Vochtbestrijding is een serieuze zaak

vochtproblemen opstijgend vocht

Alle woningen hebben weleens te maken met vochtoverlast, maar echte vochtproblemen komen vooral in oudere woningen voor. Om de vochtbestrijding met succes aan te kunnen pakken is een serieuze aanpak nodig. Eerst wordt een goede diagnose gesteld, zodat het probleem doelgericht kan worden aanpakt. Een succesvolle aanpak kenmerkt zich door het verhelpen van de veroorzaker van de vochtproblemen en daarna het herstellen van de ontstane schade. Vochtbestrijding is een lastige materie. Doordat er zoveel verschillende soorten vochtoverlast zijn, zijn er ook talloze manieren van vochtbestrijding.

Natte gevel

Natte gevel

Er zijn twee soorten vochtproblemen die veel voorkomen in woningen. Enerzijds is er het opstijgend vocht. Anderzijds is er de natte buitengevel. Wie hier niet tijdig iets aan doet, kan met grote problemen door ernstige schade worden geconfronteerd. Vaak is de oorzaak te vinden in beschadigde bakstenen of beschadigd voegwerk. Dit is vooral aan de orde wanneer huizen ouder worden. Dit kan bijvoorbeeld aan de oppervlakte komen tijdens het zandstralen van bakstenen bij een renovatie. Vooral buitengevels op het zuidwesten hebben hier veel mee te maken.

vergelijk offertes

Om te zorgen dat vocht bestreden wordt in de woning is het slim om direct met een vakman te werken. Om te zorgen dat dit optimaal gebeurt is het slim om meerder offertes aan te vragen. Het is niet alleen verstandig om op die manier de beste prijs te krijgen. Ook is zo inzicht te krijgen in de verschillende methodes om het probleem op te lossen. Dat kan om allerlei soorten oplossingen gaan. Denk bijvoorbeeld aan muurinjecties, aan drainage of aan dichting. Denk echter bijvoorbeeld ook aan vochtbestrijding door betere ventilatie. Er zijn zeer veel mogelijkheden. Aan de hand van de offertes is veel duidelijkheid te krijgen hierover.

Top vochtbestrijding tips

Als u schilverf of vochtige plekken op de buitenmuren heeft, moet u niet aarzelen om deze problemen onder controle te krijgen met een van de verschillende vochtbestrijdings oplossingen die er zijn.

7 Stappen om een overstroomde kelder te voorkomen

water afvoer put

Er zijn bepaalde tekenen van de lente die we allemaal verwelkomen: vrolijke narcissen, meer daglicht en het getjilp van vogels die terugkeren van hun wintervakantie. Samen met die gelukkige tekenen van de lente, kan een minder welkome teken de jaarlijks terugkerend kelderverdieping overstromingen zijn. Als je nog nooit eerder te maken hebt gehad met overstromingen in de kelder, is er een vaste procedure om de zaken weer op orde te krijgen.

Vijf manieren waarop water in uw huis binnenkomt

Water zoekt altijd de weg - of paden - van de minste weerstand. En komt uw huis binnen door scheuren in muren en muren en over en onder de voettekst. Zodra het water een weg heeft gevonden in uw kelder, is het belangrijk om verschillende belangrijke gebieden aan te pakken bij het oplossen van de problemen.

Hoe herken je een echte vochtexpert?

vochtexpert

Vochtproblemen, je kunt er oprecht radeloos van worden. Niet alleen zijn deze problemen hardnekkig en zijn de oorzaken moeilijk om zelf op te lossen, maar je dient tevens stappen te ondernemen om te voorkomen dat deze problemen in de toekomst wederom om de hoek kunnen komen kijken.

Waterleiding lekken herstellen zonder breekwerk

Wist jij dat lekken in de waterleiding hersteld kunnen worden zonder dat je de hele boel hoeft af te breken? Vaak wordt gedacht dat je een lekkende waterleiding van buitenaf dient te repareren.

Vieze geurtjes: vijf vochtvragen en verbanden

geur stank

Als eigenaar probeer je je woning zo goed mogelijk in conditie te houden. Vochtproblemen moeten zo snel mogelijk worden aangepakt, omdat die op termijn ernstige schade kunnen veroorzaken. Er zijn allerlei symptomen van vochtproblemen te onderkennen, maar de meeste woningeigenaren weten niet goed hoe ze die problemen moeten behandelen. Door ze niet op een juiste manier aan te pakken kan het gebeuren dat de vochtproblemen verergeren. In dit artikel geven we de beste en meest betrouwbare oplossingen voor vijf veelvoorkomende vochtproblemen.

Ruwbouw: goede raad van onze specialisten

verlijmen

Als je een nieuwe woning bouwt of een bestaande woning gaat renoveren is dat een leuke uitdaging, maar er komen wel heel veel vragen op je af over de constructie. De meeste mensen weten daar niet zoveel vanaf, want een woning bouw je maar één of twee keer in je leven. Toch moet je de aannemer antwoord geven op al zijn vragen. In dit artikel gaan we in op een aantal veelvoorkomende dilemma’s bij de constructie van je woning. We bekijken onder anderen het nut van verlijmen en op de keuze voor nieuwe materialen en technieken.

De valkuilen van zichtbare en verborgen gebreken

dakwerker

Als je van plan bent om een flinke verbouwing aan je woning te laten uitvoeren is het verstandig om je door iemand te laten adviseren die verstand van zaken heeft. Want als de verbouwing gereed is loop je door de wat onduidelijke definitie van zichtbare en verborgen gebreken het risico een kat in de zak te hebben gekocht. Het probleem is dat het klakkeloos betalen van de factuur van de verbouwing impliciet betekent dat je akkoord bent met het eindresultaat. Dan heb je geen recht op herstel. Door een bouwkundige jou te laten adviseren is de kans op problemen een stuk kleiner.

Vochtherstel is een zaak van alle betrokkenen

vocht muur

Als je in een twee-onder-een-kap woning woont met vochtproblemen in een gemeenschappelijke muur, kan dat tot conflicten leiden. Want om die problemen te verhelpen heeft het reparatiebedrijf toegang nodig tot beide woningen. Het is zaak om dat vooraf met de buren te bespreken en de reparatie in goed overleg te laten uitvoeren. Het is eigenlijk zelfs de gewoonte om de kosten van reparatie van een gemeenschappelijke muur samen te delen. Maar wat doe je als een gesprek met de buren niet mogelijk is? Kunnen zij hun medewerking weigeren en de reparatie van vochtherstel tegenhouden?

De schade van een overstroming beperken

keuring elektriciteit

In België is de waterhuishouding over het algemeen goed op orde. Maar door ruimtegebrek wordt er tegenwoordig ook gebouwd op plaatsen, die bij zeer ernstige regenval of bij extreem hoge waterstanden in de rivieren de kans lopen om onder water te lopen. Als je een woning hebt waarbij het risico op overstroming aanwezig is, kun je beter tijdig voorzorgsmaatregelen nemen om de schade te beperken. Daarbij kun je denken aan tijdelijke maatregelen, maar het is verstandig om ook de inrichting en de infrastructuur van de woning eens kritisch te bekijken.

Wanneer is een nieuwbouw droog?

bouwdroger

Het is een bekend fenomeen: je nieuw gebouwde woning wordt opgeleverd, maar het is er nog ontzettend vochtig doordat bouwmaterialen nog niet goed zijn opgedroogd. Dat betekent dat je er nog lang niet in kunt trekken. Dat is vervelend, maar het wordt dringend aanbevolen om echt te wachten met verhuizen totdat de nieuwe woning droog is. Dat kun je bereiken door flink te stoken en te ventileren. Er zijn speciale bouwdrogers verkrijgbaar waarmee de snelheid om een nieuwe woning droog te krijgen flink stijgt.

douche lek drie oorzaken en drie oplossingen

douche silicone

Douches moeten waterdicht in een woning worden ingebouwd. Dat klinkt heel logisch, maar daar komt nog wel heel wat bij kijken. Want er zijn allerlei plekken in een douche waar het water door lekkage na verkoop van tijd flinke schade kan veroorzaken. Als water gedurende langere tijd in de muren kan trekken zal de schade zich zelfs tot verder in de woning kunnen uitstrekken. Redenen genoeg om het inbouwen van je douche aan een vakman over te laten. Want een lekke douche zorgt voor veel ellende.

hydrofuge

hydrofuge

Iedere dag weer hebben gevels te maken met veranderende weersomstandigheden. Regen, wind, hagel, sneeuw en de zon natuurlijk. Metselwerk en voegwerk zijn hier op de lange termijn helaas niet tegen bestand. Muren zijn op den duur niet meer waterdicht en daardoor wordt vocht als het ware naar binnen gezogen. Hydrofuge is de perfecte oplossing voor het in originele staat houden van uw gevel. Een oplossing die meer en meer naar tevredenheid wordt toegepast.

Aandachtspunten bij vochtbestrijding: voorkom fouten!

Aandachtspunten bij vochtbestrijding: voorkom fouten!

Bij vochtbestrijding worden door doe-het-zelvers nogal eens fouten gemaakt. Door goed op te letten en de tips die hieronder zijn genoemd te gebruiken, kunt u voorkomen dat u fouten bij het bestrijden van vocht. Fouten die echte professionals natuurlijk niet maken! Lees de aandachtspunten goed door en doe er uw voordeel mee!

Vochtbestrijding om problemen in de toekomst te voorkomen

Vochtbestrijding om problemen in de toekomst te voorkomen

De allerbeste manier om vochtproblemen te voorkomen, is door preventief de juiste vochtbestrijdingsmethodes te kiezen. Door op voorhand vochtproblemen geen kans te geven in je woning, zal je jezelf veel ellende besparen. Te veel vocht in huis kan namelijk uiteenlopende problemen veroorzaken. Zo kan een vochtprobleem zijn weerslag hebben op de gezondheid van de inwonenden, maar ook je woning zelf, je meubilair en je interieur kan beschadigen of zelfs helemaal kapotgaan. Is het niet gelukt om problemen te voorkomen? Zorg dan zo snel mogelijk voor een oplossing in de vorm van vochtbestrijding om de schade te beperken.

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

Veel gestelde vragen vochtbestrijding

Veel woningen hebben te kampen met vochtproblemen. Wanneer ook jouw woning is aangetast door vocht, dan is het belangrijk om er achter te komen wat de oorzaak hiervan is. Pas bij het weten van de juiste oorzaak kun je doeltreffende vochtbestrijding gaan doen. Hierbij daarom de meest gestelde vragen over vochtbestrijding.

5 valkuilen bij vochtbestrijding

5 valkuilen bij vochtbestrijding

Absoluut één van de vaakst voorkomende problemen aan een huis zijn vochtige muren. Niet alleen kunnen vochtige muren na verloop van tijd structurele schade aanrichten, maar bovendien zijn ze desastreus voor jouw gezondheid. Is het probleem al relatief ver gevorderd? Dan is er geen enkele andere oplossing dan een specialist in te schakelen. Ben je er snel bij? Dan is een dergelijke investering maken niet altijd nodig. Er zijn immers heel wat stappen die je zelf kunt ondernemen om vocht te bestrijden. Online zijn heel wat tips te vinden, maar let op dat je niet in volgende valkuilen traps.

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding

Heb je veel vocht in huis, bijvoorbeeld in je muren, in de vloer of in het plafond? Dan zie je dat het liefst zo spoedig mogelijk verdwijnen. Vaak wordt er in de haast een oplossing gevonden die wel zorgt voor een nettere aanblik, maar waarmee het echte vochtprobleem nog niet wordt aangepakt. Wanneer je het vocht ongemoeid laat, kan het grote gevolgen hebben voor onder meer het fundament van je huis. Kies daarom voor een goede en betrouwbare bestrijdingsmethode, zodat het vocht voorgoed verdwijnt. Wat je in ieder geval niet moet doen, is één van de veel gemaakte fouten bij vochtbestrijding maken. Vochtbestrijding Snel zet deze fouten voor je op een rijtje.