Hoe ontstaat schimmel in huis in Antwerpen?

We hebben er allemaal wel eens mee te maken gehad of op zijn minst van gehoord. Schimmel in je woning is een vervelend probleem. Lelijke plekjes op de muren of in de voegen en naden van de badkamer zijn een doorn in het oog. Buiten het feit dat deze zwarte plekken geen aangenaam gezicht zijn, zijn ze ook nog eens gevaarlijk. Zo kan de aanwezigheid van schimmel gezondheidsproblemen voor zowel mens als dier opleveren en ook je woning kan erdoor ernstig beschadigd raken. Hoe ontstaan schimmels nu precies en wat kun je doen als je last hebt van schimmel in je woning in Antwerpen? Ontdek meer over schimmelbestrijding in Antwerpen.

Schimmel duidt op een vochtprobleem

Wanneer je schimmel ontdekt in je woning, dan kun je ervan uitgaan dat er sprake is van een vochtprobleem. Veel vocht is essentieel voor de ontwikkeling van verschillende soorten schimmels. De sporen ontkiemen bij een hoog vochtgehalte, waardoor zij zich in een razend tempo kunnen ontwikkelen tot schimmels, die steeds meer plek zullen gaan innemen. Schimmelsporen komen in vrijwel elk huishouden voor, maar zolang deze sporen zich niet kunnen nestelen en vastzetten op een vochtige ondergrond, dan zal je hier geen hinder van ondervinden.

Temperatuur speelt ook een rol

Vocht is de grootste oorzaak, maar de temperatuur in huis kan wel degelijk een rol spelen bij de ontwikkeling van schimmels. Schimmels gedijen het best bij een temperatuur tussen de 5 en 25 graden Celsius. Voorwaarde is wel dat de temperatuur niet te veel schommelt. Door je huis regelmatig te luchten, vang je twee vliegen in één klap. Je verstoort namelijk een stabiele omgevingstemperatuur voor de schimmels en er zal meer vocht worden afgevoerd. Beide remt de groei van de schimmels.

Wat dient als voedingsbodem?

Op de eerste plaats dient vocht als voedingsbodem voor schimmels, maar ook sporen van vuil vinden schimmels prettig. Opstapelingen van stof, maar ook materialen als celluloselijm en sommige types behang kunnen als ideale voedingsbodem dienen. Het zegt overigens niets over de properheid van je woning als je er onverhoopt schimmel aantreft. Vuil kan iets bijdragen, maar is absoluut niet de hoofdoorzaak van schimmelvorming. De belangrijkste oorzaak is een te hoge luchtvochtigheid in huis.

Hoe ontstaat schimmel in huis in Antwerpen?

Hoe kun je schimmel voorkomen in je woning in Antwerpen?

Nu je weet hoe schimmels ontstaan, kun je zorgen dat je huis geen goed klimaat heeft voor deze organismen om te ontwikkelen. Pak als eerst het vochtprobleem aan. Dit kunnen meerdere dingen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een lekkage, optrekkend of doorslaand vocht of een slechte ventilatie in de woning. Je kunt de hulp van een professional in Antwerpen inschakelen om de oorzaak van het vochtprobleem in jouw woning te achterhalen en een passende oplossing bieden. Ook kan een vakman je huis weer helemaal schimmelvrij maken.

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.