Hoe aangetast stucwerk ten gevolge van opstijgend vocht in Antwerpen voorkomen?

Aangetast stucwerk is een vervelend

In veel oudere woningen in Antwerpen is sprake van opstijgend vocht, hetgeen zich uit in aangetast stucwerk. Door het opstijgende vocht komen er zouten in de muur, wat vaak al resultaat heeft dat er lelijke witte plekken op de muren verschijnen. De zouten kunnen bestaan uit sulfaten, maar ook uit nitraten of chloriden. Elk van deze zouttypen heeft eigen gevolgen. Zo zorgen bijvoorbeeld nitraten ervoor dat muren poreus kunnen worden en geleidelijk verpulveren of stuc loslaten. Dit proces is natuurlijk erg vervelend.

Oorzaken opstijgend vocht kunnen uiteenlopen

De oorzaken van opstijgend vocht in Antwerpen kunnen divers zijn. Zo kan het hoge grondwaterpeil in Vlaanderen een verklaring bieden. Als de kelder niet goed gedraineerd wordt, is het optrekken van vocht langs de muren het gevolg. Ook kelders die onvoldoende zijn gedicht of lekkages veroorzaken vaak opstijgend vocht en dus stucwerk, behang of verf dat afbladdert van de muren. Wat kunt u als particulier precies aan deze situatie (laten) doen? Laat u inspireren door de informatie hieronder, die afkomstig is van ervaren vochtbestrijders in Antwerpen.

Aantasting van stucwerk voorkomen: zoutpleisters en gel

Hoe kunt u de aantasting van uw stucwerk in Antwerpen slim aanpakken en voorkomen? Vaak blijken zogeheten zoutpleisters een perfecte oplossing te zijn. Deze zoutpleisters, die ook wel zout blokkerende membranen genoemd worden, zorgen ervoor dat damp doorgelaten wordt. Zo kunnen de muren goed geventileerd worden en ademen ze beter. Naast hun ventilerende functie zorgen de pleisters ervoor dat het vocht dat in de muur zelf zit goed tegengehouden wordt. Hierdoor krijgt het vocht niet de kans om het stucwerk van uw muur nog verder aan te tasten. Mochten zoutpleisters - die op elke ondergrond aangebracht kunnen worden - geen voldoende oplossing bieden voor uw aan getaste stucwerk en blijven zich vochtproblemen voordoen, zorg dan dat uw muren extra geïnjecteerd worden met een vochtwerende gel. Schakel hiervoor een ervaren specialist in Antwerpen in, zodat u verzekerd bent van het best mogelijke resultaat!

opstijgend vocht antwerpen voorkomen

Het stucwerk redden: wat u sowieso zelf kunt doen

Aantasting van stucmuren kan ook door een paar simpele handelingen en aanpassingen. Zorg ervoor dat u uw huis regelmatig ventileert door een tijd een raam of deur te openen, zodat frisse lucht kan binnenstromen. Een beter afzuigsysteem wil ook vaak helpen. Of u kunt kiezen voor het aanschaffen van een luchtontvochter, die overtollige vocht uit de binnenlucht in huis haalt.

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.