Hoe omgaan met een vochtig huis

Wonen in een vochtig huis kan erg deprimerend en ongezond zijn, maar gelukkig zijn er stappen die we kunnen nemen om het probleem te verlichten. Met een beetje kennis en de hulp van een goedkope hygrometer kunnen we het probleem snel oplossen.

Een goedkope hygrometer is de beste manier om de relatieve vochtigheid (RV) in uw huis te meten.

Oorzaken van vocht in huis

Er zijn twee belangrijke oorzaken van vocht in huis. De ene is opstijgend vocht, de andere is een gebrek aan voldoende ventilatie.

Opstijgend vocht

Stijgend vocht ontstaat wanneer water op maaiveldniveau buiten het terrein in de structuur van het gebouw dringt en door de muren naar boven komt. De meeste moderne gebouwen zullen worden uitgerust met een vochtwerende baan die ontworpen is om opstijgend vocht te voorkomen, maar veel oudere gebouwen kunnen ofwel geen vochtwerende baan hebben ofwel een beschadigde vochtwerende baan, wat kan leiden tot opstijgend vocht.

Lees meer over: Opstijgend vocht: Hoe het te herkennen en wat te doen

Er zijn enkele verklikkerlichten van optrekkend vocht, waaronder:

 • de aanwezigheid van schimmel net boven de plint.
 • het schillen van behang of het schillen van verf net boven de plint.
 • een vloedmerk of watermerk in de buurt van het onderste deel van de vloer.

Als u vermoedt dat u opstijgend vocht heeft, is het belangrijk om dit door een professional te laten controleren, omdat een vroege behandeling meestal goedkoper is en het uitstellen van de behandeling tot verdere problemen kan leiden.

Als u een vochtprobleem in huis heeft en u weet niet zeker wat de bron van het vocht is, kan een vochtmeter of vochtdetector zeer nuttig zijn. Er zijn verschillende nauwkeurige vochtmeters beschikbaar die u online kunt kopen; u hoeft er alleen maar voor te zorgen dat u er een krijgt die gekalibreerd is om op metselwerk te werken. Met behulp van een vochtmeter of vochtdetector kunt u nagaan of sommige muren vochtiger zijn dan andere en of de muren dichter bij de onderkant van de muur zijn dan hogerop. Als dit het geval is, kan dit wijzen op de aanwezigheid van opstijgend vocht. Maar het kan ook iets anders betekenen, zoals een lekkende pijp in de muur, dus het is belangrijk dat u het advies van een professional krijgt.

Als u een vochtmeter gebruikt en u vindt dat de binnenkant van de muren in het pand redelijk droog is, dan is de oorzaak van het vocht waarschijnlijk een slechte ventilatie.

Slechte ventilatie leidt tot problemen met vocht

Lucht bevat vocht en warme lucht kan meer vocht bevatten dan koude lucht. Er wordt voortdurend vocht aan de lucht toegevoegd uit een aantal bronnen, waaronder:

 • de lucht die we uitademen als we ademen
 • stoom die tijdens het koken wordt afgegeven
 • stoom van kokend water in de ketel
 • het drogen van de was binnenshuis
 • gebruik van bad en douche

Uit bovenstaande lijst blijkt dat het toevoegen van vocht aan de lucht heel natuurlijk en onvermijdelijk is. Het wordt alleen een probleem als er onvoldoende ventilatie in het gebouw is, wat leidt tot een hoge relatieve luchtvochtigheid.

Relatieve vochtigheid

De relatieve luchtvochtigheid is een maat voor de hoeveelheid vocht die de lucht kan vasthouden. Een relatieve luchtvochtigheidsmeting van 60% betekent dat het vochtgehalte in de lucht 60% is van het maximum dat de lucht kan bevatten. Bij 100% luchtvochtigheid is de lucht niet meer in staat om vocht vast te houden. Op dit punt moet het vocht in de lucht worden vrijgegeven.

Condensatie

Condensatie is wat er gebeurt als vochtige lucht in contact komt met een kouder oppervlak. Het koudere oppervlak koelt de lucht af, waardoor de relatieve luchtvochtigheid toeneemt (omdat warme lucht meer vocht kan vasthouden dan koude lucht), waardoor vocht uit de lucht op het koude oppervlak valt.

Als de relatieve luchtvochtigheid een bepaald punt bereikt (meestal ongeveer 80%) dan zal er condensatie optreden.

Schimmel

De aanwezigheid van schimmel kan niet alleen lelijk zijn, maar ook een gevaar voor de gezondheid, omdat schimmelsporen die in de lucht vrijkomen de borstkas en de ademhalingsproblemen kunnen verergeren. Schimmel kan beginnen te groeien bij een relatieve vochtigheid van ongeveer 62%.

Schimmel is meestal te vinden in de hoeken van kamers waar minder luchtcirculatie is, dus het is een goed idee om af en toe meubels van de muren weg te trekken om te controleren of er achter de muren schimmel is. Als u schimmel aantreft, kunt u deze behandelen met een schimmel- en meeldauwverwijderaar, maar het zal ook nodig zijn om stappen te ondernemen om de ventilatie in de kamer te verbeteren of andere maatregelen te nemen om de relatieve luchtvochtigheid in de kamer te verlagen.

Er kan zich ook schimmel vormen rond raamkozijnen en plinten, omdat de muuroppervlakken op deze plaatsen vaak kouder zijn, waardoor ze de neiging hebben om gemakkelijker vocht uit de lucht te halen.

Vochtigheidsniveaus in de woning detecteren

Een sorptie-ontvochtiger verwijdert niet alleen vocht uit de lucht, maar werkt ook als een verwarming en helpt de verwarmingskosten laag te houden.

De meest betrouwbare manier om te zien hoe hoog de relatieve luchtvochtigheid in uw huis is, is het gebruik van een hygrometer. Een hygrometer is een zeer eenvoudig apparaat dat een percentage aangeeft van de hoeveelheid vocht in de lucht. U kunt analoge en digitale hygrometers krijgen; er zijn vele soorten beschikbaar en ze zijn relatief goedkoop in aanschaf, dus het is zeker de moeite waard om er een te hebben. Het kan ook een goed idee zijn om meerdere hygrometers te hebben, zodat u ze in verschillende ruimtes kunt houden om te zien welke ruimtes de meeste ventilatie nodig hebben.

Als de aflezing van de hygrometer in de kamer vaak boven de 70% ligt, is dat een indicatie dat er te veel vocht in de lucht zit.

Een ander verklikkerteken van vochtige lucht is wanneer je het kook- of tafelzout 's nachts buiten laat staan en 's morgens ontdekt dat er druppels water omheen zitten. Zout neemt vocht op, dus als u zout in een vochtige ruimte achterlaat, wordt de zoutpot nat en wordt het zout zelf vochtig.

Hoe kunt u het vochtgehalte in huis verminderen?

Hoewel u goedkope vochtvallen kunt gebruiken om de relatieve vochtigheid in uw huis te verminderen, en u uw eigen vallen kunt maken van een kom en wat zout, kan ik eerlijk gezegd zeggen dat het kopen van een goede kwaliteit luchtontvochtiger de beste optie is. Goedkope vochtvallen en doe-het-zelf vallen zijn prima voor kleine kamers, caravans, kantoren etc. maar ze zullen niet voldoende zijn om het vocht in het hele huis onder controle te houden.

Toen we in een huis woonden dat een hoge luchtvochtigheid had, was het vocht aanwezig omdat we in een nat klimaat leefden, het huis had dikke stenen muren zonder vochtwerende baan en er was zeer weinig in de weg van de ventilatie. Om eerlijk te zijn, zelfs met goede ventilatie, als je in een gebied met veel neerslag woont, heb je waarschijnlijk nog steeds vochtige problemen, tenzij je huis modern is of gemoderniseerd is om het vocht effectief uit de kamers en door de muren van het gebouw af te voeren.

Er zijn vier soorten ontvochtigers, maar we hebben gekozen voor een droogmiddelbevochtiger die het vocht uit de lucht haalt en ook droge warme lucht naar de kamer pompt. Het vocht wordt opgevangen in een reservoir dat elke dag moet worden geleegd (het water dat in het reservoir wordt opgevangen is schoon genoeg om te worden gebruikt voor het besproeien van planten, het doorspoelen van toiletten en een aantal andere toepassingen, zodat het niet in de afvoer hoeft te worden gegoten).

De voordelen van het gebruik van een dehydrerende ontvochtiger

De droogmiddel-ontvochtiger die we gebruikten had een aantal voordelen. Het verlagen van de relatieve luchtvochtigheid in de lucht maakt het makkelijker om het huis te verwarmen, dus met de luchtontvochtiger elke dag een tijdje aan konden we onze verwarmingsfacturen verlagen. Omdat een sorptie-ontvochtiger ook als verwarming fungeert, konden we langer doorwerken zonder de verwarming aan te zetten.

Samenvatting

Samenvattend, als u een vochtig probleem heeft, volg dan deze eenvoudige stappen:

 • gebruik een vochtdetector om het vochtgehalte in de muren te controleren
 • als er tekenen van optrekkend vocht zijn, of als u twijfelt, vraag dan een professional om het voor u te bekijken.
 • koop een goedkope hygrometer om de relatieve luchtvochtigheid in uw huis te meten

Als de relatieve luchtvochtigheid hoog is, koop dan een droogmiddel-ontvochtiger, die helpt de relatieve luchtvochtigheid te verlagen, de kans op schimmelvorming te verminderen, condensatie te verminderen, de ruimte gemakkelijker te verwarmen en als extra verwarming te dienen.

Ik hoop dat deze tips nuttig zijn als u in een vochtig huis woont. Veel succes!

Lees ook: