Gemakkelijke stappen voor het voorkomen van droogrot

Wat is Droogrot?

Droogrot, ook wel bruinrot genoemd, is houtverval veroorzaakt door schimmels, die elke houten constructie binnen of buiten uw huis kunnen verpesten. Bij droogrot breken de schimmels cellulose en hemicellulose af, de componenten die het hout kracht en veerkracht geven. Het hout wordt verzwakt en broos, vaak met een blokkerig uiterlijk. Droogrot treft alleen hout dat vochtig is, meestal met een vochtgehalte van meer dan 20 procent. Daarom moet het verwijderen van de vochtbron de kern vormen van elke strategie voor de uitroeiing van droogrot. Lees hieronder meer tips om droogrot te voorkomen.
Lees ook over vochtbestrijding prijs.

Hoe verspreidt droogrot zich?

droogrot voorkomen

De droogrotte produceert sporen, die door de lucht worden verspreid. Ze zullen ontkiemen als ze terechtkomen op hout dat is blootgesteld aan een hoge mate van vocht uit een van deze 3 bronnen:

 1. Het hout werd niet goed gedroogd voordat het in de bouw werd gebruikt, om het vochtgehalte te verlagen tot onder de 20 procent.
 2. De locatie van het hout is een gebied van de woning met een te hoge vochtigheidsgraad.
 3. Er is direct contact geweest met grote hoeveelheden water, bijvoorbeeld door een barstpijp.

Om te kunnen groeien hebben de sporen niet alleen vocht nodig, maar ook een voedselbron (hout), zuurstof en bij voorkeur warme temperaturen (tussen 71 en 77 graden Fahrenheit is ideaal).

Indien niet gestopt, zal droogrot het hout verzwakken tot een punt dat het letterlijk uit elkaar zou kunnen vallen.

Hoe kan droogrot worden geïdentificeerd?

 • Inspecteer het hout. In eerste instantie ziet de schimmel eruit als watten en kan het oppervlaktewater druppels hebben als de omgeving erg vochtig is.
 • Controleer op verzonken of gekrompen hout.
 • Let op verduistering en scheuren in de houtstructuur.
 • Zoek naar aangetast hout dat een vlakke huidachtige groei heeft die kan lijken op de buitenkant van een paddenstoel met zilveren en grijze tinten. Vaak met patronen van lichtpaars of geel, het schilt gemakkelijk.

Behandeling voor droogrot

Epoxybehandelingen. Vul de kanalen binnen de beschadigde houten structuur in met een epoxy behandeling. Dit doodt niet alleen de rot, maar versterkt ook de structuur van het hout.

Commerciële antivries. Behandel droogrot met antivries om de schimmel te doden en verdere groei van droogrot te voorkomen.

Koperverbindingen. Als u van plan bent om nieuw hout in te voegen om schade door droogrot te herstellen, verwijder dan eerst het rotte gedeelte. Verzadig vervolgens het oppervlak van het bestaande hout met een koperverbinding, voordat u het nieuwe hout toevoegt.

Droogrot preventie

Het voorkomen van droogrot is vrij eenvoudig. Doe uw best om de blootstelling van hout in uw huis aan vocht te beperken met deze stappen:

 • Bevelsiding - Laat de houten bevelsiding goed afdichten en installeren door een ervaren bevelsidingsspecialist.
 • Schilderen - Zorg ervoor dat alle hout voor buitengebruik aan alle 6 zijden gegrond is voordat u gaat schilderen.
 • Dakbedekking - Laat uw dak één keer per jaar controleren om schade door water, schimmel of droogrot op te sporen en te voorkomen. Installeer dakgoten om regenwater weg te leiden van de muren en de fundering van uw huis.
 • Sanitair - Droogrot wordt meestal veroorzaakt door lekkages van loodgieterswerk. Controleer onder ijdelheden en kasten en rond toiletten op lekkage. Als u die vindt, laat ze dan zo snel mogelijk repareren.
 • Ventilati - Zorg ervoor dat uw badkamers, zolder en keuken goed geventileerd zijn om overtollig vocht uit de lucht te verwijderen.
 • Dek - Laat uw dek goed afsluiten. Als u een timmerman huurt om een nieuw dek te installeren, laat het dan op een lichte helling bouwen zodat het water gemakkelijk kan weglopen.
 • Landschapsarchitectuur - Plaats de gazonsproeiers zo dat ze niet op de buitenbekleding van uw huis sproeien.