Hoe een op een oven gemonteerde thuisbevochtiger werkt
Soorten Ovenbevochtigers
Een luchtbevochtiger die in de oven of in het hele huis is gemonteerd, wordt aangesloten op een geforceerde luchtverwarmingssysteem om vochtige lucht in het hele huis te leveren. Er zijn verschillende soorten ovenbevochtigers. Een doorstroombevochtiger maakt gebruik van zoet water dat door het systeem stroomt en wegstroomt. Een reservoirtype heeft een waterreservoir dat een roterende trommel bevochtigt. Een stoombevochtiger verwarmt het water om stoom te creëren die in de luchtstroom van de oven wordt geïnjecteerd.
Van de drie hebben doorstroombevochtigers vaak de voorkeur omdat ze betrouwbaarder en meestal hygiënischer zijn dan reservoirtypes, en ze zijn minder duur en verbruiken minder elektriciteit dan stoomunits.
Een doorstroombevochtiger wordt meestal gemonteerd aan het koude lucht retourkanaal van de oven en sluit aan op de hete lucht toevoer van de oven via een luchtbevochtiger toevoer start kanaal. Het startkanaal leidt wat verwarmde lucht af naar de luchtbevochtiger, waar het vocht uit een verdampingskussen wordt geabsorbeerd alvorens terug te keren naar de warme luchtstroom door het koude lucht retourkanaal en de oven.
Sommige doorstroombevochtigers zijn direct aan het toevoerluchtkanaal gemonteerd en maken geen gebruik van een toevoerluchtkanaal.
Ovenbevochtiger Componenten
Hoewel er enkele variaties zijn op de componenten van een luchtbevochtiger, hebben ze allemaal een behoefte:
- Water (om vocht te creëren)
- Wateropvangmedium (bijv. verdampingskussen)
- Het blazen van lucht (veroorzaakt verdamping)
- Waterregelventiel (elektromagneet) of vlotter
- Humidistat (regelt de instelling van de luchtvochtigheid)
Veel van de componenten van een doorstroombevochtiger worden hier getoond. Zo werken alle onderdelen samen:
- Watertap/toevoerleiding: Een watertoevoerleiding voor de luchtbevochtiger wordt aangesloten op een bestaande waterleiding.
- Waterinlaatopening: De opening reduceert de watertoevoer naar de inlaatklep van de luchtbevochtiger.
- Waterinlaatklep: Deze klep laat het water naar de luchtbevochtiger stromen op basis van de vraag. De klep wordt meestal elektrisch bediend door een elektromagneet die door de bevochtiger wordt aangestuurd.
- Watertoevoerslang: Verdeelt het water naar de verdeelbak onder het bovendeksel en voert het water naar de verdamper.
- Verdampingskussen (media): Dit is het wateropvangmedium dat het water kortstondig vasthoudt terwijl het wordt verdampt om vochtige lucht te creëren.
- Afvoerbakje: Het water stroomt door het verdampingskussen en in de afvoerbak, waaruit het in een huishoudelijk afvoerputje stroomt.
- Luchtklep/luchtkanaal: Sommige modellen hebben een luchtkanaal vanaf de heteluchtzijde dat lucht toevoert aan de luchtbevochtiger die op de koude luchtafvoer is gemonteerd. Als de woning een centrale airconditioning heeft, is een demper nodig.
Luchtbevochtiger waterkraan
Water wordt geleverd door een bestaande koudwaterleiding dicht bij de luchtbevochtiger aan te sluiten, vaak met een apparaat dat bekend staat als een zadelklep. Tussen de klep en de luchtbevochtiger loopt een flexibele koperen waterleiding.
Waterinlaatklep assemblage (Solenoïde)
De watertoevoer naar de luchtbevochtiger wordt geregeld door een waterinlaatopening en een inlaatklep die wordt geregeld door een elektrische elektromagneet. De solenoïde wordt geregeld door een humidistat (een soort van thermostaat voor de luchtvochtigheid).
Wanneer de humidistat vraagt om een verhoging van de luchtvochtigheid, opent de solenoïde en voedt de watertoevoerbuis. Wanneer de humidistat het vochtigheidsniveau goed aanvoelt, of wanneer de oven wordt uitgeschakeld, schakelt de solenoïde uit en stopt de watertoevoer naar de luchtbevochtiger.
De elektromagneet staat meestal op laagspanning en wordt gevoed door een transformator die op de oven is gemonteerd.
Waterinlaatklep assemblage Close-Up
Hier ziet u de stroomdraden die naar de elektromagneet- en kleppengroep lopen. De watertoevoeropening is bevestigd aan de klepbodem bij de onderste watertoevoeraansluiting.
Uit de bovenkant van de klep komt de watertoevoerslang, die naar de bovenkant van de luchtbevochtiger loopt.
Toevoerbuis en trog
De watertoevoerbuis loopt van de waterinlaatklep naar de bovenkant van de luchtbevochtiger. Hij sluit aan op het bovenste deksel (op zijn plaats gehouden door kartelmoeren) en levert water aan een waterverdeelbak die zich direct onder het bovenste deksel bevindt.
De waterverdeelbak zorgt ervoor dat het water gelijkmatig naar alle delen van het medium stroomt, wat in dit geval een verdampingspaneel is.
Bevochtiger Verdampingskussen of -paneel
Het verdampingskussen heeft verschillende namen, waaronder verdampingspaneel of waterlont. Het doel van het kompres is om het water gelijkmatig te verdelen, wat de verdamping vergemakkelijkt, en om eventuele minerale afzettingen uit het water op te vangen. Na een seizoen van gebruik wordt het metalen kompres gecoat met wit poeder van mineralen. Hoewel deze pads soms kunnen worden gereinigd, is het het beste om ze aan het begin van elk stookseizoen te vervangen.
Luchtbevochtiger Afvoer
Bij doorstroombevochtigers loopt het onverdampte water van het verdampingskussen weg in een afvoerbak en stroomt het door naar een huishoudelijk afvoerputje.
Dit is een belangrijk onderscheidend kenmerk van doorstroombevochtigers. In tegenstelling tot reservoirbevochtigers waar het water gedurende een periode staat, hebben doorstroombevochtigers geen stilstaand of gerecycled water dat bacteriën kan herbergen - een veelvoorkomend probleem bij reservoirtypes.
Ovenbevochtiger Humidistat
De humidistat is als een thermostaat. Je stelt een thermostaat in voor een bepaalde temperatuur, en als die temperatuur wordt bereikt, gaat de oven uit. Hetzelfde geldt voor een humidistat. U stelt hem in op het gewenste vochtigheidsniveau (meestal 30 tot 45%), en wanneer de luchtbevochtiger dat niveau bereikt, wordt de watertoevoer uitgeschakeld door de elektromagnetische waterklep.