vocht. Je hebt dan hygroscopische bouwmaterialen. Wanneer je dus bouwmaterialen, maar ook andere producten, met een hoge mate van vocht opzuigende werking hebt, heb je last van hygroscopiciteit.

Koudebrug

Koudebrug

Een huis of gebouw dat voorzien is van een goede isolatie heeft een zogenaamde isolatieschil. Deze isolatieschil omringt de woning en zorgt dat warmte behouden blijft en je geen last krijgt van warmteverlies. Toch kan het voorkomen dat je warmte verliest en de muur koud wordt. In dat geval zou je last kunnen hebben van een koudebrug of meerdere koudebruggen.