Zal een opvangpomp al mijn waterproblemen in de kelder oplossen?
opvangpompen zijn kleine apparaten die het water uit de kelder naar een afvoergoot pompen. Een dompelpomp zal veel van uw kelderwaterproblemen oplossen, maar niet allemaal. Het hangt af van de aard van het probleem. Lees meer over vochtbestrijding in de kelder.
Wat een opvangpomp zal doen
De belangrijkste taak van een carterpomp is het verwijderen van kelderwater dat zich in uw huis ophoopt. Het water sijpelt de kelder in via funderingsscheuren en lekkende leidingen.
Het komt niet alleen binnen als het regent. Het kan door de grond sijpelen en druk uitoefenen op de muren van uw fundering, waardoor het zich door de scheuren heen dringt. Als u in een gebied met veel sneeuw woont, vindt u ook veel plassen omdat de aangetaste sneeuw smelt en het water binnenkomt.
Het water volgt de weg van de minste weerstand en dat betekent dat het allemaal op je vloer terechtkomt. Met het juiste afwateringssysteem op zijn plaats, loopt het allemaal af tot het laagste niveau en daar heb je je opvangpomp. Een rubberen drijver of een soortgelijk apparaat vertelt het dat er water is en het schopt in de versnelling, waardoor het water eruit en weg wordt gepompt.
Tijdens een storm of een periode van hevige regenval werkt het overuren om te voorkomen dat uw kelder onder water komt te staan. De pomppomp haalt al het water eruit en beschermt ook uw huis tegen schade aan de fundering en schimmelplagen.
Wat een opvangpomp niet doet
Hoewel we de carterpompen als onderdeel van de waterdichtheid van de kelder beschouwen, is dit eigenlijk verkeerd. Opvangpompen doen niets om te voorkomen dat er water in uw huis komt. Het is geen vervanging voor een goede waterdichting in de vorm van een dampscherm of afdichting. Het is een onderdeel van het afvoersysteem dat het water wegleidt.
Een dompelpomp doet ook niets aan de vochtophoping in de kelder. Zelfs zonder lekkage of overstroming heeft een hoge luchtvochtigheid invloed op de kwaliteit van de binnenlucht en zorgt voor schimmelvorming. De enige manier om het vocht in de kelder onder controle te houden is door een goede waterdichting. Goede ventilatie en ontvochtigers helpen ook.
Uw carterpomp doet ook niets aan schimmel die al aan het groeien is. Schimmel groeit vaak achter gipsplaten, op plafondmaterialen en op andere afgelegen plaatsen. De enige manier om schimmelgroei tegen te gaan is door het vochtgehalte in de kelder te controleren. Echter, een carterpomp zal helpen door staand water van de vloer te houden, wat een andere mogelijkheid is voor schimmel om te groeien.
Een opvangpomp kiezen
Als u problemen heeft met overstromingen of water op de vloer, helpt het kopen en installeren van een opvangpomp. Voordat u koopt, moet u een paar dingen in overweging nemen.
Dompelpomp vs. voetstuk. Dompelpompen zitten in een klein gat in de vloer terwijl de voetstukpompen op een platform staan. Voetpompen zijn eenvoudig te installeren omdat ze geen bouwwerkzaamheden vereisen, maar ze zijn niet zo effectief als de dompelpompen.
Handmatig vs. automatisch. De meeste recente modellen zijn automatisch. Ze trappen in wanneer ze water detecteren. Er zijn echter ook handmatige dompelpompen die u zelf aan moet zetten. Deze zijn niet zo handig, maar ze zijn wel een stuk goedkoper.
Paardenkracht. Paardenpompen zijn er in verschillende soorten pk's. Bepaal bij de keuze van een pomp hoeveel vermogen je nodig hebt op basis van de hoeveelheid water die je hebt. Als je ernstige overstromingsproblemen hebt, ga dan voor een krachtigere. U kunt uw waterdichte aannemer vragen nadat ze een kijkje hebben genomen in uw kelder.
Hoofddruk. Pompen komen in verschillende hoofddrukken. Dit is de druk die het gebruikt om het water in een afvoerbuis te pompen en het uit je huis te halen. Meet de lengte van het pompgebied naar de afvoerbuis en gebruik deze bij de aankoop van uw pomp. De standaard is 10 voet. De verpakking van elke pomp vertelt u de specificaties.
Tot slot is het een goed idee om een reserve-energievoorziening te hebben als u een automatische pomp gebruikt. U kunt een stroomstoring hebben tijdens een zware storm wanneer u die het meest nodig heeft.