Vochtcondensatie: Externe oorzaken

Het hele jaar door is raamcondensatie - of raamzweten - een natuurlijk verschijnsel op de ramen van uw huis of kantoor, en het kan vaak gebeuren bij nieuwe vervangende ramen. Als we condensatie zien, is onze eerste gedachte dat er iets mis is.
Bekijk meer over vocht bestrijden.

In de meeste gevallen is condensatie echter geen teken van een defect raam.

vochtcondensatie oorzaken

Het kan een teken zijn van een energiezuinig raam. Nieuwe ramen, bijvoorbeeld, hebben meer kans om een kleine hoeveelheid condens op te vangen omdat ze energiezuiniger zijn en beter geïsoleerd. Daarom zijn de temperaturen van het glas in het interieur bij koud weer hoger dan de buitenlucht. Wanneer de koele buitenlucht dit warmere binnenglas bereikt, is het temperatuurverschil groter en is de kans op condensvorming groter.

In de zomer gebeurt het tegenovergestelde. De betere isolatie houdt de koude temperaturen binnenshuis en het binnenglas is doorgaans kouder. Op deze manier is de kans groter dat er condensatie ontstaat aan de buitenkant van het raam wanneer het de warme buitenlucht ontmoet.

Kortom, raamcondensatie kan een vervelend probleem zijn, en in de meeste gevallen is het geen reden tot ongerustheid. In sommige gevallen kan de condensatie veroorzaakt worden door de luchtvochtigheid binnenshuis of door problemen met het raam. We hebben een aantal veel voorkomende oorzaken van raamcondensatie belicht en dingen die u hier kunt doen om te verhelpen.

Wordt condensatie veroorzaakt door het raam?

Het korte antwoord is nee. Condensatie zou u niet moeten waarschuwen; uw ramen zijn niet defect. Een kleine hoeveelheid condensatie tijdens de koudste en warmste maanden kan een goed teken zijn. Het betekent dat uw ramen effectief warme lucht (in de winter) of frisse lucht (in de zomer) binnen houden.

De vervangingsvensters van vandaag zijn uiterst energiezuinig. Ze zijn ontworpen om de energie in uw woning te sparen, waardoor het temperatuurverschil van buiten naar binnen groter is. Daarom is het mogelijk dat als u onlangs uw ramen hebt vervangen, u wat condensatie opmerkt.

Met andere woorden, tijdens de winter heeft u misschien nooit condensatie opgemerkt, omdat uw oude ramen de warme lucht niet goed binnen hielden. Ze waren tochtig, en de warme, vochtige binnenlucht ontsnapte uit het raam, waardoor de lucht rond het raam een constante temperatuur had en het vocht van binnenuit kon ontsnappen, in plaats van zich te verzamelen op het raam.

Wanneer treedt er meestal condensatie op?

Condensatie komt vaak voor in het noordelijke Amerikaanse klimaat, in het Midden-Westen en verder naar het zuiden tijdens koude knopen en hittegolven. De kans op condensvorming is het grootst wanneer het verschil tussen binnen- en buitentemperatuur extreem is, d.w.z. tijdens een polaire vortex of de warmste en vochtigste zomerdagen.

In de winter vormt zich meestal condensatie aan de binnenkant van de ruit. En tijdens de zomermaanden ontwikkelt het zich aan de buitenkant van het raam, vergelijkbaar met de ochtenddauw. In de zomer echter, brandt de condensatie vaak af naarmate de dag vordert.

Wanneer de luchtvochtigheid in uw woning hoog is, is er meer vocht in de lucht en treedt er vaker condensatie op. Daarom verzamelt condensatie zich vaak op ramen na een douche, bij de afwas of bij het gebruik van een luchtbevochtiger. Dit gebeurt omdat er veel meer vocht in de lucht zit en het niet kan ontsnappen aan het raam. Hierdoor ontstaat er condensatie op het glas.

Aan het begin van het stookseizoen komt condensatie ook veel voor, omdat het verwarmingssysteem meer vocht in de lucht brengt. Naarmate het seizoen vordert, wordt dit vocht geabsorbeerd door het gebouw, waardoor er minder condensatie optreedt.

Kortom, raamcondensatie moet geen reden zijn voor alarm, zeker niet als het tijdelijk is. Hier zijn enkele van de meest voorkomende redenen voor raamcondensatie:

 • Vroeg in het stookseizoen, omdat er nieuw vocht in het gebouw circuleert...
 • Scherpe dalingen of stijgingen van de temperatuur, omdat de temperatuurverschillen het grootst zijn
 • Wanneer het temperatuurverschil van buiten naar binnen het grootst is
 • Wanneer er binnenshuis stoom wordt geproduceerd, bijvoorbeeld tijdens het koken, bij het doen van de was of bij het douchen.
 • Bij verbouwingen of nieuwbouw komt het vocht uit de bouwmaterialen in de lucht terecht, waardoor de luchtvochtigheid toeneemt.

Wanneer is condensatie een teken van iets ernstiger?

Overmatige condensatie kan vervelend zijn en in sommige gevallen een teken van iets ernstigs. Ten eerste kan het een indicatie zijn dat het overmatig, "probleem" vocht in de lucht is. Als u watervlekken op het plafond of de muren ziet, kan het zijn dat uw verwarmings- of koelsysteem te veel vocht in de lucht stopt, of dat er ergens in de woning water lekt. Het resultaat is een hogere luchtvochtigheid, waardoor er vaker condensatie ontstaat. Om dit te verhelpen, moet u de oorzaak van de vochtigheid bij de bron vinden.

Zeer zelden is condensatie een teken van een defecte ruit, maar als het water zich tussen twee ruiten verzamelt, kan de afdichting beschadigd raken. In deze gevallen kan het nodig zijn het raam te vervangen of de afdichting opnieuw te monteren.

Een paar andere tekenen dat condensatie een groter probleem kan zijn, zijn onder andere:

 • Condensatie blijft lange tijd op het raam staan
 • Overmatige condensatie die langs de wanden loopt of verkleuring veroorzaakt
 • Overmatig vocht binnenin; schimmel, meeldauw en rot zijn ook tekenen van probleemvochtigheid.
 • Condensatie vormt zich tussen twee ruiten, wat kan duiden op een defecte afdichting

Het voorkomen van raamcondensatie

Dus, wat kun je doen? Uiteindelijk hangt de beste oplossing af van de ernst van het probleem en de oorzaak ervan. Als u condensatie ondervindt als gevolg van een hoge luchtvochtigheid binnenshuis, is het beheersen van vocht de snelste en zekerste oplossing. Als de condensatie wordt veroorzaakt door slecht geïsoleerde ramen, kan het verbeteren van de weersbestendigheid of het vervangen van het raam daarentegen de beste oplossing zijn.

Een paar snelle bevestigingen voor raamcondensatie zijn inbegrepen:

 • Controle van de luchtvochtigheid in het interieur: Als er te veel vocht in de lucht zit, is de kans groter dat er zich condensatie op de ramen vormt. De remedie kan iets eenvoudigs zijn als het verplaatsen van planten en vistanks uit de buurt van ramen. De bron van de luchtvochtigheid kan iets ernstiger zijn, zoals een defecte koelinstallatie. We raden aan om eerst de bron van het vocht te identificeren. Het updaten van een nieuwer HVAC-systeem, het gebruik van een ontvochtiger of het upgraden van een ventilatiesysteem kan helpen om vocht en raamcondensatie te verminderen.
 • Verhoging van de ventilatie: Een betere luchtcirculatie verbetert de luchtstroom langs het raam, wat het ontstaan van condensatie kan helpen verminderen. In huis is bijvoorbeeld het laten draaien van een afzuigventilator bij gebruik van de douche een conventionele methode om warme, natte lucht te laten circuleren. Daarnaast kunnen plafondventilatoren, het openen van ramen of het installeren van een warmteterugwinningsventilator ook de luchtstroom verhogen en de condensatie verminderen. Soms is het enige wat je nodig hebt een beetje meer luchtbeweging om de temperatuur constant te houden en het vochtgehalte in de lucht te verminderen.
 • Openingsgordijnen/Blindes: Zware gordijnen minimaliseren de luchtstroom bij het raam, wat kan bijdragen aan de condensatie. Door gordijnen en raambehandelingen te openen, beweegt de lucht vrijer langs het raam, waardoor de condensatie effectief wordt verminderd.

Vermindert nieuwe ramen de condensatie?

Als uw woning inefficiënte ramen met één raam heeft, kan condensatie een constante strijd zijn tijdens de winter en de hoge hitte van de zomer. De reden: De ramen zijn slecht geïsoleerd. Daarom is de temperatuur van het glas van buiten naar binnen over het algemeen extreem en ontstaat er condensatie.

De huidige dubbel- of driedubbelwandige vervangingsramen hebben echter een aantal kenmerken die kunnen helpen om condensatie drastisch te verminderen. Deze kenmerken zijn onder andere:

 • Dubbele of driedubbele beglazing - Het updaten van enkelwandige ramen met dubbele of driedubbele beglazing kan condensatie snel tot een minimum beperken. De afstand tussen het naar buiten en naar binnen gerichte glas vermindert het temperatuurverschil drastisch. Op deze manier ontstaat er minder kans op condensvorming.
 • Gasvullingen - Veel van de huidige dubbelwandige ramen hebben gasvullingen tussen de beglazingslagen. Dit helpt de warmteoverdracht te vertragen en in de winter komt het warme binnenglas niet direct in contact met de koude buitenlucht.
 • Coatings en films - Energiezuinige raamcoatings voegen een isolatielaag toe aan het glas, waardoor een barrière ontstaat tussen de beglazing en de vochtige binnenlucht. Dit kan voorkomen dat het vocht binnenshuis zich op het glas verzamelt.
 • Efficiënte afstandhouders - Bij dubbel- of driedubbel glas zitten afstandhouders tussen elke ruit. De afstandhouders van vandaag de dag zijn efficiënter dan ooit en maken gebruik van materialen zoals een metaallegering of schuim om de warmteoverdracht te verminderen en vocht af te sluiten. Schuim heeft de neiging om een van de meest efficiënte opties te zijn voor het creëren van een warme rand rond het raam.
 • Weerstripping - Door een slechte isolatie rond de randen van het raam kan de lucht ontsnappen, waardoor de temperatuur van het glas daalt, bijvoorbeeld warmer in de winter en kouder in de zomer.

Als gevolg daarvan kan deze luchtstroom een belangrijke bron van condensatie zijn. Nieuwe ramen zijn ontworpen met ingebouwde kitten en weerstrips om een lucht- en vochtdichte afsluiting te creëren.

Kortom, raamcondensatie of zweten zou geen reden tot ongerustheid moeten zijn, zeker niet als u onlangs nieuwe ramen hebt geïnstalleerd. Dit is vaak een teken dat het binnenglas warmer is omdat de nieuwe ramen beter geïsoleerd zijn als u merkt dat condensatie langer op het raam blijft liggen, wat een teken kan zijn dat u grotere vochtproblemen heeft.