Hoe ontstaat opstijgend vocht in Antwerpen?

Ook in Antwerpen heeft menig woning last van opstijgend vocht. Opstijgend vocht is dan ook één van de meest gehoorde vochtproblemen. In vrijwel alle gevallen gaat het om een plek in de woning dat poreus is en waardoor vocht naar binnen kan trekken. Dit kan grondwater zijn maar ook hemelwater. Ruimtes die hier extra gevoelig voor zijn zijn kelders en kruipruimtes. Deze ruimtes liggen onder het grondniveau. Wanneer de muren beschadigd of poreus zijn, is het voor grondwater erg gemakkelijk om naar binnen te sijpelen en in de muren te trekken wat opstijgend vocht tot gevolg heeft. Wat zijn de belangrijkste redenen in Antwerpen van opstijgend vocht? Klik hier voor mij informatie over opstijgend vocht in Antwerpen.

Geen waterkering

Antwerpen staat nog vol met oude woningen van voor de jaren 80. Deze oudere woningen zijn vrijwel nooit voorzien van een waterkering. Vanaf de jaren 80 werd het aanbrengen van een waterkering in nieuwbouwwoningen standaard, dus veel nieuwbouwwoningen zullen gevrijwaard zijn van opstijgend vocht. Een waterkering is een laag kunststof, noppenfolie of roofing wat aangebracht wordt in de onderste laag stenen van een woning. Opstijgend vocht van zowel de kelder en kruipruimte als hemelwater wat op grondniveau de muren intrekt krijgt dan geen kans meer om verder de woning in te trekken. Bij oudere woningen is het mogelijk om achteraf nog een waterkering aan te brengen, maar dit vergt een behoorlijke renovatie. Injecteren van de muren met een vochtwerende gel is dan meestal een gemakkelijkere oplossing.

Hoe ontstaat opstijgend vocht in Antwerpen?

Onvoldoende ventilatie

Goed geïsoleerde woningen worden tegenwoordig gestimuleerd. Dit kan namelijk veel energie en geld besparen. Maar waar veel mensen dan niet aan denken is dat woonvocht niet meer goed uit de woning kan trekken. Dit heeft tot gevolg een hoge luchtvochtigheid in huis wat zich uit in condensatie. Condensatievocht zal zich in eerste instantie op koude oppervlaktes zoals ramen afzetten, maar bij langdurige condensatie kan het ook op de muren gaan afzetten. Het vocht zal in de muren trekken met opstijgend vocht tot gevolg. De oorzaak hiervan is dat de woning onvoldoende geventileerd wordt. Aangeraden wordt dan ook om bij isolatie van de woning ook een goed ventilatiesysteem aan te laten leggen.

Geen kelderbekuiping

Veel oudere woningen hebben een kelder. De kelder is een bron van vochtproblemen. Dit kan door een lekkage in leidingen die in de muur zitten, maar nog vaker door grondwater wat de kelder kan insijpelen door poreuze of beschadigde muren. Dit kan dan weer als optrekkend vocht naar de rest van de woning trekken. Een waterdichte kelder is dan noodzakelijk en de meest effectieve methode om dat te bereiken is door kelderbekuiping toe te passen. De muren en vloer van de kelder worden voorzien van meerdere lagen waterdicht cement, waardoor grondvocht geen kans meer krijgt. Bij een lekkage zul je de oorzaak van de lek moeten vinden, zodat dit gerepareerd kan worden.

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.