Wees proactief met waterproblemen: Installeer een vloeralarm om een storing in de warmwatertank op te sporen.

Het lijdt geen twijfel dat een lekkage of overstroming van een boiler grote schade aan uw huis zal veroorzaken, maar zelfs een druppelende of langzaam lekkende waterleiding zal na verloop van tijd grote waterschade veroorzaken. Als het water in de spaanplaat wordt geabsorbeerd en opzwelt, zorgt dit ervoor dat de vloer gaat rotten en verrotten. Bovendien kan het schijnbaar kleine waterverwarmeroverlooplek leiden tot waterverwarmeroverstroming en zal het uiteindelijk leiden tot schimmel in het tapijt en permanent bevlekte muren.
Lees meer over prijs vochtbestrijding

Oorzaken van lekkages

De levensduur van de meeste boilers is ongeveer 8 - 15 jaar. Dus, waterverwarmer lekken en overstorten zijn slechts een kwestie van tijd voor de meeste mensen. Er zijn verschillende oorzaken voor schade aan de boiler en de daaruit voortvloeiende overstroming, dus de beste en eenvoudigste oplossing is om te proberen uitgebreide waterschade te voorkomen. Het juiste onderhoud van uw waterverwarmerbuizen, waterverwarmeroverlooppan en waterverwarmeroverloopventielen is uiterst belangrijk, gezien de capaciteit van de overloop van het waterverwarmerreservoir om zoveel waterschade te veroorzaken. Regelmatig preventief onderhoud kan lekkage van de boiler en de daaruit voortvloeiende uitgebreide, dure reparaties voorkomen.

overlopen warmwatertank

Alle leidingen en ventielen van de boiler moeten regelmatig worden gecontroleerd op lekken en druppels. Controleer ook onder de boiler, voor het geval dat corrosie en roest op de bodem van de tank zijn weggevreten. Het continue lekken van de boiler in de overlooppan kan worden veroorzaakt door corrosie en bezinksel in de tank. Door regelmatig wat water uit de uitloop op de bodem van de boiler te gieten, moet het bezinksel worden verwijderd en moet de corrosie tot een minimum worden beperkt. Voordat u deze procedure uitvoert, dient u uw gas of elektrische stroom uit te schakelen en te wachten tot uw water een beetje is afgekoeld. Zet ook de kraan voor het inkomende water uit en laat het water in een emmer of naar de buitenkant van het huis weglopen.

De temperatuur- en drukventiel van uw boiler is een veiligheidsfunctie om water vrij te geven als de temperatuur en de druk in het waterreservoir te hoog worden. Als het ventiel niet goed werkt, kan de watertank exploderen. Aangezien de kranen van de boiler defect of oud kunnen zijn en kunnen gaan lekken, kan een regelmatige controle een dergelijk probleem blootleggen voordat het uit de hand loopt en de overloopventielen van de boiler gaan lekken. Houd er bij het controleren van de klep rekening mee dat het water in de tank heet is en ernstige brandwonden kan veroorzaken. Wanneer u het ventiel omhoog of omlaag trekt en er heet water uit de overloopbuis komt, werkt het ventiel zoals bedoeld.

Preventie

Als u eenmaal een goed onderhoudsschema voor uw boiler hebt opgesteld en regelmatig hebt gecontroleerd op lekkage van de overloopbuis van de boiler, moet u in staat zijn om de meeste lekkages en overstromingen te voorkomen. Toch wilt u wellicht proactief zijn en nog een stap verder gaan.

Zorg ervoor dat u een overlooppan voor de boiler onder uw tank heeft. Ze zijn goedkoop en zijn een goede investering in het geval van waterverwarmeroverstromingen en lekkende leidingen. De boilerpan moet water opvangen en vochtproblemen voorkomen door water af te voeren.

Een andere stap die u kunt kiezen om te nemen als u spaanplaat onder en rond uw boiler, zou zijn om het te verwijderen en te installeren multiplex in plaats daarvan. Spaanplaat kan gemakkelijk worden beschadigd met water, maar multiplex is beter bestand. U kunt ook gebruik maken van een waterafdichtmiddel op de vloer onder de boiler tank om het gebied te beschermen tegen eventuele waterschade in het geval van een waterverwarmer pijp barsten, druipen of lekken. Als u ervoor kiest om deze stap te nemen, zorg er dan voor dat u uw gas of elektriciteit uitschakelt om brandgevaar te voorkomen.

Wat te doen als u een overloop van een boiler ziet

Soms zie je al in een vroeg stadium een overloop van een boiler. Als dit gebeurt, kunt u onmiddellijk actie ondernemen en de schade beperken voordat u hulp inroept. Dit zijn de basisstappen:

  • Trek beschermende kleding aan - Draag rubberen laarzen, handschoenen en een veiligheidsbril. Als er water uit de kachel stroomt, draag dan een vest of een regenjas voor een extra veiligheidslaag.
  • Controleer het gebied zorgvuldig - Zorg ervoor dat het water op uw vloer niet heet genoeg is om u te verschroeien. Een kamer vol met stoom is een rode vlag. Zorg ervoor dat er goed zicht is en controleer zorgvuldig op stopcontacten of elektrische draden die mogelijk ondergedompeld zijn om de kans op schokken te vermijden.
  • Sluit de watertoevoer af - Kijk naar de koudwaterleiding die het water naar de verwarming voert. Het moet de leiding zijn die van de hoofdwaterleiding komt en naar de bovenkant van de verwarmingskamer gaat. Zoek de klep die de watertoevoer regelt en draai hem met de klok mee totdat hij niet meer draait. Normaal gesproken sluit de watertoevoer zichzelf af als de tank vol is, maar aangezien een lek resulteert in een tank die nooit volloopt, zal het water blijven lopen totdat het handmatig wordt afgesloten.
  • Zet de verwarming zo snel mogelijk uit - Als de wateroverloop wordt veroorzaakt door een defecte thermostaat, is het water niet het enige waar u zich zorgen over moet maken. Het verwarmingselement schakelt zichzelf niet uit, waardoor er energie wordt verspild of zelfs brand kan ontstaan. Als huiseigenaar moet u weten wat uw kachel aandrijft: elektriciteit of aardgas. Als uw kachel op elektriciteit werkt, ga dan naar uw stroomonderbreker en draai de schakelaar om die de kachel van stroom voorziet. Als u gas gebruikt, sluit u de gasleiding af die de kachel van stroom voorziet. Als u de geur van gas ruikt, zorg er dan voor dat iedereen het huis uit is totdat de lucht is gezuiverd.
  • Documenteer het incident - Maak foto's van delen van uw huis en de inrichting die mogelijk door water zijn beschadigd. Maak aantekeningen over wat er is gebeurd terwijl u zich de gebeurtenissen herinnert. Dit zal helpen bij het indienen van een succesvolle verzekeringsclaim.
  • Bel voor professionele schoonmaakdiensten voor waterschade - Waterschade kan een nachtmerrie zijn om mee om te gaan na een overstroming van een boiler. Als het verkeerd wordt gedaan, laat het een muffe geur achter en kan het de structuur van uw huis en de voorwerpen die erin zitten blijvend beschadigen. Bacteriën en schimmels kunnen ook verrotten en een gevaar vormen voor de bewoners van uw huis.