Hoe gevaarlijk is schimmel in huis in Antwerpen?

Bij het woord schimmel zien veel mensen donkere, ontsierende plekken voor zich. Plekken die op muren, op het plafond of op de voegen van de badkamer kunnen ontstaan. Het hebben van schimmel je huis in Antwerpen is inderdaad geen fraai gezicht, maar veel mensen beseffen niet dat de aanwezigheid van schimmels gevaarlijk kan zijn. Welke gevaren brengen deze schimmels met zich mee?
Lees meer over Antwerpse schimmelbestrijding.

Schimmels vormen een gevaar voor de gezondheid

Schimmels ontstaan doorgaans als gevolg van een vochtprobleem in de woning. Blootstelling aan de schimmels kan vervelende gezondheidsklachten geven. Benauwdheid, ademhalingsproblemen en luchtweginfecties kunnen ontstaan wanneer je de giftige stoffen die de schimmels uitscheiden langdurig inhaleert. Mensen die al een verminderde weerstand hebben, jonge kinderen en senioren lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van dergelijke klachten. Uit onderzoek is eveneens gebleken dat mensen die in een woning met schimmels wonen een groter risico lopen op aandoeningen als een voorhoofdsholteontsteking, ontstekingen rondom de longblaasjes en chronische neusbijholteontsteking. De gevolgen van schimmel in huis strekken dus veel verder dan het feit dat deze er lelijk of vies uitziet.

Ook de houten structuren in je woning lopen gevaar

Wanneer er schimmelvorming op houten onderdelen van je woning optreedt, dan loopt de bouwkundige constructie van je huis gevaar. De huiszwam is een type schimmel dat zich op hout kan vestigen en op langere termijn kan deze schimmel het hout zelfs afbreken. Je kunt je voorstellen dat, wanneer dit proces eenmaal in gang is gezet, de nadelige gevolgen voor je huis erg groot kunnen zijn. Niet alleen de huiszwam, maar ook andere type schimmels kunnen zich in hout vestigen. Schimmels op hout zijn zeer moeilijk of zelfs onmogelijk te verwijderen. Zorg daarom dat schimmel in jouw woning geen kans krijgt om zich te ontwikkelen. Dit doe je onder andere door te zorgen dan je huis een goede luchtvochtigheidsgraad heeft en je door woning van goede ventilatie te voorzien.

Tref maatregelen bij schimmel in je woning in Antwerpen

Tref maatregelen bij schimmel in je woning in Antwerpen

Voorkomen is beter dan genezen. Mocht het toch zo zijn dat je schimmel in je woning hebt of dat je een te vochtig klimaat in huis hebt, tref dan maatregelen en schakel een deskundige in. Een deskundige kan je huis inspecteren en zo de oorzaak van het ontstaan van de schimmels achterhalen. Ook kan je huis volledig vrij van schimmel worden gemaakt. Soms lukt het om zelf de schimmel te verwijderen, maar zolang de oorzaak blijft bestaan, zullen er binnen korte tijd opnieuw schimmels ontstaan. Bestrijd dus de oorzaak en bescherm je gezondheid én die van je woning.

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.