De regels omtrent ventileren bij de verandering van uw woning
Bent u van plan om uw woning flink onder handen te nemen? Dan is het wellicht verstandig dat u dit artikel doorneemt. Er zijn namelijk aanvullende eisen rondom de verplichting van ventilatiemogelijkheden in de wet opgenomen. U bent verplicht om deze na te komen, maar voornamelijk omdat ze in het belang zijn van uzelf. Hier leest u alles over de belangrijkste punten die u in uw achterhoofd moet houden.
De longen van uw woning
Ventilatie is verplicht en mag zeker niet worden onderschat. De veranderingen in de aanvullende eisen ontstaan doordat woningen door de jaren heen steeds anders worden gebouwd. Er komen bijvoorbeeld steeds betere isolatiemogelijkheden voor uw woning. Dat is een verademing in de winter en ook voor uw gasrekening, maar op langer termijn kan dit voor nadelige problemen zorgen. Door die goede isolatie is uw woning bijna luchtdicht gemaakt, waardoor er geen goede ventilatie mogelijk is.
Uw woning kan niet goed ademen en dat zorgt voor problemen. Woningen die niet goed worden doorgelucht bevatten minder frisse buitenlucht. Hierdoor stijgt de luchtvochtigheid in uw huis en dat kan zorgen voor vochtproblemen. Vaak begint dit met condensatie in huis, maar als dit langer speelt dan kan het zelfs voor nare schimmels zorgen. Deze problemen wil natuurlijk niemand, en kunt u daarom het best voorkomen door te zorgen voor goede ventilatie.
Wetgeving over ventilatie
De overheid heeft in de wet opgenomen dat zij energieverspilling tegen willen gaan. De stukken hierover vindt u in het EPB (Energieprestatie Binnenklimaat). Hierin vindt u ook de regels omtrent ventilatie, omdat dit belangrijk is bij isolatie. De overheid heeft belang bij gezonde burgers en daarom is een gezond binnenklimaat belangrijk, daaronder valt dus ook ventilatie.
In het EPB staat dat iedere woning 3.6m³ lucht per vierkante meter moet kunnen af en aanvoeren door middel van voldoende ventilatiemogelijkheden. Hoe u dit wilt doen hangt af van u. U bent dus wel vrij om zelf te bepalen wat voor soort ventilatiesysteem u wilt gebruiken, en of u dat überhaupt wilt. Het is niet verplicht om een mechanisch systeem hiervoor te gebruiken, maar vaak blijkt dit toch essentieel om deze norm te kunnen halen.
Ventilatiesystemen bij bestaande en nieuwe woningen
Sinds 2006 wordt er bij nieuwbouwwoningen standaard een C of D ventilatiesysteem gebouwd. Deze woningen hebben dan ook een ventilatieprestatiecertificaat. Indien uw woning dit niet heeft en u gaat een renovatie uitvoeren dan is het volgende van belang.
Indien uw renovatie een energetische renovatie betreft dan bent u verplicht om een volledig ventilatiesysteem te installeren. Het is verstandig om dan te kiezen voor een C of D systeem. Betreft de renovatie minder of geen nadruk op isolatie en energiebehoud dan zult u toch minimale afvoerkanalen en roosters moeten plaatsen in de betreffende ruimtes die u renoveert. U bent dan niet verplicht om de overige ruimtes ook aan te pakken als het gaat om de ventilatie.
Een automatisch ventilatiesysteem is sinds kort verplicht gesteld, maar het is eigenlijk noodzakelijk om uw woning te behoeden voor vocht- en schimmelproblemen op de langer termijn. Het voorkomt zorgen en bevordert uw gezondheid.