Hoe te vinden en te controleren schimmel in een huis of bedrijf

U kunt zich afvragen of uw huis of bedrijf een schimmelprobleem heeft. Als u al weet dat het gebouw een schimmelprobleem heeft, moet u weten hoe u het van de hand kunt doen en ervoor zorgen dat het nooit meer terugkeert. De vorm bloeit in vochtige en warme milieu's die natte of vochtige gebieden betekent zijn eerste plaatsen. Naast gezondheidsrisico's verbonden aan sommige schimmelsoorten, kan het vochtige milieu van de habitat van de schimmel grotere structurele problemen veroorzaken. Te veel vocht in een huis of gebouw kan ervoor zorgen dat hout opzwelt en kromtrekt (of zelfs rotten), waardoor een verzwakt huis of structuur ontstaat.

Lekken van binnenwater, gebroken leidingen, water dat uit een verstopte airconditioner afvoerbuis lekt, een lek dak, slecht afgesloten ramen, overstroming in de kelder, stoom uit douches of koken - dit zijn enkele veel voorkomende omstandigheden die ervoor zorgen dat vocht een probleem wordt in huizen, appartementen, scholen en op de werkplek.

schimmel in een huis of bedrijf

Bronnen van buitenaf

Er zijn vele andere omstandigheden die kunnen bijdragen aan het binnendringen van water en kunnen leiden tot de verspreiding van schimmelvorming, bijvoorbeeld gootspuiten of gazonsproeiers die te dicht bij een buitenmuur zijn geplaatst. Ze kunnen ervoor zorgen dat water rechtstreeks in een kelder sijpelt of een betonnen fundering verzadigd raakt. Zodra het beton nat wordt, kan vocht het huis of gebouw binnendringen.
Lees hier meer over schimmels in uw huis.

Bouwproblemen

Ook het gebruik van polyethyleen PVC-buizen in plaats van koper of gegalvaniseerde buizen (de PVC-buizen kunnen gemakkelijk worden doorboord met spijkers of nietjes), slecht afgedichte badkuipafvoeren, slecht afgedichte gootstenen en vuilnisbakken, of zelfs de installatie van spaanplaat nadat het is geregend tijdens de bouw - al deze problemen kunnen schimmelgroei veroorzaken.

Waterdamp

Wanneer de relatieve luchtvochtigheid binnenshuis toeneemt tot 60 procent of meer, absorberen bouwmaterialen en meubilair het vocht. Deze vochtige materialen zijn een goede bron voor schimmel om te groeien. Als de relatieve vochtigheid hoog blijft (boven de 60 procent) gedurende een langere periode, zal schimmel bijna zeker groeien.

Seizoensgebonden veranderingen

Verwarmde lucht kan leiden tot vochtproblemen omdat het meer vocht vasthoudt dan koele lucht. Overweeg wat er in de herfst of winter gebeurt. De warme binnenlucht komt in contact met een koud oppervlak (enkel glas of niet-geïsoleerde muren). De lucht koelt dan af en het overtollige vocht condenseert. Dat vocht kan leiden tot schimmel en meeldauw.

Vochtig Beton

Natte of vochtige betonplaten dragen vaak bij tot problemen met de binnenmal. Beton absorbeert water als een spons. Dat is op zich geen probleem. Maar alles wat aan nat beton vastzit, zoals houten vloeren, tapijt, kasten, houtskeletbouw, etc., kan het vocht uit een betonnen plaat absorberen. Deze materialen worden dan ideale voedselbronnen voor schimmel.

Beton kan op verschillende manieren nat worden. Het ontbreken van een goede vochtbarrière onder gestorte betonnen platen kan een probleem zijn omdat vocht uit de grond in het beton kan komen dat vochtig of nat is door verkeerde irrigatie of drainage. Dit is soms een probleem in Californië, waar het land afloopt naar structuren, waardoor regen en irrigatiewater naar de plaat kan stromen, waar het verzadigd raakt.

In sommige gevallen kan het zijn dat het beton nooit klaar is met drogen na het storten. Aannemers die onder druk staan om de opleveringstermijnen te halen, kunnen het beton niet voldoende droogtijd geven voordat met de bouw wordt begonnen. Dat betekent dat de plaat maandenlang nat blijft, zelfs jaren langer dan het zou moeten zijn, nooit echt uitdrogen.

Wanneer er een water- of vochtprobleem is, duurt het niet lang voordat er ook een schimmelprobleem is. Dat komt omdat schimmel snel groeit onder natte of vochtige omstandigheden.

Over de schrijver
Als vochtbestrijder help ik al je problemen met vocht op te lossen. Tevens handige tips geven over hoe bepaalde problemen zelf kan oplossen horen hier ook bij.