Absidia

absidia

Schimmels zijn altijd aanwezig in de omgeving, zowel in de natuur als in een stedelijke omgeving. Omdat veel van hen belangrijke ontbinders zijn, is deze groep van diverse organismen van vitaal belang voor het functioneren van de natuur. Zonder hen zou de wereld er waarschijnlijk heel anders uitzien.

Maar zodra ze onze huizen gaan koloniseren, zijn ze hinderlijk of zelfs erger - een bedreiging. Niet alleen is schimmel lelijk en onhygiënisch, sommige soorten kunnen zelfs een reeks ziekten veroorzaken, variërend van gewone allergieën tot acute en vaak dodelijke ziekten. Absidia is zeker een schimmel om naar uit te kijken, omdat het twee eigenschappen combineert die het een ernstige bedreiging voor de mens maken - het groeit binnenshuis en is een menselijke ziekteverwekker.

Dit artikel geeft een overzicht van het Absidia-geslacht en bespreekt de biologie ervan en de gevolgen voor de mens.

Wat is Absidia?

Absidia is een geslacht van alomtegenwoordige bodembewonende schimmels. Ze behoren tot de Mucorales orde van de Zygomycetes-divisie. De meeste soorten zijn saprobes, die voornamelijk op warme gronden voorkomen. Sommige zijn ook te vinden in rottende vegetatie en rottende vruchten. Door hun alomtegenwoordigheid hebben ze belangrijke interacties met de mens. Het zijn namelijk veel voorkomende middelen van voedselbederf en ze worden vaak gevonden in een binnenmilieu

Ze kunnen groeien bij een breed temperatuurbereik en zich optimaal ontwikkelen tussen 20-42°C . Het vermogen van verschillende soorten om goed te groeien bij temperaturen van 37°C en hoger stelt hen in staat om opportunistische ziekteverwekkers van mensen en andere dieren te zijn. Van een klein aantal Absidia-soorten is bekend dat ze een grote verscheidenheid aan infecties bij de mens veroorzaken, waarvan sommige zelfs dodelijk kunnen zijn.

Absidia-soorten

Net als veel andere zwammen is de taxonomie van Absidia gecompliceerd en voortdurend aan verandering onderhevig. Volgens verschillende onderzoekers bestaat het Absidia-geslacht uit 12 tot 21 soorten.

absidia corymbifera absidia spinosa

Verreweg de belangrijkste soort is Absidia corymbifera, omdat deze zich binnenshuis kan ontwikkelen en bekend staat als ziekteverwekkend voor de mens. Hoewel de taxonomie van deze soort ter discussie staat en veel taxonomen haar in de Mycocladus- of Lichtheimia-geslachten plaatsen, zullen we het hier bespreken, omdat ze nog steeds vaak onder de Absidia in een medische omgeving wordt geplaatst.

Absidia ramosa is een andere belangrijke menselijke ziekteverwekker, die tot voor kort werd beschouwd als synoniem voor A. corymbifera.

Er is ook gemeld dat Absidia ornata in een klein aantal gevallen menselijke infecties veroorzaakt .

Andere belangrijke soorten Absidia zijn A. coerulea, A. cylindrospora, A. glauca en A. spinosa

Waar kan Absidia worden gevonden?

Absidia is een geslacht met een wereldwijde verspreiding. Zoals eerder vermeld, leven de meeste soorten Absidia in de grond of in ontbindend plantaardig materiaal.

Van A. corymbifera is bekend dat ze voedselbederf veroorzaken en ze komen voor in specerijen, noten en graanproducten. Dezelfde soort wordt beschouwd als een veel voorkomende binnenshuis schimmel Het kan groeien op bouwmaterialen met een hoog cellulosegehalte en is geïsoleerd uit matrassen, tapijten, boeken, potgrond en vogelpoep.

Studies hebben aangetoond dat 5-8% van de woningen met schimmelproblemen besmet zijn met Absidia

Bovendien ontwikkelt Absidia zich vaak in hooi, graankorrels, meel en veevoer. Het wordt vaak aangetroffen in landelijke omgevingen, vooral in grote industriële en agrarische installaties. Als zodanig is het recentelijk in verband gebracht met een beroepsziekte die de longziekte van de boer wordt genoemd.

Absidia en gezondheid

Absidia-soorten worden beschouwd als belangrijke veroorzakers van ziekten bij mens en dier . De ziekten die ze veroorzaken worden gezamenlijk mucormycosen genoemd. Naast Absidia kan mucormycose worden veroorzaakt door leden van verschillende andere geslachten die tot de Mucorales-orde behoren, zoals Rhizopus, Mucor en Cunninghamella.

Mucormycose is een relatief zeldzame ziekte en treft meestal mensen met een verzwakt immuunsysteem of personen die al lijden aan een niet-verwante ziekte. Hiv/aidspatiënten, mensen die lijden aan bepaalde soorten kanker (met name aan hematologische maligniteiten) of aan ongecontroleerde diabetes lopen risico. Personen die een immunosuppressieve therapie of langdurige corticosteroïdentherapie volgen, vormen een andere risicogroep. Het is echter bekend dat mucormycose ook gezonde mensen zonder onderliggende aandoeningen treft .

Mucormycose treft meestal de sinussen, de hersenen en de longen. Deze schimmelinfectie kan echter ook in andere delen van het lichaam voorkomen, zoals het maag-darmkanaal, de huid of andere organen, en kan de bloedstroom binnendringen om de organen ver van de oorspronkelijke plaats van de infectie te bereiken. Het is een zeer ernstige ziekte met een hoog sterftecijfer. Infecties van de sinussen en de hersenen hebben een sterftecijfer tussen 30 en 70%. Verspreide infecties zijn in 90% van de gevallen dodelijk .

De meest voorkomende infectieroute is inhalatie. Schimmelsporen zijn aanwezig in de lucht om ons heen, en hun concentratie kan gevaarlijke niveaus bereiken in door schimmel geteisterde huizen. In de meeste gevallen heeft het immuunsysteem te maken met deze ingeademde vreemde lichamen. Als het immuunsysteem echter zwak is of om een andere reden faalt, zal de sporen in de luchtwegen ontkiemen en zich beginnen te ontwikkelen tot een schimmelgroei.

Fysiek trauma is een andere veel voorkomende infectieroute, vooral bij gezonde, immunocompetente mensen. Cutane en subcutane infecties kunnen optreden als de wonden besmet zijn met grond of plantaardig materiaal . Ook het gebruik van niet-steriele verbanden en verbanden kan leiden tot infecties in een ziekenhuisomgeving, meestal bij brandwondenpatiënten.

Absidia-soorten worden beschouwd als de tweede of derde meest voorkomende oorzaak van Mucormycose (na Rhizopus oryzae). Interessant is dat dit geografisch varieert: Absidia is betrokken bij 5% van de gevallen van mucormycose in de VS, 19-29% in Europa en 40% in Egypte .

A. corymbifera is de soort die het vaakst wordt geïsoleerd van menselijke infecties en is goed voor 84% van de gevallen in Europa. Het feit dat A. corymbifera en A. ramosa lange tijd als dezelfde soort werden beschouwd, wijst echter op de moeilijkheid om deze schimmelsoorten correct te identificeren, en A. ramosa kan in veel gevallen verkeerd zijn geïdentificeerd .

Absidia-symptomen

Symptomen van Absidia-infectie zijn afhankelijk van het gebied van de infectie. Symptomen van rhinocerebrale infectie (de meest voorkomende vorm van de ziekte) zijn onder andere gezichtspijn, koorts, eenzijdige hoofdpijn, neusverstopping en letsels op het dak van de mond.

Symptomen van pulmonale mucormycose zijn onder andere dyspneu, hoest, pijn op de borst en koorts. Maagdarminfecties worden gekenmerkt door buikpijn, misselijkheid, braken en gastro-intestinale bloedingen. Cutane infecties, die vaak voorkomen bij gezonde personen, doen zich meestal voor door pijn, warmte, overmatige roodheid van de huid, blaren of zweren, verkleuring van het geïnfecteerde gebied of overmatige zwelling rond een wond.

Veroorzaakt Absidia allergieën?

Absidia is naar verluidt een veelvoorkomend allergeen voor binnenshuis. Het wordt ook geassocieerd met overgevoeligheidspneumonitis, vooral in landelijke omgevingen

Absidia-sporen kunnen verschillende allergische verschijnselen veroorzaken (vooral bij kinderen en gevoelige personen) zoals astma, hooikoorts of rhinitis.

Hoe kan men Absidia vewijderen?

Als je het zo ver hebt geschopt, besef je zeker dat dit geen schimmel is waarmee je je huis wilt delen. Alle huiselijke schimmels zijn gevaarlijk in een of andere vorm, en Absidia is misschien wel een van de ergste overtreders.

Hoewel haar ziekten minder vaak voorkomen dan die veroorzaakt door Aspergillus of Candida, is het nog steeds een groot gevaar voor de gezondheid. Daarom moet het, als het in uw huis groeit, zo snel mogelijk worden verwijderd.

Dit is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Schimmel kan extreem hardnekkig en moeilijk te verwijderen zijn. Vaak treedt het probleem op door een onderliggend probleem in verband met vocht, zoals een slechte isolatie of een pijp die ergens in de muren lekt. De meeste mensen richten zich op de zichtbare schimmel en verwijderen deze, zodat deze pas na enkele weken weer terugkomt. Natuurlijk, als er een schimmel aanwezig was, heeft deze waarschijnlijk miljoenen sporen in de lucht losgelaten - een van hen bereikt het vochtige gebied weer, zodat de schimmel weer tevoorschijn komt.

In veel gevallen is het inhuren van een professionele schimmelverwijderingsdienst de manier om te gaan. Schimmelbuffers hebben 15 jaar ervaring en een bewezen staat van dienst in het verwijderen van schimmelplagen. Wij bieden een uitgebreide set van schimmel gerelateerde diensten, waaronder ontvochtigen, binnenluchtkwaliteit testen, schimmel testen en schimmelverwijdering.

Onze technici beschikken over de knowhow en de apparatuur om de klus professioneel en grondig te klaren. Daarnaast kunnen wij u wijzen op eventuele onderliggende problemen die moeten worden opgelost en kunnen wij u adviseren over de stappen die moeten worden genomen om een schimmelbestendige toekomst te garanderen. Bel ons vandaag nog om uw afspraak te boeken.