De 4 meest gemaakte fouten bij kelderdichting in Antwerpen

In een vol gebouwde stad als Antwerpen kun je als woningeigenaar last krijgen van het hoge grondwaterpeil. Grondwater zal in een stad veel slechter kunnen wegtrekken dan in landelijk gebied. De gevolgen die Antwerpenaars hiervan ondervinden zal vooral te zien zijn in de kelders. De kelder ligt onder grondniveau, dus het is gemakkelijk voor grondvocht om de kelder binnen te sijpelen. Hetn is dan een oplossing. Hiermee wordt de kelder volledig waterdicht gemaakt en is de meest effectieve methode. Als je kelderdichting regio Antwerpen gaat uitvoeren, let dan op dat je de volgende 4 fouten niet maakt:

1. Geen oplossing tot aan het grondoppervlak

De kelder ligt onder het maaiveld. Daarop wordt de vloer gelegd en vervolgens de woning. Dikwijls is ligt de vloer nog onder grondoppervlak en worden de eerste rijen stenen van de woning net onder, of net boven het grondoppervlak gemetseld. Als hier geen waterkering in zit, dan is dit vragen om problemen. Regen kan dus alsnog de muur intrekken en in de keldermuren trekken. Houd er dus rekening mee dat het ook tot het grondoppervlak doorgevoerd moeten worden om de kelder echt droog te houden.

2. Geen vakkundige oplossing

Een kelder waterdicht maken vergt expertise. Een juiste diagnose stellen is cruciaal om het probleem effectief op te lossen. Dit kan eigenlijk alleen door een expert uitgevoerd worden. Denk dus nooit ‘dat doe ik zelf wel even’ en vooral niet als je geen kennis van zaken hebt. Je loopt dan het risico dat het niet goed uitgevoerd wordt en last blijft houden van een vochtige kelder. Hetzelfde geldt met het uitkiezen van een expert. Laat je nooit leiden door enkel een goedkope prijs, maar laat ook kwaliteit en garantie meespelen.

3. Ventilatie

Ook al is na je kelderdichting Antwerpen je kelder volledig waterdicht. Als je je kelder niet goed hebt geventileerd krijg je alsnog last van vochtproblemen. Een slechte ventilatie zorgt voor een hoge luchtvochtigheid in de kelder dat zich uit in condensatie met natte muren en vloer tot gevolg. Zorg dus altijd voor een goed ventilatiesysteem in je kelder om condensatie te voorkomen.

4. Geen premie aanvragen

Als inwoner van Antwerpen ben je woonachtig in het Vlaams gewest en heb je recht op een verschillende premies, zoals de Vlaamse verbeteringspremie en de Vlaamse renovatiepremie. Met het ‘vergeten’ aan te vragen van deze premies doe je jezelf tekort. Je kunt namelijk een aanzienlijk deel van je investering inhet terugverdienen. En wat is er mooier dan een overheid die een deel van je kosten mee betaald?

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.