Hoe herken je opstijgend vocht in Antwerpen?

Opstijgend vocht, ook wel optrekkend vocht genoemd, is een veel voorkomend probleem. Vooral in oudere gebouwen en woningen in Antwerpen komt deze specifieke problematiek voor. Zo hebben veel gebouwen die voor 1950 zijn gebouwd geen waterkering. In gebouwen die wel een waterkering hebben, kan deze in de loop der jaren dermate beschadigd zijn geraakt, dat er alsnog optrekkend vocht ontstaat. Ook heeft de locatie van je woning te maken met de kans die je hebt op dit probleem. Zo zullen gebouwen en huizen die in een gebied waar veel grondvocht aanwezig is eerder last krijgen van opstijgend vocht dan panden die in een relatief droog gebied gelegen zijn. Hoe kun je nu zien of er sprake is van opstijgend vocht in je woning in Antwerpen?

Waar komt opstijgend vocht voor?

Er zijn diverse manieren waarop de gevolgen van opstijgend vocht zich kunnen manifesteren in je woning. Er zijn verschillende type vochtproblemen van elkaar te onderscheiden en het kan soms lastig zijn om te bepalen ven welk probleem er nu precies sprake is. Ten eerste is het belangrijk om te weten dat opstijgend vocht enkel kan voorkomen bij binnenmuren of scheidingswanden die rusten op een cementen of vochtige, betonnen ondervloer of bij volle muren die hun eigen fundering hebben. Heb je last van vochtplekken op andere plaatsen dan deze? Dan kun je ervan uitgaan dat een ander vochtprobleem de oorzaak is.

Waaraan kun je opstijgend vocht herkennen?

hoe-herken-je-opstijgend-vocht-in-antwerpen.png

Opstijgend vocht wordt vanuit de grond de muur ingezogen. De vochtplekken zullen zich dan doorgaans ook op een muur vlak boven de vloer bevinden. De muur zal tot ongeveer 120 cm hoogte nat kunnen worden. Bij vochtplekken die zich hoger bevinden of zelfs vlak bij het plafond, is er een andere oorzaak. Verder kun je opstijgend vocht onder andere herkennen aan het verkleuren of afbrokkelen of -bladderen van behang, pleisterwerk of verf. Er kan eveneens schimmelvorming ontstaan op de lagere delen van de muur, die een onaangename, muffe geur kunnen verspreiden door je woning. Eveneens kunnen plinten gaan loslaten of zelfs breken en er kunnen zoutkringen op de muren ontstaan.

Overige vochtproblemen

Als je een vochtprobleem hebt in je huis, dan hoeft er niet per se sprake te zijn van optrekkend vocht. Ook een lekkage of doorslaand vocht kunnen vervelende gevolgen hebben voor je muren. Problemen als een bouwkundige constructiefout, te weinig ventilatie in huis en beschadigde leidingen kunnen zich op een soortgelijke manier uiten. Daarom is het raadzaam om, wanneer je een vochtprobleem hebt, een vakman in Antwerpen in te schakelen. Hij kan bepalen of er sprake is van opstijgend vocht of dat er iets anders aan de hand is. Je kunt immers pas tot een goede oplossing komen als je je bewust bent van de oorzaak van de symptomen.

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.